Afterlife

Autumn Twilight / Clue / Camp Fire Melancholy Acoustic / Sentio Ergo Sum – hálás vagyok, hogy a része lehettem

2022. február 25. @ Budapest, S8 Underground Club

Peti 40 | Autumn Twilight 20 | Clue 10 | Camp Fire Melancholy Acoustic | Sentio Ergo Sum | Tevi 

Mézer János Zoltán (Camp Fire Melancholy Acoustic | Sentio Ergo Sum zenekar)

Annyi mindent kéne még elmondanom…

El kellene mondanom, hogy hogyan ismertem meg ezt az embert. Hogy emlékszem-e rá? Persze, hogy emlékszem. Arra is emlékszem, mikor láttam először, és arra is, mikor ismerkedtem meg vele. 2006, nyári vizsgaidőszak, finnugor tanszék. Nekem mindenem összeszorulva, talán hangtan szigorlat. Az egyik radiátornál ül egy srác, elkísért valakit, itt lettünk bemutatva egymásnak.

Hogy mikor láttam először? 2004, Ecsegfalva. Mert mint minden, ez is Ecsegfalván kezdődött.

Aztán el kellene mondanom egy másik Nightbreed történetét. Amikor 2006-ban magyarul hallottam a God or Idol című dalt, és még mindig itt cseng a fülemben.

Aztán el kellene mondanom a sok beszélgetést, a közös értékeket, a bölcsességet, és a kitartást, a sok szegedi és nem szegedi közös koncertet, és az utánuk jövő borozgatós világmegváltásokat, a gratulációkat egymásnak gyermekszületéskor, és minden egyebet. De ezt inkább most megtartom magamnak.

Összegezve, nem titkolhatom, egy jóbarátom születésnapját ünnepelni mentünk ezen az estén.

Annyi mindent kéne még elmondanom…

El kellene mondanom, hogy milyen érzés volt számomra, mikor felkért Peti, hogy mindkét zenekarral vendégeskedjünk ezen az eseményen. Minden szempontból ideális volt az egész. A Sentio Ergo Sum 15 éves idén, a Camp Fire Melancholy öt, és másfél év kihagyás után állhattunk ismét színpadra, mondanom sem kell, mennyire hatalmas dolog volt ilyen illusztris környezetben visszatérni a világot is jelentő deszkákra. Megtiszteltetés, és öröm keveredett bennem, meglehetősen jó elegyben.

Sok minden történt az elmúlt másfél évben, voltak pillanatok, amikor talán a visszatérés lehetősége is elbizonytalanodott. Tudjátok, hogy van ez: család, kispolgári lét, van-e felület, idő, és akarat, hogy újra beinduljon a gépezet. Aztán sok beszélgetés után rájössz, hogy talán sokkal több indok van arra, hogy legyen, mint valaha. Kalandra fel hát, újra, és újra…

Annyi mindent kéne még elmondanom…

El kellene mondanom, hogy mi történt, miután megérkeztünk. S akkor pár mondat a helyről is: már említettem, hogy az egész mennyire egyben volt. Ennek az ideális állapotnak természetesen a klub is része. Nem tagadom, az S8 a kedvenc fővárosi szórakozóhelyemmé vált, mind fellépőként, mind a közönség részeként minden perc fantasztikus, amit ott eltölthetek.

Tevi loop-os performansza. Zseniális, fájdalmas és mélyre hatoló hangok, a végén meg is köszöntem, hogy megadta az alaphangulatot nekem is a saját dalainkhoz. Ezúton is köszönöm, és sok ilyet még!

Rövid soundcheck, izgalom, ruha rendben, technika ok, fülbevaló bent, szép ing felvéve, minden koncertre külön póló, egy utolsó pacsi a csapattagokkal, és kezdődik.

Nagyon jó volt kezdeni a Camp Fire Melancholyval. Már fél nyolckor sokan voltak, és sokan megnéztek minket, meglepő volt látni, ahogy emberek énekelnek velünk, és szeretnek bennünket. Lemegy a koncert rendben, ezúton is köszönet a barátságos, és nagyon színvonalas technikusi munkáért, ritkán van szerencsénk ilyen emberi és szakmai viszonyokhoz.

Aztán az igazi kihívás: kezdődik a Sentio Ergo Sum.

Nagyon vártam ezt a pillanatot, nagyon készültünk erre a koncertre, és nagyon jó visszatérés volt. Fantasztikus látvány lenézni a színpadról, jó hangzás. Végig azt éreztem, hogy együtt lüktet velünk a közönség. Ekkorra már talán tele is lett a teljes nézőtér, amit hatalmas élmény volt látni. Utolsó dal, és az érzés, hogy nem akarom elengedni ezt a pillanatot. „Egész nap bírnám.” mondta valaki egy filmben, hát, egész este bírtam volna. Végül meghajlás, és búcsú. Köszönjük. Igazi emocionális hullámvasút volt, kiteljesedett a zenekar neve: Érzek, tehát vagyok.

Aztán indul a fő attrakció, Peti megjelenik a színpadon

Clue. Clue, és Clue. Egy dalszöveg, ami ismerősen cseng, már hallottam valahol. És egy új lemez, aminek a dalai még otthon nem hallhatóak, de itt már leszedték a fejünket a helyéről. Súlyos, mély, és csontig hatoló. Szeretem ezt a formációt.

Aztán elhalkul a zene, pici szünet, és előkerül a színpadon egy gitár. Egy gitár, ami már 2004-ben is ott volt. Egy gitár, ami szimbóluma lett valaminek. Egy szín, amiről minden rajongónak ugyanaz a zenekar jut eszébe. Hölgyeim és uraim, itt márpedig Autumn Twilight koncert lesz.

És volt Autumn Twilight koncert. Most, ahogy írom ezeket a sorokat, most is csengenek a dallamok a fülemben. És beleborzongok, ahogy be-bevillan egy-egy kép, egy-egy felejthetetlen pillanat. Csukott szem, Peti és Orsi hangja, Tamás, ahogy az egész koncert alatt mosolyog a közönségre, szeretet, és profizmus bámulatos keveréke. És a dalok, Te jó ég, azok a dalok! „It’s a distant planet, a forgotten star” „The image of God wriggles in each of us” „Frozen in the present with the dead inner sense” „these colours are only the things that light suffers” és még ezer másik.

Nem tudtam elszakadni a színpadtól, és nem akartam, hogy vége legyen. De vége lett. Egy kis szülinapi köszöntés, és idő, sok idő a személyes és a megtapasztalt élmények feldolgozására.

Annyi mindent kéne még elmondanom…

De annyi minden kavarog még mindig bennem ezt az estét illetően, hogy esély sincs mindent leírni.

Hálás vagyok, hogy a része lehettem. Köszönöm.

Camp Fire Melancholy SETLIST:

Intro
Elsüllyedt hajók
Ha úgy tennék
Kihült világ/Tilos csillagon/Ócska szent
Hurt (Johnny Cash cover) 
A sosemvolt lány balladája
Girl in the café (Ákos cover) 
Cut here (The Cure cover) 
Mal dala
Kalapom
Ennyi leszek
Sentio Ergo Sum SETLIST:

Intro
Siratók
Segíts!
This tired solitude
Egsegesis Logicae
Megfagyott karjaidért

Kapcsolódó cikkek

Nevergreen / Dying Wish / Autumn Twilight / Tengerszem – élmény volt játszani

KMZ

Autumn Twilight – új videó: „Cyclic”

KMZ

Live Autumn Fest 6. – emlékezetes őszi koncert

KMZ

Clue – Triptychon EP

KMZ

Christian Epidemic, Agregator, Sentio Ergo Sum – Koncertbeszámoló

Cryonus

Sentio Ergo Sum Interjú

KMZ

Autumn Twilight Interjú

Esotancos

AUTUMN TWILIGHT – Sequel

A honlap alapértelmezése

Holt Költők Társasága, Autumn Twilight – Koncertbeszámoló

medea

AUTUMN TWILIGHT – Dream Seeks Dreamer

KMZ

Autumn Twilight Interjú

Plastic_Puppet

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek