Egyéb

A szerkesztőség kedvencei – 2022

KMZ

Talán még soha nem írtam listát, elsősorban azért, mert a bőség zavarában szenvedek, de most rávettem magam. Szinte biztos vagyok benne, hogy sok mindent kihagytam, de azért megpróbáltam. 🙂 A sorrend nem mérvadó!

Tiwanaku – Earth Base One
Spectral Corruption – Requiem
Orphique – Consécration Cadavérique
Catacombes – Des Glaires et des Briques
Woods of Desolation – The Falling Tide
Ellende – Ellenbogengesellschaft
Ataraxia – Pomegranate – The Chant Of The Elementals
Cabal – Magno Interitus
Runespell – Sentinels of Time EP
Trolldom – Av Gudars Ätt…
Heltekvad – Morgenrødens Helvedesherre
Gorged Afterbirth – Got Gore?
The Mist From the Mountains – Monumental: The Temple of Twilight
Vaino – Metsänpeitto
Another Way – Csillagok kutyaláncon

bonin

1. Abyssus – Death Revival
2. Corpsessed – Succumb To Rot
3. Cryptworm – Spewing Mephitic Putridity
4. Deströyer 666 – Never Surrender
5. In Twilight’s Embrace – Lifeblood
6. Jade – The Pacification Of Death
7. Owls Woods Graves – Secret Spies Of The Horned Patrician
8. Slaughterday – Tyrants Of Doom
9. Tribal Gaze – The Nine Choirs
10. Truchło Strzygi – Gwiezdny Demon

Equimanthorn

1. Amorphis – Halo
2. A-Z – A-Z
3. Voivod – Synchro Anarchy
4. Disillussion – Ayam
5. Blind Guardian – The God Machine
6. Porcupine Tree – Closure/Continuation
7. Shape Of Despair – Return To The Void
8. Sakis Tolis – Among The Fires Of Hell
9. Autopsy – Morbidity Triumphant
10. Sumerlands – Dreamkiller

Georgius

IN APHELION – Moribund
PROTECTOR – Excessive Outburst Of Depravity
IN PAIN – The Thing from the Grave
VENOM INC. – There’s Only Black
VULCANO – Stone Orange
TIWANAKU – Earth Base One
TURBOCHARGED – Alpha Beast, Omega God
UNCHRISTIAN CHRISTIAN – Sulphurfeast
IMMOLATION – Acts of God
DEFLESHED – Grind Over Matter
SODOM – 40 Years at War -The Greatest Hellof Sodom
Kreator – KREATOR – Hate Über Alles

EP-k:
VATHR – Dead & United
THOU ART LORD – Daemoniorum
DEATH REICH – The Final Plague

Gyrsee

1. Amorphis – Halo
2. Graceless – Chants from Purgatory
3. Sakis Tolis – Among the Fires of Hell
4. Megadeth – The Sick, the Dying… and the Dead!
5. Lux Incerta – Dark Odyssey
6. The Gathering – Beautiful Distortion
7. In The Woods… – Diversum
8. Rammstein – Zeit
9. Jade – The Pacification of Death
10. Bloodbath – Survival of the Sickest

Herczeg Frigyes

Világ életemben kilógtam a sorból, ami a zenehallgatási szokásaimról ugyanígy elmondható. Mindig sok metált hallgattam, azonban hamar észrevettem, hogy az összeállításaim a legtöbb embernél simán kiverik a biztosítékot az alműfajok és a dalszövegek tekintetében egyaránt. Való igaz, ahogy az előadók vagy az egyes dalok nálam váltakoznak, az meglehetősen hektikus, de úgy gondolom mivel a mindennapjaimban van elég rendszer, és igyekszem tudatosan élni, ennyi kicsapongás éppen belefér. Az „átlag felől nézve” úgyis a pokolra való a teljes metálzenei paletta!

Ezzel szemben azt már megmosolygom, amikor ennek a pluralista közösségnek a tagjaként valaki ügyet csinál abból, hogy az említett Gyehenna másik bugyrába tartozó személy milyen együtteseket hallgat vagy kiknek a koncertjére téved el. Ez a bezárkózott elmékre jellemző felfogás! Pedig a recept egyszerű: amivel nincs dolgom, azzal miért foglalkozzam? Ha valami kevésbé tetszik szimplán kikapcsolom, amit pedig nem ismerek, véletlenül sem kritizálom!

Sajátos a felfogásom abban a tekintetben is, hogy egyszerű zenehallgatóként véleményem szerint csak a szükséges mértékig kell a zenék szövegvilágával törődni, amennyiben nem érdekel vagy sérti a meggyőződésem, csak simán elkattintok. A zenéinkben sem szabad élnünk, hanem tudnunk kell elengedni dolgokat a fülünk mellett!

A lemezismertető vagy a koncertbeszámoló készítése már teljesen más lapra tartozik. Ennél figyelembe kell venni, hogy lehet nekem bajom bármivel, viszont rajtam kívül százak vagy ezrek fizettek az adott kikapcsolódásért. Írásom célközönsége is elsősorban ők lesznek, másodsorban a reális képre vágyó érdeklődők, harmadsorban pedig a zenészek, akik várják a visszacsatolást. A cikkíró ebben hasonlatos a haditudósítóhoz, ő is közvetít a háborúról, ellenben részt nem vesz abban.

De kezdek elkalandozni, ezért fejtegetésem lezárásaként csak annyit jegyzek meg röviden, hogy nincs az az extrémitás, ami nálam ne férne bele, talán emiatt is vezetett novemberben a Kronos Mortushoz az utam.

Amidőn összeállítottam ezt a rangsor nélküli listát, rájöttem jobb előre leszögezni, hogy soha nem tartottam magam túlzottan szabálykövetőnek sőt, ha alkalmam adódott rá, mindig szívesen feszegettem a határokat. Valamilyen szinten, ebben a beszámolóban sem lesz ez másképpen. Több zenekar lemezét mutattam be 2022-ben, némelyiket elég magas pontszámra is értékeltem, amiből értelemszerűen következnie kellene, hogy listámon valamelyik szerepelni fog. Nem így lesz! Kedvenceimet eleve úgy válogattam össze, hogy kizárólag olyan bandák kapjanak itt helyet, akikről nem írtam, és az elkövetkező egy hónapban sem tervezem, így legalább alkalmam nyílik másokról is szót ejteni.

Lényegében túl sok az irányzat, egyúttal azok leágazásainak oldalhajtásai ahhoz, hogy mindet követni, netalán szeretni lehessen, emiatt szabadidőmben főként a black, death és deathcore irányzatokat, valamint ezek kombinációit és oldalhajtásait követem nyomon.

Nem tudom idén mi lesz rám nagy hatással, de tavaly legtöbbször az amerikai Lorna Shore új albuma, a Pain Remains pörgött a hifimben. Meg lehet kövezni érte, én azok közé sorolom magam, akik imádják Will Ramos énekes disznóvágását. Továbbá, a legtöbb deathcore csapattal szemben az ő dalszerzésük igyekszik megugrani egy lécet, noha nem emelkednek filozofikus magasságokba, mindazonáltal legalább akad mondanivalójuk.

Ezen a vonalon maradva, ugyan nem Lorna Shore-hoz fogható intenzitású, de a maga ragadós szimfonikus betétjeivel egyaránt mély benyomást tett rám a szintén amerikai Shadow of Intent Elegy, illetőleg a Sold Soul I Hope We Make It Out of This Alive című anyaga. Ha nyers brutalitásra vágytam, akkor viszont már Suicide Silence-et és a kanadai Angelmaker-t kerestem elő. Úszáshoz az Alter of Self EP és a Sanctum mindig tökéletes választás, főként ha kombináljuk angol barátaim az Ingested, valamivel melankolikusabb hangzású Ashes Lie Still-jével vagy a magyar Nest of Plagues To Kill a God-jával.

A technikásabb death szintérről két USA-ban működő ismert banda kiadványát hallgattam a legtöbbet. Ezek pedig a Revocation – Netherheaven és Misery Index – Complete Control volt. Ha viszont időnként besokaltam a túlgondolt–túltechnikázott gitártémáktól, akkor minden esetben a dohosabb hangzású temetőkapu szaggatók felé fordultam. A görög Abyssustól a Death Revival vagy a hazai Gravecrushertől a Resurrection of Deathly Visions EP a legsötétebb lelkiállapoton is átsegített. A két szélsőség között a többnemzetiségű zenészekből álló Darkened The Black Winter, a finn Corpsessed Succumb to Rot, és részben a svájci Omophagia Rebirth in Black albumai kötötték le legtovább a figyelmem.

A végére kellene érnem, viszont említettem már, hogy hadilábon állok a szabályokkal? Különben is, nincs top 10 grindcore és black metal nélkül, szóval haladjunk listámon tovább a sötétebb, betegebb témák felé.

A grind színtérről 2022-ben a mindenféle growl, guttural, grunt, pig squeal varációkat felvonultató Postpartum Depression az egyik legbrutálisabb munka, amely a kezem ügyébe került. A hentelés koronázatlan királyai a budapesti Paediatrician, eddigi pályafutásuk legjobb korongját hozták össze.

Rákanyarodva a sötét fémre, azt hiszem itt lesz a legnehezebb dolgom. A mindennapjaim részét képezi a black metál, emiatt számos kiváló előadó cd-jét meg tudnám említeni. Nem volt meghatározó szempont számomra a lista összeállításánál, hogy kedvencről van-e szó vagy sem, hogy az alműfajon belül milyen minőséget képvisel az adott anyag vagy a klasszikusokhoz viszonyítva megállja-e a helyét. Szimplán a gyakran hallgatott zenéimet gyűjtöttem össze, amelyekben éreztem valami pluszt.

A rendkívül gazdag idei termésből elsőként a Behemoth Opvs Contra Natvram című albumát említem, amivel elsőre bevallom nehezen barátkoztam meg, de aztán hetekig bérelt helye lett a cd lejátszómban. Meggyőződésem, hogy Nergal brigádja bőven túl van már a kreatív aranykoron, viszont az aktuálpolitikai és közéleti kérdésekhez egészében véve jó érzékkel közelítenek, ami felszínen tartja őket mi több, új rajongókat toboroz légiójukba. És ha már a lengyel szcéna, akkor ne feledkezzünk el a Bartłomiej Krysiuk-féle Batushka Maria című válogatásáról, ami voltaképpen utóbbi két EP-jük, a Raskol és a Carju niebiesnyj egy disc-en. Meglátásom szerint bennük megvan a potenciál hozzá, hogy alkossanak valami igazán emlékezeteset, csak előbb be kellene fejezniük az arculatépítést. Nem számítottam rá, hogy valaha ezt kimondom, de 2022-ben az In Twilight’s Embrace mindkettőjüket csúnyán lekörözte a Lifeblood-al.

Black irányból a legemlékezetesebb album címért északabbra kellett körbe fürkésznem. Ki is alakult egy holtverseny a Lord Belial Rapture névre keresztelt pusztítása és a Nazghor Seventh Secular Crusade-je között. Svédhoni horda mindkettő, a Lord Belial-t nyilván nem kell bemutatni senkinek, nevük gyakorlatilag szinonimája a black metalnak, a Rapture pedig egy visszatéréshez méltó, igazán apokaliptikus hatású korong lett. A Nazghor-ról, úgyszintén lenne mit írni, amit hamarosan egy lemezismertetőben tervezek megtenni.

Svédország után nem lehet kihagyni Norvégia zenei színterét sem. Itt két újabb alakulat, a Djevelkult és a Nordjevel muzsikája fogott meg. Előbbi Drep alle guder anyaga volt nálam az év felfedezettje, igazi norvég black metal roham a javából. A lemez a millennium idejének Ragnarok és Taake hangzását eleveníti föl, s emez formán belül teremti meg saját értékét. Nem a black metal újra feltalálását tűzte zászlójára a Nordjevel sem. A Gnavhòl azonnal felismerhető, skandináv éllel előadott koromfekete démonidézés, ami a korai Dimmu Borgir formavilágát idézi meg, s eddigi legütősebb munkája a fémkvartettnek.

2022 nagy meglepetését a Liber Null nevű, holland–olasz formáció For Whom Is the Night tett rám maradandó hatást. Ha a black metal egy torta lenne, akkor a For Whom Is the Night biztosan a megfeketedett szelete volna. A zene brutális a dalok homogének és jól átadottak, karakterükben pedig bővelkednek sötét és ezoterikus vonásokban.

Az irányzat hangzásában szúrósabb, kripták mélyéről felkapaszkodó kompániái közül engem a kölni Sumerian Tombs azonos nevű debutalbuma, illetve a szintér másik új csapata, a stockholmi Mass Worship Portal Tombs című brutális fémzenéje vett meg teljesen. Mindkét csapat igazolja, hogy kincsekre lel az ember, ha képes elég mélyre ásni!

Az egyszemélyes multihangszeres akciók terén ugyancsak bőséges volt az év. Noise (tudjátok a srác a Kanonenfieber-ből) Non Est Deus projektjének idei termése a Impious, határozott fejlődést mutat. Hozzá hasonlóan Jacob Björnfot pagan-, viking hatásokkal kicicomázott Kvaen-je ugyanúgy kitett magáért, a The Great Below-on szereplő vendégzenészek harmonikával és zongorával is ékesítik a produkciót.

Hazai fronton a Necroratory Ars Nepharia, valamint a Witcher Lélekharang igézett meg teljesen.

Zeneileg mindenevőnek tartom magam, s nem ódzkodom a patriotizmust, nacionalizmust hirdető bandáktól sem. Legfeljebb, ha valami túllő egy határon, azt kikapcsolom. Ebből a csokorból az elmúlt évben a rostocki Path Of Resistance If You Want Peace Prepare For War és a Blutzugen Opferbereitschaft című albumát emelném ki.

Végezetül, ami pedig az idei évet illeti, számos zenekar jelentkezik majd új anyaggal én elsősorban mégis a Marduk új támadását várom.

 • Lorna Shore – Pain Remains
 • Shadow of Intent – Elegy
 • Sold Soul – I Hope We Make It Out of This Alive
 • Suicide Silence – Alter of Self (EP)
 • Angelmaker – Sanctum
 • Ingested – Ashes Lie Still
 • Nest of Plagues – To Kill a God
 • Revocation – Netherheaven
 • Misery Index – Complete Control
 • Abyssus – Death Revival
 • Gravecrusher – Resurrection of Deathly Visions (EP)
 • Darkened – The Black Winter
 • Corpsessed – Succumb to Rot
 • Omophagia – Rebirth in Black
 • Paediatrician – Postpartum Depression
 • Behemoth – Opvs Contra Natvram
 • Batuskha – Maria
 • In Twilight’s Embrace – Lifeblood
 • Lord Belial – Rapture
 • Nazghor – Seventh Secular Crusade
 • Djevelkult – Drep alle guder
 • Nordjevel – Gnavhòl
 • Liber Null – For Whom Is the Night
 • Sumerian Tombs – Sumerian Tombs
 • Mass Worship – Portal Tombs
 • Non Est Deus – Impious
 • Kvaen – The Great Below
 • Necroratory – Ars Nepharia
 • Witcher – Lélekharang
 • Path Of Resistance – If You Want Peace Prepare For War
 • Blutzugen – Opferbereitschaft
Loomin Cage

Top 30 LP + EP lista (bármiféle besorolás nélkül)

Author & Punisher – Krüller
Animals As Leaders – Parrhesia
Abyssal / Tchornobog – The Vomiting Choir
Black Particles – Loss Function
Blood Incantation – Timewave Zero EP
Black Math Horseman – Black Math Horseman EP
Blut Aus Nord – Disharmonium: Undreamable Abysses
Cave In – Heavy Pendulum
Cult Of Luna – The Long Road North
Cryptworm – Spewing Mephitic Putridity
Conjurer – Páthos
Cult of Grace – Sorrow from You EP
Decapitated – Cancer Culture
Gaerea – Mirage
Kathaaria – To be shunned by all… as centres of Pestilence
King Gizzard & The Lizard Wizard – Omnium Gatherum
Locrian – New Catastrophism
MERZBOW & Lawrence English – Eternal Stalker
Meshuggah – Immutable
Mistcavern – Into Twilight EP
MISÞYRMING – Með hamri
Oceans Of Slumber – Starlight and Ash
Origin – Chaosmos
Paediatrician – Postpartum Depression
Platon Karataev – Partért kiáltó
Petbrick – Liminal
Pyrithe – Monuments Of Impermanence
Qrixkuor – Zoetrope EP
Viagra Boys – Cave World
Wiegedood – There’s Always Blood At The End Of The Road

Top 5 koncert

1. THE CURE + The Twilight Sad (Budapest Aréna)
2. MGLA + In Twiligth’s Embrace + Odium Humani Generis (Instant Fogas Komplexum)
3. CULT OF LUNA + Caspian + Birds In Row (Akvárium Klub)
4. WIEGEDOOD + Oaken (Dürer Kert)
5. Lamb Of God + Kreator + Cattle Decapitation + Blood Incantation + Vended (Barba Negra)

Kiemelkedő többnapos rendezvények: Fekete Zaj Fesztivál, LOWLAND Fest, Freakend.

Némethy Zsolt

1. Once Human – Scar Weaver
2. An Abstract Illusion – Woe
3. Lorna Shore – Pain Remains
4. Voivod – Synchro Anarchy
5. Toxik – Dis Morta
6. Bloodbath – Survival of the Sickest
7. Animals As Leaders – Parrhesia
8. Candlemass – Sweet Evil Sun
9. Fit For An Autopsy – Oh What The Future Holds
10. Misery Index – Complete Control

saint-savin

1. Blind Guardian – The God Machine
2. Amon Amarth – The Great Heathen Army
3. Ereb Altor – Vargtimman
4. NorthTale – Eternal Flame
5. Nightrage – Abyss Rising
6. Kreator – Hate Über Alles
7. Megadeth – the Sick, the Dying… and the Dead!
8. Stratovarius – Survive
9. Darkthrone – Astral Fortress
10. Arch Enemy- Deceivers

szgabor

Top 10 „klasszik” rock/metal koncert

1. Classica – 12.01 Backstage Pub
2. Saxon – 07.22. Akvárium Klub
3. Judas Priest – 06.11. Aréna
4. Iron Maiden – 06.07. Groupama Aréna
5. B52 – 02.05. Backstage Pub
6. Scorpions – 05.30. Aréna
7. Kreator – 08.10
8. Moby Dick – 12.16. Barba Negra
9. Stress/Metal Lady – 05.21. Legenda Sörfőzde Center
10. Brainstorm – 10.20. Barba Negra

Top 10 death/black/doom koncert

1. Shores of Null – 06.18. Robot
2. Samael – 09.08. Arena Wien
3. Opeth – 09.21. Barba Negra
4. Demilich – 11.22. Yuk
5. Magma Rise – 12.16. Barba Negra
6. Nihilo – 03.26 S8 Klub
7. Shirenc Plays Pungent Stench – 04.16. Escape Wien
8. Plaguepreacher – 09.08. Arena Wien
9. Mayhem – 04.29. Barba Negra
10. Incantation – 07.06. Viper Room Vienna

Kapcsolódó cikkek

A szerkesztőség kedvencei – 2023

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2021

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2020

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2016

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2015

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2014

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2013

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2012

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2011

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2010

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2009

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2008

KMZ

A szerkesztőség kedvencei – 2007

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek