Hírek

Anathema – Régi tagokkal érkezik jövő héten a zenekar

Pár nap múlva indul a 25 éves Anathema különleges, visszatekintő turnéja, melynek első állomása a budapesti Barba Negra Music Club lesz április 8-án. Erre a koncertre a korai és a legfrissebb albumok kedvelői is egyforma lelkesedéssel készülhetnek, hiszen a Resonance turné keretében a zenekar minden nagy korszakát megidézik majd a színpadon, méghozzá az egykori tagság, így Duncan Patterson és Darren White vendégszereplésével.

A zenekar énekes-gitárosa, Vincent Cavanagh nemrég a következőket mondta el egy interjúban, melyet a Huffington Postnak adott: „Nagyon várom a Resonance turné indulását. Ennek okai közül a legfontosabb talán az, hogy a koncerteken és a próbákon mi magunk is eljátszhatjuk, és így ismét átélhetjük a régi albumok világát. Ez lehetőséget ad a zenekarnak arra, hogy megerősítsük a kötődésünket ezekhez a dalokhoz, hiszen a kapcsolat akkor válik igazán hevessé és zsigerivé, amikor ténylegesen előadod azokat. Ezek a művek nem csak a diszkográfiánk, hanem az életünk részei is egyben, amit szeretnénk megvédeni és közel tudni magunkhoz. Sokszor feltételezik rólunk, hogy a bennünk végbement változások miatt figyelmen kívül hagyjuk a korai lemezeinket, de aki ezt gondolja, az nem ismer minket igazán jól.

Ez a turné most számunkra is lehetőséget nyújt arra, hogy tisztelegjünk az örökségünk előtt, és a két ember előtt, akik hatalmas szerepet játszottak a zenekar megalakulást követő éveiben: Darren White egykori énekesről és Duncan Patterson basszusgitárosról van szó. Mindketten igazi látnoknak számítanak, dalszerzők és tehetséges szövegírók egyben, és a korai évek Anathemájához hozzátett kreatív energiáikat nem lehet túlbecsülni. Szerencsére még mindig nagyon közel állunk egymáshoz, de régóta nem találkoztunk, így a közös turné biztosan remek móka lesz. Legalábbis ez az, amire emlékszem a régi turnékból, úgyhogy most is nagyon várom az indulást.

A koncert majdnem 3 óra hosszú lesz, 3 részre bontva, körüljárva a zenekar teljes életművét. A legújabb dalokkal kezdünk, majd visszafelé haladva jutunk el a második részhez, ahol Duncan is csatlakozik: ekkor az Alternative 4-tól a Silent Enigmáig terjedően válogatjuk majd a dalokat. A harmadik részben Darren is színpadra lép, vele a Pentecost III, a Serenades és néhány további ritka tétel is terítékre kerül. Ebben a részben én magam visszatérek a ritmusgitárosi pozícióra – akkoriban még könnyebb volt az életem! Ez a koncert jó eséllyel az eddigi legátfogóbb és legfontosabb Anathema koncertek közé tartozik majd, ami nagy eséllyel az utolsó lehetőség lesz a rajongóknak arra, hogy a régi dalokat is élőben hallják.”

A budapesti koncertre jegyek korlátozott számban még elérhetőek.

A Negative Art bemutatja: Anathema – Resonance Tour: A celebration of the entire history of Anathema music featuring special guests Duncan Patterson and Darren White
2015. április 8., szerda 20 óra
Budapest, Barba Negra Music Club
Anathema koncert – special guests: Darren White, Duncan Patterson
Belépő:  8990 Ft.
Jegyek kaphatók: CD Pince, Headbanger, Wave, Barba Negra Music Club, valamint online a www.tixa.hu oldalon (bankkártyás és SZÉP kártyás fizetés elérhető) és a Barba Negra weboldalán.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.anathema.ws/

https://www.facebook.com/negativeartprod
https://www.facebook.com/events/424324811065394/

További információk az előadóról:
Az elmúlt negyed évszázad alatt az Anathema egyedülálló és fordulatos karriert futott be, amelynek köszönhetően hűséges rajongótábort tudhat maga mögött szerte a világon. Zenei világuk komoly változáson ment át az évek alatt: John Douglas és a Cavanagh fivérek az 1990-es megalakuláskor komor doom metal zenekarként, Pagan Angel néven kezdtek el tevékenykedni, majd albumról albumra változva, fejlődve jutottak el ahhoz az atmoszférikus, hihetetlenül érzékeny és érzelemgazdag zenéhez, ami ma jellemzi őket, és amely szinte alig emlékeztet a korai évek munkásságára.

Éppen ez a változatos, oly sokat változó zenekari pálya tette kézenfekvővé az idei jubileum témáját: a Resonance turnén a zenekar olyan koncertprogrammal készül, amely a jelentől visszafelé haladva veszi sorra az Anathema nagy korszakait és lemezeit. A műsor az elmúlt évek átszellemült, progresszív rockzenéjével kezd, majd következnek a 1998-as Alternative 4 és az 1996-os Eternity lemezek gothic rock orientált slágerei, végezetül pedig a korai évek, így az 1995-ös The Silent Enigma és a ’93-as debütáló album, a Serenades is előkerül. Nemcsak a régi dalok, hanem az egykori felállás is ismét feltűnik: a korai dalok erejéig ugyanis az egykori alapító énekes, Darren White is csatlakozik, valamint feltűnik a korai időszak dalszerző basszusgitárosa, Duncan Patterson is.

A zenekart meghatározó Cavanagh fivérek egyike, Danny így nyilatkozott a Resonance turnéról: „Ezekkel a koncertekkel az Anathema teljes történetét ünnepeljük, aminek a keretében régi barátaink is csatlakoznak hozzánk. Nagyon különleges és pozitív hangulatú estékre készülünk, reméljük, hogy sokan csatlakoznak majd hozzánk ebben az életre szóló ünneplésben.” A beharangozó videót itt láthatjuk: http://youtu.be/9YShd2x_NuM

Kapcsolódó cikkek

Anathema: októberben lemezbemutató az Alcesttel

KMZ

Hot News: The legendary Anathema in Devilstone – from metal to alternative rock

KMZ

Anathema, The Ocean, Petter Carlssen – Koncertbeszámoló

Morhguel

Anathema, Demians, Angertea – Koncertbeszámoló

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek