Egyéb

Liquid SuperCharge interjú – Pulából származnak és Rock’n’Roll-t játszanak

A pulai Liquid SuperCharge zenekar 2021 nyarán alakult, és a pulai Fried Brain, Immobile, Fonjatura, Kani Bastardi és a Red Tape együttes tagjaiból áll: Matija (ének), Marsel (gitár), Rike (gitár), Gabi (basszus) és Vini (dob). A zenekar eddig fesztiválokon játszott, többek között a Monteparadisón, az Empeduján, a Ne Kužim Festen, valamint a zágrábi Medikában, Štinjanban és Hacklabben. Az első, öt dalt tartalmazó EP ez év augusztusában jelent meg a Bandcamp oldalán és a YouTube csatornán, tervben vagy egy klipforgatás, minél több fellépés, koncert és új számokon való dolgozás a második EP-re.

Kik vagytok? Hogyan és miért álltatok össze?

Gabi: Mi a Liquid SuperCharge vagyunk, pulaiak vagyunk és rock’n’rollt játszunk. Mindig ugyanabban a csapatban voltunk, és a régi bandák (Fried Brain, Immobile, Kani Bastardi…) felbomlásával mindenkiben megvolt az akarás és a kedv a zenéléshez, így összejöttünk egy kis jammingre, és így sikerült a első pár dolog. Szerettünk volna eltávolodni a klasszikus pulai hardcore punktól is, és valami kevésbé megszokottat csinálni.

A zenekaron kívül mivel foglalkoztok még?

Gabi: Nos, van, aki iskolába jár, van, aki Fuš-ban dolgozik, a mi Vinink például a HRT-nek dolgozik, és Rike is rongyozza a Saxót (egyébként egy régi motorháztetőt is elajándékozna, a részletekért hívja a számot).

Hogyan jellemeznétek röviden az általatok játszott zenét?

Gabi: Azt mondanám, hogy mindannyian hardcore-t és hasonlókat játszottunk és hallgattunk egész életünkben, határozottan érezhető a punk gyökere a zenénkben, de szerettünk volna rock’n’roll riffeket és néhány amolyan szinte metálos hangzást.

Mivel magyarázzátok, hogy Pulában évek óta rendszeresen alakulnak új, fiatal zenekarok, amelyekben kölkök játszanak?

Gabi: Nézd, a szcena egy bizonyos számú emberre épül. Természetesen mindannyian együtt lógunk és kijárunk, és így megalakul egy bizonyos műfajú banda, aztán az a banda bármilyen okból feloszlik, majd elhatározzák, hogy új zenekart alapítanak megváltozott tagokkal stb. Idővel új kölkök jönnek össze, és zenekarok születnek.

Hogyan lehetséges, hogy Zágrebban, Rijekában vagy Osijekben, azaz a komoly punk városokban nincsenek ilyen kölkök?

Gabi: Szerintem ez egyfajta paradox helyzet, minél nagyobb a lakosság, annál nagyobb az ember egyénisége, mert minden nap átmész a városon és soha nem látod ugyanazokat az embereket, szcenát stb., és mi, akik egy ilyen kisvárosban élünk, és a szcena egy, és mindig együtt vagyunk, könnyebb valamit csinálni. Persze meg kell említenünk, hogy Pula mindig is befolyásos város volt a punkot illetően, így nagyon sok idősebb punk gyereke (Frontalni Udar, Atomsko sklonište, Reanimacija…) maradt ebben a körben és tolja tovább.

Az is lenyűgöző, hogy az RKL befolyása évek óta ennyire jelen van Pulában, mint valószínűleg sehol máshol. Van valami értelmes magyarázatotok?

Gabi: Őszintén, igazad van (hahaha), de egyikünknek sincs logikus magyarázata. Talán azért, mert nem egyszerűek, és amit játszanak, az nagyon elbaszott.

A Monteparadison való fellépés után kiadtátok első EP-t a Bandcamp-en. Mik a további terveitek a felvételekkel kapcsolatban, és gondolkodtok-e a fizikai megjelenésen?

Gabi: Jelenleg a következő rövid EP-n dolgozunk (5,6 dal), amit jövőre kezdünk el rögzíteni. Ami pedig a fizikai kiadásokat illeti, ha van kedvünk, akkor égetünk néhány DIY kazettát és CD-t, és ki tudja, talán egy nap, ha szerencsénk van, kirázunk egy lemezt, ami nagyon nagy dolog lenne számunkra.

Melyik előadásodat szeretnétek külön kiemelni?

Gabi: A legjobbak között minden bizonnyal a 30. pulai Monteparadiso, a ljubljanai Gromka (Ne kužim fest) és a Nigdjezemska (Zadar) volt az Intermezzo fesztiválon.

Melyik öt hazai vagy külföldi zenekar vagy kiadvány ragadott meg titeket 2022-ben?

Gabi: Vipera, Dishumanity, Heihaizi, The Mars Volta, UK Subs. Mindannyian hallgatunk valami mást (kivéve punk/rock/metal), így nehéz megmondani most, főleg 2022-ben, hogy mi jött ki. A Heihaizik gyilkoltak a Monteparadison, és nagyon jó a hangzásuk.

Mit várhat az újvidéki közönség az előadásotoktól?

Gabi: Jóképű srácokra lehet számítani, akik pálinkát isznak és mindent, ami hozzá illik, és persze jó, szokatlan punk’n’roll zenét gonosz szólókkal, kemény dobokkal, zsíros basszussal (amit nyugodtan le lehet halkítani, hogy a zenekar alatt legyen a koncerten) és Lemmy-stílusú énekest, aki kedvére tud dohányozni és inni (de alapvetően kedves, hangyára sem lépne).

Köszönet Zgronak a munkáért!

Kapcsolódó cikkek

XV To Be Punk.Festival – Koncertbeszámoló

Steve

Yöu interjú – Amit énekelünk, azt személyes élményeink ihlették, így a YOU olcsó pszichoterápia számunkra

Steve

Staticø interjú – Végre vannak kölykök a belgrádi koncerteken, és remélem, aktív részesei lesznek a szcenának

Steve

Ruidosa Inmundicia interjú – A személyi igazolványunk a koncertjeink, hiszen mi igazi live band vagyunk!

Steve

Rixe – a kezdet

Steve

Neuspeh interjú – Nem a pesszimizmusról beszélünk, hanem arról, hogy szilárdan a földön maradunk, és ne kövessünk el olyan hibákat a múltból, amelyek visszatérnek

Steve

Lion’s Law – a kezdetek

Steve

La Inquisicion interjú – Fejezzétek ki, amit igazán éreztek, és legyetek önmagatok!

Steve

Death Side interjú – Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a japán Hardcore Punk hangzást átadjuk a közönségnek

Steve

Odpadki civilizacije interjú – Még mindig vannak háborúk, éhezés, pusztítás és más igazságtalanságok, amelyekre fel kell hívni a figyelmet

Steve

Kriva Istina interjú – Még ha soha senki sem hallgatna minket, akkor is jó móka lenne azt a zenét játszani, amit szeretünk

Steve

Agregat interjú – Azt akarja, hogy minden megremegjen, mosolyogjon és táncoljon, mindenkit szívesen látunk, szeressük egymást

Steve

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek