Hírek

A Nuclear War Now! újra kiadja az Elysian Fields kultikus debütáló albumát

A korai ’90-es évek görög black metálja jogosan a tér és idő egyik legszerencsésebb összeállása a műfaj történetében. Viszonylag kevés olyan alfaja van a metálnak, melyet olyan könnyen be lehet azonosítani egy szűk kontextusból kinövő hangzásként, mint amelyet többek között a Rotting Christ és Varathron bandák fémjeleztek. Ugyanezen szcéna kevésbé ismert csapata között van az Elysian Fields is, akik először 1994-ben és 1995-ben kijött promó kazettáikkal hívták fel magukra a figyelmet hazájukban. A banda korai szakaszában létrejött egyedi hangzás, melyet ezeken a kazettákon is bemutattak, hamar az ismert Unisound Records soraiba juttatta őket, aminek eredménye a debütáló 1995-ös Elysian Fields album, az Adelain volt – egy lemez, mely tisztelgés a fentebb említett honfitársaik előtt, valamint más behatások különleges elegye is egyben.

Bár magába foglalja a black metál olyan kezdetleges elemeit is, melyeket például a Rotting Christ Thy Mighty Contract és a Varathron His Majesty at the Swamp albuma tett hallhatatlanná, az Elysian Fields Adelain című anyagában az a death metál is tapintható, melyet a svéd At the Gates és a brit My Dying Bride gothic death/doomja tárt elénk először. A legszembetűnőbb különbség ezen anyag és a többi görög black remekmű között az, hogy az agresszív black metál riffek közti bús, dallamos hidak sokkal hangsúlyosabbak. Ezeket gyakran zongora is kíséri, vagy még gyakrabban elbeszélt vokál, mely megvalósításában nagyon hasonlít a My Dying Bride Turn Loose the Swans anyagára. Ezt leszámítva is az Adelain minden, csak nem gyengéd – épp az ellenkezője. Dallamos aspektusa sokkal inkább kontrasztot állít és ezzel ki is hangsúlyozza azt az elemi black metált, mellyel együtt edződtek, és megmutatják, hogy a látszólag egymástól távol álló behatásokat milyen nagyszerűen tudják ötvözni.

Augusztus 15-én a Nuclear War Now! Productions büszkén tárja elénk az Adelain első újrakiadását CD-n és bakelit formátumokban eredeti, 1995-ös Unisoundos kiadása óta. Amellett, hogy a Rotting Christ és a Varathron második albumainak kiadóján is osztoztak, az Adelain szintén a legendás Storm Studióban került felvételre a Necromantiás George Magus felügyelete alatt, mely még több hitelességet ad a banda görög pedigréjének. Az újrakiadásban ott lesz három ritka bónusz track is a fentebb említett 1994-es és 1995-ös promó kazettákról. Az anyag Görögország prominens helyét ünnepli a black metál történelmében.

Elysian Fields: Adelain számlista
1. I of Forever
2. As One
3. Un Sentiment / I Was Dying Once Again
4. Of Purity and Black
5. Foredoomed Elegy
6. Father Forgive Them (For They Do Not Know)
7. Elysian Fields
8. Deicide / The Auspice
9. Elysian Fields
10. Father Forgive Them (For They Do Not Know)
11. Deicide / The Auspice

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek