EgyébHírek

In Memoriam Lars-Göran Petrov (1972.02.17 – 2021.03.07.)

Mintegy villámcsapásként ért az a megrázó hír március 8-án, hogy a svéd death metal szcéna legendás, meghatározó egyénisége, Lars Göran Petrov elhagyta a földi színpadot…

Végtelen szomorúságot érzek, miközben ezeket a sorokat írom, hiszen azon kívül, hogy az egyik kedvenc énekesem hunyt el, sikerült majdhogynem 7 éve Kassán személyesen is találkoznom és elég hosszasan beszélgetnem Vele a feledhetetlen Implode/Grave/Entombed A.D. koncert után.

Mielőtt elkezdeném felidézni a kassai emlékeimet Lars-Görannal kapcsolatban, elöljáróban annyit említenék meg, hogy a 90-es évek legeleje óta nagy rajongója vagyok mindazon csapatoknak, ahol Ő hörgött és dobolt: Morbid (Drutten néven csépelte a bőröket a 80-as évek második felében, nem is akárhogyan!), Nihilist, Entombed.

1994. június 1-jén sajnos elmulasztottam a budapesti Entombed-showt (a Napalm Death előzenekaraként léptek fel), így 20 évvel később, október elején valósággal felvillanyozott a hír, hogy Lars-Göran az Entombed A.D.-vel a Back to the Front európai turné keretében Kassán is fellép. Mondanom sem kell, alig vártam október 16-át, hogy Victor barátommal (a Castrum-basszusgitárosával) nekivágjunk az ukrán-szlovák határnak. Az indulás előtt még megejtettünk egy kisebb bevásárlást Ungváron, felszerelkeztünk egy üveg vodkával és 3 dobozos sörrel is többek között, hogy azt majd a koncert után átadjuk L-G-nek nagyrabecsülésünk jeléül.

Megérkezvén a kassai Collosseum Clubba, azonnal megvettük a jegyeket és Victor barátom bemutatott a nagyon kedves, segítőkész szervező srácnak, Lucas Wourmentnek, akivel sikerült megbeszélnünk azt is, hogy a show után majd oda tudjuk adni szerény ajándékunkat L-G Petrovnak. A kezdésig még hátravolt némi idő, így figyelmesen pásztáztuk a belépőket, s egyszer csak feltűnt Lars- Göran az elmaradhatatlan baseballsapkájában. Azonnal hozzászaladtam és üdvözöltem, váltottunk pár gyors mondatot és megígérte, hogy a fellépésük után mindazok rendelkezésére áll, akik dedikálni és közös fotót szeretnének. Mivel ez nem egy hagyományos koncertbeszámoló, így csupán annyit jegyeznék meg, hogy az Implode és a death metal veterán Ola Lindgren vezette Grave alaposan bemelegíttette a közönséget az Entombed A.D. előtt.

Az Entombed A.D. a következő felállásban lépett színpadra: Lars-Göran Petrov-énekes, Nico Elgstrand-gitáros, Victor Brandt-basszusgitár, Olle Dahlstedt-dobos és végül, de nem utolsósorban session-zenészként Johan Jansson-gitáros (Interment). A svéd halálmetálosok iszonyatos bulit csaptak L-G vezérletével, aki a teljes bulit irgalmatlan energiával, 100%-osan odatéve magát zúzta végig: egyrészt pokolian jó orgánumával, másrészt, amikor nem hörgött, végig mosolyogva headbangelt (a számok szüneteiben pedig lelkesen kommunikált a közönséggel is). A teljes setlist-et nem sorolnám fel, azonban néhány nótacímet azért leírok: „Kill to Live”, „Second to None”, „Pandemic Rage” (a debütáló „Back to the Front” Entombed A.D.-korongról), „Revel in Flesh”, „Stranger Aeons”, Living Dead” „Out of Hand”, „Wolverine Blues”, „Chief Rebel Angel” és az elmaradhatatlan klasszikus, a „Left Hand Path”.

Amint vége lett a számomra örökké feledhetetlen shownak, Lars-Göran úriemberként becsülettel állta is a szavát: fáradhatatlanul dedikált és fényképezkedett a rajongókkal. Majd félórán keresztül sikerült értekeznem is Vele (átadtam a csekély ajándékunkat s utólag tudtam meg, hogy a vodkát megosztotta a csapabeli társaival valamint a Grave-főnök Ola Lindgrennel) és egy nagyon kedves, figyelmes, minden rocksztár-allűrtől mentes ember bontakozott ki előttem. Ami különösen nagyon megható volt számunkra, hogy az Entombed A.D. hivatalos facebook oldalán megosztottak egy fotót azokról az apróságokról, amivel megleptük Petrov mestert…

Néhány zárógondolat ezen szomorú tiszteletadás végére:

Hogy mekkora kapacitással rendelkezett szegény L-G, ékesen bizonyítja az a tény, hogy az Entombed A.D. mellett 2015-től tevékenyen részt vett a svéd death metal supergroupban, a Firespawn nevezetű zenekarban is, ezen kívül rengeteg nótában vállalt vendégszerepelést (egyet kiemelnék, Mefisto: „Let Go of Life”,2017).

Nyugodj Békében Lars-Göran, köszönet mindenért, emlékedet soha nem feledjük!

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek