Hírek

Félhang – Egyszemélyes hálószoba-metál projekt a hazai undergound ismeret arcaival

A Félhang névre hallgató egyszemélyes zenei projekt ötletgazdája Győri Gábor (GAXX), akinek fejében 2010-ben született meg e különleges „hálószóba-metál” csírája. Zenéjében az elszálósabb grunge-ra jellemző kórusok keverednek a súlyos modern metalos riffekkel, üvöltéssekkel. Több tempó- és ritmusváltás jellemzi, néhol a 4/4-et önkényesen, és váratlanul megtörve, számonként sok témát összezsúfolva, A-ra hangolt gitárokkal.

„Zeneszerzés közben az a gondolat lebegett előttem, hogy hogyan tudnám héthúros gitárok súlyos riffjeit jellemzően grunge-os, különösen az Alice In Chains által fémjelzett kórusokkal vegyíteni, és ezt a matériát olyan metál-jellegű zenébe illeszteni, amely több helyen tördelt, dalonként több különböző témát vonultat fel, és végeredményben egyedinek mondható. A számok fő stíluselemeire a „megzenésített avantgárd” modern-grunge metal, illetve egy barátom megfogalmazása szerint (különösen néhány ének-, és kórusdallam tekintetében) az „Illés-metál” jellemző. Kellőképpen változatos, mély gitárhangzásra épülő zene, sokféleféleképpen értelmezhető szövegvilággal, és itt-ott tempó/témaváltással megtámogatva.”

Az Élére állított csend lemez egyedi ízéért, és változatosságáért olyan illusztris hazai underground vendégzenészek, énekesek felelősek, mint Mihály Gergely (Angertea), Pötörke Zoltán (Salvus), Erdélyi Péter (Ad Astra, Salvus, Megazetor), Rákóczi Antal (Baby Bone), Császár Norbert (Hate View), Vári Gábor (Dystopia), Menyhért Csaba „Csiga” (Worning, Over Promises). Gábor minden hangszert otthon vettem fel, a dobokat számítógéppel szerkesztette, azonban az éneksávok nagy része Vári Gábor – Black Hole Sound stúdiójában került rögzítésre.

„Egyik kedves barátom, Hartay Csaba, Prím- Bárka- és Litera-díjas költő, író két verse is helyet kapott a lemezen. Nagy örömömre szolgált, hogy ezen pársoros költeményeket a zenémhez illeszthetem.”

2014-ben a Horror Vacui című dal a Békés megyei Hírlap ’’BEOLovízió’’ nevű versenyén, a könnyed popzenék között egyedüli metálzeneként került a döntőbe.

Félhang – Élére állított csend (2015)
HOD presents

01 – Zsákutcákon
közreműködik: Erdélyi Péter (Ad Astra, Salvus) – ének
A dalban elhangzik Hartay Csaba: Ante portas c. verse

02 – Súrlófény
közreműködik: Rákóczi Antal (Baby Bone) – ének

03 – Knives To Impale
közreműködik: Mihály Gergely (Angertea) – ének, dalszöveg

04 – Változástalan
közreműködik: Vári Gábor (Dystopia) – ének

05 – Horror Vacui
közreműködik: Mihály Gergely (Angertea) – vokál

06 – Gázolok a fénybe
közreműködik: Pötörke Zoltán (Salvus) – ének
Basszusgitár: Bíró János

07 – Fáklyával
közreműködik: Menyhért Csaba (Over Promises, Worning) – ének
Rákóczi Antal (Baby Bone) –vokál

08 – Őrláng
közreműködik: Erdélyi Péter (Ad Astra, Salvus) – ének
A dalban elhangzik Hartay Csaba: Lehetőség a múltban c. verse

09 – Félhang
közreműködik: Menyhért Csaba (Over Promises, Worning) – ének
Császár Norbert (Lawman’s rage) – gitárok, basszusgitár

10 – Színtelen feledés
közreműködik: Pötörke Zoltán (Salvus) – ének

https://hodpresents.bandcamp.com/album/l-re-ll-tott-csend
facebook.com/felhangmusic

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek