Hírek

A Nuclear War Now! újra kiadja a Mastiphal banda kultikus debütáló albumát

A black metál alfajának teremtői által megalkotott legkorábbi alapjaitól való egyfajta távozásként az 1990-es évek elején több európai banda elkezdte saját kotyvaszának megalkotását egyedi elemeik hozzáadásával az eredeti recepthez. A billentyűk hozzáadása például ennek a fejlesztett black metálnak védjegyévé vált, ahogy azt talán legjobban a norvég Emperor munkássága mutatja. Bár ezt a korai billentyűs black metál hangzást általában Norvégiához kötik, valójában több elszigetelt európai országra is jellemző volt, többek között Lengyelországra, ahol a ’90-es évek első felében létrejött a hírhedt Graveland banda is.

A kevésbé ismert katowicei Mastiphal  (mely nem azonos a Gdańskban körülbelül ugyanabban a korszakban létrejött Mastiphal bandával) is az Emperor és a Graveland által korábban felfedezett utat követte, mind az általános hangzást, mind a billentyűk használatát tekintve. Bár nem annyira ünnepelt, mint a fentebbi két banda, melyek kétség kívül hatottak is rá, a Mastiphal 1995-ös debütáló For a Glory of All Evil Spirits, Rise for Victory albuma sok olyan jellegzetességet mutat, melyek az előbbi két bandára is jellemzőek. A melankolikus “Tęsknota czasów minionych” és “And jeziorami myśli nieśmiertelnej” – melyek suttogott lengyel nyelvű szövegei egyedi hangulatot adnak az albumnak – kivételével mindegyik számra közepes-gyors tempó jellemző. A csúcspont talán a több mint nyolc perces “Flames of Fire Full of Hatred” szám, melyet több tempóváltás és dallamfejlődés jellemez, és mely a jól megírt és kellő tehetséggel előadott gitár riffek ezrével megmutatja, hogy ez az album minden, csak nem egyoldalú. A figyelmes hallgató továbbá minden egyes hangszert tisztán meg tud különböztetni a gondos gyártásnak köszönhetően, az album így elkerüli azt a sok mai banda által elkövetett hibát, hogy hangzása túl kusza és sűrű lenne.

Eredeti, 1995-ös CD-s kiadása a Baron Records által és a következő évi, a relatíve ismeretlen Nocturn Records gondozásában történt kiadása óta a Mastiphal For a Glory of All Evil Spirits, Rise for Victory című albuma többnyire az ismeretlenség homályában szenvedett. Ám most végre megkaphatja a rég megérdemelt elismerést, mivel a Nuclear War Now! Productions büszkén jelenti be a lengyel death metál ezen példamutató anyagának újrakiadását július 31-re bakelit- és CD-s formátumokban, a black metál evolúciójának olyan korszakára vetve fényt, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mastiphal: For a Glory of All Evil Spirits, Rise for Victory számlista
1. Battle
2. For a Glory of All Evil Spirits, Rise for Victory
3. Flames of Fire Full of Hatred
4. Wind of Stakes
5. Tęsknota czasów minionych
6. Calling from the Past
7. Aim
8. Legion
9. And jeziorami myśli nieśmiertelnej

Kapcsolódó cikkek

MASTIPHAL – Parvzya

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek