Afterlife

Mhorai / Nygmalion / Nest of Plagues – állati király volt

2021. október 22. @ Mezőkövesd, Boomerang Biliárdszalon

Floszmann Gergő (Mhorai – ének)

Már jóval a Hegemony című nagylemezünk megjelenése előtt eldöntöttük, hogy a mezőkövesdi Boomerang Biliárdszalonban szeretnénk megtartani a bemutatkozó koncertet. Számunkra ez hazai pálya. Ismerjük a hely adottságait, a cuccokat, ismerjük a környékbeli arcokat, akik mind nagyon várták, hogy végre nekik is bemutassuk a Mhorai első albumát. Nem kérdés tehát az sem, számíthattunk-e közönségre.

A Nygmalion-nal már a lemez felvételeikor jó barátságot kötöttünk, már előre igyekeztünk beszervezni őket, ők pedig elfogadták a meghívást a bemutatkozó koncertre. A Nest of Plagues hasonlóképp, a magyar underground metal szcéna oszlopos tagjaként igent mondott a meghívásunkra. Bár egy vidéki vendéglátóhelyről beszélünk, a Boomerang rendszeresen vendégül látja a magyar könnyűzene olyan ikonikus alakjait mint P. Mobil, Zorall, 30Y, Takáts Tamás és még folytathatnánk a hosszú sort.

Körülbelül fél éve tartó szervezés eredményeképp Kovács Zoltán tulaj végül lehetőséget adott, hogy a keményebb, underground zenét képviselve összerakjunk egy metal-estet. Külön öröm volt számunkra, hogy egy hirtelen jött ötlet folytán Jacsó Balázs grafikus metal zenei témájú olajfestményeinek egy éjszakás kiállítása a koncertek kísérőeseményeként az épület előterében egy új kulturális szintre emelte az estét.

Bár a helyszínt ismerjük, első koncert révén igyekeztünk minél korábban a helyre érkezni, hogy ne legyünk időnyomás alatt és legyen elég időnk berendezni a színpadot. 16:00-kor el is kezdtünk becuccolni a helyre, ahol Zotya tulaj egy igen impozáns színpadot rakott össze.

A Mhorai hangbeállása viszonylag simán ment, bár trükkös feladat volt az üresen kongó, nagy belmagasságú épület falai közt elfogadható összhangképet találni. A beállásunk vége felé közeledve már be is futott a Nyíregyházáról érkező Nygmalion. A zenekar dobosa, Gazdag Gergő és az énekes Gaál Krisz már régóta jó barátságot ápolnak velünk, elképesztően jó érzés volt újra látni őket és megismerkedni a két gitármágussal Dáviddal és Petivel is. Amint elmentettük a beállításainkat, máris elfoglalták a színpadot és megzúgatták a felszerelésüket. Hú. Már akkor hallani lehetett, hogy ez nem semmi buli lesz.

A beállásuk végeztével szinte egy időben megérkezett Budapestről a Nest of Plagues is. Bár a péntek esti forgalom miatt hosszú út állt mögöttük, a srácok azonnal megkezdték a beállásukat 20:00 körül. Miután kisebb malőrök után minden helyreállt és a technikus Czufor „Cufi” Andris igazán kemény hangzást ért el az Ivanics Dani által vezetett bandával is, a helyszín már javában elkezdett megtelni a koncert érdeklődőivel. Kellemes meglepetés volt, hogy nagy érdeklődés fogadta a zenekarok külön részen berendezett merch-pultját is, ahol számos lemez és póló gazdára talált.

Ekkor már egy olyan atmoszféra uralkodott a Biliárdszalonban, amit nehéz szavakkal kifejezni. Összejöttek a baráti társaságok, amelyek általában csak fesztiválokon találkoznak. Olyan helyszínekről is érkeztek látogatók a koncertre, mint Debrecen, Miskolc, Eger. Fokozatosan egyre több lett a bőrkabátos, fekete pólós metal-rajongó a helyszín falai közt.

21:00-kor aztán elindult a Nest of Plagues intro zenéje és a közönség elkezdett gyülekezni a színpad előtt. Sokan voltunk, akik a pandémiás helyzet kezdete óta alig, vagy egyáltalán nem voltak élő koncerten. Felüdülést nyújtott hát hallani az első dalokat amiket a srácok kíméletlen magabiztossággal és feszességgel játszottak el. Ivanics Dani rendkívül magabiztosan bánt a közönséggel és zökkenőmentesen zúzták le a mezőkövesdi közönség arcát. Első alkalom volt, hogy élőben láttam őket, nagyon remélem, hogy nem utoljára.

A Nest of Plagues körülbelül 50 percig tartó zúzda után köszönt el a nagyérdeműtől. Gyors tempóban lecuccoltak a színpadról, majd átadták a helyet a nyíregyházi metalosoknak. A Nygmalion nagyjából 20 perces átszerelés után elindította epikus introját és olyan vadsággal kezdtek bele a koncertjükbe, hogy komolyan elgondolkoztam, az est főzenekaraként bizony nagyot kell alakítanunk, ha ezt überelni akarjuk.

A közönség soraiból nézve szürreális élmény volt, mikor a frontember Krisz rám nézett és intett, hogy a következő dal bizony a Follow Your Fears, amelyben előzetesen elvállaltam egy vendégszereplést. A gitárszóló után így fel is léptem a deszkákra és igyekeztem a tőlem telhető legkeményebben lehozni azt a refrént és a szám befejezését. Túlzás nélkül mondom, a Nygmalion Deluminate albumát rongyosra hallgattam, az egyik kedvenc zenekarommal egy színpadon állni pedig nem semmi érzés volt. Remélem most ezt könnybe lábadt szemmel olvassátok (hehe).

50 percnyi kőkemény zakatolás után a Nygmalion is leköszönt, ekkor viszont mi már hátul a backstage-ben melegítettünk és ismételtük át a legfontosabb részeket. Nagy izgalom egy koncert, még nagyobb izgalom viszont, mikor egy formáció az első buliját játssza élőben. Tartunk ilyenkor a technikai bakiktól, tartunk attól, hogy elrontunk egy-egy dalt és attól, hogyan fogadja majd a közönség. Azt hiszem, ez természetes és minden olyan dolog, aminek az ember életében nagy tétje van, az hasonló izgatottsággal jár. Való igaz, a koncert előtti órákban nem igazán izgultam, mikor viszont a terem fényei elsötétültek és a Jungle – Busy Earnin’ című dala elindult, egy csapásra elöntött az adrenalin. A srácok a Gathering című intronknál egyesével felsétáltak a színpadra, amit a közönség soraiból néztem végig. Emlékszem, első gondolatom mikor belekezdtek a hangszeres részbe, hogy ez lentről baromi jól szól, csak maradjon is így. Sokat agyalni nem volt időm, hiszen azonnal kezdődött is az Unveiled és ezzel az első Mhorai koncert.

Kiváló közönségünk volt, nagyon jó volt látni, hogy az első sorokban végig zúznak az emberek, néhányan pedig együtt énekelnek velünk néhány refrént is. Természetesen éltünk a lehetőséggel és a Chert című számunkban felhívtuk Kriszt a színpadra, hogy az általa felvett dalrészt ő üvöltse el. Bár a koncert végére mindannyiunk ruházata olyan izzadt volt, mintha zuhany alól érkeztünk volna, koncert után sem lehetett letörölni a vigyort az arcunkról. Átestünk a tűzkeresztségen, sikeresen lenyomtuk a Mhorai első koncertjét.

Több is volt ez, mint egy szimpla koncert. Ezzel a nagyon jó hangulatú vidéki mini-fesztivállal indítjuk el a Hegemony 2021 turnét, amely koncertsorozat reméljük, a hazai underground zenekarok legaktívabb képviselői közé emel minket. A Nest of Plagues és Nygmalion zenekarokkal pedig olyan jó ismeretséget alakítottunk ki, amely sokáig kitart majd, hogy kölcsönösen támogassuk egymást a hazai metal-színtéren. Nem titkoljuk, hogy ebből a koncertből feltett szándékunk hagyományt is teremteni Mezőkövesden. Amint lehet, egyeztetni fogunk róla, hogy jövőre mikor ismételhetjük meg ezt az estét a Biliárdszalonban, akár még több zenekarral kiegészülve. Addig is azonban, hátra van még idén tizenegy koncertdátum és egy komplett turné!


Nest of Plagues zenekar

Dani: Én már az indulásnál, amikor megvettük az útra a söröket, tudtam, hogy ez egy nagyon jó buli lesz. Amit kiemelnék az elején, az a hely és a többi zenekar szervezése. A hely tulaja, Zotya nagyon lelkiismeretesen csinálta és a Mhorai-ék is segítőkészek voltak. Bulira tök jó volt, hogy ki tudtunk próbálni új dolgokat, a setlistet kicsit finomítottuk, átvezetőkkel díszítettük, volt füstgépünk (ami nem akart beindulni, így innen is köszi az utánpótlást!), ilyesmik. Szerintem showra egészen profin le tudtuk hozni, én meg voltam vele elégedve. A hely adottságai miatt volt egy kis technikai nehézségünk, de nem akkora, hogy megakadályozza a buli lemenetét. Nagyon tetszettünk az embereknek, többen is odajöttek, hogy itt Mezőkövesden ilyet nem nagyon hallanak és hogy állati király volt. A Nygmalion játszotta az egyik kedvenc Gojira számomat, amiért külön pacsi! Hazafele kellemesen végigszövegeltem a 2 óra hazautat 12 sör után, így számomra jól sült el a buli.

Evi: Sok helyen megfordultunk már, de biliárdszalonban még sosem játszottunk. Volt egy tök érdekes, kicsit az amcsi bárokra hajazó hangulata a helynek, ami nekem nagyon bejött, bár tény, hogy nem koncertezésre van kitalálva. Ennek ellenére a hely részéről maximális profizmussal volt levezényelve mindhárom koncert, és én külön megköszönném azt a lazaságot, amivel kezelték a timingot és a beállási időket, nagy stresszt tud levenni az emberről, ha nem siettetik. A Nygmalion és a Mhorai koncertjét is nagyon éltük, illetve volt egy figyelemre méltó kiállítás is a hely előterében, ami annyira tetszett, hogy le is dumáltam az alkotóval, hogy a nappalim dekorációját ő fesse meg. 😀


Gazdag Gergő (Nygmalion)

Mezőkövesd volt az első fellépésetek a turné keretein belül. Hogyan sikerült? Milyen volt a közönség és a helyszín?

Eléggé nehezen sikerült megoldani a felkészülést, Krisz és Peti Tokajban, Dávid Észtországban tartózkodott, mi meg Budapesten szeptemberre vártuk első gyermekünk születését, aki 21-én sikeresen meg is született. Így mindenki otthon készült fel, kétszer tudtuk elpróbálni a műsort Nyíregyházán. Mindezek ellenére azt kell hogy mondjam, hogy elég ütősre sikeredett a kezdés. Helyszínre érkezve a tulaj, Zotya várt bennünket a méretes backstage-ben a Mhoraios srácokkal karöltve, akik akkora már végeztek a beállással. Meg is beszéltük, hogy ha már így összeverődtünk, meg ha már Krisz vendégszerepel a Mhorai lemezen egy dalban, akkor szépen prezentálják is közösen. De akkor legyen már kétirányú a dolog, Floszmann Gergő is jöjjön már fel egy fél szám erejéig a Follow Your Fears-nél. Utána gyors beállás, patent színpad, patent fényekkel és hangosítással. Setlistet úgy állítottuk össze, hogy értelemszerűen a Deluminateről játsszuk a legtöbb dalt, de a régi szép idők kedvéért játszottunk pár Nigromantia számot és egy Gojira feldolgozást is. Miután bemelegedtünk az intro + két bemelegítő Nigromantia dal után, bele is csaptunk a lecsóba az Exposed és Follow Your Fears kombóval, amiben, ahogy már említettem, Gergő is csatlakozott a szóló utáni zúzásra és záró versszakokra, sikerült is még jobban feltüzelni az akkor már már mozgolódó közönséget. Ezután következett még 5 nóta a debüt lemezről, a végére egy godzilla-repül a bálna, és záróakkordként a Fallout (Nigromantia). Természetesen a technika ördöge most sem aludt, húrszakadás, monitor problémák stb., de ez sem akadályozhatott meg bennünket abban, hogy jól érezzük magunkat a színpadon. Dobok mögül mindig csak az első sorig látok, de amit láttam az meggyőző volt, volt pogózás, headbangelés, crowdsurfing kicsiben, minden ami kell egy jó metál bulihoz. Kriszt még láthatta aznap a nagyérdemű a Mhorai szettje alatt a Chert opusban, az is állatra sikerült, fura volt Kriszt hangszer nélkül látni 🙂

Kinek mennyit sikerült inni a rajongókkal a koncert után 🙂 ?

Huh, ment a poharazás rendesen, hajnalig tartott az italozás, meg a dínomdánom. Hál’istennek sikerült legurítani egy-egy italt sokakkal, nagy meglepetésemre volt, aki már Nygmás pólóban érkezett az eventre. Sikerült összespanolnunk a Nest of Plagues-es arcokkal is, még nem tudtam Pesten elcsípni őket, itt volt a remek alkalom, ők is odatették magukat elég rendesen. Mhoraios srácoknak már nem kellett bemutatni minket party ügyben, Mezőkövesden már megfordultunk, amikor a Chert vendégrészét rögzítettük.

Valamit üzensz a Mezőkövesd környéki rajongótábornak?

Mindenkinek köszönjük, aki tiszteletét tette és jól érezte magát, jövőre mindenképpen visszatérünk! Ritkán találkozunk ilyen szívélyes fogadtatással, kiváltképp ilyen koncert ínséges idők után. Illetve külön köszönet jár még Zotyának és a Mhorainak a meghívásért, hogy hazai pályán velük osztozhattunk a színpadon, és a Nest of Plaguesnek is. 

Azóta voltatok Szegeden, most pedig jön a budapesti állomás, az Angerseed és a Heartkiller társaságában. Szerinted mennyivel lesz ez másabb buli a vidéki helyszínekhez képest?

Zenei műfaji kontextusban mindenképpen más lesz, mivel Mhoraiékkal megyünk a turné nagy részén helyi zenekarok társaságában, így nagyrészt deathcore/metalcore hangulatú közegben játszunk, viszont Budapesten a Robotban ezúttal a Angerseed-del és a Heartkiller-rel megyünk. A old-school brutal death metalt játszó Angerseed-et nem kell szerintem senkinek sem bemutatni, már lassan 10 éve járjuk együtt az országot, szóval nagyon várjuk már, hogy megint végre együtt szánthassuk fel a színpadot. Heartkiller-ék meg dallamos metál műsorral jönnek, szóval zenei téren színes és változatos estének nézünk elébe.

Szerintem nagyszerű évzárás a zenekarnak a Wave IV turné. 2021-et hogyan szeretnétek folytatni? Mik a tervek?

Szép lassan készülnek az új dalok/ötletek, jövő év elején mindenképpen jelentkezünk új anyaggal, hogy milyen formában, hogy EP, LP vagy pár single, az még kérdéses. Illetve jövőre is minél több helyre eljutni, reméljük nem fog semmilyen világméretű katasztrófa közbejönni!


Kapcsolódó cikkek

Nest of Plagues – Magány és végtelen égbolt, festékbombák és trash horror

KMZ

Mhorai – Sink Ship videoklip

KMZ

Nest of Plagues – erős üzenet egy kis csillámporral megszórva

KMZ

Monastery, Mhorai, Komodo – Koncertbeszámoló

KMZ

Koncertajánló – Pennhurst, Nest of Plagues, Mirror

KMZ

Mhorai – Raging Depth videoklip

KMZ

Mhorai – „Waters” album megjelenés

KMZ

Mhorai – bármikor szívesen megismételném ezt a bulit

KMZ

XIII. Full of Anger Underground Metal Fesztivál – még rengeteg sikeres FOA-t kívánunk

KMZ

Nest of Plagues – Új klip a társas magányról és a mértéktelenségről

KMZ

Infected Rain, Nest of Plagues – Koncertbeszámoló

Steve

Choose Your Destiny – Koncertbeszámoló

Steve

Nest of Plagues / Eagle Has Landed / Archaic – Koncertbeszámoló

Steve

Nest of Plagues – megjelent a 2. nagylemez, a „To Kill A God”

KMZ

Április 29-én jelenik meg a Nest of Plagues új nagylemeze

KMZ

Mhorai – videóklip, koncertek és egyéb történések

KMZ

Nest of Plagues – új klip a mentális problémák és a genetika kapcsolatáról

KMZ

Mhorai – minisorozat, videoklip, koncert

KMZ

Watch My Dying / Nest Of Plagues – királyul éreztük magunkat

KMZ

XII. Full Of Anger Underground Metal Fesztivál – underground mindörökké

Gyrsee

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek