Hírek

Geoff Tate’s Operation: Mindcrime – Koncert az A38 Hajón

Saját zenekarával érkezik Budapestre november 16-án Geoff Tate. A Queensrÿche egykori frontembere az A38 Hajón játszik Operation: Mindcime nevű, válogatott zenészeket felvonultató csapatával, ahol a The Key című friss lemezüket mutatják be, és persze a múlt néhány klasszikusa is előkerül, elsősorban a zenekar nevét adó albumról.

Mit tennél akkor, ha megtalálnád a kulcsot ahhoz, hogy alapjaiban változtasd meg az emberiség világszemléletét, ahogy élünk és mozgunk a világban? Ezt a kérdést járja körül a legendás metal énekes, Geoff Tate új lemeze, mely 12 dalt tartalmaz és a The Key (A kulcs) címet kapta. A témaválasztásával a nemzetközi politikát és a világgazdaságot is érintő album egyben az Operation: Mindcrime zenekar debütáló kiadványa – a névválasztással a zenészek abbéli szándékukat szeretnék jelezni, hogy együttesükkel az 1988-as, Geoff közreműködésével készült Queensrÿche album zeneiségét és szellemiségét vigyék tovább. Re-Inventing The Future című egyik új daluk videója itt látható: https://youtu.be/vX7lRZmt8Hw

Geoff Tate a progresszív metal védjegyszerű hangú, az egész stílust meghatározó munkásságú énekese, aki 30 éven keresztül, 2012-ig volt a Queensrÿche frontembere. Ez idő alatt a zenekar összesen 25 millió lemezt adott el, és háromszor jelölték Grammy-díjra. Az Operation: Mindcrime volt az első olyan album, amely szélesebb körben ismertté tette Geoff kiváló szövegírói képességeit, és témaválasztásával komoly szociális érzékenységről tanúskodott. Ezt követte 1990-ben az Empire, rajta a Silent Lucidity és a Jet City Woman című slágerekkel: 3 milliós eladási példányszámával a legnagyobb zenekarok közé repítette a Queensrÿche-ot. Az összesen 13 kiadványt eredményező időszak egyik utolsó emlékezetes kiadványa a 2009-es American Soldier volt: Tate-ék ekkor háborús veteránok elbeszéléseinek bejátszásával kombinálva készítettek konceptalbumot.


Ezt az évtizedes vonalat folytatja a The Key, mely egy trilógia első része. „Zenei tekintetben kifejezetten kalandozónak nevezném a lemezt – mondta el Tate a Frontiers kiadónál megjelenő albumról. – Természetesen a zeneiség alapvető jellemvonásai, így a dallamok és a kifejező eszközök megmaradtak, de ahogy karrierem során mindig, ezúttal is szívesen nyitottam új megközelítések és módszerek felé, hiszen ez a szemléletmód képes időről időre frissességgel és figyelemfelkeltő erővel felruházni egy művész alkotásait. Úgyhogy a korábban felállított szabályok egy részét elhagytuk, ahogy az a régi progresszív zenékre is jellemző volt – mindez pedig igazán felszabadító érzés volt.” Itt nézhetjük meg a Stranger című dal videóját: https://youtu.be/VbjEBGBaI9M

„Ahogy minden eddigi lemezem esetében, az emberek ezt is mind másként hallják és tapasztalják meg majd, és éppen ez az, amit szeretnék elérni. A zenehallgatás rendkívül bensőséges élmény – a dal mindenkiből más hatást vált ki, és minden ember füle másként fogadja be, függően a befogadó személyétől. Éppen ez teszi fantasztikussá az egészet. Mindenki más és más tanulságokat szűrhet le, mert bár a szövegekben van néhány egyértelmű sorvezető, a lemez mondanivalója összességében inkább egy kirakóshoz hasonlít.” – mondta el Geoff a témaválasztásról.

A felvételek során a hangszereket is komoly múlttal bíró zenészek kezelték: basszusgitáron Dave Ellefson (Megadeth, Metal Allegiance) és John Moyer (Disturbed, Adrenaline Mob), dobosként Simon Wright (AC/DC), Scott Mercado (Candlebox) és Brian Tichy (Billy Idol, Ozzy Osbourne), gitárosként Kelly Gray (Queensrÿche) és Scott Moughton (Geoff Tate), billentyűsként pedig Randy Gane (Myth), valamint vendégénekesként Mark Daly (The Voodoos) szerepel. Ahogy ebből a felsorolásból is látszik, Geoff Tate nem egy állandó zenekarként, hanem inkább afféle zenei projektként fogja fel az Operation: Mindcrime-ot, melyben az egyes részvevők zenei érdeklődésük alapján kerülnek kiválasztásra. A dalszerzői munka elsősorban Tate, Gray és Gane felelőssége, de a többi tag is hozzáteheti a közöshöz saját ötleteit. A turnén Tate mellett Moyer, Wright, Tichy, Gray, Gane és Moughton vesz részt. A tagokat is szerepeltető Burn videója itt érhető el: https://youtu.be/tlVE5CvFc9c

A zenekar most európai turnéra indul, melynek budapesti állomása november 16-án, az A38 Hajón lesz. Geoff a következőket mondta a turnézással kapcsolatos élményeiről: „Ezen a lemezen vannak olyan pillanatok, amelyek nagyon komoly hatással voltak rám.. nem tudom, hogy másra is ilyen hatással lesznek-e, de ha mások és az én intuícióim egy ponton találkoznak, akkor létrejön az a különleges kapcsolat, amiért szeretem ezt csinálni. Ez az, amit a koncerteken is a leginkább élvezek, ahol egymáshoz és hozzám hasonló szemléletű emberek gyűlnek össze.”

a Livesounds bemutatja: The Key World Tour 2015-16
2015. november 16., hétfő 19:30
Budapest A38 Hajó
Geoff Tate’s Operation: Mindcrime koncert
Belépő: 5900 Ft, november 1-től 6500 Ft
Jegyek kaphatók az ismert rockboltokban, valamint a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, a helyszínen és a www.a38.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://livesound.hu/
http://operationmindcrime.com/

https://www.facebook.com/LiveSoundProd
https://www.facebook.com/events/964348270255020/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek