Hírek

A Festerday kiadja 2CD/3LP gyűjteményét a Svart által

Nem sokkal az olyan bandák archív lemezeinek kiadása után, mint az Abhorrence, Xysma és Mordicus, a Svart Records még mélyebbre ás az elmúlt évek finn death metál szcénájába a Festerday teljes munkásságával. A …The Four Stages of Decomposition… című dupla CD / tripla LP csomag a Festerday teljes stúdióanyagát, élő és próbán elhangzott ritkaságait, plusz kilenc régi dal újfajta feldolgozását tartalmazza, melyeknek a banda új neveket adott, újrarögzített, és újrakomponált. A Festerday …The Four Stages of Decomposition… anyagának tervezett kiadási dátuma május 29., belehallgatni pedig ITT lehet.

A Festerday  a finn Pietarsaari (Jakestown) városkában alakult körülbelül 1989-ben, amikor négy, 13-14 éves srác (Timo Kontio, Kena Strömsholm, Miikka Timonen, és Jallu Honkaniemi) találkozott a helyi ifjúsági centrumban, és rájöttek, hogy mindnyájukat ugyanaz érdekli az underground szcénában. A tagok már részt vettek valamilyen formában egy-egy zenekarban, de azoknak a bandáknak a zeneisége nem igazán úgy alakult, ahogy tervezték. Az underground közeg valami különlegeset ajánlott a fiúknak. A kazetták cserélgetése és a fanzine-ek által egyre jobban bekerültek a körforgásba, és pár hónap után a négy srác már a helyi ifjúsági centrum épületeiben próbálta punk, thrash és death metál számok feldolgozásait.

Ekkor még a bandának nem volt neve, majd eleinte Mortuary néven futottak amíg a csapat el nem nyerte végleges, Festerday nevét – ezt egy Carcass számból vették, és ezzel igazából meg is határozták fő csapásirányukat. A csak egy gitárossal való munkának megvoltak a hátrányai, ezért felkérték Teemu Saarit, hogy csatlakozzon a felálláshoz. Teemu és Timo akkoriban már próbálgattak együtt dallamokat, így Teemu felvétele egyértelmű lépésnek tűnt.

A csapat első állandó felállásában Timo és Teemu gitározott, Kena énekelt, Miikka dobolt és Jallu basszusgitározott; ez a felállás 1989-től 1991-ig tartott. Ez idő alatt a tagok több demót vettek fel, és olyan csapatok előtt játszottak, mint a Headache, Jungle Yuppies, Extreme Disco Terror, és Kaasukammio. Pár Festerday-jel közös helyi koncert után Jallu és Miikka 1991-ben elhagyták a bandát saját, Ödeema nevű punk/HC bandájuk kedvéért.

Azon a ponton megfelelő tagokat találni a Festerday-be lehetetlennek tűnt. Szerencsére a srácok jóban lettek a Carnifex bandával, aminek dobosa, Pentele besegített, majd idővel többnek bizonyult, mint egyszerű beálló tag. Pár próba után és még mindig bőgős nélkül a banda úgy döntött, felveszi első demóját. Az eredménnyel viszont nem voltak megelégedve, így úgy döntöttek, nem adják ki az anyagot. Pentele-t lekötötte a Carnifex, de beajánlotta Teemu Kilponent a Masacre nevű death/thrash bandából. Kilponen pedig ismert egy varázsujjú zenészt, és bemutatta Jakke Mäki (RIP) basszusgitárost a bandának.

Így 1992-ben megalakult a második stabil felállás, és jött a második demó valamint egy split anyag a Carnifex-szel. Az állandó tagok mellé állandó logó is kellett. A megfelelő embernek a francia művész, Christopher Moyen bizonyult, akinek már volt neve underground körökben, és munkáit jól ismerték. Moyen ötlötte ki az első hivatalos logót, a Christ Rotting on the Cross demójának borítóját, és egy pár flyert. A split hivatalos kiadására ugyan nem került sor, de így is kapott egy kis figyelmet a fanzine-ekben a kazetták cseréje és a kis rádióadók által. A harmadik demót ugyanabban az évben vették fel, de az előző demókhoz hasonlóan ez sem ért meg egy hivatalos kiadást. A demók neve egyszerűen I, II, és III volt. Többek között olyan kiadók érdeklődtek a banda iránt, mint a Wild Rags, Peaceville, és a Drowned, de üzletre valahogy soha nem került sor.

Harmadik demója után a Festerday elkezdte a zenei határokat kicsit kijjebb tolni, aminek az eredménye egy 25 perces, négy nyelvű szám lett, melyet elpróbáltak, de stúdióban soha nem rögzítettek. Nem sokkal ezután, 1993-tól a banda szünetelt, majd a tagok saját útjukra indultak, új bandákkal. 1994 és 2013 között különböző zenekarokban aktívak voltak mielőtt úgy döntöttek, befejezik a projektet amit egyszer félbehagytak – a régi basszusgitáros, Jarkko emlékére, aki a Painflow-val közös albumának befejezése után hirtelen öngyilkosságot követett el 1999-ben.

2014-ben a banda elkezdte próbálni a 25 éves dalokat. Ekkor csatlakozott Antti Räisälä basszusgitáros a Total Vomit Experience bandából, és a banda teljes körű tagja lett; ekkor kezdett testet ölteni egy album terve. Ugyanebben az évben a finn lemezkiadó, a Svart Records érdeklődött a banda iránt, ami után végre szerződés is született. A végeredmény a Festerday …The Four Stages of Decomposition…. anyaga.

Festerday: …The Four Stages of Decomposition… számlista

  1. I Breathe Death*
    2. Necrolatry (Risen from the Grave)*
    3. Mouth-To-Mouth Vomiting*
    4. …Life…Hearse…Mould*
    5. Wonderful Worms*
    6. Rotting under Goregeous Autumn Colors*
    7. Shit-Blistering*
    8. Romantic Regurgitation of Excrements*
    9. Maggot Infested Corpse*
    10. A Writhing Mass of Flesh-Eating Maggots
    11. Necropsy (Buried but Resurrected)
    12. Dismembered and Devoured
    13. Carunculae under Skin
    14. Palpation of the Dissected
    15. Life Among Tears and Clouds
    16. In Gorgeous Autumn Colors
    17. Wonderful Worms
    18. Born in a Casket
    19. Cadaver’s Vomit
    20. Gastrointestinal Haemorrhage
    21. Putrified Corpses
    22. Ready to Die
    23. Snorting Bile
    24. Your Bones Around My Neck
    25. Entangled in Entrails
    26. Stiff Swollen and Blue
    27. Forever…Rotting
    28. Ready to die
    29. Hacked into Pieces

* = „újrakomponált” új verziók

TOVÁBBI INFÓ: www.facebook.com/pages/Festerday/118818381482365

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek