Afterlife

Moby Dick 40 éve Pokolrock – leírhatatlan boldogság

2021. október 16. @ Budapest, Barba Negra

Göbl Gábor (Moby Dick)

A Moby Dick koncert az emberek nagy részének egy felejthetetlen élmény, hiszen azon nőt fel szinte mindenki. Milyen érzés ennek a tudatában játszani, zenélni?

Nagyon megtisztelő a felvetésed, ami egyfelől igaz is hiszen a nyolcvanas, kilencvenes években metál zenén szocializálódott magyar fiatalok, akik valóban a Pokolgépen, Ossianon, Moby Dick-en, majd Tankcsapdán nőttek fel mára generációkon átnyúló rajongótáborral bírnak. Szerintem az évtizedek óta élményt nyújtó zenekarok közül mi változtunk zeneileg a legkevesebbet, legalábbis ahhoz képest, ami miatt megszeretett és felemelt minket a közönség! A felelősség mint olyan nem jár az agyunkban, de az nyilvánvalóan látható volt, a Barba Negrás 40 ÉVE POKOLROCK koncerten is, hogy mi is nagyon élvezzük azt amit csinálunk.

Teltházas volt ez a szép este, ahol vendégként Farkas Zotya is fellépett. Mennyire örült a felkérésednek? Mióta ismeritek egymást?

Zoli, a bulin is elmondta, hogy 1991-ben egy békéscsabai MOBY DICK fellépés volt számára az első koncert az életében. Pénze nem volt belépőjegyre, de annál több szerencséje akadt mert egymásba futottunk. Felismert, megszólított, elmondta, h. szeretné megnézni mindenképpen a bandát, de nincs rá lóvéja, én meg mondtam, okés, ez nem lesz akadálya, hogy begyere a buliba! Az inspirációk összeadódtak … 🙂   Szerintem 1996-ban játszott előttünk először az EKTOMORF, egy E-KLUB-os koncerten, majd egy másikon! Nagyon megilletődöttek voltak a koncertet megelőző beállás során és az öltözőben is, a bulijuk során pedig nagyon haragosak 🙂  Éreztem Farkas Zoliból áradó energiát!  Zolival személyes kapcsolatban állok immár évek óta! Tiszteljük Zoli kitartását és profizmusát! Az amit az EKTOMORF külföldön elért, az óriási teljesítmény, hatalmas út volt!  Zoli, pedig a MOBY DICK Kárpát-medence szerte elért sikereit tartja nagyra!

Milyen érdekességről, különlegességről maradtak le akinek nem sikerült ellátogatnia a koncertre?

Nekem az volt a különleges, hogy a publikum mindvégig nagyon energikusan élvezte a műsort, aminek a hossza meghaladta a 2 órát!  Smici nagyon jól összeválogatta a dalokat. Az intró után a még soha sem játszott Golgota albumos Te vagy a kezdettel robbantottunk! A műsorba most főszerepet a sebesség kapta! Kihagytuk mindkét líránkat, és pár kihagyhatatlannak tartott dalt, betette a Kegyetlen éveket, Köszönöm jól vagyokot, Jusson eszébe, Happy end,-et. A Seek and Destoy-t 30 éve nem játszottuk. Pazarul sikerült eljátszanunk Zolival, szerint  Jameséknek is tetszett volna! Szívem szerint legalább 40 dalt kellene lesodornunk egy bulin. Nem szabadna hanyagolni az utolsó 10 évünk legjobb dalait sem annyira, mint amennyire jellemzően szoktuk. De el kell döntenünk élet vagy halál 🙂 Az életet kell választanunk 🙂 Sajnos nem vagyunk képesek 3 órás örömzenére!

Mostanában hány koncertetek lesz? Mely városokban várható, hogy felbukkantok?

A járványveszély időszak miatt az élőzenés koncertek szétzilálták a zenekarok belső életét, a szakma óriási válságot él át!  Mint mindenki, mi is megszenvedjük az új világot!  Annyira persze nem lep meg, hiszen a Moby Dick vízió szerű dalszövegei pontosan a társadalom,  az eddig ismert életünk atomizációs folyamatairól, és az egyes stációk sötét előrevetítéséről  szólnak. A dolgok sajnos kissé gyorsabban zajlanak a világban, mint azt mi, vagy bárki más gondolta volna!  Okt. 22. Szombathely, Nov. 19. Miskolc, és december 11-én Sopronban lesz még fellépésünk! Ez utóbbi nagyon komoly szakmai keretek között zajlik majd a Rómeó Vérzik, a Dalriada és az Innistrad társaságában ünnepeljük a rajongókkal Sopron városának Magyarország melletti hűség kinyilvánításának 100. évfordulóját!


Monastery zenekar

Amikor kiderült, hogy lehetőségünk van arra hogy játszunk a Moby Dick jubileumi buliján a Barba Negrában, nagyon örültünk. Már jó néhányszor nyomtunk együtt a kultikus csapattal, de ez mégis egy szülinapi buli! Előtte egy héttel Kaposváron voltunk a Moby Dick vendége, ahol fergetegesre sikerült a hangulat. A Barbás bulira Bajáról érkeztünk / előtte napon ott zúztunk/ kicsit fáradtan, de lelkesen. Már kora délután oda értünk, akkor már zajlottak az előkészületek. Nem először játszottunk itt, már toltunk itt 1,5 hónapja az Akela vendégeként is.
Egyetlen dolog volt ami kicsit aggasztott bennünk: a 19 órás kezdés! Hamarosan megérkezett az Innistrad zenekar is, a másik vendég.
Fordított sorrendű beállás volt, tehát mi álltunk be a végén, ám míg erre vártunk, kicsit felmértük a terepet a keverő pult környékén. A háttérben egy méretes ledfal volt felrakva, az ezt kezelő technikus pedig nagyon jó arc volt, tehát mi is igénybe vehettük ezt a látványelemet a koncerten, valljuk be sokat hozzátéve az összképhez! Sajnos a beállás a csúszások miatt nagyon lerövidült, kb. 15 perc állt a rendelkezésünkre, és már el is jött a kapunyitás ideje. Nem voltunk teljesen nyugodtak a hangzást illetően, de bíztunk benne hogy minden oké lesz.19.10-kor csaptunk a húrok közé, és meglepődve láttuk, hogy egész komoly létszám nyomult a küzdőtéren. A hangulat nagyon jó volt az egész buli alatt, és ez szerintem a színpadról is lejött, hogy élvezzük! Összességében a hangzás is rendben volt, de az tuti hogy a színpadon nagyon jól szóltunk. 35 percet toltunk, és elégedetten jöttünk le a színpadról. Néhány fotó a backstage-ben, kis értékelgetés, aztán mentünk a sörcsaphoz. Komoly vehemenciával álltunk neki a megérdemelt alkohol elfogyasztásának, ami pár óra távlatából értékelve sikeres volt. Az Innistrad buliját félig meddig tudtuk nézni, hirtelen nagyon sok beszélgető partnerünk akadt, de az lejött, hogy komolyan gondolják a srácok. A Moby Dick buliját már kellő hangulatban, a színpad széléről nézve élveztük, kegyetlen jó buli volt. A buli után a dobos Király Zolival /óriási forma/ elemeztük ki kicsit a bulit, pár sör társaságában. Kidumáltuk a múltat, és próbáltuk megfejteni a jövőt, több kevesebb sikerrel, de annál nagyobb hangulatban…01.00 körül köszöntünk el Smiciéktől, nekilódultunk a hazaútnak, irány Zalaegerszeg! Összegezve nagyon jól sikerült buli kerekedett ki ezen az estén, örültünk hogy itt lehettünk, köszönet a zenekaroknak, elsősorban a Moby Dick-nek, a stábnak, és persze a közönségnek!!!


Innistrad zenekar

A magyar thrash óriás, a 40 éves Moby Dick vendégei voltunk szombaton a Barba Negra klubban. Örömmel fogadtuk el soproni barátaink meghívását, boldogan mondtunk igent a fellépés lehetőségére az ünnepi koncerten.

A rajongáson kívül is ezer szállal kötődünk a Moby Dick együtteshez. Szintén soproniak vagyunk, a thrash nyers erejével, magyarul szólunk a közönséghez. A mi bandánkban is fellelhető az apa-fia páros, dalaink témája is nagyon közel áll egymáshoz. A hatás természetes, így nem lepődünk meg, ha minden dalunkat azonnal a Dick nótáihoz akarják hasonlítani. (nem fog sikerülni)

A buli előtti napokban kézzel tapintható volt a feszültség, hisz másról sem hallani, olvasni és magunk is megtapasztaltuk, hogy az oltottsági mizéria megfelezi a koncertek látogatottságát.

Szombaton kora délután a klubhoz érkezve azonban minden félelem és rossz előérzet elillant, amikor megláttuk a színpadon szorgoskodó technikusokat és mosolygó zenészeket.

A jubileumi rendezvény első fellépője a zalai Monastery együttes volt, akik olyan iszonyatos erővel zúztak a színpadon, mintha a közelmúltban felépített BN épület statikai tesztelését kapták volna feladatul. Kicsit más stílus, de a brutál riffek a félholtakat is feltámasztják és nincs fej a nyakon, mi képes ellenállni a kísértésnek.

Szépen gyűlt a közönség, így már biztos volt az esti teltház és fantasztikus hangulat.

20:00 órakor kezdtünk (INNISTRAD). A szokásos, jól bevált műsort hoztuk magunkkal. Az éjszakai sötétben felcsendülő intro-nk után az Adott szó dalunkat robbantottuk színpadra , ami meghozta a hatását, hisz innentől nem volt megállás sem a színpadon sem a dühöngőben.

Fantasztikus volt látni, hogy a közönség beindul és éneklik a dalainkat.

A műsoridő rövidsége (50 perc) miatt lehúztunk néhány dalt a setlistről , de így is eltoltuk szinte a első nagylemez teljes anyagát és természetesen az új lemez eddig elkészült 3 dalát is. Sorrendben Mégis élsz, Talpig feketében, Hamis próféták.

A pörgős és zúzós nóták váltogatták egymást nem hagyva pihenni a nagyérdeműt. Nincs megváltás, Torz világ, Engedd el !, Golgota következett.

Tudtuk, reméltük, hogy a Háború vér nélkül élőben hatalmasat fog ütni. Így is lett. Az akusztikus felvezető után elszabadult az a bődületes energia, amit rengeteg munkával beletettünk a dalba. A dalhoz készült klip youtube-os nézettsége néhány hónap alatt a 20 ezerhez közelít.

A végére hagytuk az igazi pusztító, arcletépő nótánkat. A Hatalom figyel most is letarolt és elragadott mindenkit.

Hulla fáradtan, de leírhatatlanul boldogan adtuk át a színpadot az ünnepelt Moby Dick együttesnek.

Talán már a bálnák műsorának a fele is lement, mire összeszedtük magunkat az öltözőben. A Dick hozta a megszokott fantasztikus bulit, amiről írnak bőven a szakértők, ez had ne legyen a mi feladatunk.

Legközelebb november 19-én Miskolcon lépünk fel, ahol szintén a Moby Dick előtt hozzuk tűzbe a thrash metal rajongókat.

Köszönjük MOBY DICK, köszönjük Budapest !


Kapcsolódó cikkek

Monastery – újabb európai turné következik és egy single dal

KMZ

Monastery – az Atheist-Cryptopsy európai turnéján is részt vesznek

KMZ

Monastery – európai turné, januárban pedig új klip

KMZ

Monastery, Mhorai, Komodo – Koncertbeszámoló

KMZ

Faceless nothing címmel jött ki a Monastery új visual/lyrics klipje

KMZ

Monastery interjú

KMZ

Monastery és Exodikon az I Am Morbid előtt augusztusban!

KMZ

Monastery – szeptemberben új album és koncertek

KMZ

Fleshcrawl, Monastery – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Monastery – megérkezett az új klip az ősszel megjelenő albumról

KMZ

Koncertajánló: Monastery / Malediction / Fallen Greek Gods (RO) / We Are Dust You Turn Into (CZ) / KillerSick

KMZ

Monastery – „Continue to Suffer” (Official video 2022)

KMZ

Moby Dick / Omen / Magma Rise / Heedless Elegance – Fém bandák találkozója Budapesten!

KMZ

Sear Bliss Monastery Ahriman koncert

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Monastery – új track, új klip

KMZ

Monastery – tavaszi turnéjának utolsó állomása következik, majd egy új számmal jelentkeznek

KMZ

Monastery / Feretrum / Worm – közönség fejét szakították le a brutális zenével

KMZ

Akela, Monastery, Drow – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Monastery / Mors Silens – reméljük lesz még lehetőségünk visszatérni!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek