Afterlife

Necroratory – jó volt újból színpadon lenni

2023. április 14. @ Szeged, Városi Rock Klub

Dark and Dire Times

Necroratory zenekar élményei

Péntek délután 17:45-kor indult meg a különítményünk Budapestről Szegedre. A borongós időjárás ellenére Kecskeméttől, már kimondottan ragyogó idő volt, pedig bele illet volna a hangulatba. Ha jól emlékszem vissza, több mint egy éve nem koncerteztünk, nem is vagyunk az a zenekar aki rendszert akar csinálni belőle. Hanyatló országunkba, amúgy sincs sok puszi barát, nem vagyunk egy két láb közötti cupákoló gép. Nem is szeretünk fölöslegesen jó pofizni.

19:20 magasságába már le is értünk Szegedre, nagy nehezen találtunk parkoló helyet, el is kezdtünk bepakolni.

A helyszín a szegedi Városi Rock Klub. Sajnos megannyi klub bezárni kényszerült és már csak ők élték túl ebben a frankó városban.

Köszönet Ephemera Bookingnak – Kis Laurának a meghívást, nyugati színvonalú volt a fogadtatás, itthon ilyet nem is szoktunk tapasztalni, egyedül Boninéknál van ez a figyelem.

Az este kimondottan nagy érdeklődésre tett szert véleményem szerint. A hangulat kiváló volt, el is kezdtek gyűlni az arcok, mi meg felnyitottuk az első söröket, hangolódtunk az estére.

Dvvad nyitotta az estét, Szenti Árpád volt a hangosító, megint csodát művelt a hangzással. Dvvad nagyon vastagan, nagyon jól szólalt meg. A számok tökéletesen vannak megkomponálva, jó atmoszférát csinálnak a srácok. Nem is az első közös munkánk. Lemezünkön pedig nem véletlen, hogy felkértük Dudás Ádámot a záró számunkra, melynek a szövegét ő írta és nevezte el Ad Extirpanda-ra.

Ekkor mi már a Necroratory-val backstagben készültünk a műsorunkra, hogy újból előadjuk fekete rítusunkat.

Dvvad 40 perces műsorát gyors csere beállást követve, bele is csaptunk az első dalba Hungry Souls-ba, mely még a második lemezünkön szerepel. Általában sok díszlettel jövünk, de most nem hoztuk őket, mivel a színpad kicsi volt. A szokásos kellékeink, mint a csontok, koponyák, láncok, molinok elmaradtak, sőt még a hullasminket is elhanyagoltunk, egyedül Odivm öltötte magára az átszellemülés érdekében.

A koncert gercincét Ars Nepharia lemez adta, második dalunk a Blaspemia volt. A közönségnek átjött az előadás, láthatóan élvezték, mi is élveztük. A Stigma Diabolicum szám után előhúztunk egy szintén régi dalt, jó kis bólogatós Life is a Funeralt, majd a III. lemezről az Eskü-t, melyre már euforikus állapotba kerültünk. A hangzás továbbra is jó volt, a basszus talán kevésbé volt hallható, ebből sajnos visszavettünk. Következett a Malleus Maleficarum, majd bemutattuk a most készülő lemezünkről egy dalt, végül Ad Extirpandával zártuk a végső megsemmisülést.

Jó volt újból színpadon lenni. Kevés időnk volt a felkészülésre, mert az új lemez van előtérben, ezért más koncertet nem is vállaltunk el.

Az Exodikon koncertjét félbe kellett hagynunk, ugyan is a zenekar másik felének menni kellett, de amennyit láttunk a srácok hozták a formájukat. Jó zenekar.

SETLIST:

Hungry Souls
Blasphemia
Stigma Diabolicum
Life is a Funeral
Eskü
Malleus Maleficarum
Amikor Meghalok
Ad Extirpanda
A tavalyi szegedi fellépésetek után a mostani mennyire sikerült jól? Több ember gyűlt össze? Mennyire sikerült hibátlanul előadni a műsort?

A tavalyi bulink is jó hangulatban telt, voltak érdeklődők. Azon az estén látványosabbak is voltunk hiszen, koponyákat, szegecseket, láncokat se hagytuk otthon, illetve a hulla smink se maradt el… Idén azért nagyobb volt a néző sereg. Jó volt látni, hogy a mercheket is hordják az emberek.
– Sikerült hibátlanul előadni a műsort? –
Mindig van hova fejlődni és tökéletesíteni az előadást, maximalizmusra kell törekedni. Egy év után viszont kimondottan jól sikerült a koncert. Tudjuk min akarunk még javítani, mind látványban mind hangzásban, de szerintem ez így is van rendjén.

Egy koncerthelyszínen mi fontos számotokra, milyen elvárásaitok vannak a hellyel és a szervezéssel kapcsolatban?

Nem vagyunk nagyra vágyóak, bárhol képesek vagyunk lenyomni a műsort, viszont ahhoz, hogy a minden kiegészítő és rituális eszközt, látvány elemet magunkkal hozzunk, azért már kell egy bizonyos színpad.
Mindig jó, ha van külön backstage, vagy öltöző, ahol kellően fel lehet készülni, lemosni a mázt.
Ha meg ilyen fogadtatás van, mint ahogy Laura várt minket az megtisztelő.

Hány sört sikerült most meginni? Hány emberrel koccintottatok 🙂 ?

Sosem számoljuk a söröket és az italokat, azok csak jönnek. Rohanós volt az este, így kevés emberrel tudtunk szót váltani, mindig vannak ismerős arcok.

Az új dalra hogyan reagált a közönség? Esetleg említettek róla néhány szót a közönség soraiból?

Frontemberünk nem a szavak embere, ez az ő védjegye, így nem volt felkonferálva, meghúztuk a váratlant. Szerintem kiba… nyomtuk el, fogadtatás is örvendetes volt.

Mikor várható a következő koncert és hol? Mennyi koncert lenne kielégítő számotokra éves szinten?

Jelenleg nincs lefixálva következő koncert, gőzerővel dolgozunk az új lemezen, nem ugrunk bele akármibe. Nem is határolódunk el egy jó eseménytől.
Insane Hellride Fest 2023-ra volt meghívásunk, viszont annyira korán jött még az invitálás, hogy nem tudtuk, hogy fogunk haladni, egyáltalán feltudunk-e készülni a koncertre.

Készül az új albumotok, ezért szeretném, hogy kicsit beszélj róla, mert sok rajongó kíváncsi lehet rá. Mennyire lesznek másabbak a dalok? Mennyire kapjuk ugyanazt? Mikor foghatjuk a kezünkbe a lemezt?

Az egész lemez előtt megtörtént egy részleges feloszlás, ketten is besokalltunk, a hétköznapi munkában, illetve nagyon sok melónk volt az Ars Nepharia-val. Mondjuk azt, hogy nem hozta meg a várva várt gyümölcsöt. Kiadónkkal sem voltunk megelégedve. Hányingerem lett az egésztől, tényleg folyamatosan segget kell nyalni, meg a lehúzás megy, ez nem a mi terepünk. Sok a megjátszós alak itt is. Az emberek nem látnak magukba egoista fa….
A pihenő viszont jót tett, visszatértem arra, hogy csak magammal foglalkozzak és magamnak, saját örömömre írjam a dalokat. Magamnak zenélek, és azért írom ezeket a dalokat, mert ez vagyok én, ez jön belőlem, ezek táplálnak. Nem Xy-nak írom, csak is magamnak.
Elég gyorsan megvalósult a fejemben a lemez koncepció és a dalok. Egy kellemes kocsmázás keretében összeültünk a többiekkel, megbeszéltük a terveket.
Mindig is foglalkoztatott a halál és a halál utáni élet a tovább fejlődés és az ördöggel való kapcsolat és ennek a közéletbe való áthelyezése, vajon tényleg amit tanultuk és mondanak az-az igaz-e? Nem csak megvagyunk tévesztve év századok óta és egy jól megírt forgató könyv alapján megyünk a végső értelmetlen pusztulásba. A modern emberi léttől való elfordulás is benne fog szerepelni.
– Mennyire lesznek másabbak a dalok? Mennyire kapjuk ugyanazt? Mikor foghatjuk a kezünkbe a lemezt? –
Nem kell félni meglesznek a tipikus necro dallamok, nem lesz 180 fokos fordulat, hűek vagyunk a műfajhoz és az irányvonalunkhoz. Viszont tempókban is lesznek gyorsabb katartikusabb dalok. Kevesebb ismétlés lesz. Több agresszív elem fog megmutatkozni, mindenek mellett ott lesz az epikus, olykor nihil szólamok is.
Előre lépés lesz technikailag is, fejlődni fog minden szinten. Nem akarunk hátra lépni!
– Mikor foghatjuk a kezünkbe a lemezt? –
Sajnos ez az, amit nem tudok most megmondani, ha rajtam múlna novemberbe már meg lehetne. Viszont számtalan rajtunk kívül álló tényezők is vannak ebben a materiális világban.

FOTÓK: Bócsi Tamás

230414Dark and Dire Times

Kapcsolódó cikkek

Március 4-én jelenik meg a Necroratory új nagylemeze

KMZ

Undead Fesztivál 2021 – jó szervezés, jó hangulat

KMZ

Under The Ashes #2 – Sear Bliss, Ygfan, Gylliath, Necroratory

KMZ

Inquisition, Svoid, Kolp, Necroratory – Koncertbeszámoló

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek