Hírek

Bukott diák: Zámbó Jimmy feldolgozás is hallható a Dalriada új akusztikus lemezén, meghallgatható a Téli ének akusztikus verziója

2016. május 13-án, pénteken jelenik meg hazánk elsőszámű folk metal csapatának akusztikus válogatása. A Dalriada „Forrás” című albuma a NAIL Records / Hammer Music gondozásában lát majd napvilágot. A lemez első előzeteseként a “Hajdútánc” akusztikus verziója szolgál, másodszorra pedig a “Téli ének” került publikálásra.

A tizennégy tételes “Forrás” CD-re tizenegy jól ismert Dalriada nóta áthangszerelt, unplugged verziója került fel, vagyis egy csokorravaló -vegyesen késői és korai korszakos- dal átdolgozása a legkülönfélébb stílusokban, de mindvégig akusztikus köntösben; valamint Weöres Sándor“Galagonya” versének megzenésítése (egy későbbi projekt előzeteseként), továbbá két különleges feldolgozás: a “Középeurópai Hobo Blues III” Deák Bill Gyula repertoárjából és a “Bukott diák” Zámbó Jimmy-től. Utóbbi május 9-én, hétfőn debütált a legnépszerűbb videómegosztón.Ficzek András
énekes-gitáros a következőket nyilatkozta a friss akusztikus albummal kapcsolatban:

“Régóta tervezett ötletünk valósul meg a
“Forrás” albummal, hiszen az elmúlt években, gyakorlatilag az “Arany-album” óta folyamatosan napirenden volt egy ilyen lemez elkészítése. Ez év elején aztán vettünk egy mély levegőt, és belevágtunk, de akkor már igyekeztünk a lemezre kerülő dalokat, köztük a feldolgozásokat is úgy kiválogatni, hogy igazi érdekességet, különlegességet is hordozzanak a hallgatóság számára. Érdekes volt dolgozni a dalokon, és érdemes fülessel is meghallgatni az anyagot, mert telis-tele van apró kis finomságokkal, kikacsintásokkal, zenei gegekkel.

Nagyon sok stílust érint a lemez, van itt teljesen átértelmezett dal, és akad olyan is, amihez szinte nem is kellett hozzányúlni, csak eljátszani akusztikusan. Véleményünk szerint egy dinamikus, érdekes, és szerethető album született, amely jó szívvel illeszthető -persze különlegességként- a 
Dalriada sorba.”

A Zámbó Jimmy feldolgozásról:

“Régi adósságot törlesztünk ezzel a felvétellel, mert sosem volt még igazi lírai dal egyik lemezünkön sem, most mindenki megnyugodhat, ezen a CD-n van! A szövege igazán passzol hozzám, ezért is választottuk ki.”

A Középeurópai Hobo Blues III-ról:

Laura javasolta a dalt, maga a feldolgozás pedig a zenekar közös munkája, és az akusztikus jellege ellenére már-már hard rockosra sikerült. (nevet) Nagyon szeretjük!”

A Weöres Sándor verssel kapcsolatban:

Weöres Sándor “Galagonya” című verse voltaképp egy másik zenekar, a Gaborgya -vagyis az akusztikus lemezen szereplő gitáros barátunk, Kárpáti Péterrel közös projektem- első elkészült dala, viszont az átfedések, és a részben közös irányvonal miatt szépen felfért a “Forrás” albumra is. Dob és basszusgitár nincs a dalban, van viszont perka Tadeusz jóvoltából, továbbá nagybőgő, hegedű, és akusztikus gitár.”

Az akusztikus Dalriada CD már előrendelhető a zenekar hivatalos honlapjáról. Az exkluzív, limitált digipak formátumú változat mellé egyedi, csak az előrendeléshez beszerezhető póló is rendelhető, illetve az összes korábbi NAIL Records kiadású Dalriada album, kedvezményes áron!

A “Forrás” című CD bemutatása a megjelenés napján, a Barba Negra Track-ben zajlik majd, ahol -egy speciális, két részre osztott bulin- előbb egy akusztikus szett-et, majd pedig egy főként az“Áldás” album dalaira koncentráló hangosabb műsorblokkot fog bemutatni a banda.

András
a következő gondolatokat osztotta meg a Barba Negrás lemezbemutató bulival kapcsolatban:

„Egy norvég csapatot hívtunk el.
Bergtatt a nevük, és énekesnős folk rockot játszanak. Vannak velük távlatos közös terveink is. Fellép még a Nevergreen, akiket kamaszkorom óta szeretek. És fellép a Wisdom énekes NG friss csapata is, a Candlelight. Ezen a bulin fognak élőben bemutatkozni.

És persze fellépünk mi is! (nevet) Lesz majd egy harmincöt-negyven perces akusztikus blokk, utána pedig egy nyolcvan perces
Dalriada-őrület. A tavaly szeptemberben kiadott “Áldás” lemez dalaiból jó sokat előveszünk majd, mert rengeteg kritikát kaptunk az utóbbi időben, hogy keveset játszunk az új lemezről. Érdekes, mert inkább olyan vélemények szoktak jönni, hogy játszhatnánk több régit is. De örülünk annak, hogy sokan szeretik az “Áldás” nótáit.”

www.facebook.com/events/1022689254463194/

Dalriada: Bukott diák (Zámbó Jimmy cover) – klip
zene: Zámbó Imre
szöveg: Kaszás Péter
ISRC: HUA631600369
Forrás CD
2016 NAIL Records (HMR Music Kft.)

Dalriada: Téli ének (akusztikus) – szöveges videó
zene: Ficzek András
szöveg: Ficzek András
ISRC: HUA631600368
Forrás CD
2016 NAIL Records (HMR Music Kft.)

Dalriada: Hajdútánc (akusztikus) – szöveges videó
zene: Ficzek András
szöveg: Ficzek András
ISRC: HUA631600367
Forrás CD
2016 NAIL Records (HMR Music Kft.)

további Dalriada info:

zenekari honlap: dalriada.hu
zenekari facebook oldal: www.facebook.com/Dalriadahu
kiadól facebook oldal: www.facebook.com/NailRecordsHungary

Kapcsolódó cikkek

Április 9-én Moby Dick, Dalriada és Remorse a Barba Negrában

KMZ

Korpiklaani / Dalriada / From The Sky – hatalmas folk metál este volt

KMZ

Dalriada – Bécsben játszik az Einherjer zenekarral a Heathen Gathering Vol. III-on

KMZ

Dalriada 15, Nevergreen 25 – közös születésnap ünnepléssel zárja az évet októberben a folk, illetve a doom/gothic metal hazai meghatározó zenekara

KMZ

Dalriada – júniusban a Powerwolf előtt a Barba Negra Track-ben!

KMZ

TYR – európai turné és budapesti buli áprilisban a HEIDEVOLK és a DALRIADA társaságában

KMZ

Dalriada – Fellépnek a Wacken Open Air fesztiválon!

KMZ

Dalriada – Megjelent a Nyárutó, ma este turnéindító koncert a Barba Negrában!

KMZ

Dalriada klippremier, mától előrendelhető a “Nyárutó”

KMZ

Dalriada – januárban érkezik a „Nyárutó”, a zenekar friss nagylemeze!

KMZ

Dalriada a 70000 tons of Metal-on, a világ legnagyobb metal hajóján!

KMZ

Ingyenes és különleges Dalriada, Vágtázó Csodaszarvas koncert

KMZ

Dalriada: Forrás – megjelent az akusztikus album, letöltő link

KMZ

Dalriada: Forrás – május 13-án érkezik az akusztikus album

KMZ

Dalriada: Áldás – új klip, májusban nagykoncert és akusztikus album

KMZ

DALRIADA – Áldás

ST. Toma

Dalriada – Áldás album és őszi-téli Európa turné

KMZ

Dalriada „Áldás” lemezbemutató koncert – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Dalriada 10. éves Születésnapi Nagykoncert – Koncertbeszámoló

Lothwen

10 éves a Dalriada

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek