Egyéb

Odpadki civilizacije interjú – Még mindig vannak háborúk, éhezés, pusztítás és más igazságtalanságok, amelyekre fel kell hívni a figyelmet

Az Odpadki civilizacije zenekar kezdetei egy ljubljanai garázsban zajlottak 1982-ben, első fellépése pedig 1983-ban a ljubljanai FV Šiška-ban volt. Ugyanebben az évben megjelentek a „Kaj je alternativa” című válogatásban, és Jugoszlávia legfoglalkoztatottabb politikai és szociális hardcore bandájaként váltak ismertté. Az 1985-ben megjelent legendás „Hardcore Ljubljana” válogatáson négy dallal voltak megtalálhatóak. 1985. október 26-án Ljubljanában léptek fel a legendás Exploited nyitányaként, majd jött a hadsereg, és 1986-ban a csapat feloszlott.
A banda három tagja 2020-ban talált egymásra a közösségi oldalakon, és elkezdték szervezni a próbákat, amelyek közül az elsőre 2021 februárjában került sor. Új tagok csatlakoznak: Dare gitáros és Sabina basszusgitáros. Az első fellépést 36 év után a ljubljanai Gromika klubban rendezték meg idén április 2-án, amikor a leghíresebb dalokat, hardcore klasszikusokat adták elő: „Vojna”, „24 ur”, „Prevara”, „Paranoja”, „Neo Pakt”, és egy új szám, az „Anarhija”. Ehhez a bandához még mindig a gyorsaság és sok energia társul. Zoki és Sabina válaszolt kérdéseinkre.

Mit csináltáltatok ennyi éven át és mivel foglalkoztok ma?

Családi életet éltünk, gyerekeket neveltünk… Ma különböző dolgokkal foglalkozunk. Gazo (gitáros) hegesztő, Zoki (énekes) a TV Slovenija-nál vágó, Krištofnak (dobos) autószervize van, Dare (ritmusgitáros) informatikus, Sabina (basszusgitáros) nővér – fogászati ​​asszisztens.

Hogyan döntöttetek úgy, hogy három évtized után újra összeálltok és elkezdtek játszani?

Azért gyűltünk össze, mert nagyon rossz helyzetben volt Szlovénia akkor, 2021-ben, de egész Európa és a világ is. Romlott kapitalizmus, antiszociális politika a legtöbb országban, háborúk, fegyverek és a többi szar!! A neonácik és a fasiszták növekvése… És természetesen a szórakozás és a társaság miatt is.

Az összeállás óta mostanáig mivel foglalkoztatok, és hogyan fogadta a közönség a visszatéréseteket?

A közönség leginkább a zenekar visszatérésének örül. Első koncertünket 2022. április 1-én adtuk, azóta havonta rendszeresen játszunk. A repertoár egyelőre nagyrészt a régi dalokból áll, de egy újból is.

Milyen érzés volt színpadra lépni a múlt század nyolcvanas éveiben, és milyen ma, 2022-ben? Mi változott?

A visszatérés utáni érzés fenomenális volt, a minden generációból álló közönség reakciója miatt. Nemcsak kortársaink vannak, hanem jóval fiatalabb tinédzserek is, akik fejből tudják az összes dalt. Ami változott, az az, hogy ma már jobb a felszerelés amit használunk, és ennek következtében a hangzás is. A klubok szervezettebbek. Könnyebb eljutni egy helyszínre játszani, könnyebb reklámozni. Idősebbek vagyunk, és talán egy árnyalattal lassabbak is. A zenekarnak két új tagja is van. Új basszusgitárunk és ritmusgitárosunk is van. Ami sajnos nem változott, azok azok a témák, amelyekről a nyolcvanas években énekeltünk. Még mindig vannak háborúk, éhezés, pusztítás és egyéb igazságtalanságok, amelyekre fel kell hívni a figyelmet.

Mik a jövőbeli terveitek, vannak-e új dalaitok, terveztek-e valami új anyag felvételét?

A tervek szerint a régi anyagok nagy részét újra felvesszük, és kiadjuk az albumot. Több kiadó jelezte már érdeklődését iránta. Továbbá új dalokat készíteni. Már dolgozunk egy-két újon, és már a koncerteken is játszunk egy újat. „Anarhija”-nak hívják, és úgy tűnik számunkra, hogy a közönség jól fogadta.

Hogyan magyaráznátok ma a „Kaj je alternativa” és a „Hardcore Ljubljana” összeállítások jelentőségét?

Ezek az összeállítások minden határon elterjesztették a szlovén, akkor még jugoszláv hardcore hírét, és megmutatták a világnak, hogy a volt Jugoszláviában is van egy erős hardcore punk szcéna.

A „Vojna smrt” melyik coverét kedvelitek jobban, a mexikóit vagy a japánt, és miért?

A japán verziót hallottuk, de a mexikói változatot nem. Ezért mondjuk a szerb a Vox populi-tól. 😀

Kik voltak akkoriban a példaképeitek? Szeretnétek kiemelni egy új zenekart vagy albumot, amit mostanában hallottatok?

Bad Brains, 7 Seconds, Terveet Kädet, Upright citizens, Mau maus, Riistetyt, SOA. Az újak közül pedig… Nehéz lenne bárkit is kiemelni. Nem mintha nem lennének jók, de akkora a zeneáradat, hogy nehéz mindezzel lépést tartani.

Kapcsolódó cikkek

XV To Be Punk.Festival – Koncertbeszámoló

Steve

Yöu interjú – Amit énekelünk, azt személyes élményeink ihlették, így a YOU olcsó pszichoterápia számunkra

Steve

Staticø interjú – Végre vannak kölykök a belgrádi koncerteken, és remélem, aktív részesei lesznek a szcenának

Steve

Ruidosa Inmundicia interjú – A személyi igazolványunk a koncertjeink, hiszen mi igazi live band vagyunk!

Steve

Rixe – a kezdet

Steve

Neuspeh interjú – Nem a pesszimizmusról beszélünk, hanem arról, hogy szilárdan a földön maradunk, és ne kövessünk el olyan hibákat a múltból, amelyek visszatérnek

Steve

Liquid SuperCharge interjú – Pulából származnak és Rock’n’Roll-t játszanak

Steve

Lion’s Law – a kezdetek

Steve

La Inquisicion interjú – Fejezzétek ki, amit igazán éreztek, és legyetek önmagatok!

Steve

Death Side interjú – Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a japán Hardcore Punk hangzást átadjuk a közönségnek

Steve

Kriva Istina interjú – Még ha soha senki sem hallgatna minket, akkor is jó móka lenne azt a zenét játszani, amit szeretünk

Steve

Agregat interjú – Azt akarja, hogy minden megremegjen, mosolyogjon és táncoljon, mindenkit szívesen látunk, szeressük egymást

Steve

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek