Afterlife

Æternight, Mervom, Project Daywalker – péntek 13-a, avagy koncert a szerencse jegyében

2023. január 13. @ Budapest, S8 Underground Club

Ilkei Gábor (Project Daywalker)

Nagyjából egy héttel az esemény előtt még a Robotba készültem sörrel táncolni, aztán mind az öten úgy voltunk vele, hogy ha már tavaly nem sikerült összehozni az év végére tervezett bulit, ugorjunk be egy megüresedett helyre két próba távolságból, úgyis Norbi hangosít, mi bajunk lehet.

A Project Daywalker sima konzervkonceptnek indult, amikor Bagi Barna, nevével ellentétben gyömrői lakosról kiderült, hogy nem csak dobolni tud elmebeteg módon, de a kisfia gyerekszintijéről is engem spamel daltémákkal a karácsonyfa alól, aztán a covid alatt felvettünk 3 lemeznyi anyagot egy hidegháborús bunkerben, nagyjából magunknak, melyeket Mike Watt, a Minutemen és az aktuális Stooges felállás basszusgitárosa többórás podcastekben mutatott be mindenki másnak, mert szerette.

Nem sokkal később kiderült, hogy ezek a számok képesek megszólalni élőben is, szóval Dabis Laca (gitár) és Sólyom Antek (basszus) közreműködésével kipróbáltuk párszor koncertkörnyezetben őket, majd az utóbbi kb. fél évben, Kovács Zacsi extra gitárhangzásával lett kerek a mese.

A setlist véglegesítésekor úgy döntöttünk, hogy a „New Dawn Fades” című Joy Division szám lesz az előétel és a leves egyben, aztán a számomra 95 óta meghatározó Henry Rollins ihlette saját dolog jön, és max a végén még valami mástól, de arra sosem került sor. Annyira beindult a közönség, hogy arra eszméltünk, hogy összesen 6 percünk maradt, amit kötelező az algoritmus által egyetlen felkapott dalunkra fordítani, mely előtt már reklámot is ad a YouTube, annyira éli. De ez tényleg vicc, hogy egy éve van kint a Monochrome és agyonveri a többi dalt, pedig üvöltözik előtte a zöld kis takonyember, hogy megalzázó, durva szerelem!

Mindenesetre a koncertre visszatérve, főleg a Lower Expectations és az In the same Room lemez dalaiból válogattunk, a Homo Volans zakatolása és az Afterlife kétségbeesés-demója után volt itt Transistor, amit talán alulintonáltam, miután elvitt az elemi erővel doromboló basszus Antek felől, Demon és Horse, a fejbillentők himnuszai, illetve a Treesick, amiről senki nem gondolta, hogy ennyire nagyot szól élőben, mert a felvételkor még inkább fisfosnak gondoltuk Barnival, igaz, volt elég pálinkánk.

A fekete terem egyébként szépen megtelt már az első zenekarra is, ami az Aethernight és a Molnár Róbert Band minket követő kiváló fellépésein is rendületlenül kitartott, szóval az este pompás hangulatban zajlott, bár a bárnál akkora világmegváltásokba keveredtünk rég nem látott és teljesen új barátokkal, hogy nem tudtam segíteni pakolni, ezért legközelebb valószínűleg én viszem a dobzsákot.

A többiek egyébként mind arról számoltak be, amikor felkeltünk másnap délben, hogy az utcán és hazafelé is elképesztő közönségi visszajelzést és szeretetet kaptak, ami messze a legfontosabb, főleg, ha nem a zenéből, csak –ért él az ember. Nagyon köszönjük az öleléseket, a pacsikat, a söröket és a csocsómeccset is, mindenkinek! Küldjetek hüvelyujjakat a fészen és a YouTube-on, hogy mehessünk fesztiválokra, de még fontosabb, hogy gyertek koncertre, örökre! Legközelebb február 3-án, szintén Sanyinál, az S8-ban!

SETLIST:

New Dawn Fades (Joy Division cover)
Watching Henry Rollins Play
Homo Volans
Afterlife
Galactus
Treesick
Demon
Transistor
Horse
Monochrome

Mervom zenekar

Sok idő telt azóta, hogy a zenekar utoljára színpadon állt, ugyanis nem sokkal a tavalyi düreres koncert után az énekesnőnk és a dobosunk távozott a csapatból, így az ezt követő időszak kifelé csendesebb, de annál fontosabb volt nekünk. Kerestük az új tagokat, emellett gőzerővel stúdióztunk, aminek eredményét nemsokára hallhatjátok is Nuclear Creation címmel, már az új énekesnőnkkel, Diával.

Dobos fronton nem álltunk ilyen jól, de már nagyon vágytunk arra, hogy közönség előtt játszhassunk, így némi tanakodás után úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk az Æternight meghívását, és dobgéppel állítunk ki a színpadra.

A koncert előtt röviddel betegség miatt a Fifth Page kiesett a fellépők közül, ez egy kis szervezési gondot okozott, végül a mi feladatunk lett az este nyitása. A korai kezdés ellenére jó néhányan már megérkeztek a bulira.

A hangosítási problémák sajnos ezen a napon nem kerültek el minket. Némi nehézség már a beállás alatt is jelentkezett, de leginkább a koncert alatt jött elő. Az első dalunk, a Secret of Storm nagyjából 25. másodpercénél az egyik kontrolláda elszállt, és ez így is maradt a koncert feléig, addig Ádám süketen gitározott. Ezt betudjuk a péntek 13 átkának. Közben a közönségből is több jelzés érkezett a felborult arányok miatt, amik a koncert vége felé simultak ki.

A koncert után zenekaron belül kibeszéltük a dolgokat, és a hangosítás miatt, valamint a szervezési kavarodás miatt felemás érzések keringenek a bandán belül az estével kapcsolatban. Egyrészt fantasztikus érzés volt újra színpadon állni, több dal is itt az S8-ban debütált élőben, és a közönség fogadtatása is remek volt, a nagyjából egy óra játékidő pillanatok alatt elrepült, jött az outro. Másrészt az említett körülmények miatt nem a Mervom legsimább koncertjeként fogunk erre az estére visszaemlékezni.

SETLIST:

Intro
Secret of Storm
Hera
Nuclear Creaton
Eternal Bloodflow
Raindance
Black Light
Temarunda
Further to Infinity
Forest (outro)

Æternight zenekar

Péntek 13., avagy koncert a szerencse jegyében

Színpadon állni mindig különleges élmény, akkor is, sőt, talán főleg akkor, ha még nem vagyunk “befutott” zenekar. Ez a 2023. január 13-án, pénteken az S8 klubban tartott koncertünkre is igaz volt. Zenekarunk, az Aeternight három másik kiváló együttes, a Mervom, a Project Daywalker és a Molnár Róbert Band társaságában lépett fel, ezúton is köszönjük nekik a részvételt!

A koncertre olyan együttesek dalaival készültünk, mint a Nightwish, az Epica vagy az After Forever, illetve elhoztuk a közönségnek három saját számunkat is. Nagyon jól éreztük magunkat, mindent beleadtunk a színpadon, és a közönségtől is pozitív visszajelzéseket kaptunk, azzal a kis éllel, hogy lehetnénk kicsit magabiztosabbak, amin dolgozunk! Nagyszerű közönségünk volt, amiért nagyon hálásak vagyunk. Energiából, headbangből nem volt hiány!

No de kezdjük az elején.

Az est izgalmasan indult számunkra, hiszen a billentyűsünk, Marci aznap este máshol is zenélt, így kicsit aggódva lestük, mikor toppan be végre az ajtón… végül megérkezett időben. Gyors felpakolás a színpadra, technika beállítása, setlistek szétosztása, és egy rövid soundcheck után már indult is a buli. Az apróbb hibákon könnyen átlendültünk, tényleg odatettünk mindent, amit csak lehetett. A közönséget elnézve (már amennyire a sejtelmes félhomályban látni lehetett) azt láttuk az arcokon, hogy ők is legalább olyan jól érzik magukat, mint mi.

Van egy barátokból, ismerősökből álló kis törzsközönségünk, de új arcokkal is találkoztunk. A többi zenekar táborában is akadtak, akik ha már egyszer ott voltak, minket is megnéztek.

Összességében elégedettek voltunk az est alakulásával, habár időszűke, na meg a technika ördöge miatt egy-két számot sajnos ki kellett hagynunk. Sebaj, a következő koncertünkön eljátsszuk őket is! A legközelebbi fellépésünk március 30-án lesz szintén az S8-ban, olyan nagy nevek előtt fogunk játszani, mint a Temperance, a Phantom Elite és a Meteora. Addigra még többet szeretnénk fejlődni mind technikailag, mind az előadásmódot illetően. Tervben van az első LP elkészítése is, reméljük, erre minél hamarabb sor kerülhet, és még többen ismerhetik majd meg a dalainkat! Addig is, várunk titeket március 30-án egy jó bulira az S8-ba! 

SETLIST:

1. Nightwish – Dark Chest of Wonder
2. Epica – Blank Infinity
3. Epica – Unleashed
4. After Forever – Emphasis
5. Within Temptation - Jillian
6. Æternight – Broken Glass
7. Æternight – Waterwitch
8. Nightwish – Nemo
9. Æternight – Alive in Hell
10. After Forever – Energize me 
11. Nightwish – Amaranth

230113Æternight

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek