Hírek

A Deep Purple lesz a Fezen Fesztivál exkluzív fellépője

Kevés legenda él és virul napjainkban, és még kevesebb teszi tiszteletét közülük Székesfehérvárott. A Deep Purple viszont alsó hangon is legenda, mától pedig hivatalos, hogy amennyiben a Föld 2013-ban is forogni fog, ők bizony itt lesznek! Helyszínt a FEZEN Fesztivál biztosít a jövőre 45. életévébe lépő, megkerülhetetlen jelentőségű csapatnak, és abban már most egészen biztosak lehetünk, hogy ezzel városunk évezredes történelemkönyve egy igen fontos fejezettel bővül augusztus 3-án, a MÁV pályán.

A hírt Dr. Cser-Palkovics András,Székesfehérvár polgármestere jelentette be december 6-i sajtótájékoztatóján; megerősítendő az információt ezzel szinte egy időben a zenekar hivatalos oldalán is megjelent a 2103. augusztus 3-i koncertdátum.
Úgy tűnik idén Karácsony szelleme igazán kedves az igazi zene fanatikusokkal, hiszen a város önkormányzatának jóvoltából december 24-ig közel fél áron, 8700 Ft-ért lehet megvásárolni a FEZEN bérletet. „Egy több generációt megszólító, korszakos jelentőségű zenekar a Deep Purple. Jelenlétük Székesfehérváron nagyban hozzájárul a 2013-as Szent István emlékév méltó megünnepléséhez. Mikor Székesfehérvár Város Önkormányzata 3 évvel ezelőtt arról döntött, hogy megemeli a FEZEN Fesztivál támogatását, tette mindannak reményében, hogy ne csak a város, az ország, hanem a határainkon túl élőknek is vonzó legyen a fesztiválra ellátogatni és a belépőjegyek árát alacsonyan tudjuk tartani.”- fogalmazott a polgármester.
Az, hogy a Purple egészen elképesztő népszerűségre tett szert és, hogy a mai napig minden idők egyik legismertebb (és legelismertebb) rock zenekaraként működhet, annak köszönhető, hogy több hidat építettek, mint amennyi a Dunát átszeli, ezáltal több embert hoztak össze, mint a városegyesítés kora. Kísérletező kedvükben megannyi stílust házasítottak: rockot a komolyzenével, bluest a progresszívvel, popot a pszichedelikus hatásokkal, ezzel pedig szélesre tárták a világ arénáinak kapuit, és a tömegek hömpölyögtek, hömpölyögnek azóta is megállás nélkül befelé. Ebben elévülhetetlen szerepe van az olyan generációs himnuszoknak is, mint a Black Night, a Perfect Strangers, vagy minden hangszerboltos verejtékes rémálma, a Smoke On The Water.(Sokat elmond a dal erejéről, hogy tíz gitárosból hét a mai napig ennek főriffjével próbálja ki az áhított hangszert.) Emellett nem csak a közönség és a zenész szakma hajtott egyként fejet előttük, de a Guiness Rekordok Könyvébe is beírták nevüket: 1972-ben elnyerték „A leghangosabb pop zenekar” címet.

Karrierjük során 18 stúdióalbumot adtak ki, ezeknek több mint fele a slágerlisták élmezőnyét ostromolta, összesen bőven megfejelve a 100 millió eladott példányt. Megszámlálhatatlan koncertlemezük jelent meg, melyek közül leghíresebb, az 1972-esMade In Japan, melyet sok helyen minden idők legjobb élő felvételeként jegyzik. A FEZEN-en is megfordult Dream Theater például több ízben lerótta tiszteletét a csapat előtt azzal, hogy teljes egészében előadták ezt az anyagot. Kevés kereskedelmileg gyengébben teljesítő lemezük is bővelkedik a zenei értékekben, minden korszak meghatározó volt a mögöttük sorakozó muzsikusgenerációk számára. Egyaránt erős hatást gyakoroltak olyan tradicionális bandákra, mint az Iron Maiden, és olyan progresszív csapatokra, mint a Mars Volta, a tavalyi FEZEN legzajosabb sikerét elérő Machine Head pedig a nevét is a Purple egyik klasszikus albumáról kölcsönözte.

Négy és fél évtized elképzelhetetlen változások nélkül, ezek pedig több ízben érintették a zenekar felállását, ám nálunk a lehető legklasszikusabb formáció háromötöde tiszteletét teszi! Jon Lord, a Hammond Ura, minden idők egyik leghíresebb billentyűse idén nyáron elhunyt, így ő már sajnos nem, de az együttest vele megalapító Ian Pace, „A” Purple énekes Ian GillanRoger Glover basszer (szintén a klasszikus felállás alappillére), a közel 20 éve csatlakozott Steve Morse és a Lord helyén játszó Don Airey itt lesznek! Ez az impozáns névsor pedig az egyik oka annak, hogy a legenda szó velük kapcsolatban kevés, hiszen nem egy, hanem egyszerre öt legenda lesz jelen augusztusban Székesfehérváron. Amit pedig nekünk játszanak majd, az egyértelműen felejthetetlen lesz, hisz ők mindig meglepik a közönséget.
A „világ egyik legtöbbet turnézó zenekara” címet büszkén viselő formáció a kiszámítható rutint elkerülendő, a jól ismert dallamokat improvizatív, izgalmas zenei betétekkel dobja fel, ezzel pedig minden koncertjüket megismételhetetlen eseménnyé teszik!

Bővebb információ:
www.fezen.hu

Kapcsolódó cikkek

FEZEN Fesztivál 2013 – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Portugál metál és mexikói lazulás, internacionális hepaj a FEZEN-en

KMZ

FEZEN Turnéra, magyar! – Idén a közönség turnézik a FEZEN-en

KMZ

FEZEN – Az Arch Enemy helyett a Moonspell érkezik augusztus 1-jén

KMZ

Itt az első 40… Újabb fellépők a FEZEN-en

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek