Egyéb

Ruidosa Inmundicia interjú – A személyi igazolványunk a koncertjeink, hiszen mi igazi live band vagyunk!

A Ruidosa Inmundicia azon kevés osztrák hardcore punk bandák egyike, akiknek munkásságát szerte a világon hallották. A nagyszerű chilei énekesnő, Carolina vezetésével ez a zenekar két évtizede aktív a színtéren, és számos koncertet és turnét adott Európa-szerte, beleértve Japánt és Amerikát is. Diszkográfiájuk számos kazettát, lemezt, kislemezt, split kiadást tartalmaz a Dropdead-del és a Solid Decline-nel, és ez év elején a független dán kiadó, az Adult Crash Records kiadta új nagylemezüket, az „Ira”-t. Ruidosa Inmundicija, függetlenül attól, hogy közel van Bécs, ahonnan származik, még soha nem játszott Szerbiában. Georg dobosnak és Karolinának számos konkrét kérdést tettünk fel Újvidékre érkezésük előtt.

Mi a sikeretek titka?

Georg: Nincs külön formula erre a sikerre. Egyszerűen sokat utaztunk, és igyekeztünk minél többet játszani. Az emberek láthattak minket élőben, sok barátot szereztünk, bárhol is játszottunk. A hálózat bővült, nagyon gyorsan kezdtek érkezni a meghívók koncertekre és más zenekarokkal közös turnékra. Cserébe igyekeztünk Bécsben is koncerteket szervezni, és viszonozni a vendégszeretetet azoknak a csodálatos embereknek. Mai szemmel nézve minden nagyon egyszerűnek tűnik – kapcsolatokat létesítettünk, idővel megerősítettük őket, és szorosan kapcsolódtunk a világ DIY szcenájához.

Idén új albumot adtatok ki, több mint két évtizede az elsőt. Mik a reakciók, és elégedettek vagytok vele?

Georg: Igen, az örökkévalóságig tartott, hogy kiadjuk az albumot, mert lassúak és lusták vagyunk (ha-ha). Az első reakciók rendkívül pozitívok voltak, mivel az első adag alig egy hét alatt elfogyott. Elégedettek vagyunk az album hangzásával, és úgy gondolom, hogy akik szeretnek minket, pont ilyen lemezre számítottak. Sokan kerestek meg minket a világ különböző pontjairól az album meghallgatása után, és küldtek olyan üzeneteket, amelyekben nem rejtették véka alá elégedettségüket és dicsérő szavakat. Természetesen mindez nagyon büszkévé tesz minket, és megerősíti, hogy jó munkát végeztünk az új albummal. Köszönetet kell mondanom az Adult Crash Records kiadónak is a jól végzett munkájáért.

Tudsz párhuzamot vonni a korai munkáitok, konkrétan a 2005-ben készült „De Una Vez” és az új „Ira” album között?

Georg: Nem sokat változtunk. Az új album dalai egy árnyalattal lassabbak, míg azon az első kislemezen, a 2008-ban megjelent Solid Decline-nel split albumként talán kicsit dallamosabbak, de ez árnyalatok kérdése. Még mindig mi vagyunk. Tegyük fel, hogy a „Hullas de Odio” (2010) dalai a leggyorsabbak más kiadásokhoz képest. Az új „Ira” albumon stílusosan kevertük az összes korábbi évek munkáját.

A számaitok spanyolul vannak, mivel az énekesnő, Carolina chilei. Egyáltalán hogyan csináltok dalokat, ki írja a szöveget? Csak ő, vagy a banda többi tagja is be van vonva?

Georg: Mundi, a basszusgitárosunk a legkreatívabb ember a bandában, és ő a felelős a dalok készítéséért. Pontosabban egy ötlettel jön a próbára, előadja a javaslatait, eljátssza a részeket, majd közösen elkészítjük a hangszereléseket és összerakunk minden dalt. Ami a szövegeket illeti, azokat kizárólag Karolina írja, a témákat ő maga választja, leginkább Latin-Amerika költői és politikai helyzeteit a személyes szemszögéből.

Az összes zenekar, amelyben részt veszel/vettél, nyomot hagyott Ausztria határain túl. Mesélnél többet a Demenzia Kolektivával, Sotatilával, Suicidasszal és természetesen a Ruidosa Inmudiciával végzett munkáidról? Te írod-e a szövegeket ezekben a bandákban, és hogyan döntöd el, melyik dalszöveg melyik zenekarhoz illik?

Karolina: Nem minden bandának írok szöveget, hanem csak a Demenzia Kolektiva és a Ruidosa Inmundicia számára. A témáik hasonlóak, de az, ahogy én éneklem őket, más. A Demenzia Kolektiva valamivel erősebb a személyes pecséttel rendelkezik, ha mondhatom így. A Suicidasban én írom az összes dalt, miközben a basszusgitárosunk írja a szöveget, és ez nagyon jól működik neki. Csak pár dalt írtam a Sotatilában és ennyi. Nem voltam eredeti tagja a bandának. Amikor csatlakoztam hozzájuk, a végeredményre érkeztem. Ha a Ruidosa Inmundiciáról van szó, a szövegíráson kívül a dalok megformálásában is részt veszek. Bár minden banda más és más, ha meghúzzák a határt, akkor mindegyik alapvetően punk.

Van egy kislányod. Hogyan reagált, amikor először látta az anyját a színpadon?

Karolina: Így van, van egy lányom, aki nemrég lett három éves. Rengeteg időt töltünk együtt, csodálatosan jól éreztük magunkat a vakáción, élveztük minden pillanatát, de még mindig nem vittem el koncertekre. Talán ha felnő, és akarja, de még túl korai.

Szerinted melyik Ruidosa Inmundicia kiadvány a zenekar személyi igazolványa?

Karolina: Először is azt mondanám, hogy ezek a mi koncertjeink, mert egy igazi live band vagyunk.

Mit várhat a To Be Punk Fesztivál közönsége a fellépéstől?

Karolina: Gyors, dühös hardcore punk!

Köszönet Zgronak a munkáért!

Kapcsolódó cikkek

XV To Be Punk.Festival – Koncertbeszámoló

Steve

Yöu interjú – Amit énekelünk, azt személyes élményeink ihlették, így a YOU olcsó pszichoterápia számunkra

Steve

Staticø interjú – Végre vannak kölykök a belgrádi koncerteken, és remélem, aktív részesei lesznek a szcenának

Steve

Rixe – a kezdet

Steve

Neuspeh interjú – Nem a pesszimizmusról beszélünk, hanem arról, hogy szilárdan a földön maradunk, és ne kövessünk el olyan hibákat a múltból, amelyek visszatérnek

Steve

Liquid SuperCharge interjú – Pulából származnak és Rock’n’Roll-t játszanak

Steve

Lion’s Law – a kezdetek

Steve

La Inquisicion interjú – Fejezzétek ki, amit igazán éreztek, és legyetek önmagatok!

Steve

Death Side interjú – Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a japán Hardcore Punk hangzást átadjuk a közönségnek

Steve

Odpadki civilizacije interjú – Még mindig vannak háborúk, éhezés, pusztítás és más igazságtalanságok, amelyekre fel kell hívni a figyelmet

Steve

Kriva Istina interjú – Még ha soha senki sem hallgatna minket, akkor is jó móka lenne azt a zenét játszani, amit szeretünk

Steve

Agregat interjú – Azt akarja, hogy minden megremegjen, mosolyogjon és táncoljon, mindenkit szívesen látunk, szeressük egymást

Steve

Ruidosa Inmundicia, Maradonna, The Fight, Knife In The Leg, Goblin Gore, Kötelező Közhelyek – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek