Afterlife

Danse Macabre – Isatha / Exodikon / Despair / Children of Decadence – remek hangulat, tomboló közönség

2021. november 5. @ Budapest, S8 Underground Club

Gábor – Despair, Isatha

Az Isathával régóta terveztünk egy újabb budapesti koncertet, szerencsére sikerült kihasználni a természetes szinergiákat, hiszen Hekele Attila az Isatha mellett az Exodikonban dobol, illetve jómagam a Despair zenekarban is gitározok. A három zenekar – más testvérzenekarokkal együtt – egy közös próbatermet bérel, így a backline összetételének kialakítása, valamint a logisztika is jelentősen egyszerűsödött. Örültem, hogy a Children Of Decadence is csatlakozott a bulihoz, többen is nagyon szeretjük a Bodom munkásságát a zenésztársak közül.

Sok jó emlék fűz az S8 Underground Clubhoz, az Isathával számtalanszor tartottunk ott fergeteges bulikat, a Despairrel pedig az S8-ban debütáltunk. Nagyon örülök, hogy a szórakozóhely túlélte a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket, és továbbra is rendkívül zenészbarát módon üzemel. A bulit Kiss Norbert hangosította, aki mindig lelkiismeretesen, profin és a lehetőségekhez mérten legjobb módon végzi a munkáját – ezt fontosnak tartom külön kiemelni, mert nem ez az általános tapasztalatom underground koncerthelyszínekkel.

A bulit sikerült – kivételesen – minimális csúszással elkezdenünk a Despair zenekarral. Hosszú kihagyás, majdnem két év után álltunk újra színpadra a járványnak köszönhetően, és a formációnak nincs sok koncerttapasztalata, ez mindössze a harmadik koncertünk volt. A rengeteg gyakorlásba fektetett energia ellenére is éreztem a feszültséget a zenekaron belül, és csak az első szám után, a közönség reakcióját látva oldódtunk fel igazán, és kezdtük megélni a bulit. Az este első zenekaraként sikerült jó hangulatot teremtenünk, a közönség és mi is remekül éreztük magunkat. Egy közel 50 perces szettel alapoztuk meg az estét, ami szerintem kivételesen szerencsés helyzet – underground bulikon általában nem szokta tudni egy zenekar megmutatni a repertoárja szinte egészét. A koncert után több ember is jelezte, hogy csak miattunk érkezett, ami különösen jól esett, igazán szívmelengető érzés volt.

Zenész pályafutásom során először kellett dupla koncertet adnom, hiszen következőnek az Isatha lépett színpadra. Magabiztosan állíthatom, hogy ez volt a zenekarral az egyik legjobb magyarországi koncertünk. A színpad előtt mindenhol csak embereket láttam, akik remek hangulatban tombolták végig a koncertet. Ez egy remekül sikerült buli volt, ahol igazán együtt álltak a csillagok – sikerült jól felkészülnünk a koncertre, jó volt a hangosítás és sok embert tudtunk lecsábítani a koncertre.

Kicsit fáradtan, de elégedetten vetettem bele magam az este hátralevő részébe, ahol az Exodikon és a Children Of Decadence is egy-egy kiváló koncerttel szórakoztatták a közönséget. Remek érzés volt újra találkozni a közönséggel, ismerősökkel és új arcokkal is, valamint örömmel láttam, hogy a közönség egészen az esemény végéig kitartóan bulizott a zenekarokkal.


Zathureczky Zsombor – billentyűk (Children of Decadence zenekar)

“Egy nagyjából másfél hónapos szünet után november 5-én pénteken lehetőségünk volt ismét fellépni az S8 Underground Club világot jelentő deszkáira (ezúton is köszönjük a meghívást az Isatha zenekarnak 🙂

Tekintve, hogy mi voltunk az este utolsó zenekara, viszonylag későn, 10 fele értünk a helyszínre. Örömmel láttuk, hogy szinte teltházzal fut a buli, de kicsit izgultunk is – mi van, ha a tervezett 23:30-as kezdésre az emberek már nem maradnak ott?

A félelmünk szerencsére alaptalannak bizonyult. 🙂 Ha néhányan haza is mentek, olyan kevesen csak, hogy nem is volt észrevehető.

A tervezettnél kicsit hosszabb beállást, majd a kötelező feles-kört követően 23:45-kor megkezdtük a műsort a Living dead beat című dallal. Ami pedig utána történt, minden várakozásunkat felülmúlta.

A közönség a műsor elejétől egészen az utolsó hangig 110%-on pörgött, óriási volt a hangulat! Több szám alatt is folyamatos pogózás alakult ki az első sorokban, hihetetlen volt!

Gondoskodtunk a változatos setlistről, így az arcletépő dalok (pl. In your face) mellett helyet kapott egy lassú nóta (Angels don’t kill) is. A kötelező klasszikusok (pl. Hate me!, Downfall) mellett pedig igyekeztünk a Bodom által ritkábban játszott dalokat is elővenni, ilyen dal volt például a Children of Decadence.

Öröm volt látni, hogy minden egyes dalra milyen energiákat és szeretet kaptunk a közönségtől, és ez ránk is fantasztikus hatással volt: maximális energiával és felszabadultsággal zenéltünk. Azt hiszem, sikerült megmutatnunk, hogy miről is szól a Children of Decadence: a vegytiszta örömzenéről, és hogy lerójuk a tiszteletünket Alexiék munkássága előtt.

Összességében tehát csak pozitívumokat tudunk mondani az estéről, nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött, reméljük, hogy még sok ilyen bulit tudunk csapni Veletek!”

Zathureczky Zsombor – billentyűk

Műsor:
Living Dead Beat
Sixpounder
Silent Night, Bodom Night
Hate Me!
Bodom After Midnight
Angels Don’t Kill
In Your Face
Children of Decadence
Hatecrew Deathroll
+Downfall


Pósfai József (Exodikon zenekar)

Szokásomhoz hívem mentálisan felspannolva telt a nap egészen a kezdésünkig. Ez gyakran előfordul nálam, pláne, ha közel három hónap telik el két koncert között, mert ilyenkor a vélt vagy valós koncertrutin egy kicsit megkopni látszik.

De térjünk át egyéni szociális problémáimról a lényegre, ami a koncert maga 😊

Mivel a zenekar tagjai regionálisan kicsit elszórtan vannak, ezért három irányból vettük támadásba az S8 Underground Clubot, és verekedtük át magunkat a péntek délutáni budapesti csúcsforgalmon. Ezt az akadályt leszámítva azonban zökkenőmentesen zajlott le az este.

Először azoknak a zenekaroknak a beállása zajlott le, akik ennek igényét előre jelezték a szervezőség felé. Mi személy szerint szeretünk élni az ilyen lehetőségekkel, mert így sokkal nyugodtabb körülmények között, nem kapkodva tudjuk kihozni a hely és az infrastruktúra adottságaiból a lehető legjobb hangképet.

Amint lement a sound check, a zenekar két részre oszlott: ketten egy interjúra voltunk hivatalosak, ami a közeljövőben publikálásra is kerül, míg a banda másik fele belevetette magát a metalba. És itt következett az este első két kellemes meglepetése. Egyrészt a Despair melodic death metaljára gondolok, amely a mi zenei gyökereinktől sem áll távol, és kellemes meglepetést okoztak dallamaikkal; másrészt arra az érdeklődésre, amely őket és az egész estét is végig kísérte. Kifejezetten jó volt látni, hogy már az első bandára is ennyien kíváncsiak voltak!

A buli után következett az Isatha, akikkel osztozunk dobosunkon, de szerencsére ez tényleg osztozkodás, féltékenységnek semmi nyoma, és jó kapcsolatot ápolunk velük. Extrém folk metaljukkal ismét felszántották a színpadot, jó szokásukhoz híven!

A programjuk felétől a zenekar (természetesen a már fent említett dobost kivéve😊) már a backstage-ben melegített, és készítette magát mentálisan az estére, az Isatha által prezentált kellemes háttérzenére téve mindezt.

Az Isatha koncertje után mi következtünk az Exodikonnal. Magunkról nem szeretnék sokat írni, mert elfogultság lenne mindez akár negatív, akár pozitív irányba, azt meg inkább kerülnénk. Technikailag egyébként úgy éreztük, hogy az idei év egyik legjobban sikerült bulija volt ez, úgyhogy elégedetten távoztunk a világot jelentő deszkákról. Szerencsére a közönség is vette a lapot, aminek jó szeletéhez személyes ismertség is fűz. Nektek annyit szeretnék csak mondani, hogy tényleg nagyon köszönjük, hogy ismételten támogattatok minket! Az újonnan érkezőket pedig üdvözöljük a mi kis világunkban!

Utánunk az estét záró Children of Decadence következett, akik egy bivalyerős setlisttel és precízen prezentált zeneiséggel hozták el a Children of Bodom-klasszikusokat a nagyérdemű számára. Jó volt ezeket a dalokat hallani ilyen formában, és úgy gondolom, hogy méltóképpen állítottak emléket a srácok a Hatecrew zenei pályafutása előtt!

A koncertet követően pedig a mentális megnyugvás és a már jól ismert pakolás-hazautazás kombó várt csak ránk, mint az este záró akkordja.

Összességében egy rohadt jó estén vagyunk túl, amiért hálával tartozunk elsősorban nektek, kedves közönség! Emellett nagyon köszönjük a szervezést Dórának az Isatha zenekarból, minden fellépő bandának, és végül, de nem utolsó sorban az S8 Underground Clubnak, hogy nevükhöz méltó módon tető alá hozták ezt a hamisítatlan underground metal estét!

Haladunk tovább, és találkozunk november 27-én a Kék Yukban (link)! Jövő februárban pedig visszatérünk az S8-ba is, hogy méltó búcsút vegyünk a Wrath of Azazel zenekartól (link).

Addig is merítsünk magunkból az elmúlás kútján!


Fotók: Gergő Farkas (Dionysos)

Kapcsolódó cikkek

Crash & Ride, Despair – többen lejöttek, mint vártuk

KMZ

Exodikon interjú

KMZ

Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze – Klippremier: Untermensch – A manipulátorok lélektana

KMZ

Monastery és Exodikon az I Am Morbid előtt augusztusban!

KMZ

Children of Decadence – Back in Business: A visszatérés napja

KMZ

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Mayhem, Mortiis, Exodikon – Koncertbeszámoló

bönin

Mayhem – Mortiis – Exodikon – pénteken koncert a Barba Negrában!

KMZ

Nemoreus / Isatha / Sollen / Meteora – nagyon várjuk mikor játszhatunk Budapesten újra

KMZ

Children of Decadence interjú (exkluzív videóval)

KMZ

Wrath of Azazel / Exodikon / Sollen – barátok vagyunk és maradunk is

KMZ

Lowland Storming – Aornos / Atrox Trauma / Türböwitch / Exodikon – még sok ilyet!

KMZ

Isatha – „Feast With The Fallen” videóklip

KMZ

Koncertajánló: Skiltron, Isatha, Lux Perpetua, Elanor, Sárkánykönny – Augusztus 17

KMZ

ISATHA – Erdei Regék

ST. Toma

Niburta, ScerrA, Ankh, Dolmen, Isatha – III. Niburthday – Koncertbeszámoló

Gwanath

Isatha – Az első szám a közelgő nagylemezről!

KMZ

Folk-Metal Underground Extravaganza – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Demonical, Exodikon – Koncertbeszámoló

SteveShield

Folk-Rock-Maraton 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

1 komment

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek