Hírek

Dystopia – Megjelent a Building Bridges, újabb dalhoz készült videoklip

A HammerWorld Magazin július-augusztusi számának CD-mellékleteként jelent meg 4 év után a DYSTOPIA új albuma, a Building Bridges.

Az ezúttal is angol nyelven készült korong 9 számot tartalmaz, és a Miracle Sound stúdióban készült az énekes/gitáros Vári Gábor irányítása alatt. A Building Bridges a magazin mellékleten kívül digitálisan is elérhető az on-line streaming -és letöltő oldalakon.

▶ Dystopia – Building Bridges az online platformokon:
songwhip.com/album/dystopia/building-bridges


Dystopia: Building Bridges(2018 – EDGE Records / Hammer Music)

  1. Free-Fall
  2. The Door That Never Opened
  3. Silent Observer
  4. Purge Yourself
  5. Stranded and Confined
  6. What Does the Beast Say
  7. Building Bridges
  8. Hate is Not a Part of Me
  9. The Remedy Engine

A lemezről:

“A Building Bridges számai hozzánk képest nagyon gyorsan születtek. A régebbi alkotó folyamatainkhoz képest szinte nyoma sem volt kreatív gátlásoknak, mondhatjuk, hogy egy inspirált szakaszt képvisel a 2018-­as korongunk. A dalok egyáltalán nem tervezett sorrendben, vagy egy tematika szerint születtek, így minket is meglepetésként ért, amikor kiderült, hogy a nóták egy koncepció mentén is összerendezhetők, és bár nem volt tervben ilyesmi, jóformán kimondhatjuk, hogy koncept­albumról van szó. A koncepció pedig nem más, mint az önmegismerés viharos folyamata, amin valahol minden embernek keresztül kell mennie (jobb esetben).“

Az album artwork­jét Kókai Barnabás (Barber’s Art) készítette, aki az utóbbi években olyan előadókkal dolgozott együtt, mint az Apey and the Pea, Fish!, Tankcsapda, Depresszió, sőt a Rockmaraton aktuális arculatát is ő tervezte. 

“Az utóbbi években már játszadoztam a gondolattal, hogy valamit rajzoltatnunk kellene Barnabással” – mondta el Gábor, a zenekar frontembere. “Azonnal felismerhető és naprakész stílusa van, ráadásul amikor tavaly a Rockmaratonon színpadmesterkedett nekünk, volt alkalmunk személyesen is megismerni, és egy szerény, végtelenül jóindulatú srácot ismerhettünk meg benne. Amikor megkerestük a feladattal, nem voltam biztos benne, hogy mit mond rá, ugyanis még mi sem voltunk biztosak benne, hogy mit szeretnénk látni. Barnabás szerencsére bármire nyitott volt és végtelenül profi, így pár levelezés során össze is állt a kép.”

“A frontborító két koncepciót ötvöz egyébként: Egyrészt azt próbálja megjeleníteni, ahogyan az élet, a természet fáradhatatlanul igyekszik megismerni önmagát és környezetét, dacolva az entrópiával, így látszólag az idő irányával is, hogy új és gyönyörű rendszereket hozzon létre. A címadó dal, a Building Bridges szövegében pedig egy pillanatra megjelenik a japán Kintsugi hagyomány kulcsmotívuma: a törött edényeket arannyal tapasztják össze, ezzel szimbolizálva, hogy a tapasztalataink, még ha visszafordíthatatlan változásokat is okoznak bennünk, minden esetben értékesebbé tesznek minket. Ezt jelenítik meg a borítón az arany színű törésvonalak.”

A megjelenést a korábban megjelent Purge Yourself című dalhoz készült klip után egy újabb videó kíséri, amelyet az albumot záró The Remedy Engine-hez forgattak.

▶ Dystopia – The Remedy Engine videoklip:
goo.gl/vwphRm

A klipről:

“Ahogy a beharangozó Purge Yourself esetében, a videót most is Porkoláb Norbert készítette, akinek munkái között ott szerepel a Perihelion, az Anchorless Bodies, vagy épp a Leander Kills is, az Anna and the Barbies­nak forgatott filmjével pedig több komoly nemzetközi filmes díjat is bezsebelt. Norbi munkájában számunkra megvan az a bizonyos plusz hozzáadott érték, amitől az az érzésünk támad a kész termék láttán, hogy igen, egy metál videónak így kell kinéznie. Ezek ízlésbeli dolgok főleg, de mi nagyon hiszünk az ilyen apróságok erejében. Már a beharangozó Purge Yourself klipjében is éreztük ezt, pedig a körülmények tekintetében nem könnyítettük meg a dolgát. Most végre szárnyalhatott, volt tér, volt mit filmezni. Mi nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel.”

A dalról:
“A Remedy Engine, miközben egy kicsit össze is foglalja a lemez koncepcióját, az élet kérlelhetetlen ereje előtt tiszteleg. Amíg benne vagyunk, nem kerülhetjük el, hogy konfliktusokba keveredjünk, amik újabb krízisekhez vezetnek, és ezekre készen kell állnunk. A korong tetőpontja lehetne a címadó tétel is, de mi mindenképpen szerettünk volna egy életszagú, határozott, tökös befejezést a lemeznek, hiszen a koncepció lényege nem a feladás, épp ellenkezőleg. A dal és valahol az egész lemez célja, hogy felébressze a hallgatóban azt a belső erőt, ami képessé teszi újra és újra felállni és küzdeni önmagáért és a céljaiért.”

A dallamos, progresszív hatásokat is mutató groove metal zenekar 2003-ben alakult Szegeden, 2007-ben jelent meg az Incompetence Drive című első korong, ezt 7 évvel később követte a Way To Unfold című második, amelyen több ismert magyar zenésznek jutott vendégszerep: énekel rajta Köteles Leander (Leander Kills, Amigod), Tóth Gergő (Blind Myself), illetve gitározik Vörös Attila (Satyricon, ex-Leander Rising) és Takács “Jozzy” József (String Theory, ex-Leander Rising), 2016-ban pedig a Wacken Metal Battle magyar nyertesei voltak, így megjárták a Wacken Open Air-t is.

A magazinban Uzseka Norbert kritikája olvasható a Building Bridges albumról, ami a Hangpróba rovatban is előkelő helyen végzett. A srácokat legközelebb két fesztiválon lehet elcsípni: augusztus 18-án az Abaliget Prog Camp-en, pár nappal később pedig Szegedi Ifjúsági Napokon augusztus 23-án.

▶  Dystopia a 2018-as Abaliget Prog Camp-en Facebook esemény:
www.facebook.com/events/867568166907755/
▶  Dystopia a SZIN-en Facebook esemény:
www.facebook.com/events/173633853500219/
▶ Dystopia – Purge Yourself hivatalos videó:
www.youtube.com/watch?v=dTfhikcYPCw
▶ Dystopia Facebook oldal:
www.facebook.com/dystopiahungary/

Kapcsolódó cikkek

Új felállással indul őszi lemezbemutató turnéjára a szegedi Dystopia

KMZ

Dystopia – Érkezik az új lemez, itt az első klipes dal

KMZ

Dystopia – Megtekinthető a teljes Wacken Metal-Battle fellépés

KMZ

Dystopia lemezmegjelenés

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek