Afterlife

Archaic / Divided / Reason / Skyabove – jó érzés volt tomboló arcokat látni

2021. október 2. @ Budapest, Supersonic – Blue Hell & KVLT

Archaic zenekar

Nagyon feszített tempóban kezdődtek az előkészületek a koncertre. Minden együttesnek 25 perce lett volna beállni, ami azért elég gyors beállást enged meg. Ám, ez is több mint a semmi. YUK adottságai miatt érdemes előre kipróbálni a technikát. Nekünk mindig az a célunk, hogy amennyire lehet, halk legyen a színpad, és 2 koncert között, 20 perc alatt nagyon nehéz jól belőni. Mikor megérkeztünk, gyorsan elkezdtük felépíteni a dobot, mindig az a legnehezebb és leg-időigényesebb dolog. Láttuk, hogy a technikusok még előkészülnek, így tudtuk, hogy az Archaicnak már nem lesz ideje beállnia, max a kocsmában! Amennyire tudtunk, előpakoltuk a cuccokat. Nagyon sok apró dologból áll a produkciónk. Mólinó, rollup, füstgép (amit most megkímélve a közönséget, nem használtunk)… a gitárosok digitális cuccon játszanak, Kemper és AX, ami ad egyfajta könnyebbséget a cucc pakolásánál. Számtalan előny mellett van hátránya is, de erre majd egy másik posztban térünk ki. Szóval, amennyire tudtunk, előkészültünk, és átadtuk a terepet az első együttesnek, akik össze tudták pakolni a cuccukat.

Ilyen 4 együtteses esténél nagyon nehéz végig a helyszínen maradni. Legtöbb esetben mire már a fellépéshez készülődik az ember, addigra már „tele megy a füle” és ez sok esetben koncentráció vesztéssel jár. Megtanultuk a nemzetközi együttesektől, hogy érdemes erre is odafigyelni. Voltak egyéb kötelezettségeink, ezért el kellett ugrani a helyi Legenda sörözőbe, így az estéből számunkra a Divided együttes nyújtotta élmény maradt. Sajnos a Reason / Skyabove koncertjéről így lecsúsztunk. Az biztos, hogy a fiatalos lendületű Skyabove-al még biztos találkozunk itt-ott, és a Reason is meghatározó a magyar undergroundban ezért még lesz alkalmunk elcsípni őket. Volt szerencsénk többször megosztani a színpadot egymással így mindig különleges érzés előttük vagy utánuk játszani. Kicsivel szerencsésebb szélirány fújt volna számukra az elmúlt 20 évben akkor egészen biztos, hogy a karrierjük sokkal magasabb röppályán mozgott volna. 

Divided számunkra testvér együttes. Nem csak Jósa Tamás szerepe miatt, de Szabó Dani is egykoron pengette a húrokat az Archaic soraiban. Volt szerencsénk ott lenni az alakulásnál és látni a folyamatos fejlődésüket. Azt kell mondanom, hogy a Divided meghatározó tényező lett a hazai zenei piacon. Kikerülhetetlenné vált, és ezzel a bélyeggel a hátunkon olyan fergeteges bulit tudnak csinálni, ami nem csak hangzással, zenével hanem látvánnyal is szórakoztat. Nagyon kevés együttes képes túllépni az audio nyújtotta kockán, és mellé pakolni jókora látványt is. Undergroundról beszélek. Nincs másfél milliós budge lámpákra és 2 millió budge led-falakra. Ám helyette van Jósa Tomi lézer showja. Egyszerűen működik. Mellé a számok amiket már ismeretlenül is együtt dúdol Tamással az ember az első refrén után. Olyan köntösbe burkolva tolják a Divided féle zenét, ami azokat is megmozgatja, aki bevette a „csak azért sem” kapszulát. Zene működik, látvány kiváló és ahogy ismerjük a srácokat, a fejlődési vágy miatt ez még csak jobb lehet. Ha a Reason esetében is helyénvaló volt a megállapítás, hogy ha jobb helyre születnek… akkor a Div-re ez hatványozottan igaz. Pici szerencse, talán még 2 ilyen kiba’jó lemez és egy Európai turné budapesti állomásán fogjuk őket találni. Ezzel a mentalitással aztán végképp hihetjük, hogy „BEHIND YOUR NEON EYES THERE IS A PARADISE”.

Az Archaic egy picit lassabb szedte össze a cuccát, de ez nem is volt, mert a YUK népe kellemesen el tudta fogyasztani a jól megérdemelt frissítőjét. Nagyjából akit érdekel az underground az tudja, hogy mit kap egy Archaic koncerten. Volt olyan a MetalFactory-n aki még nem tudta, és teli sörrel beállt a 2 sorba… Pont azt a pillanatot láttam, ahogy az első beütés után elindul pogóval valaki kiveri a kezéből az egész sört! 😀 Ahogy felcsendült az intro, egyből jöttek a lelkes arcok, hogy megkapják a napi metal adag utolsó szeletét. Az Archaic megpróbálta fenntartani a színvonalat, hiszen már 3 elképesztő együttes után kellett bizonyítania. Nem tisztem megítélni, hogy ez sikerült-e. Az biztos, hogy a Two Minutes of Hate című számban a színpadra hívott emberek, és a közönség jól szórakozott. Még itt ott egy kis baki is belefért, ahogy a tomboló közönség nem minden pillanatban hagyta az együttest játszani! 😀 De ilyen ez a popszakma! 😀

Jó érzés volt tomboló arcokat látni. Mi, mind a 4 együttes köszönjük, hogy szombat este minket választott közel 90 ember, és velünk együtt engedték ki a gőzt. Toljuk ameddig lehet, mert ki tudja mikor veszik el tőlünk ezt a lehetőséget, ismét. 

Milyen volt számodra ez a koncert? Érdekesség, furcsaság, meglepetés ért esetleg?

Számomra mindig élmény egy egy koncert. Ez az egész dolog esszenciája. Ezért érdemes csinálni. Mindig jó érzés ha az emberek eljönnek, tombolnak, veszik a cuccainkat, ezzel kifejezik azt, hogy nem hiába csináljuk. Ez az egész egy családias valami. Ez nem rádiózene, ez nem való mindenkinek. Kevesen értik, de azok szeretik. Manapság tényleg örülni kell minden ilyen eseménynek mert nagyon nagy a lemorzsolódás, elkedvtelenedés. De mi addig ott leszünk ameddig, last man standing!

Idén melyik elmaradt koncert volt a legfájóbb számodra?

Idénre is tervben volt a RUDE fesztivál Németországban ahol a Sepultura előtt lett volna lehetőség játszani. Hatalmas élmény minden koncert de vannak melyektől extrán feláll a szőr az ember hátán. 

Mit terveztek a közeljövőben? Új dalok, új kiadvány várható mostanság?

Hamarosan teljesen befejezzük az ‘ENDGAME PROTOCOL’ c. lemezünket. Igyekszünk egy kerek, erős koncept albumot letenni, melyre már most egészen büszkék vagyunk. Az első keverések elég vadak, hol van a vége? Mindenki nap egy olyan lemezt, ami talán itthon nem volt. Nagyon erősek a számok, Erdélyi Peti valami elképesztőt énekel rajta. 
Erről a lemezről már 2 dal is megjelent, mutatva az irányt. Talán épp egy hete jelent meg a ‘BEHIND’ című nótánk, melyet itt lehet meghallgatni/megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=xPBBW2x0i-w

Számodra mi a legfontosabb jelenleg?

Archaicban vagy az élet más területein?
Igaz, néha kettő szedni a kettőt, mert ha valaki nem csinál valamit 100%-osan, akkor csak csinálgat… annak nem lesz ugyan az az eredménye mintha valamit 110%-al, teljes odaadással csinálsz. 
Az időnk nagy részét most az új lemez körüli nyüzsgés, és hype előkészületei zajlanak. Manapság nem elég a mi szintünkön elkészíteni egy lemezt, hanem el is kell juttatni valahogy a közönséghez. Ez a legnehezebb része a dolognak. Sok millió 1 személyes együttes van akik euró ezreket tolnak a marketingbe. Számunkra nincs meg ez az anyagi lehetőség, így a lehető legjobban ki kell találni, hogyan, és milyen kreatívokra költsük el a zsebünkben lévő húszezer forintot. Készülünk kisebb és nagyobb dolgokra. De erről majd hamarosan mindenki értesülni fog.
Az élet más területein is mindenki próbálja megállni a helyét. Keményen dolgozunk, élünk a hobbijainknak, neveljük a macskáinkat, kertészkedünk és lemegyünk a próbaterembe kiengedni a gőzt, jammelni. 

Mit szeretnél üzenni a Thrash Metal rajongóknak?

Milyen a Slayer utáni élet??? Szörnyű!

Fotó: Vida Dani
Fotó: Vida Dani

v0id [Bikkes Gábor] – Divided

A nyári szezon után jól esett ismét megmozgatni kicsit a koncertizmaink és bemelegíteni a téli etapra. Tökéletes választás volt erre a Kék Yuk mivel könnyen berendezhető és hangulatos helyszín ahol mindenki kényelmesen elfér, és elég sok mindenki volt ott akik valakik is, de nagyon hosszú lenne a lista. Egyszerűen öröm, köszönet és #férfiszerelem hogy eljöttetek!

Az estét nyitó Skyabove egy óriási pozitív meglepetés volt, kellemes úszó soundokkal és középtempóval melegítettek be minket. Gitáros társam Psyklone (Szabó Dániel) szerint mintha egy keményebb Cardigans / Morcheeba jam lett volna. Köszi, hogy bevállaltátok Máté!

Tőlük átvette a stafétát a Reason akik szigorúan feszes szomorúbácsizenével™ emeltek egy kicsit a tempón és tornáztatták a katarzisközpontokat friss dalokkal (vegyetek cédét). Szeretem őket, elég easy direkt és hatékony brigád kellemes humorral. Sminkeléshez is tök jó aláfestés volt.

Utána mi csináltunk egy kis univerzális balhét ahol még olajoshordók is röppályára álltak. (Tőlünk is vegyetek cédét.)

Végül a zárást Transylvanian Peter & Gang avagy az Archaic tette le a közmondásbeli asztalra, mely már szinte roskad a terebélyes klisészótáramtól. Feszített tempó ami a vérnyomásmérőn a halálközeli állapotot jelentené, ujjrázogatás, tánc és sörfürdő.

Azonban ez csak stílusgyakorlat volt a közelgő Halloweeni Strandparty Vol 3.-ra..

Október 29
Készüljetek!


Vándor Erik (Reason)

Felvirradt a nagy nap!

Majdnem egy év szünet után ismét színpadra vihettük a produkciót a fővárosban. Több szempontból déjà vu volt a buli, a 2020-as halloweeni buli szintén a Kék Yukban került megrendezésre, tettestársunk pedig akkor is a Divided volt, lett volna Archaic is, csak valami fránya betegség meghiúsította részvételüket. Az ördög a részletekben rejlik, és természetesen sok különbség volt az akkori esthez képest, ha már csak azt az apróságot vesszük, hogy a mittudoménhányadik hullám miatt az volt az utolsó bulink egy jó darabig, illetve a közönség is jóval kisebb számban jelent meg, alighanem ugyanezen oknál fogva… Most azért bizakodóbb a légkör.

Maga a klub abszolút klasszikus, számomra a leginkább kedves helyszíne a kétszámjegyű nézőszámot vonzó zenekarjaim koncertjei számára, talán itt léptem fel életemben legtöbbször (ha nem számítjuk a legendás Voodoo clubot, bár azért az már jó régen bezárt…szóval nyert a Yuk-komplexum!). Mióta szentendrei vagyok, igen könnyedén eljutok ide, illetve a sors szerencsés fordulata, hogy anyósom pár száz méterre lakik, így koncert előtt lepasszoltuk az unokát, és így akár egy kis poharazás is kinézett, persze szigorúan csak fellépés után (részemről :P).

Mivel másodikak voltunk, úgy döntöttem, hogy gyakorlással töltöm az első fellépő koncertjét. Ez persze több szempontból sem jött össze maradéktalanul, pedig rám fér mostanában. Nagy változás történt, önkritikát gyakoroltam, és szögre akasztottam a nyolchúros gitárjaimat, visszatértem imádott bariton Gibson SG-mhez. Viszont fejben jó pár hangot helyre kellett tennem emiatt, úgy érzem sikerült, és megérte! No de miért is nem sikerült gyakorolni?

Egyrészt nem bírtam ki, belenéztem az első zenekar koncertjébe, pedig ilyenkor nagyon vigyázok a hallásomra. Már a YouTube-os videókból lejött, hogy ínyemre való lesz a Skyabove koncertje. Senki sem szereti a skatulyázást, hasonlítgatást, de nekem az első pillanattól kezdve a Paradise Lost „Host” lemez hangulata árad belőlük, amit az énekes hangja sem visz más irányba. Egy csipetnyivel több elektronikus elemmel fűszerezik zenéjüket az általam felállított referenciához képest, de nincs ezzel gond. A gitáros / billentyűs polihisztoruk pedig nagy eséllyel nevezhetne egy Jared Leto hasonmás versenyre, tutira dobogós lenne (én állítólag Nicolas Cage vagyok, lehetett volna rosszabb is). Pár szám után azért bemenekültem a backstage-be, mert ugye az elvek, mi lesz a hallásommal, meg a gyakorlás…pedig ha tudtam volna, hogy ők lesznek a leginkább elviselhető hangerejűek aznap este…

A másik, ami meglékelte a békés gyakorlás ladikját, hogy sajnos túl sok a jó arc a backstage-ben ilyenkor. Persze nem a saját zenekaromra gondolok, őket már unom, mint a sorosozást 😀 A Divided kiemelkedő ilyen szempontból. Void-ot már egészen rookie kora óta ismerem, mindig megörül nekem, és ilyenkor mindig megosztja velem aktuális ügyeit….akkor is ha épp gyakorolnék!! Nem baj, jól megfogdostuk egymás hangszerét most is, meg egy kis tech talk is belefért. Psyklone kettővel előttem gitározott a Reason-ben, de azóta is a család tagja, egyfajta fantom tag továbbra is. Sol-t eddig nem igazán volt alkalmam megismerni, de annyira fárasztó dumája van, hogy egyre szimpatikusabb 😀 Belmont az Belmont, őt nem lehet nem szeretni. Iszonyatos energiák vannak ebben az emberben. Egyszer volt szerencsém stúdiózni vele, gipszben volt a lába, de még úgy is fölényesen uralta a helyzetet… Stalkher pedig szintén zenélt a Reason-ben jó pár évet, azóta emlegetik az alapítók. A sírva mulatós kategória, mikor a fellépésük előtt 10 perccel, beállás közben telefonon tarhál kínait a mi Józsinktól (2020-ban szinte koppra ugyanez történt…).

Na de előbb utóbb fel kell menni a színpadra, ez ilyenkor elkerülhetetlen. Kisebb szívrohamokkal indítottunk, Dudi komplett fülmonitor rendszere és mikrofonja is elbújt egy darabig, végül szerencsére előkerült. Ugyanúgy ránk hozta a frászt az is, hogy a központi monitorvezérlőnk és a laptop egy ideig nem volt hajlandó wifin kommunikálni, így azt az egy darab gombnyomást, amit ilyenkor meg szoktunk ejteni, nem sikerült megtenni. Persze szerencsére minden megoldódott a tervezett kezdés előtt, de stresszmentes indításnak nem nevezném, gyakorlatilag beállás nélkül csaptunk bele a kezdő dalba. Rajmi számára ez az est egy hármas tűzkeresztségen átesés volt, most lépett fel először velünk a fővárosban, most írt alá először CD-t a koncert után, valamint most sétált bele először egy gigantikus fingfelhőbe, ami vészjósló auraként lebegett körülöttem a Rise ikerszóló előtti részétől egy darabig… Utóbbiért természetesen elnézést kértem az első adandó alkalommal, ígérem soha többet nem fordul elő!

Hogy maga a koncertünk milyen volt? Jó kérdés, ilyenkor annyira benne vagyok, hogy szinte csak villanások maradnak meg, de úgy érzem jól sikerült. Dudi laza volt, jókat konferált, nagyokat énekelt. Mióta ő is apuka, egyszerűen kinyílt, nem is tudnék másképp fogalmazni, pedig ilyenkor az alvás megvonása csúnya mellékhatásokat is tud hozni magával. Attila is friss apuka, immáron kétszeres, viszont nála sem ment ez a muzsika rovására, most először nekiállt kolbászolni a színpadon, persze a hatodik érzéke megóvta a gáztámadástól, szerencsés ember. Alapvetően egy viszonylag egy helyben álló zenekar voltunk, de aztán jött Rajmi, és annyit mozog a színpadon, hogy már lassan ciki a régi koreó, valamit újítanunk kellett, bár tigrisbukfencre még egyelőre ne számítsatok, hehe Józsiról pedig nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni, aki hallott minket már koncerten, illetve ismeri a Divine Rest-et, tudja miről beszélek. Olyan groove-ok repülnek ki a kisujja utolsó percéből, hogy arról sok dobos csak álmodhat. És nagyon pontos is mellette.

„Robbanjon a hang, lángoljon a fény!”

Na igen, el is érkeztünk egy olyan ponthoz, ami beárnyékolhatta egyes hallgatók élményét. Már mi is iszonyatosan hangosak voltunk kifelé, a fülmonitorunkba már olyan erővel jött vissza a frontból a hang, hogy néha már találgatnom kellett, merre hány méter…Pedig nálunk teljesen néma a színpad, a dobot leszámítva. Füldugó nélkül kemény lehetett a nézőtéren. Sajnos ez a Divided buliját még durvábban érintette, egy számnál többet így nem voltam képes meghallgatni belőlük, pedig nagyon jó koncertbanda. Amíg mi „csak” zenélünk a színpadon, ők szórakoztatnak. Villog a neon, dől a füst, Void meg pattog, mint a nikkelbolha. Belmont meg persze leénekli a csillagokat, rutinból.

Az Archaic koncertjére már sikerült valahogy a hangerőket és az arányokat megzabolázni, élvezhetőbb volt sokkal, de addigra már szakszerűen bevodkáztam, így véleményem súlytalan. Ami biztos, hogy az új felállás énekben egészen más, mint anno Jósával, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy rosszabb. Peti is rendkívül rutinos a mikrofon előtt, majd 20 éve láttam először ebben a szerepben, még a megboldogult Megazetor élén a Simons-ban… Ó, édes nosztalgia!

Jövőre ugyanitt?? Majd meglátjuk!


Fotó: Vida Dániel

Szabó Imi (Skyabove)

Több, mint egy éve nem játszottunk közönség előtt ami meglátszott a csapat általános ideg- és lelkiállapotán az elmúlt hónapokban. Rohadtul hiányzott már az emberi kontakt. Az este 8-as, kezdő sáv ellenére a közönség szépen bemelegedett ahogy fogytak a sör unicumok. Külön jófejség volt a többi zenekar jelenléte és támogatása a koncerten, köszi srácok.
Ja, és hogy ki ne felejtsem – Funkyt avattunk. Két próbával a háta mögött így lehozni egy koncertet egy vadiúj gitárosnak, azt hiszem elég menő, főleg ha tökös riffekkel érkezik.
Szóval ja – kezdésnek nem is lehetett volna jobb bulit találni az őszi vidéki turné előtt (Dunaújváros, jövünk!).
Infók, dátumok és minden más a facebookon: https://www.facebook.com/skyaboveofficial

Nagy Donát (Skyabove)

Első bulim a srácokkal, ráadásul az első bulim a Yukban is! Mindkét szempontból pozitív volt az este. A srácokkal úgy érzem jól működtünk a színpadon, végre kipróbálhattuk élőben is, hogy van-e kohézió. Külön örömre adott okot, hogy találtam Tubit is a pultban. Hiányzott már egy jó kis klubbuli, ám az este várakozásaimon felül sikerült, úgyhogy köszönöm Srácok, köszönöm Yuk!

Kiss Dávid (Skyabove)

Kecskemétiként egy nagyvárosi buli mindig vérpezsdítő számomra. Új emberek, új környezet és új kapcsolati lehetőségek. Nagyon szimpatikus emberekkel találkoztam és nevettem együtt. Megtiszteltetés volt a nagyobbik teremben fellépni és az is, hogy ilyen remek zenekarok előtt melegíthettük elő a terepet! A vörös rész is megtelhetett volna, de hát Yuk-Yuk, csak a keret más : )!


Bonin Ádám – IHE / Lowland szervező (Rajongó)

Az óriási Lowland-es hajtás után igazi felüdülés volt látogatóként lazítani, így az elmúlt pár hét alatt immáron második alkalommal néztem le a Kék Yukba, ugyanis a bulik tele voltak barát-bandákkal, akikkel nyáron a fesztiválon dolgoztam. A brutálisan jól sikerült Undead Fesztivál line-upja után, most elsősorban a Divided-es cimborákkal kötött „bromance” csábított le az óbudai tárnákba – illetve a thrash metal iránti fanatizmusom, amit az Archaicos srácok elég rendesen meg tudnak rezegtetni. Sajnos a Skyabove-ről lecsúsztam, de az első fröccsök kikérése közben a gothic metalos Reason-re már felkaptam a fejem. A darkos hangulat gyorsan megváltozott, ahogy a „cyber arena rockkal” berobbant a Divided jelmezes legénysége és elsütötték a lézer és neonágyúikat. Közösen kegyetlen buli hangulatot varázsoltunk – fetrengtünk, pózoltunk, hordót emelgetünk, méteres terpeszeket vágtunk. Az Archaicra még több pia oldotta a kedélyeket, úgyhogy a darálás alatt keményen beütött a thrash által megkövetelt jellegzetes mutatványok egész tárháza, mint a nyughatatlan headbang, a megfeszült pumpálás, a jó öreg circle pit és a bodysurf. Nagy köszönet a buliért a zenekaroknak, a clubnak és az aznap esti személyzetnek! Még több ilyet!


Kapcsolódó cikkek

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban

KMZ

Csukafejes az ‘Őrült Stone, avagy 2008 a patkány éve’ című 1992-es VHS kultklasszikus világába – Új dal a Divided-től: Split Second

KMZ

Archaic – Lines – új live videó / tavaszi turné

KMZ

Grima, Aether, Archaic, Kylfingar – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Nest of Plagues / Eagle Has Landed / Archaic – Koncertbeszámoló

Steve

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

Needless / Archaic / Nefalem – amikor a fény és a hang sem bírja

KMZ

Thrash Death Assault 2022.04.15. Dürer Kert; Archaic, Needless, Nefalem

KMZ

Archaic – megjelent a „The Endgame Protocol”!

KMZ

Archaic interjú

KMZ

Archaic – The Endgame Protocol exclusive támogatói csomagok

KMZ

DivideD – zeneileg jó tapasztalat volt

KMZ

Új dal és videoklip az Archaic zenekartól!

KMZ

Live Autumn Fest 6. – emlékezetes őszi koncert

KMZ

Archaic – megjelent a budapesi thrash banda szöveges videója a Behind című új dalra

KMZ

Archaic – szeptember 11-én koncert a Robot-ban a PMA és az Atrox Trauma zenekarokkal!

KMZ

Divided – új szöveges videó a készülő lemezhez

KMZ

Archaic – jótékonyság

KMZ

Archaic – Pénteken a Wacken fesztiválon lépnek fel!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek