Afterlife

Project for a Better Dream, Flout, Before The Last Breath – még egyszer nem fogunk visszatérni, inkább itt maradunk

2022. szeptember 8. @ Budapest, Dürer Kert

Project for a Better Dream zenekar

Előzmények:

Aki a zenekar történetét ismeri az tudja, hogy a 2010-es alakulásunk óta (így leírva még több időnek tűnik…), sokat dolgoztunk, rengeteg anyagot adtunk ki, emellett a színpadon is gyakran megfordultunk. Egész jól ment a szekér magyar viszonylatban, a saját léptékünkben meg pláne, de persze – mint minden elcsépelt „romkom” filmben – jött a nagy törés: 2014.

Az első nagylemezünk kiadása előtt elvesztettük a frontemberünket, ott álltunk egy felvett, de nem felénekelt lemezzel, a régi énekesünk szövegeivel, és egy elég komolyan megtöltött koncertnaptárral. Nem volt mit tenni, OFF az egész… Durva belegondolni, de a pár napja lezajlott koncert végül is 8 év kemény munkájának és kitartásának az eredménye, a magunk részéről talán az a legnagyobb siker, hogy soha nem adtuk fel. Az átmeneti időszakban énekest kerestünk, majd amikor megtaláltuk, elkezdtünk dolgozni, újraírtuk a szövegeket, és végre felvettük a lemezt (Rebirth, 2015). Persze jó lett volna ezután elkezdeni koncertezni, de akkor egy gitárost vesztettünk el, így a két gitárra megírt riff-halmazt nem tudtuk volna eljátszani. Oké, keressünk gitárost. Nem nagyon sikerült, így hát kitaláltuk, hogy az új énekesünk, Deák Krisztofer „Chris” fogjon egy gitárt a kezébe – mert amúgy is ezt csinálja hobbiból – és írjunk új zenét gitáros-éneklős vonalon. Ebbe is belekezdtünk, és elég jól is ment, de valahogy nem találtuk meg önmagunkat ebben a formációban. Hirtelen a semmiből jött egy lehetőség, így bevettük a csapatba Lugosi Gergely „G”-t, a mostani énekesünket. Ekkor persze az egyszerűsített zene már kevésbé tetszett, ezért úgy határoztunk, hogy kezdjük újra az egészet (végül is már úgy sincs mit vesztenünk időben). A számok egy részét a kukába helyeztük egy laza mozdulattal, a többit pedig radikálisan átalakítottuk, figyelembe véve G új stílusvonalát, amit behozott. Mindeközben teltek-múltak az évek számunkra is meglepő gyorsasággal, és már nagyon szerettük volna élőben játszani, de a régi anyagokat újra leporolni, amikor az új téma teszi ki a mindennapjainkat, ráadásul a formáció is teljesen megváltozott, nem tűnt jó ötletnek. Oké, de mi legyen? Álljunk ki egy koncertre nyolc tök ismeretlen számmal, amit még sosem hallott senki? Utána ígérjük meg, hogy majd egyszer fel lesz véve, és tök jó lesz? Ez sem tűnt jó stratégiának. Tehát ráálltunk a lemezkészítésre.

Nálunk ez sem egyszerű, mert a cikk írója (Kenesei Kristóf „Kenes”, a zenekar dobosa) ragaszkodott az élő stúdiós dob felvételhez, ráadásul Gyulán a No Silence Studióban. Így hát „pack your shit and go” üzemmódra váltottunk, és leutaztunk dobolni. A gitársávok már megvoltak, ezeket Budapesten a Revolver Sound Studioban vettük fel Ferencz Zsoltival (aki a Before the Last Breath dobosa és régi jó barátunk), így „csak” dobolnunk és énekelnünk kellett, de ez is eltartott négy napig (2020-nál tartunk). Ezután még egyszer lementünk és végül 2021 januárjában végeztünk a felvételek elkészítésével. Ekkor még mix, mastering, stb., illetve egy klip elkészítése is hátra volt (2021. szeptember, Szeged, No Total Films). Az új lemez végül ezzel a klippel debütált 2022. január 16-án.

Örültünk volna, ha valaki meghív egy koncertre, de értelemszerűen egy hat éve szinte inaktív zenekarnál ez nem történik meg automatikusan, így hát kitaláltuk, hogy majd megszervezzük ezt mi saját magunknak. Így is történt, s ez az álom végül 2022.09.08-án vált valósággá. Az eddigi sorok csak arra jók, hogy a Kedves Olvasó értse, mennyi munka, türelem és idő vezetett minket idáig, és miért jelent számunkra hihetetlen élményt és inspirációt ez a koncert, mely rövid írásunk témája.

A koncert:

A bulira az új Dürert szemeltük ki, hiszen imádtuk a régit, illetve Budapesten messze a legtöbb koncertünk ezen ikonikussá, – és mára sajnos legendává – vált helyen zajlott. Előzenekarok terén két, számunkra nagyon kedves terem-szomszéd csapatot választottunk a Revolver Sound Studio-ból ahol a próbatermünk is található. Ők a Chinese Boxing és a Before the Last Breath voltak. A Flout tagjait igazából nem ismertük, de lett volna egy közös bulink máshol, amit kénytelenek voltunk lemondani, viszont nagyon tetszett a zenéjük, így őket is meginvitáltuk az eseményre.

Chinese Boxing:

Mint utólag kiderült (ezt a szervezéskor még nem tudtuk, mert nem jött szóba) a srácoknak zenekar-debütáló buli volt a szeptember 8-ai koncert. Őszintén szólva, kicsit féltettük őket a kezdő pozíció miatt, mert nem jó az első bulit pangó koncertteremben lenyomni, de a csapat kitett magáért, az egyszer biztos. A 7 órás kezdés előtt arra lettünk figyelmesek, hogy hosszú fegyelmezett sorokban állnak a vendégek a bejáratnál, végül a terem a kezdésre teljesen megtelt. Megkockáztatnám, hogy az egyik legmagasabb közönséglétszámot hozták az egész koncerten, ami igazán elismerésre méltó, a srácok energiáját, és a közönségük lelkességét igen jól példázza. Pörgős, bólogatós, táncolós és egy ízig végig szívből jövő produkciót, minőségi élményt kaptunk, amit a közönség kitörő lelkesedéssel és a setlist végén egy komoly „vissza-vissza” reakcióval honorált. Első bulinak elég ütősre sikeredett a Chinese Boxing koncertje, biztosak vagyunk benne, hogy nem most láttuk őket utoljára a színpadon!

Flout:

A srácokat egyáltalán nem ismertük, de az előzetes egyeztetések és az interneten fellelhető anyagok alapján komoly reményeink voltak velük kapcsolatban. Nem is tévedtünk. A technikai felszereltséghez nem is férhetett kétség, már a hangszerpark láttán sem, de a beállásokkor már világos volt, hogy zeneileg is egy profi produkciót fogunk kapni tőlük. A frontember különleges és meggyőző orgánuma élőben is átütő volt, és a hangszeresek is hozták az „alávalót” rendesen. Összeszedett koncertet láthattunk, külön érdekesség volt, hogy pop feldolgozás is felcsendült a zenekar stílusában (Adele – Rolling in the Deep), ez is nagyon ütött. A csapat saját rajongókat is hozott, de szinte biztos, hogy szereztek sok újat is a bulin. Ez az este nem az utolsó a közös koncertjeink sorában, legalább is mi ebben reménykedünk!

Before the Last Breath:

Az estét természetesen tematikusra terveztük, így egy keményebb vonalat képviselő csapatot szerettünk volna harmadik zenekarként meghallgatni, de arra, amit kaptunk, legmerészebb álmainkban sem számítottunk. A BTLB tagjai már akkor a hazai underground oszlopos szereplői voltak, amikor mi még földrajzot tanultunk álltalánosban, ezért is volt megtisztelő számunkra, hogy vállalták a közös fellépést. A felvételek és a szomszédos próbateremből (ahogy említettük terem-szomszédok vagyunk) átszűrődő zúzás alapján tudtuk, hogy kemény menet lesz, de élőben a banda nem csak az arcunkat tépte le, kissé a koponyánk is behorpadt a setlist végére. A mély hangolás, 7 húros gitár sound, illetve a doom, sludge és death metal stílusjegyeit is felvonultató muzsika ötvözve a brutális erejű dobolással végül nem döntötte romba a nemrég épült szórakozóhelyet, de nem voltunk messze tőle. Személyi sérülés nem történt, a set pedig brutálisan zúzósra sikeredett.

Project for a Better Dream:

Mit is mondhatnánk magunkról? Hálásak vagyunk mindenkinek, aki eljött, és megtisztelt bennünket a jelenlétével. Hálásak vagyunk a vendégzenekaroknak a fantasztikus teljesítményükért, lelkesedésükért, és hogy bevállalták velünk ezt a bulit, ezzel a lehető legjobb keretet biztosítva a visszatérésünkhöz. Hálásak vagyunk a Dürer csapatának, és minden közreműködőnek, valamint végül, de nem utolsó sorban a saját csapatunknak a támogatásért (Farkas Fruzsina: social media/fotó, Kevély Máté: videó/fotó (ex PfaBD gitáros!), Bíró Adorján: road).

Kedves Olvasó, Neked is hálásak vagyunk, hogy végig olvastad a kis megemlékezésünket erről az estéről. Annyit tudunk ígérni, hogy még egyszer nem fogunk visszatérni, inkább itt maradunk!

Setlist: 

*Intro*
Gates to Eternity
The Passing of a King
Prometheus
Prophet
*Interlude*
Unreachables
Boiling Point
Go forward
Ascension
*Outro*
FOTÓK:

Insta: @thefruphoto
Facebook: Farkas Fruzsina
fruzsina.farkas@outlook.com  

Flout zenekar

A semmiből egyszer csak megkeresett minket a Project for a Better Dream, hogy játszanánk-e az új Dürer Kertben a visszatérő bulijukon. Azt mondtuk, persze! Amúgy is jó emlékek kötnek a régi dürerhez, kétszer is szerencsénk volt teltházas bulit csinálni ott. Igaz csak a kisteremben, de hé, a teltház az teltház! Nekünk ez nagy eredmény volt. Majd jött a koncert napja és izgatottan indultunk a helyszínre, bár egyikünk autója persze pont ilyenkor kell, hogy lerohadjon… nem baj, megoldottuk. Szuper új környezet, jó hangulat és igényes helyszín fogadott minket, ahol már minden készen állt, hogy a Chinese Boxing kezdhessen. Kezdett is egy igen erős bulival, a közönséget úgy láttuk nagyon zabálta a stílusukat. Oké… nem volt kérdés, hogy erősen kellett folytatnunk. Majd másodiknak jöttünk mi, a Flout. Frissen szerkesztett háttér animációt teszteltünk egy már egyébként jól bejáratott műsorral és úgy vettük észre, egészen eredményesen. Láttunk új és régi arcokat egyaránt, nekünk határozottan bejött a buli! Szuper hangosítás, jó fények és igazi klubkoncert hangulat. Következett a Before The Last Breath. Sajnos már csak a végére értünk oda az összepakolást, átöltözést, levegőért kapkodást követően, de már az épület előtt is egészen egyértelmű volt, hogy nagyon mély riffek dübörögnek odabent. Egyedi volt a hangulat az biztos. Aztán a nagy visszatérés! Project for a Better Dream 6 év után újra színpadon, jófajta metalcore-al és derékból hajlogatós breakdown-okkal teli műsorral. Nem felejtettek el játszani az tuti… Főleg a basszerosnak voltak olyan skálái, hogy szemmel se volt egyszerű követni. Az egész estét nagyon pozitívnak értékeltük, szóval szívesen jövünk máskor is!

Setlist: 

Taposd el!
Látszatvilág
Istent játszanék 
Tündér
Mondd el
Rolling in the deep(adele cover)
Ami összetart
Elnyel az ár

Before The Last Breath zenekar

A Dürer Kert, mint olyan, korántsem ismeretlen terep számunkra. Még a régi helyen (a Városliget szélén), a régi néven (Enter The Void) játszottunk ott, és azóta is úgy tartjuk, az akkori DK felszámolása rettenetes érvágást jelentett a színtérnek.

A Kopaszi-gáthoz – mondhatni, stúdiónk és próbatermünk szomszédságába – költöztetett hely láthatóan igyekszik visszahozni a régi szellemiségből és hangulatból, amit lehet, egyebek mellett az ott megszokott és onnan átmentett berendezési tárgyakkal és díszítő elemekkel. A valódi varázsa azonban a tényleges kerthelyiségben rejlik, amely persze az év melegebb időszakában az igazi (főleg ha nem esik…), viszont ebbe a nyárutó is bőven belefér. Kaja-pia minden mennyiségben, hatalmas terülten, a szabad ég alatt, beleértve a Duna-parti stéget is – kell-e ideálisabb placc egy jó kis bandázáshoz?

Nos, itt tartotta visszatérő buliját a Project For A Better Dream, mi pedig igazán kiemelt pozícióban, közvetlenül előttük kaptunk lehetőséget. Fellépett még a Chinese Boxing (gitáros-énekesi poszton volt bőgősünkkel, Kecskés Ádámmal) és a Flout.

A rendelkezésre álló félórában egy dal (Dried Out) erejéig felidéztük az Enter The Void éveket, de már a készülőben lévő új EP-nk anyagára helyeztük a hangsúlyt, beleértve természetesen a néhány hónapja közzétett The Other One-t. Sőt, bedobtunk egy új számot (Naked) is.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött, köszönet a szervezőknek és a fellépőknek! Találkozunk valahol, valamikor!

SETLIST:

Dried Out
Motionlessness
A Moment Of Clarity
Naked
The Other One

0908Project for a Better Dream

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligenciával erősít legújabb klipjében a Project for a Better Dream

KMZ

Visszatérő koncert: ismét színpadon a Project for a Better Dream

KMZ

Psycho-Thrash-Punk Balhé – Koncertbeszámoló

Steve

Project for a Better Dream – itt a tavasz, friss tartalommal készül a magyar metalcore zenekar

KMZ

Her Highness / Before the Last Breath / Vanta – aki ott volt az eseményen, megtapasztalhatta milyen is egy igazi underground este

KMZ

Megérkezett az idei év nagy dobása, az Ascension!

KMZ

Itt a Prometheus – megjelent a Project for a Better Dream új klipje!

KMZ

Rebirth után Ascension: Új lemezzel tér vissza a Project for a Better Dream

KMZ

Before The Last Breath – kedvező visszhang

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek