Hírek

„Ha valamitől megijedek, azt meg kell csinálni.” – új The Devil’s Trade dal érkezett

Makó Dávid néhány hete már megmutatott egyet augusztusban érkező új lemez 11 tételéből – sokáig úgy tűnt, hogy a mostani dal meg sem születik, mégis utat tört magának.

„Ahogy a dalszerzés során is sokszor tapasztalom, hogy csak az elkészülte után értem meg miről szól a dal, ezzel a népdallal is hasonlóan alakult a kapcsolatom.”– mesél a választás körülményeiről Makó, aki saját bevallása szerint egyáltalán nem akart egy újabb népzenei átiratot a The Call of the Iron Peak című korongra, az élet azonban máshogy alakította a dolgokat.

Az augusztus 28-án, a Season of Mist kiadásában megjelenő lemez dalai egy elvonulás során születtek meg az Alpokban, a „Vas Csúcs” árnyékában, sokáig úgy tűnt, valóban nem lesz magyar nyelvű köztük. Az előző albumhoz képest Dávid zeneileg és mondanivaló szempontjából is megnyugvást talált, bár a megszokott komor témákat nem nélkülözi. Az elsőként megjelent „Dead Sister” halott nővéréhez szól, a Három Árva szintén családi veszteségeket idéz meg. A népi kánon jellegzetességéből adódóan a Három Árvának is számos változata ismert, sokszor keveredik benne az ősmagyar hitvilág a keresztény elemekkel, az alaptörténet azonban mindegyikben ugyanaz: az árvák mostohájuk kegyetlensége elől menekülve túlvilági segítséget kérnek,  hogy halott édesanyjukat felélesszék. Kapnak három vesszőt – van olyan változat, ahol Szűz Máriától – hogy a sírt verve ébresszék fel a halottat. Ugyan beszélniük sikerül, de segítséget nem kapnak.

„Minden cél nélkül próbáltam zenét hallgatni, amikor megtalált ez a dal Sebestyén Márta előadásában.  Márta egyébként számomra olyan felfoghatatlanul más magasságokat képvisel és annyira nagyra tartom, hogy eszem ágában sem volt bármi olyat csinálni, ami hasonlítani szeretne az ő megfogalmazásához vagy akárcsak az autentikus népdalénekesi előadáshoz. Egyszerűen lenyűgözött a dal és arra sarkallt, hogy hozzányúljak, és bármennyire is rémisztő volt egy általam ilyen sokra tartott előadó után átdolgozni, már nem volt visszaút. Ha valamitől megijedek, azt mindig meg kell csinálni.” – vall a dal születésének körülményeiről.

A lemezhez kapcsolódóan Dávid a Káli medencében forgatott Szabó Péterrel (POtographic Pictures) – a dalhoz készült anyagban ennek a napnak egy momentuma jelenik meg.

The Call of the Iron Peakmár előrendelhető, a hazailemezbemutató áprilisban lesz az Instantban, az európai turné a COVID miatt átkerült 2021 tavaszára, – addig is a Fekete Zaj Fesztiválon és a Fishing on Orfűn debütálnak élőben az új dalok.

Pre-sales: https://redirect.season-of-mist.com/TheDevilsTrade

Track-list
1. The Iron Peak
2. Dead Sister
3. III
4. No Arrival
5. Expelling of the Crafty Ape
6. IIIIIIIIIIII
7. Három Árva
8. Eyes in the Fire
9. IIIIII
10. Dreams from the Rot
11. The Call of the Iron Peak
Total playing time: 46:43

Linkek: 
www.facebook.com/TheDevilsTrade
www.thedevilstrade.bandcamp.com
www.youtube.com/user/mdgytdt
www.instagram.com/thedevilstrade

Kapcsolódó cikkek

Két világ határán – új dallal jelentkezett a The Devil’s Trade

KMZ

Rendhagyó kollaboráció egy dán testvérpárral – egy régi The Devil’s Trade dal új köntösben

KMZ

Terápiás mélységek a Vas Csúcs örökkévalóságában – megjelent az új The Devil’s Trade lemez

KMZ

The Devil’s Trade interjú

KMZ

A spontaneitás és a kemény munka találkozása – új The Devil’s Trade videó érkezett

KMZ

Dead Sister – megérkezett az új The Devil’s Trade lemez előfutára

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek