Hírek

A tűz még ég: újra kiadásra kerül a Stress életműve, pénteken Kísértetkastély 25 lemezbemutató koncert

2016. április 18-án újra kiadásra kerül a legendás heavy metal banda, a Lőrincz Tibor énekes vezette Stress mindkét nagylemeze a Hammer Records / Hammer Music gondozásában.

A 2005-ös “A tűz még ég” és az 1991-es “Kísértetkastély” albumok ezúttal kibővített booklettel, extrákkal megpakolt önálló CD-ként kerülnek a boltok polcaira. Utóbbi az eredeti DAT-szalagokról frissen újramaszterizált 2016-os “25 éves jubileumi” változatban, korábban kiadatlan extrákkal.

A “Kísértetkastély” CD multimédia részén egy mp3-as könyvtár is található. A “Demóválogatás 1977-1997” című gyűjtemény bemutatja a Stress együttes első húsz évének emblematikus dalait. Azokat is, melyek az előző rendszer ellentmondásos kulturpolitiájának következményeként, -hivatalos kiadványok híján- csak a koncerteken érhettek klasszikussá.

A két Stress CD, -limitált darabszámban- már három nappal a hivatalos megjelenés előtt, 2016. április 15-én, pénteken elérhető lesz a budapesti Crazy Mama Music Pub-ban, amikor is egy dedikálással egybekötött, kiemelt nagy  buli alkalmára újra összeáll a Stress két régebbi, az 1991-es “Kísértetkastély”-t készítő klasszikus-, és a ‘80-as évek első felében működő, a korai demókat rögzítő felállása. Valamint a RockBlock és a HitRock együttesek, és további sztárvendégek.

A kiemelt nagykoncert vendégzenekara a Fekete Sereg zenekar lesz. A történelmünk eseményeit megéneklő heavy metal banda a „Hollók Földjén” című friss CD-jét mutatja majd be, mely a Hunyadi Mátyás halálát követő, nehéz és komor időszakot eleveníti fel.

Favebook: www.facebook.com/events/477829822409414

Lőrincz Tibor 1976 óta áll színpadon. Pályafutását a Galaxis együttes énekeseként kezdte, ahol már együtt játszottak Borhidi „Jimmy” Miklós gitárossal. Majd 1977-ben megalakult a Stresszenekar, melynek eredeti felállásban Lőrinczen túl Jankai Béla billentyűs, Kovács Miklós gitáros, Siba János basszusgitáros és Inczédy Gábor dobos játszott még.

1978-ban Borhidi Miklós lett a Stress gitárosa és a fő zeneszerzője. Ekkortól fordultak a heavy metal  felé, -Magyarországon valószínűleg elsőként-, elsősorban a Judas Priest és a Black Sabbath lemezeinek hatására. Már az első időszakban, a korai klubkoncerteken is gyorsan népszerűséget szerzett magának a Lőrincz – Borhidi- Jankai – Siba – Inczédy formáció. Ezt tovább erősítette az országos megmérettetés, hiszen nem sokkal később már a Piramis vendégeként turnézhattak. Sikereik és addigi munkájuk elismeréseként 1980-ban megnyerték az FMH tehetségkutatóját.

1981-ben Jankai Béla a Prognózis együttesben folytatta a muzsikálást. Távozása után billentyű nélküli, keményebb hangzást alakítottak ki. Ekkor váltottak véglegesen a korábbi vegyes -részben metalos, részben hard rockos, illetve részben új hullámos- zenei világról a vegytiszta metalra. A nimbuszuk ezután is folyamatosan emelkedett, így sok jeles eseményre kaptak meghívást, például a Dorogi Rockfesztiválra, ahol negyvenezer ember előtt léphettek színpadra.

A ‘80-es évek első felében a Pokolgép, a Moby Dick, a Rockwell, a HitRock és a Missió mellett a Stress volt a hazai heavy metal egyik zászlóvivője, a műfaj magyarországi meghonosítója. Utóbbi két bandával közösen, -itthon elsőként,- Heavy Metal Klubot is szerveztek, melynek helyszíne a Fővárosi Művelődési Ház színházterme volt.

 

további Stress info:

zenekari weboldal: stress.uw.hu

zenekari facebook oldal: www.facebook.com/Stress-zen%C3%A9szegy%C3%BCttes-1451841011798753

kiadói facebook oldal: www.facebook.com/HammerRecordsHungary

Kapcsolódó cikkek

40 éves a Stress – Szülinapi koncert, vendégzenekarokkal a Crazy Mamában

KMZ

Időutazás: Lőrincz Tibor 40 éves színpadi jubileumát, valamint a Stress első albumának 25 éves évfordulóját ünnepli a rockszakma

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek