Hírek

Metálforradalom a FEZEN-en

A „márciusi ifjak” metálforradalomra készülnek a FEZEN-en. A múlt harcait megzenésítve a svéd metálbanda, a Sabaton robbantja ki újra augusztusban Fehérváron. A hamarosan új albummal jelentkező zenekar mellett a hard rock szombathelyi urai is fellépnek a FEZEN-en, hiszen játszik majd a Lord. A rock és a blues miskolci helytartója, az Edda, és a szép lassan a világot meghódító Subscribe is kitörölhetetlen nyomot hagy a fesztivál évkönyvében. Az alternatív rock szcéna is felsorakoztatja legjobbjait: zenél a Heaven Street Seven, a Vad Fruttik, a jól teljesítő fesztiválozóknak pedig jár a Kiscsillag. A szervezők március 18-ig még tartják a legjobb belépőárak védvonalát.

Ha úgy tanítanák az iskolák a történelmet, ahogy a svéd Sabaton teszi, garantáltan megsokszorozódna a jeles tanulók száma. Az 1999-ben, eredetileg Aeon néven alakult zenekar május végén adja ki legújabb nagylemezét, a Carolus Rex-et. A Svédország 1561 és 1721 közti történelmét feldolgozó anyagot a metalbanda angolul és svédül is rögzítette, így igazán nagy munka áll mögöttük. A magyar rajongók a FEZEN-en hallhatják először élőben az új korong számait.

A múltidézés nem csak a svédek kiváltsága lesz a székesfehérvári MÁV pályán: egy cigarettamárka nevét felvéve alakult meg ’72-ben Szombathelyen a Lord együttes. A kezdetben feldolgozásokkal fellépő banda negyvenéves pályafutása során megjárta a legendás Metró klub tehetségkutatóját, megannyiszor körbezenélte az országot, átesett néhány tagcserén, így rengeteg tehetséges zenész megfordult az együttesben. A jelenlegi felállásban Pohl Mihály, Erős Attila, Gidófalvy Attila, Gyurik Lajos és Apró Károly zenélnek majd Fehérváron.

Egy másik legenda, az Edda Művek fellépését a fesztiválozók szinte már követelik, így Pataki Attila miskolci bandája számára kötelező a jelenlét a Fehérvári Zenei Napokon. Egyik ikonikus számukat újraértelmezte a „nagy öregekhez” képest kezdő korú, mégis már nemzetközileg is ismert, magyar viszonylatban pedig az egyik legnagyobb alternatív/nu metal rajongótábort magáénak tudó Subscribe, amely a FEZEN-en is fokozza majd a forradalmi fesztivál-hevületet. A csapat kétszer is beveszi a FEZEN színpadait: a RATM tribute projektjével is fellép a fesztiválon.

Jójeggyel indul a nulladik óra

A metálforradalomról nem elég a padban ülve hallgatni, a részvétel kötelező. A FEZEN idén először nulladik nappal indul, amin többek között a Subscribe gondoskodik a fesztiválrakéták begyújtásáról. A FEZEN klub-beli partyk, a DJ-k és a tribute zenekarok fellépésén túl is van, amiért érdemes szerdára időzíteni az érkezést: a kibővített kemping legjobb helyeit foglalhatják el a leglelkesebb FEZEN-fanok. A klasszikus, három napra szóló bérlet biztosítja a kempinghasználatot és belépőt jelent a bemelegítő bulira is – március 18-ig még a forradalmian jó, 6990 forintos áron. A tavaszi, forradalmi hév fűtötte FEZEN-ifjaknak és veteránoknak egy jó tanács: rohanják le a jegyirodákat, ahol a hosszú hétvége előtt még megvehetik a jegyeket, a négy napos ünnep alatt pedig online és SMS-ben válthatók a belépők.

A rock fakultáció

Aki a kemény metál és hard rock után, vagy épp’ helyett valami dallamosabbat hallgatna, azoknak is a legjobb tanárokat hozza el a FEZEN: Lovasi professzor és kartársai a Kiscsillag fellépésén a biológia felé kacsintgatnak, elmagyarázzák a fesztiválozóknak, mit is csinálnak a nénik a bácsikkal – de erről bővebben inkább majd a fesztiválon.

Szintén biológia, de nem embertan: a FEZEN-ezők közelebbről megvizsgálhatnak néhány különleges, ritka termést a várpalotai Vad Fruttik fellépésén. A hatás biztosan addikciót eredményez, de leragadni csak azért nem lesz érdemes, mert további gyönyörök is várhatóak, egyenesen a mennyországból, hiszen zenél a Heaven Street Seven is, akiknek legfrissebb klipje a Gigerli című, háromszámos EP-n található: A réten márciusban debütált.

A FEZEN-ről

A 16. Fehérvári Zenei Napok idén újdonságokkal lepi meg fesztiválozóit: a nulladik nappal kiegészülve már négy napon keresztül és végleges helyén, a MÁV-pályán várja a zenerajongókat. A húzós zenei kínálatban a rock, a metál, a pop és az elektronikus zenei dallamok elkötelezettjei is megtalálják a nekik valót. A legbarátságosabb fesztivál megduplázott kempingmérettel és verhetetlen árakkal várja a diákokat, a nagypapákat, az unokákat és a buliőrülteket.  A részvétel a fehérváriaknak kötelező, a többieknek erősen ajánlott, hiszen a FEZEN különleges, mint Te.

Kapcsolódó cikkek

Jubileumi programmal töri meg a csendet a FEZEN fesztivál

KMZ

Idén is elmarad a FEZEN

KMZ

FEZEN – verekedés

KMZ

Félidőnél és közel húszezer fesztiválozónál jár a FEZEN

KMZ

Fél tucat hazai – tovább bővült az idei FEZEN fellépőlistája

KMZ

Új albummal tér vissza a Dream Theater a FEZEN-re

KMZ

Közel száz százalékos a FEZEN programja – mától új honlapon böngészhetjük a fellépőket

KMZ

Egy tucat új név érkezett a FEZEN-től

KMZ

20 éves lesz a FEZEN fesztivál

KMZ

Több mint száz fellépő, dupla nagyszínpad – Teljes a FEZEN programja

KMZ

A gótikustól az ugrálósig – tovább bővült a FEZEN névsora

KMZ

Magyar erősítés a szigorúbb vonalnak – a hazai rock-metal élvonal is fellép a FEZEN-en

KMZ

Két nagyszínpad, kétszer annyi sztárbanda – kezdjük a FEZEN névsort

KMZ

Rekord nézőszámú volt a 19. FEZEN Fesztivál

KMZ

Jönnek az Északiak – svéd metál és kanadai punk rock a FEZEN-en

KMZ

A „Metal Istenek” Fehérváron – Judas Priesttel nyit a FEZEN

KMZ

FEZEN – sikeres válogató és kényszerű csere

KMZ

2013-ban is a MÁV-pályán várják a FEZENezőket

KMZ

FEZEN-kulissza a Székesfehérvárra érkező világsztárok öltözőjéből

KMZ

Thrash Metal Legenda Új Zenékkel a FEZEN-en – Jön a Testament

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek