Hírek

A Nuclear War Now! kiadja a Necromancy elveszett mini-albumát!

A görög föld a ’90-es évek második hullámú black metáljának egyik legtermékenyebb talaja volt, a Rotting Christ, Varathron, és Necromantia bandákat pedig egyértelműen a görög black metál színtér őseinek nevezhetjük. Egy másik, akkoriban aktív bandát, a Necromancyt azonban sokszor csupán egy “elő-Necromantia” projektnek gondolják, mivel egy ideig Morbid/Magus Wampyr Daoloth is a banda tagja volt mígnem 1990-ben távozott, hogy a Necromantiának szentelhesse idejét. Az eredetileg R.O.T. (Reek of Terror) néven kezdődött Necromancy a death metál szcénából emelkedett ki. A bandát Hades (Chris Tsoukalas) gitáros és Living Dead (Giannis Karasarinis) gitáros/énekes alapította. A csapatot Unblessed (Vagelis Vafias) dobos és a fentebb említett basszusgitáros, Morbid egészítette ki. Ez a zenészgárda alkotta meg a Necromancy 1989-es Visions of Lunacy demóját, mely korai szakaszában örökítette meg a bandát: elvadult deathrash, gonosz szándékkal túlcsordulva. Bár a demóanyag hatalmas potenciált sejtetett a bandának, a Necromancy élete mégis rövid volt.

Az viszont sokak számára ismeretlen tény, hogy a Necromancy Morbid távozása után is alkotott, amikor is a korábbi ritmusgitáros, Hades átvette a basszusgitárt. 1991-ben a Necromancy trióként vonult stúdióba az Ancient Wrath című MLP felvételeire. Az Ancient Wrath anyagot alkotó három szám azonban soha nem látott napvilágot, sem sok más dal, melyeket a banda megírt, de nem vett fel. 1992 telén a görög katonaságban való szolgálata közben Living Dead szívrohamot kapott, és 20 éves korában elhunyt. Living Dead nélkül Hades és Unblessed missziójuk megszakítása mellett döntött, az Ancient Wrath MLP pedig nem került kiadásra, és több mint két évtizedre feledésbe merült.

Most azonban, szeptember elsején a Nuclear War Now! Productions 12”-s bakeliten kiadja a Necromancy Ancient Wrath lemezét. A három felvétel felfedése monumentális esemény, nem csak az akkor burjánzó görög black metál mozgalom történelmi darabjaként, hanem mert az MLP önmagában is a görög black/death metál hangulatának fantasztikus bemutatása. Olyan kevés felfedetlen titok maradt már ezen a színtéren, hogy a Necromancy egy kiadatlan anyaga abból az időből, mikor a banda épp hogy csak elkezdte stílusát és hangját élezni, egészen különleges esemény.

A Necromancy megközelítése az Ancient Wrath anyagon egészen egyedi, még figyelemreméltóbbá téve a felvételek kiadását. Míg a banda hangzását még érezhetően befolyásolta a klasszikus thrash és death metál, valamint az első hullámos black metál mely korábbi munkájukra is hatással volt (pl. a Sodom, Kreator, Obituary, Necrodeath, Bathory, Venom, Celtic Frost), az MLP-n a fókusz mégis élesen arra a különleges, helyi black metál stílusra terelődik, mely akkor kezdett megfoganni Görögországban. A lemez zeneileg szenvedélyes ám kezdetleges; az Ancient Wrathen nem hallható kéretlen virtuozitás. A hangszerelés lecsupaszított, a hellén black metál esszenciájára lepárolva. A gyártás – bár nem inkompetens – az egyes hangokat szabadon hagyja, kitárva és sebezhetően megmutatva a dalok idegrendszerét.

Kevés olyan felvétel van a görög black vagy death metál felhozatalban, mely olyan jól bemutatja az egyedi, csak rájuk jellemző megkapóan nyers lelkületet, mint a Necromancy Ancient Wrathje. A dalok közepes tempójú, repetitív és szinte állandó dobszólamokra építkeznek, és megbízhatóan precíz basszusjátékra. A gitár ellenben törékeny és szórványos, kiszámíthatatlanul robban majd eltűnik, a deathrash energikus kezdeteiből, az akkoriban felemelkedő norvég hangsúlyokból, és a határtalan görög melankóliából merítve ihletet. A hangzásbeli réseket több rétegnyi billentyűhang tölti ki, horrorisztikus elemeket csempészve Living Dead hörgő vokáljai alá. Az örömtelen és gonosz hangulattal átitatott MLP ugyanazt a borongós és erős gonoszságot sugallja, mely minden időtálló görög black és death metál felvételt beleng.

Necromancy: Ancient Wrath számlista
1. Ancient Wrath 1
2. Ancient Wrath 2
3. Forbidden Rites

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek