Hírek

Dalriada: Áldás – új klip, májusban nagykoncert és akusztikus album

2015. szeptember 7-én jelent meg a NAIL Records / Hammer Music gondozásában Magyarország vezető folk metal zenekarának hetedik sorlemeze, mely folytatva a hagyományokat, stílszerűen a hetedik hónap régies magyar nevét viseli. Az „Áldás” című Dalriada CD-t elsőként a megjelenés előtt az egy nappal megtartott „Rock On! Fest”-en lehetett megvásárolni. Az “Áldás” lemezbemutató nagykoncertje 2015. november 6-án volt a budapesti FolkFest-en, többek között a Korpiklaani, az Arkona és a Kylfingar társaságában.

A korong a megjelenés hetében a második helyen nyitott a MAHASZ albumlistáján és azóta is folyamatosan Top 40-es eladásokat produkál. Volt olyan hét, amikor a Dalriada összes eddig megjelent CD-je a felkerült a sikerlistára.

A lemezen közreműködő vendégművészek a hazai rock/metal élet színe-javából kerültek ki. A CD-n hallható neves vokalisták névsora magáért beszél: Schrott Péter (Tűzmadár), Nagy Gábor (Wisdom) és Szebényi Dániel (ex-Avatar, ex-Hard, ex-Kard, ex-Phoenix Files, Atilla Fiai Társulat). Továbbá Cserfalvi Zoltán szólógitáros (Iron Maidnem, Chronology, ex-Ossian, ex-Eclipse, ex-Euphoria, ex-Lady Macbeth/Machbeth, ex-Rémkoppantók, stb.) játéka élvezhető az Úri toborzó”című dalban, míg Boross Béla (Iron Maidnem, Chronology, ex-Tequila Sunrise) a Moldvageddon”című nótában vállalt szerepet, a dal közepén található hangjátékban.

Az első szöveges videó az „Amit ad az ég”-hez készült, melyet folyamatosan követett a többi dal. Majd 2016. február 17-én jött ki a lemez címadó dalához készült klip, melyet az egri Mihaszna Film stábjával forgattak le és néhány óra leforgása alatt elérte a húszezres látogatottságot. Az “Áldás”című kisfilm kétfőszereplős, a története a népmesei- mondai időkbe nyúl vissza.

Ficzek András énekes-gitáros a következőket nyilatkozta a címadó dal videójával és a Dalriada jövébeli terveivel kapcsolatban:

„2015 szeptemberében jelent meg a MAHASZ-listát is megjárt lemezünk, az “Áldás”, amelynek címadó dalára az ősz-tél folyamán klipet forgattunk, mégpedig az előző, a “Dudás” című klipünknél bevált egri Mihaszna társaságával.

A klip többszereplős, és “többször megnézős” anyag, a képi világ, a koncepció, és a kivitelezés pedig egy az egyben Nagy Viktor munkája, aki hihetetlen profizmussal és kreativitással állt a közös munkához.

A tavasz folyamán a terveink között szerepel még egy klip, amely a “
Moldvageddon” című dalhoz készül majd, és amelynek gerincét a 2015-ös turnén rögzített videók adják majd, ez amolyan „betekintés a kulisszák mögé ” jellegű videó lesz.

2016 első negyedében a zenekar előkészíti, és rögzíti a régóta tervezgetett akusztikus lemezét, amelynek megjelenése májusra várható. A lemezen tizenegy jól ismert
Dalriada dal akusztikus átirata mellett két magyar, és egy külföldi előadó egy-egy dalának feldolgozása mellett, még egy közismert magyar költő versének megzenésítése is helyet kap majd, így áll össze a tizenöt dalos lemezanyag. Az album stúdiómunkálatai jelenleg is zajlanak.

A
Dalriada zenekar 2016. május 13-án, a budapesti Barba Negra Music Club színpadán tartja majd következő kiemelt jelentőségű nagykoncertjét, amely eseményt vendégek és baráti zenekarok felbukkanása is színesíteni fogja. A buli két részre oszlik majd: egyrészt lesz egy akusztikus blokk, az ezen a napon megjelenő akusztikus lemezünk bemutatója, illetve lesz egy metal blokk, egy metal koncert, amely főként az “Áldás” dalaira épít majd.”

www.facebook.com/events/1022689254463194

Az „Áldás” album háromféle változatban került kiadásra. A digipak csomagolású szimpla CD, illetve a hagyományos magnókazetta verzió mellett egy limitált kiadású extra változat is készült.

A szövegkönyvvel kiegészített dupla CD-s, dupla-digipak csomagolású exkluzív kiadvány második, bónusz CD-je nem más, mint a „Mesék, álmok, regék” című válogatás, mely a HammerworldMagazin 2015 júliusi-augusztusi mellékleteként korábban már napvilágot látott, de önálló kereskedelmi forgalomba nem került. A best of korong a Dalriada eddigi pályafutásának legfontosabb dalait tartalmazza újrakevert változatban, valamint két, csak ezen a lemezen hallható exkluzív felvételt. Az egyik a „Kinizsi multsága” című nóta akusztikus verziója Kárpáti Pétergitárossal, a másik pedig az ismét felfrissített „Walesi bárdok” szvit, második tételében Schmiedl Tamás (Moby Dick, Bloody Roots) énekével.

A Dalriada legközelebbi koncertje 2016. március 11-én lesz a gödöllői TrafoClub-ban.

www.facebook.com/events/197538327262619

Az Áldás” album elérhető az összes fontosabb digitális terjesztőnél:

iTunes: itunes.apple.com/hu/album/aldas/id1036209439?l=hu
Google Play: play.google.com/store/music/album/Dalriada_%C3%81ld%C3%A1s?id=B3jh5fzrvjdjlt3xgff3tcvx2iy
Deezer: www.deezer.com/album/11140292
Spotify: open.spotify.com/album/6xcz5gX6lIFuO8eRcWlR0k

További Dalriada infó:

zenekari weboldal: www.dalriada.hu
zenekari facebook oldal: www.facebook.com/Dalriadahu
kiadói facebook oldal: www.facebook.com/NailRecordsHungary

Kapcsolódó cikkek

Április 9-én Moby Dick, Dalriada és Remorse a Barba Negrában

KMZ

Korpiklaani / Dalriada / From The Sky – hatalmas folk metál este volt

KMZ

Dalriada – Bécsben játszik az Einherjer zenekarral a Heathen Gathering Vol. III-on

KMZ

Dalriada 15, Nevergreen 25 – közös születésnap ünnepléssel zárja az évet októberben a folk, illetve a doom/gothic metal hazai meghatározó zenekara

KMZ

Dalriada – júniusban a Powerwolf előtt a Barba Negra Track-ben!

KMZ

TYR – európai turné és budapesti buli áprilisban a HEIDEVOLK és a DALRIADA társaságában

KMZ

Dalriada – Fellépnek a Wacken Open Air fesztiválon!

KMZ

Dalriada – Megjelent a Nyárutó, ma este turnéindító koncert a Barba Negrában!

KMZ

Dalriada klippremier, mától előrendelhető a “Nyárutó”

KMZ

Dalriada – januárban érkezik a „Nyárutó”, a zenekar friss nagylemeze!

KMZ

Dalriada a 70000 tons of Metal-on, a világ legnagyobb metal hajóján!

KMZ

Ingyenes és különleges Dalriada, Vágtázó Csodaszarvas koncert

KMZ

Dalriada: Forrás – megjelent az akusztikus album, letöltő link

KMZ

Bukott diák: Zámbó Jimmy feldolgozás is hallható a Dalriada új akusztikus lemezén, meghallgatható a Téli ének akusztikus verziója

KMZ

Dalriada: Forrás – május 13-án érkezik az akusztikus album

KMZ

DALRIADA – Áldás

ST. Toma

Dalriada – Áldás album és őszi-téli Európa turné

KMZ

Dalriada „Áldás” lemezbemutató koncert – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Dalriada 10. éves Születésnapi Nagykoncert – Koncertbeszámoló

Lothwen

10 éves a Dalriada

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek