Lemezismertetők

DOOMDOGS – Unleash The Truth

Kiadó: Doomentia Records

Weboldal: myspace.com/doomdogs

Kiadás éve: 2011

Stílus: Doom / Stoner

Brief Sum: The fanatic doomsters might find much pleasure in this disc. For me it is past mediocre, nearing label ‘good’.

 

Köztudott, hogy Svédország az európai doom metal egyik fellegvára, komoly tradíciója van a műfajnak a skandináv országban. A stílus legklasszikusabb képviselőin túl (Nemesis, Candlemass, Count Raven) olyan csapatok öregbítették (öregbítik) a svéd doom színtér hírnevét, mint –a teljesség igénye nélkül- a Spiritual Beggars, a Krux, a Terra Firma, a Stillborn, a Witchcraft vagy a Memory Garden. Underground szinten ezek a csapatok nevet szereztek maguknak.

A 2007-ben alakult göteborgi formáció nevében már egyértelműen benne van, hogy a doom mellett tört lándzsát. A zenekart Christer „The Riff” Cuñat gitáros hívta életre, a tagság pedig Patrik basszusgitárossal, Tomas „GG” Eriksson énekessel és Emil Rolof dobossal vált teljessé. A tagságról annyit még, hogy Tomas a kultikus Grotesque dobosa volt a ’80-as évek végén, amelyben Offensor-ként ütötte a bőröket. 2010-ben megjelent, szimplán Doomdogs névre keresztelt alkotásuk után az Unleash The Truth a második, tehát semmiképpen sem lehet elmondani, hogy az eltelt időben a babérjaikon ültek volna. Muzsikájukra az ős Black Sabbath fejtette ki a legnagyobb hatást, melyet stoner elemekkel ötvöznek. Mélyen búg a basszusgitár, a riffek totálisan Sabbath-osak és a borult hangulat is a korong sajátja. Nem ítélem rossznak a hallottakat, de érzésem szerint a 13 dal (70 perc) túl sok, ennek magyarázataként töltelékek éppúgy akadnak, mint kiugró pillanatok. Ez utóbbiak közé tartoznak a nyitó Eye For An Eye, a Save Me, a The AnnieChrist, a Welcome To The Future vagy a Slight Case Of Madness. Ha már a Black Sabbath-ot szóba hoztam, tiszteletüket az A National Acrobat feldolgozásával róják le előttük. Nagyon szép tétel a barokk hangulatú, instrumentális Legacy, a Questions To My Answers-t hegedű vezeti fel, míg a Magic Of The Black Circle egy borult hangulatú, szellős, ballada jellegű felvétel. Meg kell jegyeznem azt is, hogy Tomas mély tónusú hangja valamelyest elvesz a dalok „élvezeti értékéből”, hiányzik belőle az az érzelmi töltet, plusz, amit a nóták és a stílus megkövetelnek.

Ezzel együtt fanatikus doomsterek örömüket lelhetik a korongban, mert mint minden műfajban, az Unleash The Truth-nál is vannak gyengébb alkotások. Számomra ez a mű a közepes felett van, közelítve a jóhoz.

Tracklist:

1. Eye for an Eye
2. Save Me
3. The AnnieChrist
4. Legacy
5. Welcome to the Future
6. Magic of the Black Circle
7. Slight Case of Madness
8. All Lies
9. Mind Slayer
10. Two-Wheel Wonder
11. Questions to My Answers
12. Metal Mayhem
13. A National Acrobat (Black Sabbath cover)

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek