Afterlife

Old Tomb, Her Highness, Azutmaga – érdemes ilyen koncerteket szervezni

2023. április 9. @ Budapest, RIFF

Her Highness zenekar élményei

A beavatottak számára evidens, hogy az underground legmélyén, sok-sok réteg által látszólagosan eltemetve számtalan kiváló banda létezik, akikkel nem a nagy kiadók vagy online “lemezboltok” honlapját böngészve, hanem földalatti klubokban lehet találkozni, és rácsodálkozni a zsenialitásukra. A koncert utáni beszélgetések alapján pontosan ezt az élményt hozta el jó néhány érdeklődő számára az Old Tomb húsvét vasárnapján.

A szlovák doomerekkel személy szerint akkor találkoztam először, amikor egy régi barátunk meghívására játszottunk volna velük a másik zenekarommal. A koncertünk ugyan betegség miatt elmaradt, én viszont természetesen nem hagytam ki az eseményt, és már az akkori, csonka felállásban prezentált fellépésük is annyira meggyőzött, hogy ott és akkor közöltem velük, előbb-utóbb számítaniuk kell egy koncertmeghívásra a részünkről. Mivel Budapesten sajnos nagyon kevés a minden szempontból megfelelő underground koncerthely, az időpont-egyeztetés nem volt egyszerű, végül a négynapos ünnep utolsó előtti napjára esett a választás, amivel kapcsolatban előzetesen vegyes érzéseim voltak, hiszen bár másnap nincs munkanap, a korábbi tapasztalatok alapján ilyenkor sokan utaznak vidékre, vagy a sonka és a pálinka hatására hajlamosak távol maradni a koncertektől. Aggodalmam szerencsére feleslegesnek bizonyult; már az odaúton egyértelművé vált, hogy a város korántsem ürült ki annyira a hosszú hétvégére, mint amennyire tartottam tőle. Ennek a negatív hozadéka volt, hogy a szlovákok is alig találtak parkolóhelyet a klub közelében, cserébe viszont már a kapunyitás utáni fél órában kezdett a hely megtelni emberekkel.

A doom metaltól, mint műfajtól önmagában nem idegen az “amplifier worship”, ezen az estén pedig a négy fellépőből legalább három (maximálisan megsüvegelendő módon) az átlagnál is komolyabban veszi a saját hangzását, ami a fizikai síkon sok és még több erősítő, illetve láda formájában manifesztálódik, így okozott némi töprengést, fejvakargatást és rögtönzött egyeztetést a méretes backline megfelelő elhelyezése a Riff apró színpadán. Itt kell megemlítenem, hogy a fellépőkön kívül az este MVP-je számomra a hely hangtechnikusa volt, akivel most dolgoztunk együtt először, de remélem nem utoljára. Amellett, hogy maximális segítőkészséggel, de határozottan levezényelte a technika elhelyezését, az utóbbi idők legjobb Riff klubos hangzását lőtte be az összes bandának.

AZUTMAGA meditatív mészárlása nyitotta az estét; ők az egyik olyan fiatal magyar banda, akiket érdemes követni, ugyanis az elszállós stoner, a Sleep-worship és a helyenkénti agycsavaró tördelés és megőrülés kiváló egyvelegét prezentálják élőben és felvételen egyaránt. Ami a saját koncertjeinket illeti, egy ideje már a minőséget preferálom a mennyiség helyett: ha hiteles bandákkal, hiteles rendezvényen és fanatikus, vagy legalábbis mélyebben érdeklődő közönség előtt játszunk, az a saját kiállásunkra is felbecsülhetetlen hatással van, másként pedig igazából nem is érdemes csinálni a dolgot. Ez az este a doom ünnepe volt, és jó érzéssel tölt el, hogy mi is hozzátettük ehhez a magunk részét. A korábban már említett kiváló hangosítás legmarkánsabban a Gyilkos szettje alatt mutatkozott meg; hallottam őket párszor önhibájukon kívül rosszul szólni, és bár nem vagyok szakmabeli, az az érzésem, hogy valamiért nehéz őket jól hangosítani, most viszont pontosan úgy dörrent meg minden, ahogy azt a zene, ez a pusztító sludge/hardcore megkívánta. Bár úgy tűnhetett, hogy a Gyilkos a végletekig fokozta az intenzitást, amikor az Old Tomb a színpadra lépett, mégis az volt az érzésem, hogy az egész este ezt a fél órát volt hivatott felvezetni. Az immár négytagúra bővült bandában minden megvan, amiről a műfajnak szólnia kell, a súly és a riffek bár a mélybe húznak, mégis csak a felszíne mindannak a zsenialitásnak, ami a zenekart jellemzi, beleértve a hagyománytisztelő, mégis ötletes témákat, vagy a döbbenetes váltásokat. Azt hiszem, nem volt olyan jelenlévő, akit az általuk már-már barbár ösztönösséggel prezentált kozmikus horror ne győzött volna meg. Volt is vásárlás rendesen a merchpultnál, ezen a téren egyébként számunkra is jól alakult az este, lassan az okoz majd gondot, hogy egyre több kiadványunk és pólónk lesz sold out.

Ez az este ismét megerősítette azon meggyőződésemet, hogy az igazi underground él, és érdemes ilyen koncerteket szervezni – pontosabban csak ilyen koncerteket érdemes szervezni.

Only True Believers…

SETLIST:

1. Paranoid Daze
2. Hanged on Ganymede
3. Junk Scene
4. Pestilential Distress of Burning Bridges
5. In Ceaseless Falling

Azutmaga zenekar élményei

Nagy örömmel vettük a Thulsa Doom Booking meghívását, ahogy megláttuk milyen zenekarok társaságában lehetünk, borítékolva volt a fasza buli.

A koncert napja tökéletesen indult, nagy húsvéti menü után irány a terem, bepakolás és Riff. Ahogy találkoztunk a többi zenekarral, egyből megvolt ez a családias stoner légkör, amit imádunk. Mind tudjuk, hogy ma le kell szakítani a közönség arcát és ezt együtt, közösen tesszük. Külön szeretnénk kiemelni Lugosi Domokost, aki beugrós hangmérnökként érdeklődésével, nyitott fülével és segítőkészségével hozzájárult az estéhez és ahhoz, hogy a zene igazán nagyot tudjon ütni.

Pontosan 19:45-kor kezdtünk és kb 35 perc jutott egy zenekarra, szóval röviden és tömören kellett megfogalmazni a mondanivalót. Mivel mi voltunk az elsők, arra számítottunk, hogy majd lassan fognak az emberek érkezni és rajtunk alig lesznek. Teljes mértékben ennek az ellenkezője történt. Óriási jófejség volt mindenki részéről, hogy ahogy a második akkord után kitekintettünk a közönség felé, már szinte egy full teremnyi ember bólogatott.

A közönségnek tehát óriási köszönet, a koncertünk tök jól sikerült, megmozdultak az energiák. Ahogy végeztünk, gyors átállás, bepakolás és szusszanás után már mentünk is vissza bólogatni a Her Highness koncertjére, ami mondanom sem kell, a szokásos pusztítás volt. A Gyilkos is odatette magát rendesen, az Old Tomb pedig súlyos pontott tett az este végére.

Mindent összevetve csodálatosan sikerült az este, ismét ezer köszönet a Thulsa Doom Bookingnak, Her Highnessnek, Gyilkosnak, Old Tombnak és a Riffnek. Legközelebb találkozunk!

SETLIST:

1. Golem
2. Ninive
3. Pyramid
4. Labyrinth
5. Babel

Old Tomb zenekar élményei

This year we decided to spend the Easter playing shows, so on Easter Sunday we ventured towards Budapest and the Riff Club. When Zoltan asked me to write a brief summary of the gig I got excited as I can dust of my writing “skills“ I haven`t used in a long time.

Since it was a Sunday we decided to get going early and see a bit of Budapest. It`s not like it was our first time there but we always love to return there, the weather was sunny for the most part so we took a nice stroll through the city. It was the three of us at the beginning, our bass player joined us later in the club since he was playing a gig with his other band Ions in Czech Republic the day before.

The club was nice and comfy, we arrived just as the guys from Azutmaga were having the sound check. Everything sounds nice and heavy already. We got taken into the backstage and introduced to guys from Her Highness and Gyilkos, all very nice and friendly people. The hospitality was great, we got treated to a great meal from the local hummus bar and Marci from Gyilkos brought a selection of some great beers from Mad Scientist brewery. After some bantering and nerding out over the guitars, the gig was about to start.

Azutmaga and Her Higness both brought their own unique take on riff-filled, heavy instrumental doom with a crushing atmosphere, and both bands did an excellent job. Gyilkos on the other hand played fast, dirty and aggressive and crushed it as well!

At that time we were slowly getting ready for our set. After Gyilkos finished their set, we got set up and started playing. I unfortunately don`t remember the name of the sound engineer, but he did a great job! People filled the room and even though we had a bit of trouble fitting onto the stage, the atmosphere and energy from the people were great. We really enjoyed playing and would play even more but for that you will have to wait for the new things we are working on 🙂 But on the positive sid,e that means we will be back!

After the gig we had a chat with various people in the club and from the other bands and took a stroll to our accommodation which was about half an hour from the club. All-in-all a great and memorable evening, that we really enjoyed! Big thank you to Thulsa Doom Booking, Azutmaga, Her Highness, Gyilkos, the staff from the club and all the people that came out to show! Hopefully we will see you soon!


Idén úgy döntöttünk, hogy a húsvétot koncertezéssel töltjük, így húsvét vasárnapján Budapest és a Riff Club felé vettük utunkat. Amikor Zoltán megkért, hogy írjak egy rövid összefoglalót a fellépésről, izgatott lettem, hogy végre leporolhatom a régóta nem használt „íráskészségemet”.

Vasárnapról lévén szó, úgy határoztunk, hogy korán indulunk el és megnézzük egy kicsit Budapestet. Nem mintha először jártunk volna itt, de mindig szívesen térünk vissza ide; az időjárás többnyire napos volt, ezért tettünk egy kellemes sétát a városban. Eleinte hárman voltunk, a basszusgitárosunk később csatlakozott hozzánk a klubban, mivel előző nap a másik zenekarával, az Ions-szal koncertezett Csehországban.

A klub pazar és kényelmes volt, pont akkor érkeztünk meg, amikor az Azutmaga-s srácok a hangzásukat próbálták már, minden tökéletesen és súlyosan szólt.

A kulisszák mögött be lettünk mutatva a Her Highness és a Gyilkos tagságának, valamennyien nagyon kedves barátságos emberek. A vendéglátás fantasztikusra sikeredett, a helyi Hummus bárból remek ételt kaptunk, Marci a Gyilkos csapatból pedig a Mad Scientist sörfőzde ízletes söreivel kínált meg bennünket. Némi viccelődés és gitárnyűvés után kezdetét vette a koncert.

Az Azutmaga és a Her Higness egyaránt kifogástalanul hozta a saját, különleges riffekkel teli, nehéz instrumentális doom muzsikáját, mindezt zúzós atmoszférával körítve; mindkét banda kiváló munkát végzett. A Gyilkos viszont gyorsan, piszkos hangzással és agresszíven játszott, iszonyatosan aprítottak ők is!

Ekkor már lassan a szettünkre készülődtünk, s miután a Gyilkos befejezte, rövid beállás után elkezdtünk játszani. Sajnos nem emlékszem a hangmérnök nevére, de remek munkát végzett! Az emberek megtöltötték a termet, és bár kicsit nehezen sikerült felférnünk a színpadra, nagyszerű volt a hangulat és éreztük a tömegből áradó energiát. Nagy öröm volt számunkra a fellépés és még többet is játszhattunk volna, ám még várni kell az új nótákra, amiken erőteljesen dolgozunk 🙂 Azonban ami a pozitívum: ez azt jelenti, visszatérünk!

A koncert után sok emberrel beszélgettünk, valamint a többi zenekarral, majd elsétáltunk a szállásunkra, ami körülbelül fél órányira volt a klubtól. Összességében egy nagyszerű és emlékezetes este volt, amit nagyon élveztünk! Hatalmas köszönet a Thulsa Doom Bookingnak, az Azutmaga-nak, a Her Highness-nek, a Gyilkosnak, a klub munkatársainak és mindazoknak, akik eljöttek! Reméljük, hamarosan újra találkozunk!

SETLIST:

1. Phantom Hour
2. Cosmic Hearse
3. Chthonic Crawler
4. I Am Providence
5. Destroying of Ib

230409Old Tomb

Kapcsolódó cikkek

Her Highness / Before the Last Breath / Vanta – aki ott volt az eseményen, megtapasztalhatta milyen is egy igazi underground este

KMZ

Her Highness – itt az első nagylemez

KMZ

Koncertajánló: Wardhill, Intercostal, Wroongg!, xGross Outx, Her Highness

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek