Afterlife

XII. Full Of Anger Underground Metal Fesztivál – underground mindörökké

2021. november 20. @ Nyíregyháza, Club Hollywood

Gyrsee (Kronos Mortus)

Immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Full of Anger underground metal fesztivál, az Angerseed zenekar saját szervezésű eseménye, ami az évek során egy nagyszerű hagyománnyá vált. A jobbnál jobb extreme metal (death, black, doom) bandákat felvonultató koncertsorozat székhelye eredetileg Debrecen volt, de miután a korábban erre lehetőséget biztosító Kaptár Klub megszűnt, a nyíregyházi Club Hollywood-ba kényszerültek áthelyezni. Nem mondanám, hogy ez a legalkalmasabb hely erre, mert nem igazán metal koncertekre tervezték, általában a hangzás sem a legjobb, de örüljünk, hogy legalább még van(!), mert sajnos lassan teljesen eltűnnek az erre lehetőséget biztosító vendéglátóipari egységek az egész környékről. Mindemellett a rendezvény kifogástalanul meg volt szervezve, megfelelő promócióval, igényes plakáttal, facebook event-tel és nyereményjátékkal, ahogy azt kell.

Normális esetben most valami olyasmivel kellene folytatnom, hogy „a késő délutáni kapunyitást követően szép számmal kezdtek gyülekezni a koncertre kiéhezett rockerek a helyszínen, akik csakhamar rendesen meg is töltötték a Club Hollywood termeit”, de sajnos nem így van. Nem azt mondom, hogy nem voltunk elegen ahhoz, hogy jó legyen a buli, de úgy gondolom, hogy egy ilyen nívós, hiánypótló underground metal rendezvény (hat kiváló bandával, potom kétezer forintért) sokkal nagyobb nézőszámot érdemelne. Jelen esetben viszont nem (csak) az érdeklődés hiányáról és az emberek ellustult, befásult hozzáállásáról beszélhetünk, hanem az átkozott járványügyi korlátozások eredményéről is, hiszen nagyon sokan jöttek volna még szívesen, csak védettségi igazolvány hiányában nem tudtak. De erről felesleges is többet beszélni, inkább örüljünk annak, hogy egyes szervezők és bandák még ilyen hálátlan körülmények között is bevállalják, hogy megörvendeztessenek minket egy nagyszerű, tartalmas estével. Tisztelet mindenkinek, aki részt vett benne!

A hat zenekarból végül csak öt lett, mert egészségügyi okokból kifolyólag a Frost lemondani kényszerült a fellépést – a black metal rajongók őszinte sajnálatára.

Az estét a gyöngyösi Zivatar zenekar kezdte, ami egyben a legfőbb oka volt annak is, hogy nem késtem el. 😊 Az industrial doom/death-ben utazó négyes sampler-ekkel megerősített súlyos zenéjét jól ismerem, mert szeretem és hallgatom a lemezeiket, és egyébként maga a műfaj is az egyik kedvencem. Élőben is volt már szerencsém hallani őket, ahol szintén nagyon meggyőzőek voltak, és most sem volt ez másképp. Szolid, komoly és határozott kiállással, feszesen játszották a kiváló repertoárból válogatott dalaikat, élvezettel hallgattam. Utolsó előttiként felcsendült az egyik személyes kedvencem, a My Dying Bride-os mélységeket idéző, sötét hangulatú While She Lies Sleeping​.​.​., aminek a végére már én is azon kaptam magam, hogy önfeledt fejrázással és léggitározással kísérem a bandát. Zárásképpen pedig elhangzott egy vadonatúj nóta is, ami ígéretesen hangzott a jövőre nézve.

A továbbiakban már nem tudtam száz százalékos figyelmet szentelni a produkcióknak, de korántsem azért, mert nem voltak kellőképpen érdekesek, csak közben rendre hosszú beszélgetésekbe ragadtam ismerősökkel, zenekartagokkal, ami sokszor a kültéri dohányzó teraszon zajlott, de egyébként onnan is lehetett élvezni, mert kiváló háttérzeneként szolgáltak. Néha azért bementem a tömegbe zúzni, mert hát kell egy kis mozgás is az ember nyakának, hogy nehogy elgémberedjen. 😊


Az black metal a makói Athame által képviseltette magát az estén. Ez a műfaj nem áll hozzám túl közel, de amúgy egész jól tolták. Voltak fogós témák, sötét dallamok, szigorúság, fagyos hangulat, szélvész tempók, károgás, meg minden, amit a műfaj megkövetel, a zenekar tagjai pedig a már szinte kötelező arcfestéssel álltak színpadra. Egyébként jól néztek ki. 😊


A Nygmalion-hoz még nem volt szerencsém élőben, pontosabban ezen a néven nem, mert korábban láttam már őket párszor, amikor még Nigromantia néven futott az eredetileg nyíregyházi származású banda. Már akkor is kedveltem a zenéjüket, viszont örömmel konstatáltam, hogy azóta határozott fejlődésen mentek keresztül, mert most még jobban bejött, mint amire emlékeztem. Igényes, élvezetes death metal-t játszottak, változatos is volt, és megvolt benne a kellő erő is. Király koncert volt, gratulálok!


Utolsó előtti fellépőként a házigazda Angerseed következett Debrecenből. Jól tudtam, hogy nagyjából mire számíthatok, mert láttam már őket sokszor. Csalódás ezúttal sem ért, most is hozták a kötelezőt. Masszívan tolták a kíméletlen őrlést, darálást, aprítást, a pusztító death metalt. A rendezvény megszervezése és lebonyolítása mellett a kegyetlen hörgésért is felelős Mányák Péter tapasztalt frontember módjára felbuzdította a közönséget, így még egy kis pogó is kerekedett. Intenzív csapás volt, köszönjük!


Egy igazi extreme metal partin mi más is maradhatna a végére, mint egy elvetemült, beteg goregrind banda? Ha pedig erről van szó, akkor a budapesti Paediatrician, vagy köznyelven „padlizsán” kitűnő választás. Stílusosan, a tőlük megszokott fehér-piros mentős ruhákban és maszkokban álltak színpadra. Brutális, földbe döngölő riffekkel, eszeveszett kalapálásokkal, gyilkos hörgésekkel és disznóvágásokat megidéző visításokkal tarkított zenéjük rendesen odabaszott a végére. Nem holmi kezdők a srácok, profin odatették! Az este utolsó számát az „üsd a kurvát” című rádiós slágerük jelentette, rendkívül romantikus befejezés volt. 😊

Összességében véve egy jó hangulatú, színvonalas rendezvény volt, kiváló bandákkal. Továbbá azt is megjegyezném, hogy mindenki kulturáltan viselkedett az este folyamán, a szervezők és a zenekartagok pedig kedvesek és közvetlenek voltak. Köszönjük a lehetőséget, viszlát legközelebb!


Peter D. Maniak (Angerseed zenekar)

A tavaly beállt, jól ismert (?) helyzet természetesen a Full Of Anger bulikra is hatással volt, ezen felül az esemény addigi fix helye, a debreceni Kaptár Klub 2020 elején bezárta kapuit. Hosszas keresgélés után sem találtunk Debrecenben megfelelő helyszínt, így a nyíregyházi Club Hollywood találtatott alkalmasnak a fesztivál megrendezéséhez. Egy tavaly októberi fővárosi Full Of Anger buli után viszont beütött a koncertstop, így a 2020 végére tervezett nyíregyi buli már elmaradt. Idén viszont végre szerencsésen lefuthatott a rendezvény pótlása.

A Club Hollywood egy nagyon hangulatos és jól felszerelt klub, a színpad előtt egy lemélyített dühöngővel, ahol 100-120 ember kényelmesen elfér és lentről nézve a színpad igen magasnak tűnik, tökéletesen lehet látni mindent. Fentről néha kissé szédítő is volt a magasság :), főleg hogy még a színpadi elemként funkcionáló kisebb dobogóinkra is felálltunk jó párszor. A süllyesztett dühöngő, illetve az e fölött elhelyezkedő, székekkel is ellátott karzat (ahonnan szintén tökéletes rálátás nyílt a színpadra) valóban frappánsan van kitalálva és elhelyezve. Nem lehet panasz a klubra emiatt sem, de ehhez még társultak kényelmes, tágas backstage-ek, minőségi hangcucc, hozzáértő keverés és jó hangzás, valamint jól felszerelt italpultok is – mindenkinek csak ajánlani tudom a klubot!

Már kora délután megérkeztünk a helyszínre és elkezdtük a bepakolást, a színpad elrendezését. A Nygmalion érkezett meg először teljes létszámban, így ők álltak be és már ekkor megnyugodtunk, hogy a hangzással nem lesz gond. Az előkészületek során persze mindig felüti a fejét jó pár nem vélt/előre nem látható probléma, ez most is így volt persze. Miután sikerült úrrá lenni ezeken és letisztult az ilyesféle több zenekaros koncerteket jellemző kezdeti káosz (sok zenekar egyszerre megérkezik, cuccok elrendezése, Merch kipakolás, egyeztetések, stb.), már minden simán ment a maga útján.

Jelen körülmények között egyszerűen lehetetlen volt megtippelni, hogy mit is várhatunk a bulitól nézőszámban, de végül szépen összegyűltek annyian, amennyit kábé reálisan belőttünk előzetesen. Persze egy ’normális’ esetben ez szerintem minimum a duplája lett volna, de így is nagyon örültünk, hogy ennyien el tudtak jönni és két év után végre lefuthatott a 12. FOA buli… A várt nézőszám megjelenése persze még nem lett volna elég egy igazán jó bulihoz, de a megjelentek olyan hangulatot produkáltak, amitől szó szerint borzongtunk :)! Nem lehetünk ezért eléggé hálásak az Underground rajongóknak, akik persze a Merch cuccok szapora begyűjtésével is támogatták a bandákat! Respect!

A Nygmalion soundcheck után már az első zenekar, a Zivatar állt be és 18:30-kor el is kezdték a programjukat. Már nyitásra igen sok rajongó érkezett és a beengedés is gördülékeny volt. Nagyon jól levették már a Zivatart is a legelején, zajos ovációt arattak, zenéjük borongósságával és komorságával érdekes kontrasztban volt lelkes fogadtatásuk. Innentől a program zavartalanul pörgött, mind az Athame, mind a Nygmalion programja akadályok nélkül lement és nagyon jól fogadták mindkettőjüket, nem kellett sokat várni az igazi koncerthangulatra. Az Athame hozta a szokásos formáját a Black Metal rajongók nagy örömére, a Nygmalion pedig új színpadi díszletekkel és egy session gityóssal mutatta be tavalyi kitűnő lemezét, a Deluminate-et.

Mindig tart az ember attól, hogyan fogadja majd a közönség, főleg egy saját Fesztiválon… Nos, szerencsére ismét kellemes, sőt felfokozott érzésekkel/érzelmekkel hagytuk el a színpadot, hiszen az első pillanattól kezdve tényleg forró fogadtatásban részesültünk. A körülmények miatt kisebb nézőszám ugyanis olyan ovációt produkált, mintha kb. háromszor ennyien lettek volna, beindult a pogó és egyéb testmozgások is . Keményen bírta a közönség a majdnem egy órás Death Metal kiképzésünket, mi pedig felpörögve hagytuk el a színpadot, teli energiával, még egy órát simán tudtunk volna játszani :)!

Itt jött volna a kazincbarcikai Frost, akik sajnos egészségügyi okokból lemondani kényszerültek a bulit – jövőre pótolunk! Így zárásként a Paediatrician adta meg a végső kegyelemdöfést a fáradó dobhártyáknak és végtagoknak, kegyetlenül aprítottak brutális és beteg Goregrind/Slamdeath zenéjükkel, 16 számot kíméletlenül ledarálva a publikumnak, akik azért ezt egyáltalán nem bánták.

Végezetül még egyszer köszönjük a múlt szombati estét mindenkinek, aki ott volt és/vagy segített a buli létrejöttében! Reméljük, hogy nem kell a következő Full Of Anger bulira újabb két évet várni… Tartsatok ki, vigyázzatok magatokra, találkoz(z)unk még az idei két Angerseed bulin (Anti-Xmas Party MMXXI – December 3. Szeged, Városi Rock Klub | Karcagi Metal Karácsony – December 26. Karcag, HEMO), jövőre pedig egy újabb Full Of Anger bulin is! Underground Mindörökké!


Szenti Árpád (Athame)

Ahogy általában minden koncertes napon, ezen a napon sem lehetett elég korán felkelni ahhoz, hogy időben ott legyünk a helyszínen. Mikor megérkeztünk, a feszültség harapható volt a levegőben, de ez érthető hiszen mindenki a maximális végeredményre törekszik. Az első benyomásom a helyről az, hogy van hangulata. Kifejezetten tetszett, és nem láttam még hasonló megoldást. Leginkább egy medencére emlékeztetett a nézőtér, de nagyon okosan ki lett alakítva a színpadnak szánt rész is, illetve az erkély is egy új szintre emelte a hely különlegességét. A technikusok is remekül végezték a dolgukat, egész gyorsan sikerült megoldani a beállításokat. Úrrá lett rajtam a kellemes izgatottság a Zivatar beállása alatt. Sajnos a produkciójuk nagy részéről lemaradtam, mert a koncertünket megelőző előkészületek meglehetősen időigényesek. Gondolok itt az arcfestésre, bemelegítésre, és a cuccok oly mértékű összeszedésére, amivel minimalizálni tudjuk az átszerelési időt. De a backstageből hallgatva abszolút jó érzéssel töltöttek el a Zivatar dallamai. Ahogy színpadra kerültünk, teljessé vált számomra az átváltozás, és végre nekivághattunk műsorunknak. Határozottan tetszett a közönség reakciója, sokan kellőképp felszabadultak. Az újabb dalokat is jól fogadták, nekem ez egy abszolút jó élmény volt. Aznap este én még az Angerseedben is doboltam, szóval szó sem volt arról, hogy elégedetten megpihenhetek. Viszont azt a bulit is nagyon élveztem, ahogy nézőként a többi fellépő produkcióját is. Összességében egy nagyon jól megszervezett, hangulatos underground rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Örülök, hogy a részese lehettem.


Balázs (Paediatrician)

Manyi ismét kitett magáért és szervezett egy jó koncertet a keleti régióba… Sajnos a meló miatt egész későn érkeztünk meg, így a zenekarokról sok mindent nem tudunk mondani. A helyszín meglepően jól szólt a utolsó pár buli tapasztalataihoz képest. A lelkes közönség kitartott a buli végéig. Sok sikert Manyinak a további szervezésekhez.


Petheő Attila (Zivatar)

Ismét egy rendkívüli estét sikerült összehozni, erre a ködös késő novemberi szombat estére Nyíregyházán, ahol most először tettük tiszteletünket.
Jó volt újra találkozni a régi ismerősökkel, zenész kollégákkal és új barátságokra is szert tenni, pólókat cserélni.
Miután véget ért a Zivatar setlist, igyekeztem minden zenekar produkcióját szemügyre venni és bátran állíthatom, hogy mindenki a maximumot nyújtotta.
A hangzás nem mindig és nem mindenhol volt tökéletes (amit talán a hely adottságainak rovására írhatunk), ettől függetlenül így is átjött az a nyers erő, amit kivétel nélkül minden zenekar képviselt.
Athame hozta a fagyos black metalt, a Nygmalion a dallamos, precíz szólókat és súlyos riffeket izgalmas váltásokkal fűszerezve, az Angerseed a megszokott pusztítást, a Paediatrician pedig felidézte gyerekkorom falusi disznóvágásait nagyszüleimnél.
Bármikor újra részesei lennénk hasonló színvonalú rendezvényen, hasonló színvonalú zenekarok társaságában.
Még egyszer köszönet minden résztvevőnek!


Kapcsolódó cikkek

XIV. Full of Anger Underground Metal Fesztivál – Koncertbeszámoló

Azagtoth

Battles in the East vol. II. – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Angerseed – jubileumi évvége és 2024-es tervek

KMZ

Angerseed – az új nagylemez anyagán dolgoznak és jön néhány koncert is

KMZ

Paediatrician, Killermia – maradandó élményként fogunk visszaemlékezni erre a koncertre

KMZ

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Angerseed – ‘Created for Failure’ videóklip

KMZ

XIII. Full of Anger Underground Metal Fesztivál – még rengeteg sikeres FOA-t kívánunk

KMZ

Zivatar – Sacrifice EP 2022

KMZ

Angerseed – őszi pörgés, Full of Anger fesztivál és egyebek

KMZ

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Choose Your Destiny – Koncertbeszámoló

Steve

Paediatrician, Jack, Apoptosis – Koncertbeszámoló

Steve

Angerseed – Lowland Warm-Up a Dürerben + a Pungent Stench után itthon + a Candlemass előtt a cseheknél

KMZ

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

PAEDIATRICIAN – Postpartum Depression

bönin

Angerseed – új kezdet a zenekar számára

KMZ

Zivatar – ‘Sacrifice’ EP

KMZ

Koncertjánló: Anti-Xmas Party MMXXI – Szeged, Városi Rock Klub

KMZ

The Eastern Carnage Party: Angerseed / Heartkiller / Nygmalion – ízig-vérig underground buli

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek