Hírek

A világ legjobb tánczenéi a Szigeten

Összeállt a Sziget 2012 világzenei programja, mely 120% tánczenével veszi ki a részét  a  jubileumi  fesztivál  kínálatából.  Az  eddigi  négy  helyett  napi  öt  fellépő nyújtja a világ legjobb tánczenéit öt napon át. Az idén – a táncos pörgést hangsúlyozva – World Music Party Stage néven jelentkező népszerű helyszínen ott lesz az eredeti felállású The Pogues illetve Goran Bregovic és Emir Kusturica bandája, jön a Shantel & Bucovina Club Orkestar s a hazai felhozatalban a PASO, a Besh o droM és a Quimby. És még egy jó hír: a világ első számú világzenei magazinja, a Songlines a műfaj top fesztiváljai közé sorolta ismét a Szigetet.

A Világzenei Nagyszínpad legjobb hagyománya szerint a fellépők között éppúgy megtalálhatók   az  újabban  jelentkezők,  mint  a  legütősebb  sztárok,  sőt  arról  sem feledkeztek  meg  szervezői,  hogy  egy  olyan  nagyágyút  is  elhozzanak,  amely  most robban először hazánkban. Nem más ez, mint az eredeti felállású, híres-hírhedt The Pogues,  az  ír  folk-punk  műfajteremtő  legendája.  Jó  húsz  év  telt  el  azóta,  hogy  a zenekar legendás énekese, Shane MacGowan kivált a bandából, majd egy másikat alapított Shane MacGowan & The Popes néven. Ám sem az, sem a nélküle tovább próbálkozó Pogues nem ért a nyomába az 1982 és 1991 között működő (eredeti) Poguesnak, mely olyan örökéletű albumokat tett az asztalra, mint a Rum, Sodomy And The Lash és az If I Should Fall Grave With God című. Ez az eredeti és felülmúlhatatlan Pogues 2001 óta néhány koncertre minden évben összeáll, és most határtalan büszkeséggel jelenthetjük be, hogy a Szigeten is fellép.

Az ír muzsika szerelmesei mellett persze a latin és balkáni zenék, továbbá az utóbbi években  mindent  elárasztó  ska hullám  rajongói  is megkapják  a magukét.  Olykor két (vagy akár három) legyet is ütve egy csapásra, hiszen a spanyol La Selva Sur és Che Sudaka vagy a mexikói Los De Abajo a latin ska legjobbjai közé tartozik, míg az olasz Figli   Di   Madre   Ignota   „spagetti   Balkánnak”   titulálja   vadnyugati-balkáni-jamaicai ötvözetét, nem beszélve a francia Sergent Garciáról, amely a raggamuffinból és a salsából alkotta meg a maga külön bejáratú – salsamuffinként ismeretes – univerzumát. És akkor a bosnyák Dubioza Kolektiv, a szicíliai Roy Paci & Aretuskal illetve az orosz tánc- és népdalokat elementáris skába oltó Leningrád még nem is került szóba…

A ska mellett a balkáni eredetű zenék divatja uralta az ezredforduló óta eltelt évtizedet, és ez nem lesz másként a Szigeten sem. Hogyan is lehetne, ha olyan ragyogó csillagok adják át egymásnak a stafétát, mint a szerb Goran Bregovic Wedding And Funeral Band  és  az  Emir  Kusturica  &  The  No  Smoking  Orchestra,  a  német  Shantel  & Bucovina Club Orkestar, illetve a moldovai Fanfare Ciocarlia?

Balkán és ska – ezek a hívószavai a műfaj hazai éllovasainak, a Besh o droMnak és a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, valamint a magyar-ukrajnai-német  Rotfrontnak is.

Persze semmi kényszerpálya… Idén a világzenei színpadon arat a Quimby együttes is, és  nem  kérdéses,   hogy  a  fesztivál  legnagyobb   csemegéi  közé  tartozik  a  bajor rezeszenét újraértelmező LaBrassBanda, a marokkói gnawa-rockon alapuló Orchestre National De Barbés és a szakállas görög slágereket felturbózó Imam Baildi is.

S ott sorakozik még megannyi kiváló banda, így a francia-algériai HK & Les Saltimbanks, az európai klezmer színtéren meghatározó Amsterdam Klezmer Band, a spanyol Muchachito Bombo Infierno, a mexikói Molotov és a Salamon-szigetekről érkező Narasirato.

Huszonöt kihagyhatatlan banda, huszonöt kihagyhatatlan koncert, szóljon, akinek erre a hétre jobb ötlete van…

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek