Afterlife

Before The Last Breath – kedvező visszhang

2021. december 3. @ Budapest, Robot

Before The Last Breath zenekar

2021-ben fordulóponthoz, konkrétan névváltáshoz érkeztünk: az eddigi Enter The Voidot elhagyva Before The Last Breath lettünk. Az elmúlt időszak másik különösen fontos változása, hogy a basszusgitárt immár Laczkó Péter barátunk kezeli, akivel több évtizedes barátság köt össze bennünket. Ez volt a zenekar első fellépése az új felállással és névvel.

A Covid-19 időszakkal járó korlátozások alatt mi is a nyilvánosság szeme elől elzártan tevékenykedtünk: megírtuk és fel is vettük a következő anyagunkat, amely már az új néven fog megjelenni a közeljövőben. Volt időnk Petivel is összecsiszolódni zeneileg, így teljesen felkészülten vártuk a Cudi Purci Booking – Binder Gazsi barátunk – által leszervezett bulit.

Mindig is azt vallottuk, hogy az élet minden körülmények között utat talál magának. Ahogy az alkotói energiákat és az élő zenét sem lehet elfojtani. Az újrakezdés jegyében, az annak szóló izgalommal és bizonyítási vággyal telve léptünk színpadra. Egyszersmind megnyugtató volt a tudat, hogy Szűcs Szabi hangosít, így nem kell aggódnunk a sound miatt. A félórás programban nem szakadtunk el – persze nem is akartunk – az új időszámítás előtti, vagyis még az Enter The Void időszakban írt számoktól, de bőven jutott idő a hamarosan megjelenő következő EP dalaira is. Így a szöveges videóval megtámogatott, röviddel az esemény előtt bemutatott The Other One sem maradt ki (történetesen ezzel zártunk). A hallgatóság részéről ezek is igen kedvező visszhangra találtak. Ez szintén megerősítette a friss anyagba vetett hitünket és a már 2022-re tervezett koncertjeink iránti lelkesedésünket.


Ha jól tudom, október óta nem volt élő fellépésetek. A mostani koncertet a megszokottnál nagyobb izgalom előzte meg, mert új zenésztársatokkal itt léptetek fel először. Véleményed szerint, hogy sikerült? Milyen lett az összkép? Voltak bólogatások?

Októberben Szegeden már a jelenlegi felállásban játszottunk, vagyis Laczkó Peti basszusgitározott. A névváltást viszont csak később tettük közhírré, amikor a budapesti koncert bejelentésre került. Vagyis az igazán nagy izgalom valójában az új név bejáratásának szólt. Legalábbis részben. Én személy szerint remekül éreztem magam, és a többieken is ugyanezt láttam. A visszajelzések szintén igen kedvezőek voltak. Különösen az tetszett, amikor valaki a maga kidolgozottságában is kaotikusnak nevezte a zenénket. Félreértés ne essék, nem arra célzott, hogy a hangzás miatt tudott ennyit kihámozni a halottakból! 🙂 Szűcs Szabi a keverő mögött rendesen odatette magát! Összességében ezen az estén minden passzolt a háttérmunkától kezdve magán a bulin át a nézettségig és a reakciókig. Nem beszélve arról, hogy a mostani vírushelyzetben, az azzal járó korlátozások közepette, mekkora szükségünk volt erre az élményre!

A Pozvakowski és a Perihelion zenekarokkal léptetek fel. Koncert után beszéltetek egymással, hogy ki milyen élményt élt át a másik fellépésén?

A többi fellépővel a koncertet megelőző időszakban kommunikáltunk szervezési kérdésekben. A Pozvakowski tagjaival röviddel a koncert előtt is váltottunk pár szót, de utána már nem volt lehetőség nagy bandázásra. Viszont pár nappal az esemény után mindannyian megköszöntük egymásnak a bulit, természetesen a szervező Binder Gazsit (Cudi Purci Booking) is ideértve.

Te hogyan látod, mennyire volt ez jó párosítás, mit vettél ki a közönség reakciójából?

Zenehallgatóként és koncertjáróként nagyon kedvelem az ehhez hasonlóan színes összeállítású underground klubkoncerteket, és a buli nézettsége alapján abszolút működőképes az ilyesmi. Mint ahogy szeptemberben a kéttermes Desszert Feszt Budapest Parádé is működött, ahol szintén megnéztem a Periheliont.

Van valami érdekesség, amit megjegyeznél a koncerttel kapcsolatban? Mi volt benne a legjobb?

Elsősorban a másik tényezőt emelném ki, aminek a nagy izgalom szót részünkről. Itt játszottuk ugyanis először teljes egészében a következő EP-nk anyagát, amely értelemszerűen az első kiadványunk lesz az új néven.

Ugyebár nem olyan régen még Enter The Void volt a zenekar neve! Nekünk hallgatóknak mit érdemes erről tudni? Mi lehet más a folytatásban?

Szerettük a régi nevet, nyilván nem is önszántunkból váltunk meg tőle. Ahogy azonban egyre több olyan zenekarnévvel szembesültünk itthon, amelyben szerepel a „void” szó, arra jutottunk, hogy megérett a helyzet a cserére. Peti belépésével amúgy is új időszak kezdődött az együttes életében. Éles műfaji váltásra nem kell számítani, de a mi stílusunk eleve roppant tág teret ad a különböző zenei kalandozásoknak, úgyhogy a következő EP-n is garantáltan tudunk majd újat mondani.

Szerinted mikor lesz a következő koncert? Meddig várjanak a rajongók?

Már most ismert a következő buli időpontja: január 28-án a budapesti Riffben játszunk barátaink, a Her Highness lemezbemutatóján, ahol az Elektrik Wale és a Vanta is fellép. Szóval nem kell már olyan sokat várni!

Köszönöm a válaszokat, ha valamit még szeretnél elmondani, csak nyugodtan tárd elénk. 🙂

Mi köszönjük a lehetőséget! Figyeljétek a zenekar körüli történéseket a közösségi oldalunkon! Nézzétek meg a friss The Other One dalunk szöveges videóját, és készüljetek a január végi bulira, na meg az EP-re!

Kérdésekre Tauszik Viktor válaszolt.

Facebook: https://www.facebook.com/BeforeTheLastBreath


Kapcsolódó cikkek

Project for a Better Dream, Flout, Before The Last Breath – még egyszer nem fogunk visszatérni, inkább itt maradunk

KMZ

Her Highness / Before the Last Breath / Vanta – aki ott volt az eseményen, megtapasztalhatta milyen is egy igazi underground este

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek