Hírek

Junkies – Születésnap és aranylemez, a koreai koncert után duplán ünnepel a zenekar a nyárzáró Tabu-esőnapon

Koreai kiruccanása után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar augusztus 31-én a budapesti Barba Negra Trackben lép fel, méghozzá azzal a speciális produkcióval, amit egy évvel ezelőtt a Tabu című lemezének 20. születésnapjára állított össze a csapat, ám a koncertet végül elmosta az eső. A ráadásbuli azért is különleges, mert a zenészek most duplán ünnepelnek, az idén 25 éves banda áprilisban megjelent jubileumi kiadványa ugyanis időközben aranylemez lett!

Tavaly nyár végén egy igazán különleges eseményre készült a Junkies. 20 éves lett a zenekar történetében mérföldkőnek számító Tabu című album, amit egy egyszeri, speciális bulival szerettek volna megünnepelni a zenészek. Az abszolút sikerlemeznek számító korong volt az a kiadvány, mellyel a 90-es évek végén válságba jutott banda ismét reflektorfénybe került, ezért mindenképp fontosnak érezték, hogy megemlékezzenek az évfordulóról. Sajnos azonban az időjárás nem volt túl kegyes a zenekarhoz: aznap este hatalmas vihar érkezett és elmosta a koncertet.

Szabadtéri eseményeknél sajnos benne van a pakliban, hogy közbeszólnak fentről. A koncert napján irdatlan felhőszakadás volt, alig tudtuk elkezdeni a bulit és közben is le kellett állnunk, a végét pedig teljesen elmosta az eső” – magyarázza Szekeres András, a zenekar frontembere. „Borzasztóan rosszul éreztük magunkat, hiszen rengeteget készültünk, a közönségünkre viszont elképesztően büszkék vagyunk, mert a végsőkig kitartottak.

Szekeresék már akkor megígérték, hogy valamilyen formában kárpótolják majd a rajongóikat, akik a vihar ellenére az utolsó percig ott maradtak a Barba Negra Trackben. A banda 25 éves jubileuma, illetve a sűrű fesztiválszezon miatt eddig még nem sikerült bepótolniuk a bulit, augusztus 31-én viszont végre erre is sort kerítenek. Az eseményen, amit ezúttal is a Trackben tartanak, ráadásul most duplán ünnepelnek a zenészek, az áprilisban megjelent „Negyedszázad
kockázat és mellékhatás” című kiadványuk ugyanis időközben aranylemez lett, az ezért járó plaketteket pedig ezen a koncerten vehetik majd át.

▶️ Junkies Tabu 20 // Budapest // Barba Negra Track + Hollywoodoo
Facebook esemény: 
www.facebook.com/events/502748690266131/

„Dél-Koreában koncerteztünk épp, amikor megtudtuk, hogy a jubileumi albumunk elérte az aranylemez státuszt. Ez mindannyiunknak nagy öröm, hiszen ma már elsősorban digitálisan hallgatnak zenét az emberek, egyre kevesebben vesznek fizikai formában albumokat. A bulin a Tabu születésnapja mellett természetesen ezt is megünnepeljük majd” – mondja az énekes.

A zenekar videófelvételen üzent Koreából, mikor megtudták, hogy aranylemez lett a „Negyedszázad…” album:
www.facebook.com/Junkiesmusic/videos/2412170729001970/

A Koreai tartózkodás különlegességét tetézte, hogy a Junkies tagok összebarátkoztak a Rhapsody zenészeivel, az énekes Fabio Lione még közösen is énekelt olaszul Barbaróval, ami természetesen nem maradhatott videó nélkül:
www.facebook.com/Junkiesmusic/videos/2572828432737681/

Az augusztus 31-ei koncerten tehát nem egy, hanem két kiadvány kerül reflektorfénybe: amellett, hogy a születésnapos album összes dalát eljátsszák, a friss lemezükről is elővesznek jó pár számot a zenészek, de az a rejtett nóta is elhangzik majd, amiről annak idején csak kevesen tudták, hogy
a Tabu korongon szerepel.

Az Oasis Talk Tonight című számáról van szó, amit stúdiózás közben vettünk fel és az első számot visszatekerve lehet meghallgatni a CD-n” – magyarázza Szekeres. „Junkies-koncerten még soha nem játszottuk ezt a dalt, és sajnos a vihar miatt tavaly sem került rá sor végül – bízunk benne, hogy ezúttal megvalósul a dolog és sikerül gond nélkül színpadra vinnünk a Tabu 20 –
produkciót.

A speciális műsor mellett látványos showelemekkel is készülnek a Junkies tagjai, rendesen megadva a módját az ünneplésnek. A banda ezúttal a Hollywoodoo koncertje után csap a húrok közé a Duna-parti szórakozóhelyen, ahol az est folyamán egy igen fontos pillanatra is sor kerül majd: a zenészek a koncert végén, a színpadon veszik át a jubileumi kiadványuk sikerét megkoronázó aranylemezeket.

Negyedszázad kockázat és mellékhatás lemezről megjelent videók:

▶️ Junkies – Miattad iszom, te állat (hivatalos videoklip)
www.youtube.com/watch?v=cyBXQgDPLh0

▶️ Junkies: Béke tér (hivatalos szöveges videó)
youtu.be/T7bLdvP8mpc

▶️ Junkies: Szték (hivatalos szöveges videó)
youtu.be/foSkpJMErNM

▶️ Junkies-Facebook:
www.facebook.com/Junkiesmusic/

▶️ Junkies-Instagram:
www.instagram.com/junkies_zenekar/

▶️ A kiadó Facebook oldala:
www.facebook.com/HammerMusicHungary/


 Kiss Attila interjúja a zenekarral:

Ázsiában nem veszélyesek a társadalomra

Dél-koreai fesztiválfellépés, aranylemezzé nemesedett válogatásalbum, viharverte
koncert újrázása – Negyedszázados a Junkies!

Az idén 25 éves csapat tavasszal egy régi klasszikusokat és új dalokat is tartalmazó
válogatásalbummal jelentkezett, ami mostanra aranylemezzé nemesedett, két hete a dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválon léptek fel, augusztus 31-én pedig a Barba Negra Trackben tartják a tavalyi Tabu20 viharvert koncert pótlását. Szekeres András énekessel beszélgettünk.

Az áprilisban megjelent Negyedszázad kockázat és mellékhatás albumhoz mennyire volt nehéz összeválogatni a számokat? Kizárólag közönségkedvenc dalok vagy a ti favoritjaitok is helyet kaptak a korongon?

A közönségünknek készítettük a lemezt, így a dalok kiválasztásánál a népszerűségi
szempontok domináltak, de nyilván mi is jobban szeretjük a populárisabb nótákat, mert jóval
nagyobb hatást váltanak ki a bulikon, mint adott esetben egy-két „halványabb” vagy
ismeretlenebb szerzemény. A koncertezés egy elég interaktív dolog, nekünk is fontos, hogy
egy szám mennyire mozgatja meg a közönséget.

Hiába best of az album, nem egy összeollózott válogatás készült, hanem újra
feljátszottátoka klasszikus dalokat.

Így van, és ennek megvolt az oka. Egyrészt az idők során több kiadónál is megfordultunk, sokhelyen vannak a régi dalok jogai, másrészt az első években nagyon szerény körülmények
között stúdióztunk – például a Káros az egészségre albumot, bár nekünk tetszik a hangzása,
valljuk be, nemespenész lepi be (nevet)–, ezért úgy gondoltuk, hogy a korszerű technikát
igénybe véve újrarögzítjük a kiválasztottakat.

Az új szerzemények kimondottan erre a lemezre készültek, vagy ötletszinten már
megvoltak korábban?

Barbaró szokott előre dolgozni, az én dalaim viszont teljesek újak. Az eredeti terv egy picit
hasonlított a Kiss együttesére, ott ugye minden tag egy-egy önálló nagylemezzel jelentkezett, mi azt találtuk ki, hogy mindegyikünk ír egy nótát. Nálam kicsit megszaladt a ceruza, három lett végül, de ha már becuccoltunk a stúdióba, felvettük mind.

Szépen ki is töltöttétek a CD teljes játékidejét.

Igen, már-már dupla albumnak is lehet nevezni az anyagot. Hatalmas munka volt vele, mert
bár mindenkinek kézben voltak a dalok, mégiscsak 19 számról beszélünk. Amúgy gyorsan
dolgozunk a stúdióban, főleg Viktor, a dobosunk, de én sem szoktam húzni az időt. Most
viszont négy napig tartott, míg kész lettem, mert ötös blokkokkal haladtam, hogy ne fáradjon el a hangom. Egy darabig nem is szeretnék lemezt csinálni, elment tőle a kedvem!(nevet)

Nemrég érkeztetek haza Dél-Koreából, ahol már másodszor játszottatok. Az rendben van, hogy nektek tetszett a 2016-os turné, de ennyire jó benyomást tettetek volna a helyiekre?

Az akkori barátság megmaradt az ottani segítővel, szervezővel – nyilvánvaló, hogy a mostani meghívás a korábbi sztorira épült. Látták, hogy oda tudunk menni, fel tudunk lépni,
megbízhatóak vagyunk, ami nekik nagyon fontos. Az idei koncert és fogadtatás után pedig
úgy gondolom, ennek lesz még folytatása. Hatalmas élmény volt egyébként! Elképesztő
színpadi technikával és körülményekkel találkoztunk, és olyan ellátást kaptunk, mint a nagy
nemzetközi sztárok.

Végig magyarul énekeltél?

Igen, és még szöveget se tévesztettem. Ez volt az egyetlen koncert, ahol bármit énekelhettem volna, de tökéletesen ment minden.

Milyen programmal készültetek?

Egy best of műsorral álltunk színpadra. A szövegeinket egyébként előre bekérték ellenőrzésre, feltételezem azért, hogy nem károsak-e a társadalomra. De már alapból úgy válogattuk össze a dalokat, hogy ne a durvábbakat játsszuk. Annyira precízek, mindenre kiterjedő leírásaik voltak. Amikor megjött a szerződésünk, egy 2 centi vastag papírköteget vettünk ki a FedEx borítékból.

Kitettetek egy videót a netre, amin Barbaró duettet énekel a Rhapsody-s Lione-val.
Mennyire lett gyümölcsöző ez az összeborulás? Találkozhatunk esetleg valamelyikőtökkel az olasz csapat következő lemezén, vagy egy ottani taggal egy majdani új Junkies albumon?

Nem, nem! Kaja után összepacsiztunk, jót dumáltunk és persze készültek közös képek.
Szerintem ők utána el is mentek aludni, mi viszont buliztunk tovább. Tényleg életre szóló
élmény volt számunkra ez a dél-koreai kiruccanás.

És ott ért titeket az az üzenet is, hogy a válogatáslemez időközben aranylemezzé
nemesedett.

Hatalmas elismerés ez számunkra, hiszen eddig csak a Nihil albumunk lett aranylemez.
Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki megvásárolta a CD-t.

Augusztus 31-én tartjátok a Barba Negra Trackben a Tabu 20 névre keresztelt
koncerteteket, ami a tavalyi viharmosta buli pótlása, és ahol átveszitek az aranylemez plaketteket.

Ez egy kihagyhatatlan ziccer, hogy összekössük a kellemest a hasznossal. A koncert pedig
valóban a 2018-as ismétlése – volt már olyan bulink, ami vihar miatt elmaradt, de a tavalyin
konkrétan vészhelyzet volt, nem is tudtuk a tervezett látványarzenált használni, és normálisan befejezni a műsort. Ahogy eredetileg terveztük, eljátsszuk a Tabu lemez teljes anyagát, néhány kötelező dallal kiegészítve. Ha ezt a koncertet is elmossa az eső, akkor elengedjük a történetet.

Negyedszázad nem semmi egy zenekar életében. Hogy lehet ennyit kibírni tömény rock and roll üzemmódban?

Ehhez szoktunk hozzá. (nevet) Viccet félretéve, ha voltak is „agyatlan” éveink, mindig időben észbe tudtunk kapni, nem nyomtuk fullban a kretént folyamatosan. Most meg már kezd egy kicsit benőni a fejünk lágya, legalábbis vannak erre utaló jelek. (nevet)

K.T.A.

Kapcsolódó cikkek

Junkies dal- és klippremier a májusban érkező „Vészharang” albumról: Királyi többes

KMZ

Junkies – különleges vendégekkel zárják a negyedszázados jubileumi évet a Barba Negrában szombaton

KMZ

Junkies koncert Komlón – Vendég: Hátsó Ajtó

KMZ

Jubileumi szuperbulira készül a 25 éves Junkies – soha nem látott felállásban csap a húrok közé a banda

KMZ

Junkies – megjelent a Negyedszázad kockázat és mellékhatás album

KMZ

Csúnya világról énekel a Junkies – a Szték indítja az új lemezt

KMZ

Béke tér – vadonatúj dal a 25 éves Junkies-tól

KMZ

Junkies a Rockházban

KMZ

A Barba Negrában búcsúztatja az évet a Junkies

KMZ

Focifrizurás klipet forgatott a Junkies

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek