Kronos Mortus http://www.kronosmortus.com metal ezine Sun, 07 Feb 2016 09:34:25 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.2 VANIR – Aldar Rök http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/vanir-aldar-rok/ http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/vanir-aldar-rok/#respond Sun, 07 Feb 2016 09:34:25 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79706

Kiadó: Mighty Music
Kiadás éve: 2016
Stílus: Viking Metal / Epic Death Metal
Pontszám: 8]]>

Kiadó: Mighty Music

Weboldal: facebook.com/vanirdenmark

Kiadás éve: 2016

Stílus: Viking Metal / Epic Death Metal

Brief Sum: Continuing their change in style, Vanir from Denmark reached “the future of their sound” with Aldar Rök. I really loved their early Nordic/viking folk metal materials and I found the previous, more death/extreme oriented longplayer too raw and monotonous. Unfortunately their folkish character is part of their past now (changed to epic atmosphere) but fortunately their death/extreme sound became modern and more unique with this LP. The whole is similar to that of Canada’s Ex Deo with a Norse/Germanic character. Although I miss the good old folk metal band, I can recommend the new epic/viking death metal horde, too.

 

A Vanirról korábbi, második és harmadik nagylemezeik kapcsán is írtam. Már a hármas The Glorious Deadnél jeleztem, hogy úgy tűnik, kezdik levetkőzni hangzatos „Dánia folk metal reménysége” jelzőt, hiszen elég komoly változáson ment keresztül a stílusuk. Úgy látszik, ennek az átalakulásnak a betetőzése új korongjuk, az Aldar Rök címre keresztelt alig félórás, valójában EP-jellegű nagylemez.

Bár kitűnő reklámszöveg, én bőven éreztem igazságot is a „Dánia folk metal reménysége” mottóban, hiszen az első két nagylemez (és a közbeeső két önálló single) egyedi ízekkel megszórva követte a Svartsot által kitaposott ösvényt – az első Særimners kød és single-ök a Svartsot kettes, könnyedebbre vett Mulmets Viser albumával mutattak sok párhuzamot, míg a második LP kissé epikusabb hangvételével és kevesebb mulatós témájával az első Svartsot-lemezt, a Ravnenes Sagát idézte. Példaképükhöz hasonlóan azonban a Vanir stílusa is változott, csak míg a Svartsot pusztán a „mulatós” és a „viking” jelzőket igyekezett levetkőzni és a népzene ugyanakkora szerepet tölt be náluk a mai napig (pusztán többségében „komolyabb” témákkal: a valós történelmi események, a középkor kultúrája, stb.), addig a Vanirnál mára eltűnt a folk vonal és egy viking/harcias tematikájú, epikus death/extrém metal bandává váltak.

A tendencia már a hármas The Glorious Deadnél látszott, de ott még a háttérben a duda hozta a folk vonalat, cserébe viszont az extrém elemek kifejezetten nyersre és egysíkúra sikerültek. Mindkét dolog megváltozott a Mighty Music gondozásában február 26-án megjelenő Aldar Rökön: tagcsere formájában a skótduda eltűnt, helyette egy billentyűs érkezett, aki azonban nem az első anyagokra jellemző harmonikás hangszínekkel operál, hanem emelkedett, himnikus témákat hoz, ami kórusokkal együtt szinte már szimfonikus hatású (Wrath of Sutr), illetve némi misztikus, orientális ízt csempész a nyitódalba. A váltás nem rossz és ha belegondolok, hogy az előző anyagon elég mostoha szerepet kapott a duda, akkor nem is akkora kár érte. A deathes/extrém vonal is változott, ez szerencsére egyértelműen pozitív irányba. Érettebb és modernebb lett a hangzás, néhol kifejezetten a melodikus death került előtérbe (Unrepentant). Felfedezni vélem több epikus black/extrém metal banda, pl. a Satyricon, a Dimmu Borgir vagy a Borknagar és több epikus death metal csapat, így az Ex Deo vagy az olasz ADE hatását (erre rátesz az első két dal római témája is). Sokkal jobb lett ennek az anyagnak a hangzása is: ezúttal Jacob Olsen (JBO Sound Studio – Moonspell, Crocell, Ferocity, stb.) felel a keverésért és a maszterért. Végre a dobhangzás is nagyjából a helyén van, egyedül az Unrepentant cintémáit nem sikerült igazán jól megfogni.

A hétből hat dal angolul szólal meg, csak a záró Drukvisen dán nyelvű – egyébként ez a dal az egyetlen, ahol érződnek a folk metalos gyökerek az iszogatós dalszövegben, a galoppozós riffekben és a csordavokálokban, ez azonban nem véletlen, hiszen az egyik 2011-es kislemezdal mai stílusuk szerinti újragondolásáról van szó. A többi szám tematikáját tekintve történelmi, illetve mitológiai, azonban nem kizárólag skandináv, hanem általánosságban a germán világból is merít, sőt az első két dal, a Black Legion és a Pretorian kifejezetten az ókori Rómát helyezi a központba. Persze a viking-kor is megéneklésre került, így például a Broken Throne az utolsó norvégiai pogánylázadásnak állít emléket. Ez a vegyes római és germán/északi témaválasztás a borító kétfejű hollójával is kifejezésre jut.

A promóanyag szerint ez az album fekteti le a Vanir számára a jövő irányvonalát – ez az irányvonal pedig jó és erős, messze felülmúlja egyedi ízeivel és ügyes megoldásaival közvetlen elődjét és biztosan betalál például az Ex Deo rajongóinál. Én azonban személy szerint nagyon sajnálom, hogy eltűnt a korai éra folkos attitűdje, de talán a Vanirból mára kiesett/kilépett korábbi tagok (köztük az akkori énekes-szintis-dalszövegíró frontember és a két népzenész) az ős-Vanir nyomdokain alapítanak majd egy új zenekart, ami azt is továbbviszi. Egyébként érdekességként megjegyezném, hogy még második lemezük kapcsán készített interjúmban szóba került, hogy kiadójuk elsősorban thrash/death metal lemezeket gondoz és a Vanir a többféle stílus felé nyitás igényével került hozzájuk, végül mégis az ő irányvonaluk közelítette meg a kiadó eredeti irányát – ebben azonban biztosan nem a cég keze van, hiszen a Mighty Music azóta sikeresen terjeszkedik és mára jó pár folk, gótikus és power metal, illetve core zenekar is van náluk.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Black Legion
2. Pretorian
3. Unrepentant
4. Broken Throne
5. Wrath of Sutr
6. The Serpent
7. Drukvisen

Pontszám: 8

]]>
http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/vanir-aldar-rok/feed/ 0
ANKH – New Beginning http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/ankh-new-beginning/ http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/ankh-new-beginning/#respond Sun, 07 Feb 2016 09:12:22 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79703

Kiadó: Nail Records
Kiadás éve: 2015
Stílus: Symphonic / Folk / Melodic Metal
Pontszám: 8.5]]>

Kiadó: Nail Records

Weboldal: facebook.com/AnkhTata

Kiadás éve: 2015

Stílus: Symphonic / Folk / Melodic Metal

Brief Sum: The Hungarian Ankh – founded in 2008 – is a well-known patch of the local metal scene. After many line-up changes and a debut EP in 2012 they finally released their first longplayer in November, 2015. New Beginning is a complex and modern symphonic/folk melodic metal album with lots of influences. Some parts are a bit too eclectic/complex because of the amount of the vocal and instrumental tracks but it’s still a great material to listen to. All their lyrics are in English now, so you can dig into their messages. This album can be a good entry to the international scene.

 

A 2008-ban indult Ankh mára már jól ismert színfoltja a hazai metalvilágnak. 2012-es bemutatkozó EP-jükről a Kronos Mortus hasábjain is írtam és több koncertbeszámolóban is felbukkantak már e platformon. Ahogy annak idején első komolyabb anyaguk, úgy első nagylemezük is több évet váratott magára, mire 2015 novemberének elején a Hammer (Nail Records) gondozásában megjelent. Ennek fő oka az volt, hogy jó pár tagcserén átestek időközben, főleg a gitáros posztokon volt sok vándorlás, de talán közrejátszott a saját stílus, az egyéni íz keresése is. Első albumukkal azonban remélhetőleg sikerült megtalálni minden téren a helyes ösvényt, erre utalhat a New Beginning cím is.

Minthogy a banda nem titkolt célja volt, hogy a régebbi és az újabb dalokat kialakult stílusviláguk szerinti egységbe gyúrják, a korong 12 tételének többsége nem most íródott. Az EP-ről ismerős lehet a The Longest Journey (Part I.) és a We Are Gonna Fall (utóbbi a 2010-es demóról is akár), míg az EP-n magyar szöveggel szerepeltek a Chamber of Mirrors (Tükörterem) és a Closed Eyes (Lezárt szemek), az Important Things pedig szintén magyarul (Fontos dolgok) még a demón kapott helyet. Az újabb számok közül a Night in the Forest demó verziója még 2014-ben lemezelőzetes single-ként jelent meg és a többi dal magyar nyelvű változatainak egy részével is lehetett találkozni már a koncerteken. Ez máris sejteti, hogy a korábban magyarul felcsendülő dalok is angol fordítást kaptak, de tervek szerint párat magyar nyelven is ki fognak adni (ez a csak koncertekről ismertek esetén kifejezetten jó ötlet).

Ami a zenét illeti, a kicsit több mint egyórás anyag minden tételén (kivéve persze az instrumentális Reborn intrón és Ankh I.-en) érezni, hogy a zenék íródtak a szövegekhez és nem fordítva. A társadalomkritikus dalok keményebbek, súlyosabbak; az emberi érzéseket, gondolatokat középpontba állítók líraibbak; a hősi The Longest Journey és a fantasy ihletésű, de lelki vívódásokat központba állító dalok, mint a Night in the Forest és a Treasure folkosabb hangszerelésűek – a Night… esetén mindenképp ki kell emelnem a zseniális csemballótémát is. Ugyanez igaz a szöveg nélküli, de 6 percével nem puszta átvezetőként szolgáló Ankh-ra is, mely a címhez/zenekar nevéhez méltóan orientális hangszeres és vokáltémákat sorakoztat fel s még némi törzsi perkázás is hallható benne. Összességében azonban immár a szimfonikus/epikus hatásokon van a hangsúly, az eddig is jelenlévő fuvola és operatikus női vokálok mellett az emelkedett atmoszférájú billentyűtémák, a vendég kezében felcsendülő hegedű és legfőképp a kórusok felelnek ezért – a lemezen közreműködik az Esterházy Énekegyüttes is! A korábbi death-es/melodeath-es hatások az acsarkodós férfi vokálokon és a metalhangszeres gárda játékán érezhetők, bár utóbbiak kaptak egy érezhető modern és egyben melodikusabb beütést, ami főleg a szimfonikus és power metal bandák legfiatalabb generációjára jellemző. Így például az Important Things tördelt témái még akár egy metalcore nótában megállnák a helyüket.

Az Ankh saját szóhasználata szerint immár „eklektikus metal”-t játszik, ami a sokszínűség tekintetében tényleg találó erre a szimfós-folkos melodikus metalra. Azonban az eklektikára jellemző módon igaz a New Beginning-re is, hogy a kevesebb néha több. Ez általában egy-egy dalrészletről mondható el, főleg azokra, ahol egyszerre szólal meg a női és férfi vokál, a kórus, a fuvola és a szinti (pl. a We Are Gonna Fall effektes része, az Ankh I. kb. első harmadánál vagy a Closed Eyes refrénje alatt). Ez rövid pillanatokra kifejezetten zavaró olyankor, mikor a gitár egy-egy modern metalos diszharmonikus részt játszik és mellette szólnak a fentiek vagy egy részük. Ezen egyébként valószínűleg a keverésnél egy kicsit több figyelem segített volna, de az összképen nem ront komolyan. Ennek fő oka pedig pont az alapos, jól sikerült keverés és persze az ügyes zeneszerzés. Pár helyen azonban mindenképp érdemes lenne finomítani, mert élőben nagyon ritkán lehet hozni a stúdióminőséget és az akusztikus hangszerekhez hasonlóan a sampler is mostohagyerek a hazai hangtechnikusok számára (ez érződött például a csapat október végi szegedi koncertjén is). A zenekar a külsőségekre is adott, bookletjük látványos dizájnja, szín- és képvilága főleg a modern metal bandák stílusára hajaz.

Összességében egy jó, itthon úttörő műfajú első nagylemezt kaptunk a tatai lányoktól és srácoktól. Hosszúsága és komplexitása miatt viszont semmiképp sem könnyed, egy hallgatással befogadható anyag. Kíváncsian várom az új dalok magyar változatát is és emellett bízok benne, hogy a zene mellett az angol nyelv is segítségükre lesz a nemzetközi színtér felé való nyitásban.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro (Reborn)
2. Aimlessly… (Lying on the Ground)
3. We Are Gonna Fall
4. Estrange
5. The Longest Journey (Part I.)
6. Chamber of Mirrors
7. Hollow Pictures
8. Ankh I.
9. Closed Eyes
10. Night in the Forest
11. Important Things
12. Treasure

Pontszám: 8.5

]]>
http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/ankh-new-beginning/feed/ 0
MAEOTIS – Vérbulcsú EP http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/maeotis-verbulcsu-ep/ http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/maeotis-verbulcsu-ep/#respond Sun, 07 Feb 2016 08:59:01 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79700

Kiadó: -
Kiadás éve: 2015
Stílus: Pagan Metal
Pontszám: 7]]>

Kiadó:

Weboldal: facebook.com/maeotiszenekar

Kiadás éve: 2015

Stílus: Pagan Metal

Brief Sum: The second EP of Maeotis from Hungary deals with a conceptual topic: the deeds of Vérbulcsú (or Bulcsú “the Bloody”), a fierce Magyar (Old Hungarian) chieftain and general who plundered Western Europe and Byzantium with his armies in the 10th century. Similarly to their debut material, this EP has its weaknesses in sound and should be called a second demo rather than an EP but we can feel the development and the direction is still promising.

 

A hun-avar-ősmagyar történelmet és mitológiát zászlajára tűző debreceni zenekar másfél évvel az Avarok Gyűrűje EP után újabb anyaggal jelentkezett 2015 legvégén. A Maeotis ezúttal egy rövid, 20 perces koncept EP keretében a kalandozások egyik hősének, Vérbulcsú avagy Véres Bulcsú horkának, a Magyar Törzsszövetség harmadik legmagasabb rangú törzsfőjének és hadvezérének tetteit elevenítette fel.

A három teljes dal mellé egy rövid, mesélős folk intró és egy hasonló átvezető is felkerült citerával, dorombbal, sámándobbal (e hangszerek sajnos csak a két akusztikus tételben szólalnak meg). Már az intróban szembeütközik a lemez egyik fő gyengesége: a tiszta ének, ami kicsit elrontja a nyitány összhatását és az egész lemezen kissé zavaró. Ezzel láthatóan tisztában is vannak a srácok, hisz többször verselősre, mesélősre veszik a stílust, de ez csak egy kicsit javít a dolgon. Mivel a hörgések és a torzított énekek kifejezetten jók és passzolnak is a kijelölt stílushoz, szerintem a tiszta éneket vagy hanyagolni, vagy nagyon fejleszteni kellene (esetleg kiváltani egy állandó, profibb énekessel). A dalszövegekre most sem lehet panasz, hozzák az elvárható mesélős, történelmi atmoszférát.

A hangzás az előző anyaghoz képest javult, de még mindig messze van az igazitól. A gitárok nagyon háttérből szólnak a szólókat leszámítva, elsősorban a Vérbulcsúban, ahol viszont kifejezetten jók a felbukkanó billentyűk, melyek rézfúvós hangszínnel epikus, csatába vonulós témákat hoznak. Az EP másik fő problémája azonban a dobhangzás: végig nagyon tompa, éppen csak elviselhető. Bár házi stúdióban készült a felvétel, keverés és maszter a vendég gitáros és szintisnél, ezt nem érzem felmentésnek manapság, hiszen a mai technikai vívmányok mellett sok magyarországi házi felvétel is jóval energikusabban szólal meg. A dobtémák sem éppen megnyerőek, inkább az „oi!” punk vonalat juttatja eszembe, semmint pogány metalt, leszámítva a záró Lél kürtje második felében hallható vadabb témázást – ez utóbbi lenne a jó irány ehhez az irányzathoz.

A lemezt kezemben tartva nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy továbbra is Mihályfi-Tóth Alex (Redart Illustrations) felel a külcsínért, a látványvilág pedig ismét gyönyörű és aprólékosan kidolgozott. Külön érdemes megemlíteni, hogy maga a CD is archaizáló motívumokkal díszített, szinte tarsolylemez jellegű.

Bár az irányvonal, a koncepció nagyon jó és a fejlődés is érezhető, még mindig bőven van min javítani. Mind hangszeres játék, mind hangminőség terén érdemes lenne a mongol Tengger Cavalry diszkográfiájának behatóbb megismerése, hisz bár a világ túlsó feléről származnak, ők is az eurázsiai sztyeppevidék népzenéjét ötvözik pogány metalos és folk black elemekkel – érzésem szerint valami ilyesmit szeretne elérni a debreceni brigád is.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ősi tűznek lángja lobban…
2. Vérbulcsú
3. A Horka
4. Nap felől jöttünk…
5. Lél Kürtje

Pontszám: 7

]]>
http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/maeotis-verbulcsu-ep/feed/ 0
SCANNER – Hypertrace (Re-release) http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/scanner-hypertrace-re-release/ http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/scanner-hypertrace-re-release/#respond Sun, 07 Feb 2016 08:23:10 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79696

Kiadó: Massacre Records
Kiadás éve: 2016
Stílus: Heavy / Power
Pontszám: 8]]>

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: facebook.com/thycatafalque

Kiadás éve: 2016

Stílus: Heavy / Power

Brief Sum: Hypertrace, originally released by Noise in 1988 and now reissued by Massacre, is the debut album of German heavy / power / speed metal band Scanner. The record was a few years behind Helloween’s classic debut Walls Of Jericho but had basically the same anthemic flare combined with raw guitar work and shrieking high pitch vocals. Add to this the science fiction concept which was quite new to the style back then.

 

A Scanner zenekar neve elsősorban az 1980-as évekbeli német heavy / power / speed metal vonulat odaadó híveinek mondhat valamit. A gelsenkircheni „Lapolvasó” az egyetlen albumot megért Lions Breedből fejlődött ki egyfajta sci-fi image és szövegi koncepció mentén, a már új név alatt 1988-ban kihozott Hypertrace legalábbis konkrét sztorit mesél el. A csapat a későbbiekben sem szakított ezzel a gyakorlattal. A Massacre most a hőskorban készült, a Noise által kiadott első két Scanner anyagot jelentette meg újra.

A történetről röviden annyit: a második világháború alatt különleges harcászati egység alakul genetikai beavatkozások egész során átesett elítéltekből. A hét mutáns „birodalmi rohamosztagos” azonban hirtelen a parancsnokai ellen fordul. Lázadásukat persze hamar megfékezik és az ellenszegülőket a világűrbe lövik fel, ahol azon nyomban meg is semmisítik őket… egyikük csodával határos módon mégis életben marad, földönkívüli lények találnak rá és győzik meg arról, hogy vigye el a béke üzenetét a világnak. Érdekes módon a dalok sorrendjét az album dinamikai felépítése határozta meg a történetvezetés helyett, a dalszövegek viszont a helyes logikai elrendezés szerint olvashatók a bookletben. E logika alapján példának okáért a korong második felében elhelyezett Grapes Of Fear lenne a nyitó tétel, kvázi helyet cserélve a Warp 7-nel, és a Terrion maradna a végére. Remélem, követhető…

A muzsika, mint már utaltunk rá, felpörgetett tempójú, himnikus dallamokban gazdag, jellegzetesen germános speed metal. Nagy általánosságban az első Helloween album, a Walls Of Jericho a legbiztosabb összehasonlítási alap, emellett a középtempós nótákban az Accept hatása (Retaliation Positive), illetve némi Stormwitch párhuzam (Across The Universe) is megmutatkozik. Michael Knoblich énekes szintén a fiatal Kai Hansennek egy hisztérikusabb változatát hozza lényegében.

Az eredeti kiadáshoz képest felkerült ide a CD-bónusz Wizard Force és a japán verzió plusz nótája, a Galactos. Előbbi a túlélő mutáns harcos és az alienek találkozását meséli el. Utóbbi annak idején a „törzsanyagtól” külön került rögzítésre és a gyökeresen eltérő hangzás miatt lemaradt róla (ellenben helyet kapott a Noise-nak a Doomsday News című válogatásán). Olyasmi ez a megoldás, mint egy film DVD-jén két extra jelenet.

Eredetinek ugyan nem mondható a zene – nem is tudott soha feljebb lépni a banda a Bundesliga 2-ből a legfelső osztályba, bár ebben egyéb tényezők is közrejátszottak –, de a jól megírt, élvezetes nóták ellensúlyozzák ezt. Az egy évvel későbbi második korongra, a Terminal Earthre ugyancsak érvényesek e megállapítások és hamarosan az a lemez is sorra fog kerülni nálunk, szóval folyt. köv.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Warp 7
2. Terrion
3. Locked Out
4. Across The Universe
5. R.M.U.
6. Grapes Of Fear
7. Retaliation Positive
8. Killing Fields
9. Wizard Force
10. Galactos

Pontszám: 8

]]>
http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/scanner-hypertrace-re-release/feed/ 0
WIDOWER – The Unholy Oath http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/widower-the-unholy-oath/ http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/widower-the-unholy-oath/#respond Sun, 07 Feb 2016 07:49:54 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79693

Kiadó: -
Kiadás éve: 2016
Stílus: Black / Thrash
Pontszám: 7.5]]>

Kiadó:

Weboldal: facebook.com/Widoweratx

Kiadás éve: 2016

Stílus: Black / Thrash

Brief Sum: The record lives up to the expectations projected by the album cover. The fundamentally thrashy music got a peculiar black metal seasoning in the first two songs, which was quickly blown away without trace from the third song onward. We are presented with exciting, on-the-point tracks with a touch of melody, giving the songs a catchy vibe.The intensity prevents us from listening to this music from the comfort of our sofas – live shows will be the main proving grounds for this album.

 

Ha valaki még nem találkozott a Widower névvel, az nem figyelmetlensége okán történt, csak annyiról van szó, hogy a 2011-ben alakult texasi csapat totál undergroundban létezik. A The Unholy Oath a harmadik EP-jük és lényegében ennyi, amit kiadványok terén el lehet mondani róluk. Ezért az internet csodájának köszönhető, hogy hírük mégis eljutott hozzánk.

A lemezborító alapján nagyjából sejteni lehet, mi is vár ránk a következő 20 percben. Bármire is számítunk, az világos, hogy old schoolban fogjuk kapni. A lendületes nyitás után már látszik is, hogy black alapokon nyugvó zenéről van szó, amit thrash metallal ütöttek fel. Nem éppen egyedi a zene, de az előbbi dolgok miatt nem is nagyon várok azt. A tempó és a tekerések rendben vannak, az ének az érthetően károgós kategóriába tartozik. Nem egysíkú, tudva, hogy mindhárom gitáros énekel, nem csoda, hogy változatos. Hallgatva többször eszembe jutott a Thulcandra zenekar, főleg a vokális témáknál.

Az Unholy Force-nál tűnik fel egy váltás, vagyis inkább arány eltolódás, ugyanis ettől a daltól a lemez végéig a thrash gyökerek kerülnek előtérbe, szemben az első két dallal, ahol erősen domináltak a black metalra jellemző énekstílus és gitár tekerések. Hatalmas, lendületes thrash zúzda a záró Whore Crusher. Érdemes odafigyelni rá!

A lemez hozta a borító alapján elvárható formát. Különös volt benne, hogy az alapvetően thrash muzsika az első két dalban még kapott egy black metalos színezetet, ami a harmadiktól szinte nyom nélkül eltűnt belőle. Izgalmas, lényegretörő nótákról van szó, amibe azért minimális dallam is belefér, ezáltal fogósak is a szerzemények. Az intenzitás nem engedi, hogy otthon a karosszékből hallgasd, a koncert lehet az igazi lételemük.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Morose Delectation
2. Immortal Lament
3. Unholy Force
4. The Council
5. Whore Crusher

Pontszám: 7.5

]]>
http://www.kronosmortus.com/lemezismertetok/widower-the-unholy-oath/feed/ 0
Tribute Farsang – A város legtökösebb farsangi bulija http://www.kronosmortus.com/hirek/tribute-farsang-a-varos-legtokosebb-farsangi-bulija/ http://www.kronosmortus.com/hirek/tribute-farsang-a-varos-legtokosebb-farsangi-bulija/#respond Sun, 07 Feb 2016 07:37:24 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79689 Tribute Farsangon, biztosan nagyon jól érezték magukat.
Ez idén sem lesz másképp, sőt. Ezúttal 12 zenekar fog gondoskodni a folyamatos jókedvről.

A nagyteremben modern/súly metal fog szólni.
A 041-ben a klasszik/heavy metal rajongókat várjuk.
A kisteremben pedig a kommerszebb, vegyes felvágotté a főszerep.]]>

Akik korábban részt vettek a Tribute Farsangon, biztosan nagyon jól érezték magukat.
Ez idén sem lesz másképp, sőt. Ezúttal 12 zenekar fog gondoskodni a folyamatos jókedvről.

A nagyteremben modern/súly metal fog szólni.
A 041-ben a klasszik/heavy metal rajongókat várjuk.
A kisteremben pedig a kommerszebb, vegyes felvágotté a főszerep.

Természetesen idén is be lehet öltözni farsangi maskarába, sőt kell.
Az első három helyezett egységesen kap egy Dürer Kert-es ajándékcsomagot (bögre, passztartó, karkötő, hűtő mágnes), a fődíj pedig egy üveg Kalinka Vodka.

Mindenkinek jó bulit, ottali!

Menetrend:

NT

20:00 Machine Head by Hellalive
21:00 KoRn by gRain
22:30 Slipknot by Slipchaos
00:00 Metallica by Scary Guyz

041

20:00 Running Wild by Privateer
21:10 Iron Maiden by Iron Inside
22:50 AC/DC by Red Heart
00:00 Nightwish by Nightquest

KT

20:00 Avenged Sevenfold by Sevengers
21:00 Ozzy/Sabbath by 4Oz
22:20 Five Finger Death Punch by Next Punch
23:20 Billy Idol by Rebel Yeah

Jegyár:
1200 Ft / early bird, csak a Dürer Kertben elővételben
1500 Ft / a helyszínen

2016. febuár 12.
Bp, Dürer Kert
Kapunyitás: 19:00

A koncertek után Dj Ozsi fogja nyomni a talpalávalót.

Korhatár: 16+

Dürer Kert házirend: http://www.durerkert.com/hazirend

Esemény: https://www.facebook.com/events/1623704177892336/

]]>
http://www.kronosmortus.com/hirek/tribute-farsang-a-varos-legtokosebb-farsangi-bulija/feed/ 0
KME videók: Ferium, Steignyr, Lefutray, Heretic’s Dream, Fleshgod Apocalypse, Dead Earth Politics, Darkology, Make Me a Donut http://www.kronosmortus.com/hirek/kme-videok-ferium-steignyr-lefutray-heretics-dream-fleshgod-apocalypse-dead-earth-politics-darkology-make-me-a-donut/ http://www.kronosmortus.com/hirek/kme-videok-ferium-steignyr-lefutray-heretics-dream-fleshgod-apocalypse-dead-earth-politics-darkology-make-me-a-donut/#respond Sat, 06 Feb 2016 09:56:44 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79687 ]]>

]]>
http://www.kronosmortus.com/hirek/kme-videok-ferium-steignyr-lefutray-heretics-dream-fleshgod-apocalypse-dead-earth-politics-darkology-make-me-a-donut/feed/ 0
Hollywood Rose: Mindennap… – új kislemez, új klip, pénteken Axl Rose 54 Party http://www.kronosmortus.com/hirek/hollywood-rose-mindennap-uj-kislemez-uj-klip-penteken-axl-rose-54-party/ http://www.kronosmortus.com/hirek/hollywood-rose-mindennap-uj-kislemez-uj-klip-penteken-axl-rose-54-party/#respond Fri, 05 Feb 2016 09:44:08 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79682 Guns N' Roses Tribute banddája, Hollywood Rose.

A srácok “Mindennap…” című saját szerzeménye a NAIL Records / Hammer Music gondozásában látott napvilágot. Az összes fontosabb digitális terjesztőnél elérhető single az ez év nyarán érkező harmadik HR album előzeteseként szolgál, az elsőé, amit az új gitárosukkal, Erikkel írtak. A nagylemez a HammerWorld magazin nyári dupla számának lesz a CD-melléklete.]]>

2016. február 29-én új klippel és kislemezzel jelentkezett hazánk első számú Guns N’ Roses Tribute banddája, Hollywood Rose.

A srácok “Mindennap…” című saját szerzeménye a NAIL Records / Hammer Music gondozásában látott napvilágot. Az összes fontosabb digitális terjesztőnél elérhető single az ez év nyarán érkező harmadik HR album előzeteseként szolgál, az elsőé, amit az új gitárosukkal, Erikkel írtak. A nagylemez a HammerWorld magazin nyári dupla számának lesz a CD-melléklete.

A Hollywood Rose következő kiemelt nagy koncertje a budapesti Club 202-ben lesz, 2016. február 6-án. Az “Axl Rose 54 Party” elnevezésű bulin fogják majd először élőben előadni az új számot.

Facebook esemény: www.facebook.com/events/923717257708442

Az új kislemezdal már elérhető az összes fontosabb digitális terjesztőnél:

iTunes: itunes.apple.com/hu/album/mindennap…-single/id1079944308?l=hu
Google Play: play.google.com/store/music/album/Hollywood_Rose_Mindennap?id=Bsn7jpnk7k4d5aqmiix54no4bhm
Deezer: www.deezer.com/album/12295622
Spotify: player.spotify.com/album/3jPixcJPE5Sm6apdHww9bS

további info:

zenekari weboldal: www.hollywoodrose.hu
zenekari facebook oldal: www.facebook.com/hollywoodrose
kiadói facebook oldal: www.facebook.com/NailRecordsHungary

]]>
http://www.kronosmortus.com/hirek/hollywood-rose-mindennap-uj-kislemez-uj-klip-penteken-axl-rose-54-party/feed/ 0
Stúdióban az Ossian, készül az új album, megvannak a 30 éves jubileumi turné dátumai http://www.kronosmortus.com/hirek/studioban-az-ossian-keszul-az-uj-album-megvannak-a-30-eves-jubileumi-turne-datumai/ http://www.kronosmortus.com/hirek/studioban-az-ossian-keszul-az-uj-album-megvannak-a-30-eves-jubileumi-turne-datumai/#respond Wed, 03 Feb 2016 12:15:11 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79680 Ossian. A Paksi Endre által vezetett csapat a jeles évfordulót egy új albummal készül megünnepelni. A stúdiómunkálatok már elkezdődtek, a felvételek jelenleg is zajlanak a SuperSize Stúdióban, Varga Zoltán vezetésével.

A “Fényárban és félhomályban” című friss Ossian album megjelenése áprilisban várható. A lemezbemutató nagykoncert pedig 2016. május 7-én, szombaton kerül megtartásra a fővárosi Barba Negra Trackben.]]>

2016-ban ünnepli 30 éves jubileumát a hazai heavy metal egyik élő legendája, az Ossian. A Paksi Endre által vezetett csapat a jeles évfordulót egy új albummal készül megünnepelni. A stúdiómunkálatok már elkezdődtek, a felvételek jelenleg is zajlanak a SuperSize Stúdióban, Varga Zoltán vezetésével.

A “Fényárban és félhomályban” című friss Ossian album megjelenése áprilisban várható. A lemezbemutató nagykoncert pedig 2016. május 7-én, szombaton kerül megtartásra a fővárosi Barba Negra Trackben.

Paksi Endre énekes, alapító így kommentálta a stúdiómunkálatokat:

“Nagyon sokat dolgoztunk a dalokon, igyekeztünk a jubileumra egy lendületes és változatos anyagot készíteni. Tizenegy dal szerepel a lemezen. Igyekeztünk megújulni, új megoldásokat, apró hangszerelési ötleteket belevinni a számokba, de összességében egy vérbeli Ossian album várható!” 

Az új nagylemez egyik érdekessége, hogy végre Endre basszusgitárjátéka is hallható lesz egy Ossian albumon! A zenekarvezető a régi idők tiszteletére két felvételen, a lemez egyik balladájában és az instrumentális dalban is pengetett a stúdióban, méghozzá egy igazán nívós hangszeren, egy Fender Marcus Miller Jazz Bass gitáron.

Az Ossian 30 éves jubileumi turnéja 2016. március 5-én indul, Sopronban. Az eddig lekötött idei koncertek dátumai már nyilvánosak, de lista folyamatosan bővülni fog, mert további bulik vannak még szervezés alatt.

Ossian 30 éves jubileumi turné 1986-2016 

március 5. szombat: Sopron, GYIK Rendezvényház
március 12. szombat: Dabas, Sportcsarnok
március 13. vasárnap: Szekszárd, Sportcsarnok
március 14. hétfő: Kaposvár, Sportcsarnok
március 18. péntek: Solt, Művelődési Ház
március 19. szombat: Alistál, Kultúrház
március 27. vasárnap: Jánosháza, Művelődési Ház
április 23. szombat: Csorna, Városi Művelődési Központ
április 30. szombat: Nyíregyháza, Móricz Kert
május 6. péntek: Jászboldogháza, Condors Motoros Találkozó

május 7. szombat: Budapest, Barba Negra Track

“Fényárban és félhomályban” lemezbemutató nagykoncert

május 13. péntek: Várpalota, Alfa Fesztivál
május 14. szombat: Villány, Rendezvénytér
május 21. szombat: Győr, ETO-Park, Rendezvényterem
május 28. szombat: Sepsiszentgyörgy, Szabadtéri Színpad
június 3. péntek: Gajavölgy, Szabadtéri Színpad
június 4. szombat: Lakhegy, StaRock Fesztivál
június 5. vasárnap: Gerjén, Motoros Találkozó
június 10. péntek: Alsóörs, Open Road Harley Fesztivál
június 11. szombat: Szolnok, Metal-Liget
június 17. péntek: Kétpó, Szabadtéri Színpad
június 18. szombat: Bátaszék, Szabadtéri Színpad
június 25. szombat: Tápióság, Motoros Találkozó
július 1. péntek: Abda, Motoros Találkozó
július 8. péntek: Tiszaföldvár, Motoros Találkozó
július 9. szombat: Dunaújváros, Rockmaraton
július 10. vasárnap: Tápszentmiklós, Szabadtéri Színpad
július 16. szombat: Hajdúdorog, Motoros Találkozó
július 28. csütörtök: Mezőtúr, East-Feszt
július 30. szombat: Zalaszentgrót, Szabadtéri Színpad
augusztus 5. péntek: Jásszentandrás, Motoros Találkozó
augusztus 6. szombat: Fegyvernek, Városi Nap, Szabadtéri Színpad
augusztus 12. péntek: Balatonfüred, Szabadtéri Színpad
augusztus 13. szombat: Csongrád, Szabadtéri Színpad
augusztus 14. vasárnap: Fonyód, Szabadtéri Színpad
augusztus 20. szombat: Vezseny, Sportpálya
augusztus 25. csütörtök: Alsóörs, Zorall-Tábor
augusztus 26. péntek: Hajdúnánás, Motoros Találkozó
augusztus 27. szombat: Sitke, Szabadtéri Színpad
szeptember 9. péntek: Kengyel, Szabadtéri Színpad
szeptember 17. szombat: Mosonmagyaróvár, Faház
szeptember 23. péntek: Dunaföldvár, Szabadtéri Színpad
szeptember 24. szombat: Mohács, Graffiti
október 7. péntek: Hódmezővásárhely, Sportcsarnok
október 8. szombat: Veszprém, Sportcsarnok
október 11. kedd: Komárom, Művelődési Ház
október 15. szombat: Nyíregyháza, Sportcsarnok
október 22. szombat: Tatabánya, Sportcsarnok
november 11. péntek: Debrecen, Lovarda
november 12. szombat: Jászberény, Művelődési Ház
november 18. péntek: Nagykanizsa, Sportcsarnok
november 19. szombat: Győrszentiván, Sportcsarnok
december 10. szombat: Miskolc, Sportcsarnok
december 17. szombat: Kaposvár, Hangár
december 27. kedd: Székesfehérvár, Sportcsarnok
december 28. szerda: Szombathely, Sportcsarnok
december 29. csütörtök: Cegléd, Sportcsarnok
december 30. péntek: Békéscsaba, Sportcsarnok

további info:

zenekari weboldal: ossian.hu
zenekari facebook oldal: www.facebook.com/OssianOfficial
kiadói facebook oldal: www.facebook.com/HammerRecordsHungary

]]>
http://www.kronosmortus.com/hirek/studioban-az-ossian-keszul-az-uj-album-megvannak-a-30-eves-jubileumi-turne-datumai/feed/ 0
Angerseed – ‘The Proclamation’ csomagok – rendeld meg most! http://www.kronosmortus.com/hirek/angerseed-the-proclamation-csomagok-rendeld-meg-most/ http://www.kronosmortus.com/hirek/angerseed-the-proclamation-csomagok-rendeld-meg-most/#respond Wed, 03 Feb 2016 12:09:21 +0000 http://www.kronosmortus.com/?p=79677 Január 24-én a Death By Metal Vol. 2. Fesztiválon jelent meg az Angerseed első nagylemeze 'The Proclamation' címmel a Nail Records gondozásában. A CD és az új pólóminta természetesen azóta már megvásárolható, de különféle csomagokban meg is rendelhető a zenekartól. A különböző Boxok limitált példányszámban lesznek gyártva, érdemes időben rendelni, a rendeléseket FEBRUÁR 15-ig lehet leadni az Angerseed elérhetőségein, ahol bővebb infó is kérhető: www.facebook.com/Angerseed, angerseed@gmail.com]]>

Január 24-én a Death By Metal Vol. 2. Fesztiválon jelent meg az Angerseed első nagylemeze ‘The Proclamation‘ címmel a Nail Records gondozásában. A CD és az új pólóminta természetesen azóta már megvásárolható, de különféle csomagokban meg is rendelhető a zenekartól. A különböző Boxok limitált példányszámban lesznek gyártva, érdemes időben rendelni, a rendeléseket FEBRUÁR 15-ig lehet leadni az Angerseed elérhetőségein, ahol bővebb infó is kérhető: www.facebook.com/Angerseed, angerseed@gmail.com

Az új lemez első szöveges videója az ’Unjustified Presence’ c. dalhoz készült: https://www.youtube.com/watch?v=ZPppziwh0TI

]]>
http://www.kronosmortus.com/hirek/angerseed-the-proclamation-csomagok-rendeld-meg-most/feed/ 0