Afterlife

Stoneblood – a színpadon átélt élményekre nehéz szavakat találni

2023. december 29. @ Budapest, Dürer Kert

Stoneblood3240103

Stoneblood zenekar élményei

Első és egyetlen koncertünket adtuk 2023. december 29-én a Téli Fekete Zaj Fesztiválon, Budapesten, a Dürer kertben. Erre az egyszeri alkalomra eredetileg még a nyári Fekete Zaj Fesztiválon került volna sor, azonban azt a helyszínre érkezésünk után elmosta a vihar, így a pótlásra ezen a dátumon került sor. A koncert apropója sokak számára ismert már: az a sajnálatos esemény szülte a Stonebloodot, hogy P., a Paragon Zero vezetője 2021. végén eltávozott közülünk. Fennmaradt dalszövegeinek megzenésítéséből készült a Shrines of Morbid Indignity című lemez, aminek megvalósításban a Junkies zenekar tagsága, a társaim voltak segítségemre.

Nem akartunk senkinek sem ezzel a koncerttel megfelelni, sem a Junkies közönségének, sem a keményvonalas underground zenehallgatóknak. A fellépés a lemez egyenes folytatása volt, egy megemlékezés közös harcostársunkról, barátunkról. A koncertet nagy kihívásnak éreztük, mert Junkiesként igen gyakran állunk színpadra és műsorunkat folyamatosan változásban tartjuk, de ez mégis egy teljesen más észjárást kívánó zene. A felkészülést eredetileg még tavasszal kezdtük. Keresztes Viktor régebben intenzíven alkotott az extreme metal közegben, sok idő után vissza kellett szoknia arra a dobjátékra, amit a blastbeatek, duplázások igényelnek. Lelkesen tökéletesítette a lábgépe beállításait és a technikáját. Barbaró Attila első gondolata az volt a Stoneblood színpadra vitele kapcsán, hogy ő ezt nem fogja tudni megtanulni. A tradicionálistól teljesen eltérő dalszerkezeteket hónapokig gyakorolta, elmélyítette magában a basszusgitár-témákat. Az volt a célja, hogy koncerten már ne is gondolkozzon a dalokon, automatikusan játssza őket a keze. Szekeres András a szokott helyzettől eltérően most nem frontemberi szerepben vett részt a zenekarban, hanem színesítésként tett hozzá az akusztikus gitárjával, tiszta vokáljával, amit cseppet sem bánt; sőt, ő volt az, aki először felvetette, még csak ötletként, hogy élőben is meg kellene szólaltatni egyszer az album anyagát. Fontos felismerése volt, hogy a black metalban, az extrém énekhang mellett rengeteg harmónia és dallam helyet kaphat. Az önálló felkészüléseim során én is addig ismételgettem a dalokat, hogy részemmé váljanak. Nem árulok el nagy titkot, hogy teljesen más megírni és stúdióban feljátszani egy lemezt, mint aztán gitáros-énekesként az egészet egyben eljátszani, így a dalok megtanulása számomra is gyakorlatilag a koncertfelkérés után kezdődött csak el.

A próbák során először Szekeres nélkül, hárman építettük fel a műsor vázát, aztán ő is csatlakozott hozzánk. Előfordult, hogy Junkies-dalokkal közös próbát tartottunk, aztán azok végeztével mindenki átcserélte a felszereléseit Stoneblood-üzemmódra. A nyári koncertet még csak négyesben terveztük eljátszani, így viszont, hogy Budapesten tartottuk a pótlást, két vendégénekest is a színpadra hívtunk egy-egy dal erejéig: Zslöd a Paragon Zero és a Türböwitch soraiból, és S a Svoid vezetője, akik mindketten közel álltak P.-hez, zeneileg és emberi értelemben egyaránt.

A színpadon átélt élményekre nehéz szavakat találni. A közönségben sok régi ismerőst fedeztem fel, akik nem csak a koncert egyedi jellegére voltak kíváncsiak, de búcsúzni érkeztek. Megrendítő volt látni a szélsőséges reakciókat a szemekben, fájdalmat, átszellemülést. Azt, ami számomra is áthatja a dalokat. A próbák alatt mindig a zenei részekre, a dalok végigjátszására helyeztük a hangsúlyt – sosem gondoltam bele, hogy ez az esemény végül több lett egyszerű koncertnél. Átszőtte a színpadon álló zenészek és a közönség együttes ihletettsége. És pont emiatt nem tervezzük megismételni, többé színpadra állni a Stoneblooddal. Elvesztené a jelentőségét, ha rendszert csinálnánk belőle. P. emlékét nem felejtjük, és a történteket megváltoztatni sem tudjuk, de mindezek tudatában büszke vagyok rá, hogy a Stoneblood ezt szolgálta: sokan összegyűltünk egy célért.

Setlist:

1. Intro: Chant of the Outside
2. Scars Bleeding Fire
3. Everlasting Breath
4. Dive and Divide
5. Second Moon
6. Downfall Distress
7. Inner Devil
8. Rise of the Titans
9. Weeping Hollowness
10. Crown of Ravishment (feat. Zslöd)
11. The Sign of Evil Royalty
12. Tortured by Disingenuous Light – The Seventh Shrine (feat. S)
13. Outro: Alexander

FOTÓK: Bands Through The Lens

FB: https://www.facebook.com/events/2668961963254254

231229téli Fekete Zaj

STONEBLOOD:

Web: https://stoneblood.spiritside.info

Facebook: https://www.facebook.com/stonebloodband

Instagram: https://www.instagram.com/stoneblood_band

Kapcsolódó cikkek

Új dallal jelentkezett és egyetlen koncertjét adja a Stoneblood

KMZ

STONEBLOOD – Shrines of Morbid Indignity

Herczeg Frigyes

Megjelent a Stoneblood Shrines of Morbid Indignity című nagylemeze!

KMZ

Second Moon dalpremier a Stoneblood-tól, a black metalos Junkies-projekttől

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek