Egyéb

Death Side interjú – Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a japán Hardcore Punk hangzást átadjuk a közönségnek

Az 1980-as években, amikor elkezdtetek játszani, milyen volt a társadami légkör Japánban, és össze tudjátok-e hasonlítani a jelenlegi időkkel?

Ishiya: Japánt akkoriban az erőszak légköre uralta. Ez a feszültség azonban nem olyan volt, ami a hétköznapi életben érezhető lett volna és ez nagyon érdekes volt. De a zene hihetetlen volt, különbözött mindentől, ami korábban létezett, és ez a fellépésekkel együtt lenyűgözött. Jelenleg nincs annyi agresszió, de úgy tűnik, vannak a szcénának olyan részei, amelyek félnek a többi szcénától. Új hardcore zenekarok nem jelennek meg olyan gyakran Japánban.

Ki tudsz emelni olyan új japán bandákat, amelyek megérdemlik a figyelmet?

Ishiya: Szerintem a Clown együttes nagyszerű dolgokat művel az elmúlt években. A The Comes és a Lipcream egykori basszusgitárosa, Minoru új zenekart alapított Eiefits néven, ami szintén remek banda női vokállal. Hallgassátok meg őket.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a legendás brit Chaos UK együttessel, akivel a 90-es évek elején megjelentettetek egy split LP-t?

Ishiya: A Chaos UK először 1985-ben érkezett Japánba, és azóta is szoros kapcsolatot ápol a japán Selfish Records kiadóval és a japán zenekarokkal. Így könnyű volt felvenni velük a kapcsolatot. Közös kiadványt akartam készíteni, azt javasoltam nekik, hogy legyen egy split album, mert szerettem a Chaos UK-t, végül megcsináltuk.

Mely zenekarok hatottak rátok a legjobban, különösen ami a gitárszólamokat illeti?

Ishiya: Nem vagyok benne biztos, ha a Chelsea velünk lenne, ő tudna a legjobban válaszolni erre a kérdésre. Amíg együtt laktunk, ugyanabban a házban, olyan bandák voltak hatással rám, mint a Gism, The Execute, R.U.G, Gastunk, Discharge, Broken Bones, English Dogs és még sokan mások. Ezek voltak az igazi hardcore bandák. Ezt követően a hatás inkább a progresszív rockot játszó zenekaroktól érkezett, mint a Pink Floyd és a King Crimson, ami a második albumon is érezhető.

Hogyan döntöttetek úgy, hogy kiadjátok az Unreleased Tracks EP-t videókkal, és tervben van-e a teljes diszkográfia kiadása?

Ishiya: Eszembe jutott, hogy régebben voltak olyan számok, amiket csak felvettünk, és nem adtunk ki. De nem tudtam, hol vannak. Véletlenül megtaláltuk az eredeti szalagokat, így végre kiadhattuk azokat a dalokat is. Korábban is megjelentettünk omnibuszokat és kislemezeket, de a terveink között szerepel még néhány kiadvány, és miért ne egy teljes diszkográfia.

Az eredeti tagotok, Chelsea 2007-es korai halála után évekig nem játszottatok. Milyen érzés volt fellépni a szünet után az Obscene Extreme Fesztiválon, majd Londonban és Los Angelesben?

Ishiya: Először 2010-ben játszottunk egy reunion-t egy emlékkoncerten, amelyet minden évben Chelsea halálának évfordulóján rendeznek. Akkoriban titkos koncertek voltak. Aztán 2015-ben egy hivatalos fellépés után sok koncertajánlatot kaptunk. Chelsea anyja akkor még élt, ezért úgy döntöttem, hogy neki küldöm a pénzt a műsorból. Annak érdekében, hogy a Chelsea fellépését ne felejtsük el, megbeszéltük, hogy elfogadjuk a kritériumainknak megfelelő ajánlatokat, és úgy döntöttünk, hogy fellépünk élőben. Megtiszteltetés, hogy sok különböző országban játszhatunk, nem csak Londonban és Los Angelesben. Lenyűgöző számomra, hogy újra megerősíthetjük Chelsea nagyszerűségét, még inkább halála után.

Mondanál valamivel többet a „The Legend of Kansai Hardcore” című könyvedről, amely először Japánban, majd Európában jelent meg?

Ishiya: A legjobb módja annak, hogy többet megtudjatok a könyvről, ha elolvassátok. Túl nehéz így elmagyarázni.

Mi a helyzet a Forward, a Paintbox és a Smash Detox együtteseiddel? Mi a különbség köztük és a Death Side között, és melyik aktív még mindig?

Ishiya: A Paint Box egy banda, amelyet a Chelsea alapított, és már nem aktív. A Forwardot a basszusgitáros You és én vezetjük, mi pedig egyszerű hardcore-t játszunk, ami nagyon különbözik a Death Side-tól. A Smash Detox egy stúdióprojektnek tervezett zenekar. Egyszer volt egy betervezett koncertünk Japánban, de az le lett mondva, mert közvetlenül előtte letartóztattak.

Kenji Mukai (Muka Chin) dobos játszik a Judgement együttesben is. 5 EP-t adtak ki. Arra a kérdésre, hogy tervben van-e a teljes diszkográfia egyetlen bakeliten való kiadása, azt válaszolta: Jelenleg nem, de mindenképpen gondolkodunk azon, hogy a jövőben megjelenjen a Judgement diszkográfia. Ha megcsináljuk, akkor nem lesz érdekes a mindenki által elvárt extra dalok nélkül.

Mik az elvárásaitok az Európába érkezéstől, majd a bécsi és újvidéki fellépéstől?

Ishiya: Benkei gitáros már játszott Bécsben a Crude zenekarával, de ez lesz az első fellépése Újvidéken. Mindenki másnak ez az első alkalom, szóval már nagyon várjuk. A Death Side egy idő óta először lép fel élőben, így nem tudom milyen lesz, de mindent tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a japán hardcore punk hangzást átadjuk a közönségnek.

Köszönet Docának a munkáért!

Kapcsolódó cikkek

XV To Be Punk.Festival – Koncertbeszámoló

Steve

Yöu interjú – Amit énekelünk, azt személyes élményeink ihlették, így a YOU olcsó pszichoterápia számunkra

Steve

Staticø interjú – Végre vannak kölykök a belgrádi koncerteken, és remélem, aktív részesei lesznek a szcenának

Steve

Ruidosa Inmundicia interjú – A személyi igazolványunk a koncertjeink, hiszen mi igazi live band vagyunk!

Steve

Rixe – a kezdet

Steve

Neuspeh interjú – Nem a pesszimizmusról beszélünk, hanem arról, hogy szilárdan a földön maradunk, és ne kövessünk el olyan hibákat a múltból, amelyek visszatérnek

Steve

Liquid SuperCharge interjú – Pulából származnak és Rock’n’Roll-t játszanak

Steve

Lion’s Law – a kezdetek

Steve

La Inquisicion interjú – Fejezzétek ki, amit igazán éreztek, és legyetek önmagatok!

Steve

Odpadki civilizacije interjú – Még mindig vannak háborúk, éhezés, pusztítás és más igazságtalanságok, amelyekre fel kell hívni a figyelmet

Steve

Kriva Istina interjú – Még ha soha senki sem hallgatna minket, akkor is jó móka lenne azt a zenét játszani, amit szeretünk

Steve

Agregat interjú – Azt akarja, hogy minden megremegjen, mosolyogjon és táncoljon, mindenkit szívesen látunk, szeressük egymást

Steve

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek