Afterlife

Needless / Archaic / Nefalem – amikor a fény és a hang sem bírja

2022. április 15. @ Budapest, Dürer Kert

Needless & Archaic közös lemezbemutató koncert

Needless zenekar

Említenem sem kell, mennyire vártuk, hogy az új Dürer Kertben játszunk. Mi is azok között voltunk akik megkönnyezték az előző helyszín méltatlan sorsát, egyszerűen megalázó volt, ahogy kirángatták a lábunk alól az UG-nak mindig helyet adó biztos talajt.

Ez a sajnálatos esemény is közreműködött abban, hogy felfokozott hangulatban teljen a felkészülés.

Új lemez, új szett, több kardio. Nem épp a legpihenősebbek a számaink játék terén, így próbáltunk a lehető legtöbbet próbálni, hogy a végén ne csak a közönségnek, de nekünk se legyen csalódás. 😀

Koncert napján szokásos procedúra, készülés, indulás, tali a próbateremnél, lepakolás, cigi, bepakolás a kocsiba, kipakolás a kocsiból, cigi, újratervezés, cigi, bepakolás, kell még egy kocsi, cigi, hol a füstgép, hol a dobos, végre befért minden, indulás.

A Kertbe megérkezve a szokásos menet, bepakolás, beállások. Időigényes menetek.

Végre kapunyitás. Meglepődtünk, 140-160 vendég, akkor kezdődhet is a mészárszék. A Nefalem az egyik legígéretesebb kezdő metal zenekar itthon, nagyon megdolgozták a közönséget, akik ez után a bemelegítés után már mehettek is az Archaic új lemezének, a The Endgame Protocol bemutatójára. Iszonyat hentelés volt, vérbeli profik, ezredmilliméterre kiszámolt pontosság, nagyon boldog vagyok, hogy lesz még velük pár koncertünk itthon és az őszi pár állomásos európai turnéra is velünk jönnek.

A koncertjüket látva, nem számítottam rá, hogy marad egyáltalán bárki is, akinek még lesz energiája a The Cosmic Cauldron bemutatójára, de hál` istennek nem így lett és egy nagy számú közönség nézhette végig, ahogy az utolsó számunknál nem csak a Kertben, de a környéken is elmegy az áram.

A dobosunkban legalább volt lélekjelenlét, így többek közt egy Raining Blood még lement koncertlezárásnak. Ez után jelezték, hogy az áramra nem érdemes várni, indulás haza. Emlékezetes élmény volt mindenkinek.

SETLIST:

Warvoid AD
The Cosmic Cauldron
The Monolith
Odium
Night Of The Hunt
The Predation
Deceit
Starcult
Àramszünet (közönségkedvenc) :)

Archaic zenekar

Az előző koncertbeszámolót úgy kezdtem, hogy egy korszak lezárult az ARCHAIC életében. A Dürer-es koncerttel pedig elkezdődött…

3 év munkájának kicsúcsosodása volt számunkra a Dürer-es lemezbemutató koncert. Nagyon nehéz volt, lássuk is miért.

Valamikor 2019 elején álltunk neki az ENDGAME lemeznek. Akkoriban még Wacken lázban égtünk és teljesen másfajta lineupja volt az együttesnek. Teltek az évek, és végre megszületett 95%-ban az a lemez amit el szerettünk volna készíteni. Egy dalnak mint mindenkinek el kell vesztenie a szüzességét, hogy áttörjön egy bizonyos fajta gátat.

Addig a próbateremben 100x eljátszott dal végre megszületik, és rászabadul az emberekre.

Sok kérdésre kerül válasz ilyenkor. Mert ami teremben jól működik, nem biztos, hogy lemezen megfelelő, vagy ami lemezen jó, lehet élőben nem erős.

Ilyenkor sok esetben figyeljük a közönséget, a reakciókat, nézzük az arcokat és figyelünk, tanulunk, tanulságokat kell leszűrni.

Most a Dürerben új technikát is kipróbáltunk. Vettünk egy digitális keverőt, amivel végre rendesen tudjuk magunknak befelé keverni a hangszereket. Óriási előrelépés. Hatalmas dolog, hogy végre halljuk magunkat és nem “süketen” játszunk. Tehát a dalok mellett a technika is kipróbálásra került.

Egy ilyen speciális lemezbemutató estén sok mindennek kell működnie, hogy sikeres legyen a zenekar részéről, és a közönség is egy profi produkciót láthasson:

Ott van a marketing – vajon sok embert tudtunk megmozgatni?

Ott van a technika – mindent beraktunk, feltöltöttünk, kábelek rendben, gitárokon új húr?

Ott van a merch – kész vannak a pólók, poharak, egyebek?

Ott vannak az egyebek – pl. rollup, háttér vászon, új vetítés, füstgép, stb.

Mivel az új nóták közül 2 más hangolásban van, ezért másik gitár is kell. Pici probléma adódott, hogy hogyan oldjuk meg a Lacinál a vezetékes rendszer átrakását ha gitárt cserél. Apróság, de ilyenből van 50 darab egy egy koncert előtt amire figyelni, illetve a cserét gördülékenyen kell megoldani.

Az új Dürerben még sosem jártunk, így nem is tudtuk mire számítsunk a színpadon. Kicsi? Nagy? Very biig? Nos, a dobemelvény hát, hogy is mondjam… nem éppen dobosoknak lett kitalálva…lábcin, lábdobot és kísérőt képtelenség könnyedén és kényelmesen lerakni. A többi cinről ne is beszéljünk. Semmilyen szinten nem volt kényelmes a dobogó. Minden nagyon közel került hozzám, alig fértem el. Volt is nóta, ahol kiütötte a kezemből a cin a verőt, majd megfogtam egy másikat egyből kiütöttem egy másik cinnel! 😀 Megszokott távolságok hirtelen eltűnnek, minden 5-10 centivel közelebb… Gyorsan kell alkalmazkodni, de 220-235bpm-nél minden gyorsan történik! 😀 

De nagyon élveztük a koncertet. Pont arról beszéltünk Petivel, hogy ez lesz a leggyorsabb koncertünk, amire alig fogunk emlékezni! Így is lett. Mivel nagyon kell koncentrálni az új daloknál, ezért észre se vettük, és már vége is volt az egésznek. Ilyen rövid volt? Nem, csak az adrenalin törölt mindent, és figyelemre összpontosítottunk.

Ahogy véget ért a koncert, próbáltunk kiengedni a gőzt.

Szerencsére nagyon sokan jöttek el, nagyon jól érezték magukat az emberek, támogatásukat is kifejezték ami külön csodálatos, hogy hozták a lemezeket aláíratni. Ez mindig hatalmas élmény számunkra.

Needless zenekar szerencsétlenül járt, mert a setlistük kb. felénél áramszünet lett, és így pár számmal hamarabb kellett befejezniük a bulit. Pedig brutális aprítást hajtottak végre, és a lemezbemutató révén elképesztő energiával pusztítottak…

SETLIST:

¥ No one Symph ¥ (tussal indul)

The Truth 
Behind (hosszabb szünet az elején)

Last Man StandinG (gyors rész után nagyobb szünet, hergelés)
Withstanding (uccsó refrén előtt hosszabb tus, kis hergelés) 

(hangolás / gitár csere)
A Cold Embrace
¥ Subliminal intro ¥ Subliminal

(hangolás / gitár csere) 
(kezdjük egyből, majd a hejjegetések között nagyobb szünetek, Jósát menet közben hívom fel)
2 minutes of Hate 
Endgame Protocol

¥ Symph #2 ¥ Hidden Desire
The Saw

To Wonder… ¥ …After a Kill 

Nefalem zenekar

2022. 04. 15. Ezt a dátumot kőbe véssük, hiszen ez volt az első alkalom, hogy felléphettünk a Dürer falai között.
A csapatból már mindenki megjárta ezeket a deszkákat, Tamásunknak ez volt az első Düreres koncertje, ami régi álma volt és hát lám beteljesült.
Viszont nem csak ezt sikerült teljesíteni, hanem azt is, hogy lényegében az elsők között avathattuk fel az új helyet, ami fantasztikus érzés volt, óriási pozitivitást kaptunk a közönségtől is, ami már rögtön az elején meghatározta az egész koncert hangulatát.

Swéd: „Amint megláttuk Tomátót menetelni, megőrültünk mi is Balázzsal és a nézőtér is.

Külön nagyot dobott az egész bulin, hogy két ilyen zseni zenekar előtt (Archaic, Needless) mutathattuk meg azt a keveset, amit tudunk. Néhány éve még az első sorból tomboltunk a srácok koncertjén, most pedig testvériesen megosztottuk velük a színpadot, amiért hálásak vagyunk mind nekik, mind a Powerground Managementnek, a fotókat pedig Pozsonyi Rolandnak köszönhetjük.

Folyt.köv. srácok!

SETLIST:

The Banerider’s Domain
MEMENTO
Invictus
I, Darkeater
Through Bleeding Storms
A Látó
They Breed Black

0415thrash

Kapcsolódó cikkek

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban

KMZ

Az Insane Hellride Entertainment és a Dürer Kert bemutatja: „Needless XX. Jubileum”!

KMZ

Archaic – Lines – új live videó / tavaszi turné

KMZ

Grima, Aether, Archaic, Kylfingar – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Nefalem – I, Darkeater dalpremier

KMZ

Needless – „Krononauta” (lyric video) premier

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Nest of Plagues / Eagle Has Landed / Archaic – Koncertbeszámoló

Steve

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

Thrash Death Assault 2022.04.15. Dürer Kert; Archaic, Needless, Nefalem

KMZ

Archaic – megjelent a „The Endgame Protocol”!

KMZ

Archaic interjú

KMZ

NEEDLESS – The Cosmic Cauldron

Menegroth

Nefalem – „Memento” dalpremier

KMZ

Archaic – The Endgame Protocol exclusive támogatói csomagok

KMZ

Needless – The Cosmic Cauldron lemezmegjelenés

KMZ

Needless interjú

KMZ

Új dal és videoklip az Archaic zenekartól!

KMZ

Needless – „Odium” videopremier

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek