Afterlife

Nevergreen / Dying Wish / Autumn Twilight / Tengerszem – élmény volt játszani

2021. október 29. @ Budapest, Barba Negra

Tengerszem zenekar

Talán ott kezdenénk, hogy nagyon nagy öröm volt számunkra, amikor kiderült, hogy mehetünk játszani erre az eseményre. A legkevésbé sem éreztük problémának, hogy mi leszünk a legelső, a nyitó zenekar, sőt. 

Már maga a tudat, hogy ilyen nagyszerű zenekarok társaságában léphetünk színpadra, -ráadásul a Barba Negrában- bőven megadta számunkra az alaphangulatot. Apró háttérinfó, hogy Mazi élete első koncertje látogatóként Nevergreen volt Székesfehérváron a Bahnhof-ban, a Dying Wish Never Ending Road albuma pedig alaposan beragadt a magnójába hónapokra (benne van a mindenkori Top 3 magyar albumok közt), de koncerten az eredeti felállást már nem láthatta. Az Autumn Twilight-tal ugyan késői, azonban annál barátibb lett a megismerkedés ugyanis az új, decemberben megjelenő Valid című lemez utómunkálatai nála, vele készültek.

De vissza a koncertre. Olyan volt az egész -mint ahogy ott is megjegyezték jó páran-, mint egy kisebb Gothica Fesztivál, ami annak idején is nagyon különleges eseménynek számított, most pedig igazi hiánypótlónak mondható. 

Nem volt nehéz átvenni a Barba pillanatnyi hangulatát, élmény volt játszani. Nem tudtuk mire számítsunk közönség terén, hiszen korán, 18:15-kor kezdtünk, azonban ennek ellenére is szép számú volt a publikum és kaptuk is a pozitív energiát, amit igyekeztünk a dalokkal visszaadni. 

A koncertünk után természetesen megnéztük a többi csapatot is. Jó volt látni és hallani ezt a zenei világot ismét.  

Igazi különlegesség volt még számunkra, hogy Dóri 82 éves nagymamája is eljött a koncertre, ami ismét csak emelte számunkra az est értékét.

Köszönjük szépen a lehetőséget!


Fotó: Sánta Kata

Kiss Péter (Autumn Twilight)

2021. október 29-én egy, a kétezres években itthoni aranykorát élő korszakot idézett meg a H-music a Barba Negrában zenekaraival. Akkoriban is Hartmann Kristóf (H-music) valamint Tóth Gyula (De Facto) karolta fel a sötétebb zenék együtteseit, és fesztiválokat létrehozva épített ki egy erős szcénát. Előbbi a Gothica, utóbbi a Nightbreed fesztivál keretében.

Halloween környékén mindig sok a rendezvény, így mindenki kíváncsi volt rá, hogy az erős nosztalgia faktor mellett milyen érdeklődés övezi majd a bulit?! Hiszen közben eltelt egy bő évtized, a közönség sem fiatalodott, a hó végi időzítés sem feltétlenül segítette az eseményt, a védettségi kártya körüli mizéria pedig külön rizikó faktor most minden rendezvény számára.

A Barba Negra aznap esti látogatói tulajdonképpen öt koncertet kaptak a dupla Dying Wish koncert miatt, de erről majd később… A fesztivál számú fellépők korai kezdést igényeltek. Jó volt látni, hogy a kapunyitáskor legelöl és a kiírt időben pont a fiatal generáció képviselői várakoztak.

Fotó: Sánta Kata

A Tengerszem a kiírt időpontban, hat óra után nem sokkal elkezdte a műsorát. Nem igen láthattuk még őket ekkora színpadon, óriási LED-fal előtt játszani a négyest. Az egykori Gyöngyvér-főnök Mazán Attila vezette együttes bőven érett már ekkora színpad belakására. Az X-faktoros Danics Dóra a szokásosnál is jobban kieresztette a hangját, talán a rendezvény koncepciója, talán a hév miatt, így férfi énekeseket meghazudtoló erő áradt a torkából és a színpadi jelenlétéből. Nagyon jó, hogy vokálokat is használnak, illetve a sampler is sokat ad az amúgy is modern hatású zenéjükhöz, amelyet slágeres dalok, erős refrének jellemeznek. A belépők mellé ajándék Tengerszem CD is járt, remélhetőleg sikerült aznap újabb rajongókra szert tenniük!

Fotó: Sánta Kata

Hét óra után következett az Autumn Twilight, ami pont a rendezvény hetében jelentkezett egy új dallal Cyclic címmel – tíz év után. A csapat az elmúlt évtizedben is koncertezett, de évi egy-két alkalomtól eltekintve új hangzóanyagot nem adott ki. Nos, új dal nem volt, de a decemberi Hammerworld mellékleteként Valid címmel megjelenő lemezük összes régi-új dala felcsendült. A szép számmal megjelent közönség újragondolt, áthangszerelt formában hallgathatta meg a zenekar összes hangzóanyagát érintő kilenc albumnyi dalcsokrot. Bálint Orsolya énekesnő betegség miatt távol volt, remélhetőleg lesz legközelebb, ahol már ő is hallható lesz! Jelen volt viszont másodgitárosi poszton a Sear Bliss-ből (korábban Bornholm) ismerős Vígh Zoltán, aki színpadi megjelenésében és munkájában nagyon jót tesz a bandának.

Fotó: Sánta Kata

A Dying Wish születésnaposként két koncertet is abszolvált: egyet az aktuális felállással, és egyet a „klasszikussal”, a Neverending Road album jubilálásaként. Akkoriban a Hammer a magyar Amorphisként hivatkozott rájuk. Amellett, hogy „jó időben voltak jó helyen” az elkötelezett, szorgalmas hozzáállásukkal szép országos sikereket értek el. A régi-új DW rajongók ugyanúgy meghallgathatták a Tükörország és az Üvöltő sötét lemez kedvenc dalait, illetve a korai időszak olyan feledhetetlen slágereit, mint pl Fragments of the Past. Nádas Peti, Purgó, Moldoványi Jancsi és Monori Gyuri szereplésével igazi időutazásban volt részünk, ami nekünk pusztán nosztalgia volt, remélhetőleg a fiatalabbaknak igazi kuriózum.

A Nevergreen saját elmondása szerint két éve nem lépett deszkákra. Szerencsére a koncerten ebből mi sem érződött, sőt! Iszonyat tömény megszólalással, és néha már talán túl nagy hangerővel csaptak bele a minden rajongói igényt kielégítő műsorukba. A háttérben megjelenő borítók nagyon izgalmassá tették színpadi a látványt. A közönség egyként énekelte az olyan feledhetetlen dalok, mint a Harang értünk szól, Gótikus Erotika, Furor Christiani, Szerelmed vágya vér, és persze a számomra ismeretlenebb új dalokat. A visszataps után következett az elmaradhatatlan himnusz, az Ámok, amit talán csak a pultosok és az egyéb személyzet nem üvöltött öklét rázva… 🙂

Azt hiszem senki nem bánta meg, aki ezen az estén a Barba Negra Track téliesített színpadát választotta. Többen a régi címre érkeztek tévedésből, talán nincs is egyértelműen kommunikálva a hely részéről, valóban félreértésre adhat okot a hasonló elnevezés. Pedig most már érdemes megjegyezni ezt az új –nem csak nyári- helyszínt! A helyre nagy szükség van a régi, sok termes Dürer bezárása és a kevesebb termes, még el nem készült új Dürer miatt, amely évekig szinte monopol helyzetet teremtve vált a közepes és nagyobb rendezvényeknek otthont adó helyszínné. A BN színpada ugyanazt a színvonalat hozza, mint a Prielle Kornélia utcában, a hely miliője egyelőre még kicsit kezdetleges, de azt hiszem a Covid az agyakban is átformálta az igényeket, és mindenki örül egy ilyen, több száz fős helyszínnek, amely hiánypótló lesz a jövőben!


Fotó: Sánta Kata
Fotó: Sánta Kata

Dying Wish zenekar

Mit is mondhatnék erről az estéről?…Nagyon sok munka és öröm volt a felkészülésben. Ahogy összejött a 20 évvel ezelőtti tagság, mindenkiben volt egy kis félsz, hogy megy majd újra a közös zenélés, de már az első próbán kiderült, hogy minden régi tag odatette magát és becsülettel felkészült. A Barba Negrás jubileum előtt már csináltunk Karcagon egy hasonló, 2 felállásos bulit. Az nagyon jól sikerült, így az nem volt kétség, hogy mindkét DW tagság odateszi majd magát Pesten is.
A Tengerszem buliján már elkezdett szállingózni a nézősereg, így a „New DW” koncertjére már tisztességes nézőszám jött össze. A közönség vette is a lapot, volt beindulás. A rövid átszerelés alatt régi Dying fotókat vetítettünk a ledfalra. Mondanom sem kell, hogy ment is röhögés a 20 évvel ezelőtti fejeken. 🙂 Az „Old DW” az idén 20 éves Never-Ending Road lemez intrójával és a Yearninggel kezdett, ami meg is adta a buli alaphangulatát. Magam részéről Én rettentő módon élveztem mindkét bulit. Fülig ért a szám végig. 🙂 A Barba Negrában játszani mindig hatalmas élmény és külön öröm volt nekünk, hogy ezt az új színpadot is ki tudtuk próbálni. Köszönet a teljes Barba Negra stábnak, Hartmann Kristófnak a szervezésért, a fotós és videós barátoknak, a roadoknak, a Tengerszem, Autumn Twilight és Nevergreen zenekaroknak és persze a sok-sok fanatikusnak akik eljöttek erre a bulira!!! 🙂 A Dying Wish story folytatódik…


Nevergreen zenekar

A Nevergreennek a járványhelyzet miatt a 25 éves Barba Negra jubileumi koncert óta (ami 2 év), nem volt egy koncertje sem. Nagyon hiányoltunk már egy zúzást és a közönséget. Ezért örömmel fogadtuk a Dying Wish ajánlatát a közös koncertre a Dying Wish 25 éves jubileumára. Köszönet nekik.

A Covid oltási bizonylat miatt tudatában voltunk annak, hogy kisebb létszámú közönségre számiíhatunk mint általában, de tudtuk azt is, hogy a kemény mag ott lesz. Ez úton köszönetet mondok nekik is, valamint a Barba Negra szervező stábjának.

Jó volt újra érezni azt a sötét energiát amit a Nevergreen tud teremteni a közönségével élőben a színpadon, a régi klasszikusokat együtt nyomni velük, olyanokat mint a Mindörökké, A harang értünk szól, az Ámok.
Egészbe véve egy nagyon hangulatos esemény volt ez a kis mini Gothica fesztivál, amihez az összes résztvevő maximálisan hozzájárult, ahogy a Dying Wish úgy az Autumn Twilight, a Tengerszem, és természetesen a közönség.

Reméljük nem kell újra ennyit várni egy újabb Nevergreen koncertre, és pár nyári fesztivál mégis meg lesz tartva, amin felléphetünk. Addig is tervezünk egy új CD-t kiadni amin lenne 8 új Nevergreen dal, valamint 2 régi Nevergreen klasszikus új értelmezésben, újra feljátszva. A mai világ állapota meglehetősen apokaliptikus színezetű, amiről mi már évek óta énekelünk. Lehet ez még aktuálisabbá tesz egy új Nevergreen CD-t.

Non omnis moriar.


Kapcsolódó cikkek

Dying Wish interjú

KMZ

Dying Wish – A világ peremén – Megjelent az új album, lemezbemutató koncert március 31-én, Karcagon

KMZ

Dying Wish: A világ peremén – Előrendelhető az új nagylemez!

KMZ

Dying Wish dalpremier: A világ peremén – Március 29-én érkezik az új nagylemez

KMZ

Tengerszem, Random Therapy – energiákban nem volt hiány, sem a közönség részéről, sem nálunk

KMZ

Autumn Twilight / Clue / Camp Fire Melancholy Acoustic / Sentio Ergo Sum – hálás vagyok, hogy a része lehettem

KMZ

Dying Wish – indul a koncertszezon és készül az új album

KMZ

Leecher / Tengerszem – jó kedvvel, jó élményekkel, plusz energiákkal jöttünk el

KMZ

Dying Wish – Árnyékvilág (Live video 2021)

KMZ

Autumn Twilight – új videó: „Cyclic”

KMZ

Live Autumn Fest 6. – emlékezetes őszi koncert

KMZ

Dying Wish – Wishtrumetal premier

KMZ

Dying Wish – Álarc

KMZ

Dying Wish – nézd meg a koncerten forgatott klipet a Szilánkok című dalhoz!

KMZ

Dying Wish – friss szöveges videoval jelentkeztek, megjelent az Üvöltő sötét nagylemez!

KMZ

Az új Dying Wish album már a célegyenesben van!

KMZ

Dalriada 15, Nevergreen 25 – közös születésnap ünnepléssel zárja az évet októberben a folk, illetve a doom/gothic metal hazai meghatározó zenekara

KMZ

Dying Wish – Kilencedik klip

KMZ

Dying Wish – Elkészült az új videoklip

KMZ

Dying Wish – Decemberi hírek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek