Afterlife

Lowland Fest 2021 – zenészek és szervezők visszajelzései a fesztiválról

Jósa Tamás (a Divided frontembere):

„Teljesen faszán éreztem magam a temérdek régi és új ismerőssel, még úgy is, hogy a szeszélyes hőmérséklet változás kicsit rányomta a bélyegét a kommunikációmra… Magyarán mire színpadra jutottunk, addigra valahol széjjelhagytam a hangomat az Alföldön. A rengeteg régi és még több új barátság miatt eszem ágában sincs kihagyni a jövő évi goblinkodást. Negatív tapasztalatnak maximum csak a koncertek közötti youtube-DJ munkáját tudnám felhozni, az lehetett volna tematikusabb. Pozitív tapasztalatnak pedig az egész szombati line-upot, úgy, ahogy volt. Voltak korábban is epic csúcspontok, mint az Atrox vagy a Devil Seed műsora, de a Paedi – Epidemic – OS kombó és az utána történt napfelkeltéig tartó vedelés rendesen megadta azt az érzést, hogy már másnap jönnék ide vissza. Le a kalappal Gergő és a team előtt! Jöhetnék itt ilyesmikkel, hogy az underground egy nagy család, meg hogy frenetikus meg hasonló elkoptatott jelzők… Igazából úgy berúgtunk, hogy vasárnap hajnalban a színpad előtt feküdtünk. Erre ki ne akarna visszamenni BÁRMIKOR?”

Kovács Attila (a Sear Bliss gitárosa):

„Nagyon hangulatos volt a helyszín, szeretem az ilyen, várostól távol eső helyeket. Tetszett, hogy a Lowlandnek a második évben is volt egyfajta vadfesztivál feelingje, nincs túlszabályozva semmi. És bár a koncertet követő bulikból már évek óta kimaradok, annak is van bája, amikor az ember a csillagos ég alatt hazavezet a koncert után szűk kétszázötven kilométert, hogy már akkor ágyban legyen, amikor a helyszínen még javában tart a buli. Ha úgy alakul, szívesen megyek jövőre is.”

Nagy András (a Sear Bliss frontembere):

„Az év egyik legkellemesebb meglepetése volt számunkra a Lowland fesztivál. Igaz majdnem elkéstünk a saját fellépésünkről a rengeteg dugó és közlekedési nehézség miatt, de amit ott a pusztában tapasztaltunk, az minden elvárásunkat felülmúlta. Hihetetlen szervezői lelkesedés, elképesztően hangulatos helyszín, nagyon jó közönség. Annyira beszippantott minket a hely varázsa, hogy észre sem vettük hogy reggelig bulizunk a legkitartóbbakkal, és megcsodálni a lángoló alföldi napfelkeltét a legjobb háttérzenékkel valami igazán felemelő érzés volt. Bármikor szívesen visszamennénk akár fellépőként, de akár fesztiválozóként is, pedig az ország másik végében lakunk. Respekt a szervezőknek ezért az élményért, a lelkesedésért, és a profi szervezésért! Nagyon ritka az ilyen fesztivál.”

Pál Zoltán (a Sear Bliss harsonása):

„A Lowland fesztivál az idei nyár egyik legkellemesebb meglepetése volt! Elvárások nélkül indultunk el, és amit aztán ott tapasztaltunk, minden tekintetben túlszárnyalta a számításainkat. Mivel az erre vonatkozó infókat előre megkaptuk, tudtuk, hogy technikailag minden rendben lesz. Amiben viszont több ez a fesztivál, mint a legtöbb másik, az a légkör. Azt a fajta baráti hozzáállást és kedvességet, amit nem csak a közönség, hanem a szervezőség részéről kaptunk, mindenkinek át kell élnie! A fesztivál egyik fénypontja mindenképpen az volt, mikor a szervezők közül ketten R-Go gida módjára feltáncoltak a színpadra a számunkra gyártatott Lowland-es és Sear Bliss-es molinóval, ami azóta a próbaterem falát díszíti. Amit még mindenképpen ki kell emelnem, az az after party. Asztalon táncolás, kidobós roki, vagy fáradt dülöngélés, minden volt. A zenei kínálat is ehhez hasonlóan sokszínű volt, lehetett fejhangon együtt tolni a Bee Gees-szel, vagy King Diamond-dal, vagy a világba kiáltani Imre Norbi, vagy Megyeri Feri örökérvényű sorait. Sok mindent elmond, hogy már jócskán világosban tértünk nyugovóra (a kocsiban). Negatívumként egyedül azt tudom felhozni, hogy irgalmatlanul messze van Szombathelytől. Ettől függetlenül, ha a lehetőség adott lenne, holnap indulnék újra ott játszani. Vagy csak szimplán fesztiválozni is.”

Pőcz Balázs (a Paediatrician, a Vile Disgust, Necroratory és a Clitgore dobosa):

„A szervezés nagyon profi volt ahhoz képest, hogy tavaly volt az első Lowland fesztivál, a srácok kitettek magukért minden téren. A helyszín remek választás volt, szúnyogok szerintem nem is voltak, de szerintem egy hátránya volt, az pedig a színpad előtti rész, a tűző nap, de hát hol nincs ilyen probléma? A hangulat mindhárom nap jó volt, mondhatni családias, mindig volt kivel beszélgetnem, valahogy mindig reggel 5-6 fele kerültem a sátorba. Én személy szerint a színpadon és a közönség soraiban is jól éreztem magam. Amit „negatívumként” említenék meg, az az átszerelés, ami még kicsit gyenge pontja a fesztiválnak, de nem volt annyira vészes. Jövőre mindenképp menni fogok, ha nem is fellépőként, de nézőként biztos ott a helyem!”

Tátrai Csaba (az Aornos főnöke, énekes/gitáros):

„A fesztivál csak egy kis szeletéhez volt szerencsénk, de már ebből is kitűnt, hogy mennyire jól szervezett részletekben is, ami egy ennyi zenekart és programot felvonultató, egyéves születésnapját ünneplő rendezvénytől külön bravúros. A szervezők, segítő személyek barátságossága, emberközpontúsága már eleve adott egy pozitív légkört az egész fesztiválnak, dacára az olykor marcona, sötét zenéknek. Az is nagyon szimpatikus és respektálandó ötlet volt, hogy minden fellépő zenekar koncertjén volt Gergelyék részéről az adott zenekar Lowland-es plakátjával történő “hájpolás” a közönség felé. Valamint a cserélhető, gurulós dobszínpad is remek megoldásként működött, így gördülékenyebben tudott működni a zenekarok átszerelése, beállása is. Ez sem egy szokványos dolog idehaza… Szóval respekt és tisztelet azoknak, akik ezt az egészet létrehozták! Összességében természetesen szívest örömest részt vennénk akár fesztiválozóként, és főleg fellépőként a következő Lowland eseményen is.”

Lédeczi Zsolt (a Türböwitch, a Paragon Zero és a Monastery frontembere):

„Egy krízishelyzet kellett hozzá, de az underground ismét megmutatta, milyen erőket képes megmozgatni, ha összetart. Ez a fesztivál teljesen alulról szerveződött, és egy év leforgása alatt óriásit lépett előre. Természetesen mindig van hova fejlődni, de maximális tisztelet illeti a szervezők elhivatottságát és ambícióit. A jövőben is támogatni fogjuk a Lowland Fest-et, amilyen formában csak lehetséges, zenekarként és civilben is.”

Kapuszta Tibor (a Christian Epidemic énekese):

„Először is szeretnénk megköszönni, hogy részt vehettünk a fesztiválon, igazán remek volt. Jövőre is szeretnénk menni akár fellépőként, akár nézőként, de ott a helyünk. A helyszín rendben van, tökéletes erre a célra. Számomra a legszebb és legélvezetesebb amikor egy fesztivál még gyerekcipőben jár és családias hangulata van. Úgy gondolom, ha a Lowland megtartja az underground életérzést és nem „hígítják” a fesztivált, akkor ez sokáig így is fog maradni. Másodjára szervezték meg a Lowlandet a srácok, de ennek ellenére nagyon profi volt minden, nyilván ez évről-évre egyre kiforrottabb lesz, ezen persze a közönség is segíthet azzal, hogy minden évben elmegy és hirdeti a megfelelő körökben. Ha pontoznom kéne akkor 10/10-et adnék minden elfogultság nélkül hazai szinten ez lett a kedvenc fesztiválom, minden underground arcnak ott a helye!”

Bonin Ádám (szervező):

„Részemről ez volt az első fesztivál, aminek a szervezésében részt vehettem – ezúton is köszönöm Gerinek, hogy felkért minket ismét Harsányi Zsolti barátommal. Zsoltival 2019 óta szervezünk bulikat az Insane Hellride Entertainment zászlaja alatt Budapesten, de fesztivált még nem csináltunk, így teljesen új élmény volt számunkra, számomra. Brutálisan jól éreztem magam ezen a négy napon, szerintem életem bulija volt! Nyilvánvalóan rengeteg munka volt a fesztivál előtt, hiszen mi hoztuk a zenekarok zömét, illetve ott is egész nap pörögtünk, de minden percét megérte. Még hajnali 6-kor is nagy mosollyal az arcomon dobáltam ki a sörös dobozokat a backstage asztalairól. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk és úgy láttam mindenki nagyon keményen jól érezte magát – én ennyi és ennyire sok részeg embert ritkán láttam! Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen kaliberű dolgot tudunk összehozni. Rengeteget tanultunk, így tudjuk, min kell változtatni, javítani, fejleszteni, hogy még nagyobbat szóljon a Lowland! Egyetlen negatívumként a csúszást tudnám megemlíteni, de ez eltörpül a felsorolhatatlanul sok jó élmény mellett. Szerintem nem is kérdés, hogy lesz e folytatás – már most agyalunk a 2022-es felhozatalon és remélem a jövőben nagyon sokáig együtt fogunk dolgozni Gerivel és a csapattal! A fesztiválozóknak pedig köszönöm, hogy eljöttek! Mi vagyunk a Lowland család! FOR BETTER METAL HEALTH!”

Gyémánt Krisztián (a Beneath The Void énekese):

„Idén már második alkalommal rendezték meg a Lowland fesztivált, és mi ebben az évben is játszhattunk, így láthattam azt a nagyon komoly fejlődést, ami végbe ment a tavalyi bulihoz képest. Hatalmas gratula az egész szervezőségnek ezért a komoly teljesítményért! Tavaly is, és idén is nagyon jól éreztük magunkat, bár én csak a fellépés napján tudtam ott lenni, de a zenekar több tagja is végig lent volt, és nagyon szép állapotba rakták magukat. 🙂 Hangulatos helyszín, folyamatos buli, remek zenekarok, főleg ezek jellemzik a fesztivált. Reméljük jövőre is találkozunk a Lowlanden!”

Ivanics Dániel (az Akela bőgőse és a Nest Of Plagues frontembere):

„A mi attitűdünkhöz tökéletesen passzol a közeg és zenekari felhozatal. Nagyon szeretjük, hogy mennyire összetartó és összekovácsoló ereje van a magyar metal underground színtérben. Gergőék szervezését kifogástalannak tartom. Nagyon korrektek a zenekarokkal és odafigyeltek mindenre, milyen igényük van zenekaroknak és a fesztiválozóknak egyaránt. A hangulat meg szintén nagyon jó volt mindennap. Nagyon jól éreztük magunkat! Rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodtam, az Akelával és a Nest of Plagues-zel egyaránt nagyon jó koncertünk volt. Rengeteg poénos és szórakoztató élményben lett részünk. Negatívat egyszerűen nem tudok mondani. Fellépőként és fesztiválozóként egyaránt szeretnék eljönni jövőre ugyanúgy, ha megadatik a lehetőség, akkor Akelával és Nest of Plagues-zel is.”

Harsányi Zsolt (a Türböwitch és a TWATS gitárosa, szervező):

„A fesztivál egy csodálatos élmény volt, viszont amennyire fasza volt az egész, annyira nehéz is. Rengeteg szervezés, még több munka, viharkár, rettenetes másnap, rendőr, mentő, minden, aminek nem kellett volna lennie. 🙂 A lényeg, hogy a közönség részéről nagyon pozitív volt a visszajelzés, élvezték a bulit, és ez mindent megér! Jövőre még erősebben jövünk!”

Erdélyi Péter (az Archaic énekes/gitárosa):

„Már másodjára játszottunk ezen a fesztiválon, tavaly is meglepett, hogy mennyire jó hangulatú és emberközeli metal partit hoztak össze Gergőék, és mindezt saját erőből, és ráadásul egy nagyon nehéz időszak kellős közepén! Idén új helyszín lett, de ez is tökéletesen passzolt az eredeti “puszta” koncepcióhoz, illetve látható volt az egyértelmű fejlődés a színpad és a technika frontján is, remekül szólt minden zenekar, akit láttunk. Nyilván becsúszott még egy-két gikszer, de ez elkerülhetetlen, illetve a zenekari csúszásokat még le lehetne jobban faragni jövőre, de ezt leszámítva, ez jelenleg az egyik legjobb underground metal fesztivál itthon, és szerencsére elég nagy igény is volt rá. Bízunk benne, hogy jövőre még többen felfedezik maguknak! Szívből reméljük, hogy ott lehetünk 2022-ben az Archaic-kal ismét!”

Mányák Péter (az Angerseed frontembere):

„Nem hiszem, hogy sok újat mondok ezzel, de bámulatos, ahogyan egy éven belül a Lowland Fest felfejlődött és szintet ugrott. Ezt szerintem sokan le fogják írni, de a tény az tény: a tavalyi (ha jól hallottam, a korlátozások szünetében igen hirtelen jött össze a tavalyi buli) kezdeményezésből egy csapásra vezető Underground eseménnyé nőtte ki magát a fesztivál. Nagyon jól éreztük magunkat a fellépésünk napján, és ahogy hallottam, mindennap igazi UG hangulat volt, lelkes közönséggel!
Idén elég kemény harcot folytattam a koronavírussal, így érthetően komolyan veszem az ezzel kapcsolatos dolgokat, de természetesen nagyon örültem annak, hogy senki nem maradt ki az idei koncertekből és létrejöhetett gátló tényezők nélkül. A szervezők elbeszéléseiből tudom, hogy a jövő évet illetően már konkrét tervekkel rendelkeznek, és ha sikerül ezeket összehozni, valamint a pár kisebb, idén felbukkanó akadályt elhárítani, akkor a 2022-es Lowland minden bizonnyal nagy durranás lesz és végképp felül a magyarországi Underground események képzeletbeli trónjára!
Sok sikert kívánunk 2022-re, bízunk benne, hogy mi is ott leszünk, Long Live the Underground!”

Győri Gergely (főszervező, az Atrox Trauma dobosa):

Összefoglalva a fesztivált egy pár szóban: Talán egyik legjobb szó rá a hihetetlen! Minden nehéz dolog ellenére, amiből azért akadt bőven! 🙂 Pl.: építés, bontás, takarítás, számtalan dolog gyártatása, a rengeteg egyeztetés a zenekarokkal és úgy az egész koordinálása. Ez első pillanatától az utolsóig boldogan tudok visszagondolni rá és örömmel tölt el, hogy szervezhettem. Számtalan ismerős és új arc köszönt vissza és talán életemben nem kaptam még valamiért ennyi pozitív visszacsatolást, mint most. Szeretném megköszönni itt is az összes ZENEKARNAK, a CREW-nak, a KÖZÖNSÉGNEK, és mindenkinek, aki részt vett benne! Üzenetem az összes kétkedőnek: az Underground jól van, és köszöni szépen, kiválóan érzi magát! Valamint egy dolgot megígérhetek: 2022-ben LOWLAND FEST – FOR BETTER METAL HEALTH!”

Kapcsolódó cikkek

Lowland Fest 2021 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek