Hírek

Diktátor : „Büszke emberek, védett állatok” – a kultikus debreceni székhelyű heavy metal alakulat tizenharmadik lemeze

2016. december 12-én jelent meg a Diktátor „Büszke emberek, védett állatok” című legújabb lemeze a NAIL Records / Hammer Music gondozásában. A keleti régió legendás énekes, gitárosa Derzsi Vezér vezette, idén 30. születésnapját ünneplő debreceni székhelyű heavy metal alakulat tizenharmadik lemeze három évvel előző CD-jük után látott napvilágot, a korongra került 12 nóta az elmúlt időszak alkotómunkájának gyümölcse.

Derzsi Vezér, ének-gitár:

„Ezúttal is igyekeztünk megtartani azt a tiszta és őszinte, már már ártatlanul állati zenei vonalat, melyet a zenekar indulása óta rendíthetetlen hittel követ. Ezért lett a lemez címe és egyben a programadó dala a Büszke emberek, védett állatok nóta. Persze, mindemellett el-elkalandozunk jobbra és balra a mindennapi létezés ösvényein, akár érzelmekről van szó, mint például a Hithű útitárs, vagy pedig éppen a férfiasabb kifejezésmódnak hangot adó Forr az éj és forr a vér szerzeménnyel. A dalok nagy része már akkor megvolt, amikor az előző, 12. lemezünk megjelent, csupán csak azért készült el ilyen lassan, mert ki kellett találnunk a hangrögzítés metodikáját. A koncerteken minden sokkal egyszerűbb, mert a közönség mindig csalhatatlan inspirációt ad a zenekarnak és ezúttal igyekeztünk ezzel a 13. lemezzel minden más szempontot félretéve, ennek az irányvonalnak a maradéktalan megtartására, hogy megfeleljünk a nagyérdeműnek. Természetesen ezt nem tekintettük megalkuvásnak, inkább ’csak’ egy nagyszerű kihívásnak.”

A mára már-már kultikus jelzőt kiérdemlő Diktátor az 1986-os megalakulásakor a klasszikus heavy metal és a hard rock ötvözete mellett kötelezte el magát, de zenéjében előszeretettel használ punkos, illetve népzenei elemeket is, saját maguk animal metal-ként nevezik stílusukat. Szerzeményeik szövegeiben és üzeneteiben érezhetően az örökérvényű igazságok mélyebb, elvontabb ábrázolásával párhuzamosan, olykor naturálisan és közérthetően igyekeznek kifejezni a mindennapok gondjait, örömeit. Működésük eddigi három évtizede alatt kb. másfél tucat zenész fordult meg a Derzsi Vezér vezette zenekarban, és mostanáig tizenkét lemezük jelent meg. Az évek során számtalan nagyobb rock fesztiválon játszottak, és rengeteg kis vidéki klubbulin léptek fel, továbbá Felvidéken, Erdélyben és Ukrajnában is koncerteztek.

Az új album dalait a Derzsi Vezér (gitár, ének), Samu Vezér (basszusgitár, vokál), Inyosz Vezér (dobok) triója játszotta fel.

„A stúdiómunkák szép csendesen az én kis vidéki hajlékomban zajlottak, napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra és mire észrevettük, talán két-három év is elszaladt. Nem mondom, hogy hibátlanul sikerült, egy-két dolgot most már biztosan másképpen csinálnék, de ahogyan mondani is szokták zenészkörökben: egy lemez soha nem készül el maradéktalanul, csak a folyamatot egyszer valahogy, valamiért abba kell hagyni és kész. Nem voltak vendégzenészek, magunk csináltuk, magunkról, de nem csak magunknak, hanem főleg a Diktátor zenekar rajongóinak. Ennek tükrében a frontborító is Debrecenben, a 30 éves jubileumi koncertünkön készült, teljesen véletlenül és ezúttal szeretnénk ezt a képet megköszönni Dalmatának! Én úgy mondanám, hogy valamennyire sikerült egy teljesen életszerű lemezt produkálnunk, melyet híven tükröznek a borítón kívül és belül található képek is.”

Tracklista:

  1. Büszke emberek, védett állatok
  2. Hol van még a világ vége
  3. Vár egy új remény
  4. Tapsolj, örülj!
  5. Rossz fiú
  6. Ne hidd azt…
  7. Végtelen álom
  8. Hithű útitárs
  9. Válaszúton
  10. Forr az éj és forr a vér
  11. Engedj el
  12. Kinn a bárány, benn a farkas

A lemez rögzítése óta egy csere történt a csapat felállásában, a basszusgitáros poszton már Bali Vezér játszik.

„Samu vezér mindig is egy sokkal keményebb irányvonalnak volt a híve, és ezt tudomásul vettük. Kívánunk neki sok sikert és köszönjük az együtt töltött éveket! Az új vezér basszusgitáron, Jónász Balázs, azaz Bali vezér, aki néhány zenekarral a háta mögött szemtelenül fiatal és arcátlanul tehetséges, szorgalmának köszönhetően alig több mint egy hét alatt betanulta az éppen műsoron levő Diktátor gyöngyszemeket!”

A „Büszke emberek, védett állatok” hivatalos fővárosi lemezbemutatójára 2017. január 13-án, pénteken, a Rocktogon Pub & Roll-ban kerül sor.

 

A Diktátor honlapja: www.diktatormusic.hu

A Diktátor Facebook-oldala: www.facebook.com/diktatormusic

Kapcsolódó cikkek

Diktátor – négy új dallal és 12 koncertfelvétellel jelent meg “A hős kisteknős” lemez, hallgasd meg a címadó dalt!

KMZ

Diktátor Interjú

Vodka

Diktátor, R.O.M. – Koncertbeszámoló

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek