ECLIPSE OF THE SUN – Symbols Ep

Print Friendly, PDF & Email

2012. Sze 15, 9:56 :

Kiadó: 

Weboldal: http://eclipseofthesun.fw.hu

Kiadás éve: 2012

Stílus: Power / Doom

Brief Sum: This band is the secret weapon of today’s underground. One of the most talented and creative band recently. Recommended to fanatics and I’m looking forward to check out their debut album.

 

Tavaly decemberben a Fezen fesztiválon ismerkedtem meg ezzel a rendkívül szimpatikus arcokat tömörítő, fiatal székesfehérvári zenekarral. Noha akkor láttam/hallottam őket először, a produkció alapján lejött, hogy nem egy tucat bandáról van szó, ők valami egyedit, különlegeset próbálnak meg nyújtani. Kérésemnek eleget téve a zenekar énekese Szőllősi Dániel elküldte legelső felvételüket, amely alátámasztotta, igazolta első benyomásaimat, azaz több hatásból, forrásból merítő muzsikájukat nem lehet egyetlen skatulyába sem begyömöszölni.

Az idén új anyaggal jelentkező zenekar soraiban változás történt, Bagi László dobost Várkonyi Róbert (NoTs, Secans) váltotta. Az új felvétel mindenképpen előrelépés az előző demóhoz képest, a Symbols három dala teljesen eltér egymástól. Facebook oldalukon az olvasható, hogy „zenénkben igyekszünk a doom és a power metal határmezsgyéjén mozogni, némi szimfonikus töltettel színesítve az amúgy is széles hangulati skálát” és eme leírással abszolút egyetértek.

A nyitó Blinding Darkness a már első demón is hallható keleties gitárokat vonultat fel, a fentebb említett power/doom riffekkel karöltve. Ezen keleti gitártémák, harmóniák teszik igazán különlegessé a zenekart, akár védjegyként is aposztrofálhatóak. Súlyos, sűrűn rétegzett muzsikájukban komoly szerepe jut a dallamoknak is, gyakorlatilag második, harmadik hallgatás után memorizálhatóak a melódiák. Másodikként a csodaszép, szívbemarkoló, zongorával és akusztikus gitárral előadott ballada, a Roads következik, melynek közepe táján száll be a torzított gitár és gyönyörű szóló koronázza meg a dalt. Szöllősi Dani óriásit énekel benne, a hideg futkos az ember hátán, annyira megindító a nóta. A Collide az Ep legsúlyosabb felvétele, ebben némi death metal hatás illetve a szaggatott, groove-os riffek miatt mai modern metal hatás is tükröződik, ugyanakkor akusztikus kiállást is tartalmaz. Hatásként még mindig a Nevergreen-t és a Solitude Aeturnus-t tudom felhozni, másolásról azonban szó sincs. Szöllősi Dani egyaránt otthonosan mozog a durva, hörgésbe hajló témákban illetve a dallamos énekben, hangja tele van érzelemmel, ugyanakkor, ha kell, az adott nóta vagy részlet úgy kívánja durvábban is kiengedi orgánumát. Bónuszként a Roads akusztikus verziója zárja az anyagot.

Nem vitás, jelen undergroundunk egyik titkos fegyvere a zenekar, az egyik legtehetségesebb, legkreatívabb banda, amelyet az utóbbi időkben hallottam. Kizárólag ajánlani tudom őket a fanatikusoknak és remélem mihamarabb jön a bemutatkozó album is.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Blinding darkness
2. Roads
3. Collide
4. Roads (Acoustic – bonus version)

Pontszám: 9

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ezt a cikket eddig 757 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..