Hírek

Moby Dick – Nagyszabású jubileumi koncert a thrash legenda 35. születésnapja alkalmából

2016. október 30-án, vasárnap a Barba Negra Music Club-ban kerül megrendezésre a Moby Dick 35 éves születésnapi koncertje, amelyen a hazai thrash metal élő legendája az 1991-ben kiadott második albumának, a „Kegyetlen évek”-nek a 25 éves jubileumát is megünnepli.

A Moby Dick előtt a győri punk trió Auróra, az ózdi thrash brigád Remorse, valamint a modern, indusztrial metalt toló Words of Blood melegíti be a közönséget.

A Fehér Bálna vendégeként Szendrey Zsolt énekes (Action, Sex Action, Zorall), Sanchodobos (Rómeó Vérzik), és Szijártó Zsolt gitáros (Kárpátia) is színpadra lép, valamint a zenekar a korábbi tagjait is meghívta egy közös zenélésre, így Rozsonits Tamás, Giczi Kurt, Jancsó Miklós, és Hoffer Péter is tiszteletét teszi ezen az estén.

Schmiedl Tamás, énekes-gitáros:

„A program gerincét a 25 éves ’Kegyetlen évek’ album képezi, amiről az összes számot eljátsszuk, ehhez jönnek a kihagyhatatlan Moby Dick slágerek, plusz egy pár ritkábban játszott nótával próbáljuk még tartalmasabbá tenni a műsort. Mindezt fogják fűszerezni meghívott vendégeink, ami számomra mindig plusz élményt jelent. Ők legtöbb esetben egy-egy dal erejéig lépnek színpadra, de olyan is lesz, amikor egyszerre többen is szerepelnek majd. Az legyen meglepetés, hogy ki mit fog előadni, az így izgalmas, a poénokat ne lőjük el előre!

Az őstagok, régi zenésztársak meghívása nálunk már hagyománynak mondható, ezen egy pillanatig sem gondolkodtunk most sem. Velük közösen természetesen olyan dalokat fogunk előadni, amiben anno nekik is szerepük volt, illetve annyit még elárulok, hogy ez nem csak Moby Dick szerzeményt jelent, hanem lesz pár feldolgozás is!

Eddig még minden jubileumi bulink rögzítve lett, így nem leszünk meglepve, ha ez most is bekövetkezne, de ez kiadói hatáskörbe tartozik. Valójában még nem került szóba, illetve én nem tudok róla, hogy készülnek-e ilyesmire. Archív jelleggel – egy állókamerával – mindenképpen rögzítve lesz a buli, de hogy több kamerával sikerül-e kivonulni a koncertre, ez a hátralévő időben még eldől.”

Moby Dick – 35 éves jubileumi koncert eseményoldala: www.facebook.com/events/1764226573793082

Menetrend: 
kapunyitás: 18.00
Words Of Blood 18.15 – 18.45
Remorse 19.00-19.45
Aurora 20.15-21.30
Moby Dick 22.00-24.00
Jegyek elővételben és a helyszínen is kaphatók!

További jó hír, hogy jön, készül a „Kegyetlen évek” lemez!A legkedveltebb Moby Dick album 25 éves évfordulója alkalmából a Schmiedl Tamás (ének, gitár), Mentes Norbert (gitár), Gőbl Gábor (basszusgitár), Budai Béla (dob) felállású zenekar a „Kegyetlen évek” újrakiadásán dolgozik, jelenleg is stúdiózik a csapat.Mivel a korong újra kiadását a mai napig sem sikerült tető alá hozni, ezért úgy döntött a zenekar, hogy újból felveszi az 1991-es nagylemez dalait. Az album így egyszerre lesz régi és új! A klasszikus thrash gránátok tehát 2016-os változatban, új köntösben, modernebb hangzással szólalnak majd meg. A tervek szerint még idén kezükbe foghatnák a rajongók ezt a kiadványt.

Mentes Norbert, gitáros:

„Akkoriban két hét állt a rendelkezésünkre, hogy rögzítsük a lemezt, pedig az EMI volt a kiadónk, ahol azért volt pénz. Az „E” Stúdióban dolgoztunk Rákospalotán, tehát egy klasszikus analóg stúdióban. Reggel tíztől este hatig ment a meló, fiatalok voltunk, nagyon élveztük. Az első hét napban a hangszerek és az ének felvétele történt,  és egy hét volt a keverésre. Voltak olyan szólók és szövegrészletek, amelyeken a stúdiózás során még alakítottunk. Madarász ’Madi’ Gábor (Mex, Ákos, Rúzsa Magdi) gyerekkori barátom, évfolyamtársam volt a „néger”, a zenei rendező, pár szólóba be is szállt. A felvételek alatt azt hittük, hogy jól szól a lemez, még Wilpert Imre is kijött, hogy belehallgasson a dalokba. Amikor leadtuk gyártásra az anyagot, már 15 ezer darab előrendelés volt rá! Csala Mária, gyártásvezető boldogan fogadott minket a kiadóban, hogy mit akartok? Hiszen már a megjelenés előtt ennyit eladtatok! Nem számított, hogy hogyan szólt!”

Gőbl Gábor, basszusgitáros:

„Az ’Ugass kutya’ országos turnéjával emlékeim szerint 35 városba jutottunk el 1990 őszén. A ’Kegyetlen évek’ dalait Smici és Norbi az ezt követő négy-öt hónap alatt hozta össze. Koncepció nem volt, csak ráérzés és sok próba. Akkoriban heti négy-öt próbánk is volt a brennbergbányai kultúr otthonban. Nem csak otthon, hanem ott is zajlott az ötletelés, a hangszerelés. A cél az volt, hogy jobb dalok szülessenek mint az eddigiek, és, hogy a lehető leggyorsabban kijöjjünk az új albummal. Az első lemez számai ekkor már két-három évesek voltak és szerettünk volna a stílus tekintetében egy egységesebb anyaggal kijönni.

Pusztai Zoli Aurórás szövegeit ekkoriban kívülről fújtam. A nagyon karakán, társadalomkritikus, ugyanakkor helyenként humoros, szarkasztikus dalszövegei nekem nagyon bejöttek! Olyan erős, lázadó hangvételű szövegeket akartunk az új Moby Dick számokhoz, ami szinkronban van a dalok hangzásbeli súlyával. Ezért mentünk el Győrbe Zolihoz, és addig nem indultunk vissza Sopronba, amíg rá nem dumáltuk a közös munkára.

Az album dalai a szövegekkel együtt tökéletesre sikeredtek! A hangzás viszont sajnos borzalmas lett, pedig adott volt minden ahhoz, hogy jó és időt álló legyen. Emlékszem, hogy vert seregként jöttünk ki a stúdióból, mert a keverés utolsó stádiumában jöttünk rá, hogy mennyire túl lett tolva a magas hangszínezés és elment a mélye, a dögje az egésznek. Először egymást hibáztattuk, hogy miért lett elcseszve, kicsivel később pedig Rozgonyi Pétert, a lemez hangmérnökét. Mentségére legyen mondva, hogy ilyen fémzenét akkor még senki nem kevert Magyarországon, és hát, valljuk meg őszintén, a korabeli Pokolgép és Ossian albumok sem a kiváló hangzásukról voltak híresek. A stúdióidő leketyegett, nem volt mit tenni… Innentől kezdve vártuk a koncerteket, mert élőben kegyetlenül szóltunk. A közönség meg volt vadulva az új album dalaiért, és a bulikon még nagyobb volt a tolongás mint egy évvel korábban! Gyakorlatilag ennek a lemeznek köszönhettük, hogy ha csak pár évre is, de a közönség feltolt bennünket a magyar metal mezőny csúcsára! Az EMI-Quint kiadó 38 ezer album eladását jelentette nekünk!

Szerintem nem nagyképűség, hanem őszinteség azt mondani, hogy a legnagyobb thrash klasszikus lett itthon a ’Kegyetlen évek’. Eltelt 25 év, a dalok, a témák ma is élnek. Ma is ugyanúgy megfogják az embereket – akár a tizenéveseket is – mint anno. Játszani ezeket a szerzeményeket pedig egyenesen fenomenális.”

Az 1991-es „Kegyetlen évek” megjelenésének évében CD-n, LP-n és kazettán is piacra került, valamint 2000-ben az „…ez volt a XX.” sorozat keretében is kiadásra került, ezüst korongon. 2009-ben  pedig a lemez anyaga a Hammer Records által újra kiadott „Ugass kutya” album bónuszaként – az Avalon Klubban 2008 tavaszán rögzített – koncertfelvételként jelent meg CD korongon, valamint a kiadványhoz csatolt DVD-n, tehát képi anyagként is.

Kapcsolódó cikkek

Moby Dick / Omen / Magma Rise / Heedless Elegance – Fém bandák találkozója Budapesten!

KMZ

Április 9-én Moby Dick, Dalriada és Remorse a Barba Negrában

KMZ

Moby Dick 40 éve Pokolrock – leírhatatlan boldogság

KMZ

Moby Dick – A Terápia lemezbemutató koncert keretében az 50 éves Gőbl Gábor basszusgitárost is köszöntik

KMZ

Moby Dick – új videoklip a Program című dalhoz

KMZ

Moby Dick – aranylemez a Terápia, szerdán koncert a Testament előtt

KMZ

Moby Dick – a Testament előtt augusztusban a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Moby Dick klippremier: a “Mindegy egy” című dalhoz készült videóval jelentkeztek a thrasherek

KMZ

Moby Dick – korhatáros videoklip érkezett az album címadó dalához, szombaton lemezbemutató koncert és dedikálás

KMZ

Moby Dick – Valóság – Dal -és klippremier az áprilisi Terápia albumról

KMZ

Moby Dick – „Okos világ” premier – Új dal és klip a globális tébolydáról

KMZ

Moby Dick dupla jubileum – Mentes 50 / Körhinta 25

KMZ

Moby Dick: Kegyetlen évek – negyedszázados nagylemez újragondolva és évzáró koncert Sopronban

KMZ

Jubileumi Moby Dick koncert a debreceni Kaptárban

KMZ

Erdélyi-bánsági miniturnén a Moby Dick!

KMZ

Sepultura, Moby Dick, Leander Rising, Social Free Face, Helland, Hammercult – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Depresszió és Moby Dick az idei Fonogram jelöletek között

KMZ

Moby Dick – A Holnapok Ravatalán

KMZ

Moby Dick Interjú

KMZ

Moby Dick hírek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek