Hírek

Koncertajánló: Nyos / Silence / Worthless

Új, „Nature” című lemezének bemutató turnéja során október 23-án vasárnap a Dürer Kert kistermében lép fel a finnországi Jyväskylä-ból származó Nyos (https://nyos.bandcamp.com/). A kéttagú, dob-gitár felállású zenekar nem ismeretlen a honi, instrumentális kísérleti zenéket kedvelők tábora előtt, egyfelől ez lesz második budapesti koncertjük, hiszen tavalyi, lényegében bemutatkozó turnéjuk során egyszer már útba ejtettek minket, másfelől pedig a NYOS -a gitáros révén- kvázi elődzenekara, a leedsi Khuda éveken keresztül egyik állandó szereplője volt a budapesti experimentális és post-rock koncerteknek. Tom Brooke gitáros játékának a disszonáns noise témák, a szinte már a sludge súlyát idéző riffek és a finom post-rockos repetítiv témaépítgetések egyaránt szerves részét képezik, mindezt ráadásul élőben már-már fülszaggató hangerővel és intenzitással a koncerteken szimultán használt gitár és basszusgitár erősítőknek köszönhetően. Tuomas Kainulainen pedig érzéssel, kifinomult és változatos dobtémákkal oldja meg a teljesen öntörvényű gitáros kiséretének cseppet sem könnyű feladatát, így a hallgatónak egy percig sem lehet hiányérzete amiatt, hogy „csak” egy kéttagú zenekart hallgat, minden igényt kielégítő, sallangmentes és arcletépően dinamikus koncertélményt kap. A zenekar abban a szerencsés helyzetben van, hogy gitárosa underground berkekben Finnország egyik legelismertebb hangmérnöke, így szeptember végén megjelent „Nature” című második lemezét (https://nyos.bandcamp.com/album/nature) saját studiójában vehette fel és önerőből, a vegytiszta DIY etika alapján oldhatta meg a lemez kiadását és a turné leszervezését egyaránt. Egy biztos, ha valaki annak idején hallotta a Khuda-t akár Budapesten, akár Szegeden, akár Győrben és szerette, akkor a Nyos-t- az érezhető különbségek ellenére -is garantáltan szeretni fogja.

Az este fellépői a honi szintérről a Silence és a Worthless. A Silence (https://silencebp.bandcamp.com/), hosszú ideje állandó tagja a budapesti post-rock szcénának és  karakteres, hol súlyos, hol szinte már popos egyéni stílusának köszönhetően az elmúlt években jónéhány neves underground zenekarral (Ana Never, Kerretta, Kokomo, Zero Absolu…a teljesség igénye nélkül) oszthatta meg a főváros számos színpadát. Bandcamp oldalukon eddigi legteljesebb stúdióanyaguk, a 2014-ben felvett EP teljes egészében meghallgatható.

Az egykor debreceni, mára budapesti Worthless (https://m.facebook.com/worthless.sludge/) a NYOS-hoz hasonlóan szintén az instrumentális dob-gitár duó felállás híve, zenéjük azonban a finnekhez képest jóval súlyosabb irányból, a doom és a sludge felől közelít, sokszor a „legszebb” Eyehategod-i hagyományokat felelevenítve. Sűrű, masszív, súlyos és ideális esetben azonnali csipőből bólógatásra késztető témák jellemzik ezt a viszonylag friss zenekart, amely állítólag idén végre elkészül első kiadványával és szerencsére az elmúlt egy évben élőben is egyre többször látható.

A koncert helszíne a Dürer Kert sokat látott kisterme, minden további információ a klub honlapján és a koncert facebook eventjénél (https://www.facebook.com/events/1660784117581643/).

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek