Hírek

Jubileumi Moby Dick koncert a debreceni Kaptárban

Röpke 25 és fél évvel ezelőtt járunk, 1990 nyarán, az általános iskola és a gimnázium közötti, számomra feledhetetlen hónapokban. Izgalommal és némi félelemmel tekintettem a gimnáziumi évek elé, de megrészegülve a sarjadó tinédzserkor és a nyár általi szabadság érzésétől, minden egyes nyári nap feledhetetlen élményeket hozott. Ebben természetesen a zenének nem kis szerepe volt, hiszen a világ egyik legszínesebb és legérdekesebb irányzata, a Death Metal műfaj éppen teljes erejével virágzásnak indult és készült behálózni a világot. Így egy fiatal és lázadó elmének több sem kellett, teljesen elkapott az újdonság varázsa, így ez a nyár az igazán kemény zenék bűvöletében telt el. Természetesen a Thrash Metal és az azt megelőző kemény műfajok is a szívem csücskei voltak, hiszen előtte hosszú évekig ezek készítették elő bennem az egyre keményebb zenék iránti kíváncsiságot, Magyarország Thrash zenékben sem szűkölködött, rengeteg zenekar készült a kitörésre, de utólag sajnos látható, hogy majdnem mind elvérzett valamiért a cél előtt, azaz az akkoriban legfontosabb dolognak számító komolyabb lemezes megjelenés szinte egyiküknek sem jött össze, maximum magánkiadásban vagy éves késésekkel. De egy kivétel azért mégis akadt…

A 70-es évek végén, gyakorlatilag az egyik, ha nem a legelső magyar Metal zenekarként elindult egy lelkes soproni zenekar, akik szinte még gyerekfejjel, de már nagy álmokat szövögettek. Természetesen maguk is irreálisnak látták az akkori lehetőségekhez mérten a vágyaikat, hiszen a teljesen Budapest-centrikus, Vasfüggöny mögötti Magyarországon egy ennyire ’kieső’ helyről sikert aratni gyakorlatilag teljesen esélytelen volt. De a srácok nem adták fel és jöhettek tagcserék, katonaság, bármi (ezekről teljes képet lehet kapni igen sok helyen, így ezzel nem foglalnám a helyet), ők csak nem adták fel. A fokozatosan keményedő, metalosodó zenekar, mely a keresztségben a Moby Dick nevet kapta, szorgos koncertezéssel, vérrel-verítékkel, és több demóval egyre ismertebbé kezdett válni az ország rockerei és metalosai között. Arról természetesen napokig lehetne mesélni, hogy hogyan jutottak el végül az első nagylemez megjelentetéséig, de a lényeg, hogy a zenekar kitartása és állhatatossága okán, kőkemény csaták árán 1990 nyarán megjelenhetett az ’Ugass Kutya’ címre hallgató első nagylemez.

A lemez bombaként robbant az itthoni könnyűzenei életben, akkoriban szokatlannak tűnő zabolátlan zenéjével és tiszta, letisztult hangzásával. A rendszervált(oz)ás környéki magyarországi állapotok pedig tökéletes alapot szolgáltattak a zenekar társadalomkritikus, a letűnt rendszert kritizáló valamint az akkor káoszt és zűrzavart megjelenítő illetve támadó szövegeihez. Mindezt élőben a zenekar akkoriban fehér hollónak számító, profi, minőségi koncertekkel erősítette meg, melyeken technikában, látványban és mindenben olyan szinte mutattak be, melyet akkor kizárólag nyugati bandáktól lehetett látni. Így nem nagy csoda, hogy a Moby Dick azonnal országos kedvenc lett, bár ezt előzően már szépen bealapozták a demókkal és az intenzív koncertezéssel. A zenekar a kezdeti Blues/Rock irányultság után a Heavy/Power volnal után eljutott egy dallamokban sem szűkölködő, de valóban kemény és pengeéles Speed/Thrash vonalú zenéig, mely azonnal megfogta a kiéhezett közönséget, melynek száma 1990-ben a mostani Metal zenére fogékony tábor sokszorosa volt. Mindez együtt egy feledhetetlen időszakot jelentett, melyben városonként sok száz vagy sok ezer fő fogadta a Moby Dicket, és ezekben az években a zenekarnak nem igen akadt párja népszerűségben. Mai fejjel szinte hihetetlen, hogy egy ennyire szigorú zenével ekkora sikert lehetett elérni, de szerencsére akkoriban még nem volt ennyire irányítva a közízlés, mint manapság és az internet sem hatott a befolyásolható rétegekre, lévén még nem létezett.

Az elevenbe vágó szövegek sajnos a mai napig is aktuálisak, így az idei 25. ’Ugass Kutya’ jubileumi évben sem érezhetjük elavultnak a zenekar mondanivalóját. A mai fiatalok kaphatnak egy kis ízelítőt az akkori érzésvilágból, ha ellátogatnak a jubileumi bulik valamelyikére, a 35 év feletti korosztályban pedig valószínűleg komoly személyes érzelmeket is felkavarnak az olyan dalok mint az ’Ugass kutya’, a ’Többet nem tehetek’, a ’Káosz és zűrzavar’, a ’Bűz van’, a ’III. Világháború előtt’  vagy az ’Átnevelés’. Természetesen a Moby Dick himnusza, a ’Keresztes vitéz’ sem maradhat el további régi és újabb keletű dalok felidézése mellett ezen a héten szombaton a debreceni Kaptár Music Club-ban sem! Várunk szeretettel Mindenkit!

Moby Dick ’Ugass Kutya’ 25 éves jubileumi koncert

Debrecen, Kaptár Music Club (Domb u. 1.)

2016.02.20. 19:00

Fellépők:

MOBY DICK
https://www.facebook.com/mobydickzenekar/?fref=ts
Mateo Colon (PL)
https://www.facebook.com/MateoColonBand/?fref=ts
Integral Vortex
https://www.facebook.com/IntegralVortexMetal/?fref=ts

Belépő elővételben: 1700 HUF (Rock-Ness Hanglemezbol, Debrecen, Miklós u. 2.), a helyszínen: 2200 HUF.

A koncert eseményoldala: https://www.facebook.com/events/744683049001497/

Kapcsolódó cikkek

Moby Dick / Omen / Magma Rise / Heedless Elegance – Fém bandák találkozója Budapesten!

KMZ

Április 9-én Moby Dick, Dalriada és Remorse a Barba Negrában

KMZ

Moby Dick 40 éve Pokolrock – leírhatatlan boldogság

KMZ

Moby Dick – A Terápia lemezbemutató koncert keretében az 50 éves Gőbl Gábor basszusgitárost is köszöntik

KMZ

Moby Dick – új videoklip a Program című dalhoz

KMZ

Moby Dick – aranylemez a Terápia, szerdán koncert a Testament előtt

KMZ

Moby Dick – a Testament előtt augusztusban a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Moby Dick klippremier: a “Mindegy egy” című dalhoz készült videóval jelentkeztek a thrasherek

KMZ

Moby Dick – korhatáros videoklip érkezett az album címadó dalához, szombaton lemezbemutató koncert és dedikálás

KMZ

Moby Dick – Valóság – Dal -és klippremier az áprilisi Terápia albumról

KMZ

Moby Dick – „Okos világ” premier – Új dal és klip a globális tébolydáról

KMZ

Moby Dick dupla jubileum – Mentes 50 / Körhinta 25

KMZ

Moby Dick: Kegyetlen évek – negyedszázados nagylemez újragondolva és évzáró koncert Sopronban

KMZ

Moby Dick – Nagyszabású jubileumi koncert a thrash legenda 35. születésnapja alkalmából

KMZ

Erdélyi-bánsági miniturnén a Moby Dick!

KMZ

Sepultura, Moby Dick, Leander Rising, Social Free Face, Helland, Hammercult – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Depresszió és Moby Dick az idei Fonogram jelöletek között

KMZ

Moby Dick – A Holnapok Ravatalán

KMZ

Moby Dick Interjú

KMZ

Moby Dick hírek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek