Egyéb

A szerkesztőség kedvencei – 2013

Dehumanizer

1. Trouble – The Distortion Field
2. Twitching Tongues – In Love There Is No Law
3. Impera – Pieces Of Eden
4. W.E.T. – Rise Up
5. Vulture Industries – The Tower
6. Robin Beck – Underneath
7. Huntress – Starbound Beast
8. Immolation – Kingdom Of Conspiracy
9. Queensrÿche – Queensryche
10. Pretty Maids – Motherland

Gwanath

2013 legjobb albumai:

1. Orphaned Land – All is One
2. Chthonic – Bú Tik
3. August Burns Red – Rescue & Restore
4. Hypocrisy – End of Disclosure
5. Fleshgod Apocalypse – Labyrinth
6. Blessthefall – Hollow Bodies
7. Twilight of the Gods – Fire On The Mountain
8. Rotting Christ – Kata Ton Daimona Eaytoy

Kedvenc magyar kiadvány:

Egyértelműen a [DOLMEN] debütáló albuma, a Kapaszkodj, Amíg Bírsz, valamit az Iapetus az Omega Diatribe-tól.

Amit 2014-ben leginkább várok:

Új SEPTICFLESH album.

Jillian

1. Deadlock – The Arsonist
2. Amaranthe – The Nexus
3. Breakdown Of Sanity – Perception
4. Dark Tranquillity – Construct
5. Dark Age – A Matter Of Trust
6. Conjonctive – Until The Whole World Dies
7. Stormlord – Hesperia
8. Rotting Christ – Kata Ton Daimona Eaytoy
9. Suidakra – Eternal Defiance
10. Svart Crown – Profane

Menegroth

Az év vége egy nagyon eseménydús időpont a metal zene fanoknak. Nem mintha őrült megjelenések lennének az év eme szakaszában, de ilyenkor érkezik el az időpont, hogy visszatekintve az elmúlt esztendőre, górcső alá vegyük azon albumokat, amiket szívesen hallgattunk és valamilyen szinten érzelmileg és lelkileg is kötődnek hozzánk. Ezen korongok kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Én általában egy adott séma alapján választom ki kedvenceimet, kik között természetesen most sem tudok sorrendet felállítani, így az összes ilyen lemez a top 1=) Ahhoz, hogy valaki felkerüljön a listára nem is kell feltétlenül a kedvenc zenekaromnak lennie én csak az adott album minőségét nézem. Újat mutatni zeneileg manapság nagyon nehéz, így ez nem is szempont a kiválasztásnál, inkább hatványozottan veszem figyelembe azt, hogy az összes nóta kiemelkedő legyen egy adott lemezen. Ha már egy-kettő középszerű van már ugrott is az év végi helyezés=) De éppúgy fontos szempont a lemez külleme és hangzása (ez persze nagyban függ az adott zenekar stílusától) egyaránt. No, de elég a szócséplésből akkor nézzük, melyek számomra a 2013-as év legjobb lemezei:

Wolfheart – Winterborn
Finntroll – Blodsvept
Carcass – Surgical Steel
Dark Tranquillity – Construct
Omnium Gatherum – Beyond
Amoprhis – Circle
Falkenbach – Asa
Frosttide – Awakening
Thyrfing – De Ödeslösa
Warbringer – IV:Empire Collapse
Hail Of Bullets : III:The Rommel Chronicles
Watain – The Wild Hunt
Avantasia – The Mystery of Time
Psilocybe Larvae – The Labyrinth Of Penumbra (2012)
Fen – Dustwalker

Saint-Savin

Lemezek tekintetében a 2013-as év épp olyan erős volt, mint az előző. Találkoztam igazán izgalmas alkotásokkal, jobbára nem túl közismert előadóktól, a régi nagyok sem hazudtolták meg magukat, nem hiába nagyok. Persze ezek mellett rengeteg olyan album született, amik előadói inkább csak kedvenc műfajuk keretei között zenélgettek. Ezek között voltak akik jó dalírói vénával rendelkeztek és kedvencekké váltak, voltak akik nem. Szóval pont mint az eddigi években. Apropó, előző évek, idén is hiába  vártam a visszatérő The Crown lemezt. Borító és cím, Beautiful Evil Soul, már van, úgyhogy talán már csak pár év és hallhatom, remélem gyorsabban kijön az anyag, mielőtt feloszlanának újra. 😀
Listám a fenti megjegyzések tükröződése. Azt, hogy kinek sikerült igazán emlékezetes alkotást készíteni, ilyen rövid idő távlatából nem lehet megtudni. Így lehetséges, hogy az év vége felé megjelent lemezek túl magasra kapaszkodtak listámra, ennek ellenére úgy érzem a Falkenbach igazán remek albummal varázsolt el, így későbbiekben is vállalom elsőségét. A valószínűleg a nem túl ismert Atlantean Kodex nálam nagy kedvencnek számít, sokáig úgy gondoltam ők lesznek az idei befutók. Az Amorphis hihetetlen hangulatos és változatos dalokat alkotott, így simán söpörte az amúgy számomra megbízhatóbban csengő neveket.
Az első három zenekar sorrendjében biztos voltam, innen már csak a nevek tutik, a sorszámok akárhogy lehetnének. A nagy nevek hozták ami elvárható volt tőlük, ebben persze a Kreator koncert DVD-je etalon lett számomra, hasonló anyagok tekintetében. Az Amon Amarth alkotása jobban tetszett, mint az előző, bár  sokakkal ellentétben a Hel-lel nem vagyok kibékülve . Az ismeretlen nevek viszont igazán izgalmas zenéket rejtenek. Ezek közül stílusilag leginkább az Album lóg ki a sorból, de őszinte csupasz gitárzenéjük megfogott.
Bízom benne, hogy muzsika szempontjából a következő év ismét pont olyan lesz, mint ez volt. Így a zenei káoszból izgalmas lesz kihalászni a számomra értékes darabokat.

1. Falkenbach – Asa
2. Atlantean Kodex – The White Goddess
3. Amorphis – Circle
4. Amon Amarth – Deceiver of the Gods
5. Kreator – Dying Alive
6. Bodyfarm – The Coming Scourge
7. Carcass – Surgical Steel
8. The Last Warning – Progression
9. Ereb Altor – Fire Meets Ice
10. Lingua Mortis Orchesta – LMO
11. Twilight of the Goda – Fire on the Mountain
12. Voice of Revenge – Disintegration
13. Hypocrisy – End of Disclosure
14. Album – Zephaniah
15. Csejthe – Réminiscence

Southpeace

1. Barbe-Q-Barbies: Breaking All The Rules
2. End Of Green: The Painstream
3. Hardcore Superstar: C’Mon Take On Me
4. Trucker Diablo: Songs Of Iron
5. Bálnalovas: Holdraforgó
6. Loud At Least: Dirty
7. Shakra: Powerplay
8. Lazy Bonez: Vol. 1.
9. Amorphis: Circle
10. Black Sabbath: 13
+ 1. Magma Rise: Man In The Maze

ST. Toma

Véget ért egy újabb év, mely sok jót és tán még több nehézséget hozott a metal világának. Bár év elején úgy tűnt, nem lesz hiány nagyszerű bulikban, sajnos a folkos koncertek száma rendesen visszaesett. Persze volt pár zseniálisan jó buli, pl. a Folk Farsang, a Rockmaraton folkos napjai (a Svartsot bulija külön is kiemelendő) vagy épp a Finntroll-lemezbemutató. Az elmaradt illetve hazánkat kikerülő turnék mellett csalódást okozott számomra több csapat is, elsősorban a Turisas új, kísérletezős-bohóckodós lemezével, a Krampus klisés metalcore dalaival és az olasz Draugr a megszűnésével. Szomorú az is, hogy kilépett a Heidevolkból az egyik énekes, Joris, az Eluveitie-ből a hegedűs Meri és erős új lemezük kiadása táján a magyar Virrasztók két tagja is távozott. Reméljük, mindenütt méltó utód kerül(t) a helyükre és a zenekarok lendülete töretlen marad!

Igazán erős klippel sem találkoztam 2013-ban, cserébe kitűnő koncertanyagok születtek (Arkona, Sabaton, Nightwish, Skálmöld+Izlandi Szimfonikusok) és látványos lemezborítókból sem szenvedtünk hiányt (Amon Amarth, Månegarm, Glittertind, Týr, Folkodia, Equilibrium, Arkona, Wolfchant).

A sok tucatzenét játszó, klisés banda között szerencsére most is feltűnt több ígéretes csapat, mint például a hazai Lost Continent és Kylfingar, a lengyel Netherfell vagy a finn Lovijatar. Bár több, őszre-télre beígért album nem érkezett meg (Kylfingar, ZUD, Khan, Menhir, Skyforger), ezek csak tovább növelik az általam igencsak várt 2014-es lemezek listáját, hisz olyan kedvenceim dolgoznak új anyagaikon, mint a Heidevolk, a Svartsot, az Arkona, az Eluveitie vagy épp az Equilibrium. 2014-re tekintve örömteli hír még, hogy két kultikus folk/pogány metal zenekar is újra aktív, a svéd Otyg és az orosz Pagan Reign.

Ígéretes lemezek mellett ígéretes koncertek is várnak ránk, bár előreláthatólag folkos buliból sajnos ’14-ben sem lesz sok. Viszont már az évet egy grandiózus Dalriada-koncert nyitja nagyjából 3 órányi best-of műsorral és DVD-felvétellel, illetve a Niflheim Turné is eljut hozzánk négy kultikus északi bandával márciusban! A nyári fesztiválok terén még inkább csak találgatni és kívánni lehet, milyen nemzetközi előadók látogassanak meg minket, de úgy tűnik, erős felhozatallal készül mind a Rockmaraton, mind a FEZEN, míg a Hegyalja nagyszabású akcióval várja a fesztiválozókat.

Végül, még egy pillanatra visszatekintve a mögöttünk álló esztendőre, következzenek kedvenc 2013-as lemezeim. Most sem volt egyszerű dolgom… 🙂

Top 10 folk/pagan/viking metal nagylemez 2013-ban:

1. Månegarm – Legions Of The North
2. Tengger Cavalry – The Expedition / Black Steed
3. Finntroll – Blodsvept
4. Virrasztók – A Halál Színei
5. Vallorch – Neverfade
6. Amon Amarth – Deceiver Of The Gods
7. Litvintroll – Czornaja Panna
8. Suidakra – Eternal Defiance
9. Percival Schuttenbach – Svantevit
10. Orphaned Land – All Is One

Top 5 folk/pagan/viking metal kislemez 2013-ban:

1. Equilibrium – Waldschrein (EP)
2. Leshak – Blazhenniy (single)
3. Netherfell – Okryte Zapomnieniem (demo)
4. Kylfingar – Észak Népe (promo EP)
5. Moss Of Moonlight – Winterwheel (EP)
+1: Alestorm – In The Navy (single) [a Shipwrecked remix okán]

Top 10 egyéb metal lemez 2013-ban:

1. Rotting Christ – Kata Ton Daimona Eaytoy
2. Born Of Osiris – Tomorrow We Die Alive
3. Ego Fall – Duguilang
4. Blind Myself – Négyszögöl 3.
5. Ade – Spartacus
6. Kalmah – Seventh Swamphony
7. Lost Continent – Demo
8. Stormlord – Hesperia
9. Chthonic – Bú-Tik
10. After The Burial – Wolves Within
+1: Amorphis – Circle

SteveShield

Elég sok mindent hozott zeneileg a 2013-as év. A teljesség igénye és komolyabb sorrend nélkül osztanám meg.

Idén háromszor láthattam a Gojira-t – három év várakozás után ez elég jól esett. Mindig hozták a tőlük megszokott profizmust, így még jobban bele égett a zenekar neve az agyamba. Az idei év legjobb buliját pedig a Cannibal Corpse, DevilDriver, The Black Dahlia MurderHour of Penance este hozta. Előtte és valószínűleg jó ideig nem fogok ilyen jó line-up-al találkozni.

Szerencsére a Clawfinger-t is elcsíptem Assaulton mielőtt még feloszlottak. Egy nagyon jó Téveszme klub bulin is volt szerencsém részt venni Balatonalmádiban. Azóta sokat pörög a zenekar, őket is jó lesz majd újra megtekinteni valahol. Vééééégre a Betraying The Martyrs-t is el tudtam kapni élőben. Ők sem okoztak csalódást, rég láttam ennyire intenzív és letaglózó koncertet, mint az övék. Év végére egy nagyon jó kis nosztalgia este kerekedett a Kék Yukban. SollenVale of TearsDying WishAgregator és Christian Epidemic egy este alatt! Mondanom sem kell másnapra nem maradt semmi  hangom. 🙂

Most pedig következnek a meghatározó korongok.

Megjelent pont év vége előtt az új Watch My Dying EP, mely hozta a tőlük megszokott színvonalat. A soron következő Born of Osiris album is nagyon betalált idén. Annyira gépies és komplex zenét hoztak, hogy már szinte tökéletes.

Ugyan nem metál, de az új Placebo lemez is elég sokat pörgött és azonnal rázizzentem. Mindig csak dalokat hallgattam tőlük, de ez az album valahogy, nagyon eltalált. Az Agony Face “Szürreális” Death Metal-ja is meg tudott lepni. Nyugisabb zenéből az új Airbag korong is hozta a magas Post-Rock szinvonalat, bennük se lehet csalódni, úgy tűnik. Az új Kataklysm pedig végre 2004 után újból le tudott kötni hosszabb időre.

Így nagyon várós lett a február eleji koncertjük. Az Acute Mind zenéjét pedig mindenkinek tudom ajánlani, aki egy kicsit progresszívabb elvontabb vonalra vágyik. Vildhjarta-ék hozták, amit kell, “Djent at Max”. Ők is újítottak azért kicsit, új ízeket hozva a zenéjükbe.

Nagyjából ezek jutottak eszembe, persze rengeteg jó buli volt és korong jelent meg, de talán a fentebb említettek a legmeghatározóbbak. Zenében és Metálban gazdag 2014-et kívánok mindenkinek. Találkozunk az első sorban!

Kapcsolódó cikkek

A szerkesztőség kedvencei – 2021

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2020

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2016

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2015

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2014

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2012

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2011

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2010

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2009

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2008

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2007

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár