Hírek

Nadir – Lemezmegjelenés

A tavalyi „Underground Heroes” feldolgozás-album kitérője után itt van a negyedik teljes albumunk, az „Exitus”. Elődjéhez, az „Eco-ethic”-hez (2010) és a már kialakult zenei, illetve hangzásvilágunkhoz képest nem történt gyökeres változás, viszont ismét sikerült előrelépnünk, ami a változatosságra és a dalközpontúságra, valamint az igényes, tartalmas szövegekre való törekvéseinket illeti.

A számok írása és a felvétel az „Underground Heroes”-on kialakult munkamódszerrel zajlott. Erre valójában rá is kényszerültünk, hiszen dobosunk, Fekete Szabolcs egy ideje Svájcban él és dolgozik, így nem csak a saját témáit rögzítette ott, hanem a lemez keverését is kint végezte, az Interneten hidalva át a távolság adta nehézségeket, de az eredménnyel maradéktalanul elégedettek vagyunk. A hangzásunk az old school hagyományokon alapszik, ami a jövőben sem fog változni, és a ránk jellemző nyers, gitárközpontú megszólaláson ezúttal is csak annyit frissítettünk, amennyire szükségét éreztük és izgalmasnak találtuk. Igyekeztünk azért nem önismétlő megközelítéssel kicsit megfrissíteni a zenénket, illetve a hangzásunkat (lásd-halld: Kingdom of Sorrow).

Ez alkalommal is házi demózás előzte meg a tényleges felvételeket. Ennek során ismét rengeteget csiszoltuk a témákat, ám az eddigi tapasztalatok nyomán most hamarabb dőlt el, mely témák mehetnek át Szabolcs és Czetvitz Norbert gitáros, dalszerző szűrőjén, és a szerzemények hamarabb nyerték el végleges formájukat. Összesen tizennégy dalunk született, ezek közül végül kilenc került fel a lemezre.

Az „Exitus”-on is igyekeztünk minél több oldaláról bemutatni a Nadirt, és éppúgy megtalálhatók a lemezen a militáns death metalos, mint a súlyos doomos pillanatok vagy az energikus hardcore elemek. A dalokban végig ezek ötvöződnek különböző arányban: az éles dinamikai váltásokra épülő Plunderers Of The Earth (ezzel, illetve az ehhez készített videoklippel vezettük fel az albumot) tipikusan e három alkotóelem ötvözete, az Altamira és az Indirect Genocide ízig-vérig doom / death, míg a nyitó We’re Here For A Cause-ban vagy a Steal To Breedben a death metal és a hardcore keveredik. Ami közös a számokban, az a letisztult felépítés, valamint a fogós riffek és refrének. Az énektémákat szintén a könnyen megjegyezhetőséget szem előtt tartva dolgoztuk ki, erre a kötött pályára „állítva rá” magukat a dalszövegeket. A záró, kilenc perc körüli The Last One In The Wild ezzel szemben a legösszetettebb és legmerészebb szerzemény, amely valaha kikerült a kezünk alól. A benne átélhető hangulati váltások miatt a leginkább előremutató is.

Szövegileg minden eddiginél alaposabban, mélyebben tárgyaljuk az állatvilággal foglalkozó témákat, több oldalról körüljárva a kérdéskört: az állatokkal szembeni, a mindennapi életben tapasztalható kíméletlen bánásmód elleni indulatos felszólalások (Steal To Breed, Dog Abuser), a viszonylag közeli múltban kihalt vagy a kipusztulás szélére sodort fajok sorsát szemléltető szövegek (Hyrcanian, Overfishing / Gone By 2048) vagy az előző lemez The Prometheus Deception nótájának elvontabb vonalát folytató, de a koncepcióba szervesen beépülő történelmi ihletésű témák (Altamira, Indirect Genocide) egyaránt születtek.
Külön öröm számunkra, hogy az album elkészítésében olyan ismert és elismert zenészek is részt vettek, akikkel egyben jó baráti viszonyt is ápolunk, és akik a Nadir által képviselt zenei irányvonallal, illetve mondanivalóval egyaránt tudnak azonosulni. A We’re Here For A Cause visszatérő sorai és a Dog Abuser bevezető prózája Jakab Zoltánhoz (ex-Newborn, Bridge To Solace) fűződik, az Overfishing / Gone By 2048 refrénjében Tony J. Jelencovich (Transport League) szerepel, a The Last One In The Wildban pedig Greg Bennick (Trial) vállalt egy spoken word részt. Ez utóbbi számban, valamint az Indirect Genocide-ban cselló is hallható, ezen a hangszeren Barta Gyöngyi (Képzelt Város) működött közre.

Ezt az összefogást – egyfajta underground összetartást, egy ügy melletti kiállást – jelképezi az „Exitus” borítója is a rajta látható egymásba fonódó kezekkel.

Az anyag (akárcsak minden eddig megjelent anyagunk) ingyenesen letölthető a Nadir hivatalos honlapjáról http://www.nadir-official.com , CD formátumban pedig – a hagyományoknak megfelelően – a koncerteken osztogatjuk majd ingyenesen. A legközelebbi publikus időpontok: június 30-a (Sz.A.R. fesztivál), illetve július 30-a, amikor is az amerikai Red Fang előtt játszunk a Dürer Kertben. A zenekarral kapcsolatos aktualitások naprakészen követhetők az együttes Facebook oldalán: http://www.facebook.com/Nadirhungary

http://www.nadir-official.com
http://www.facebook.com/Nadirhungary
http://www.youtube.com/user/nadirmetal

Kapcsolódó cikkek

Nadir interjú

KMZ

Nadir – új nagylemez jelenik meg hamarosan!

KMZ

Nadir – Honour the Cavalry EP (2018)

KMZ

Nadir – „The Debris Archipelago”

KMZ

Nadir – Közeleg a hatodik!

KMZ

Prime-kategóriás death metal esemény a Dürer Kertben – Dead Congregation (GRE), Kill With Hate, Purulent Rites, Nadir

KMZ

Koncertajánló: Hiss from the Moat, Corroosion, Nadir, Gore Thrower

KMZ

Koncertajánló: 2016.10.06. Castle (USA), Nadir Dürer Kert

KMZ

Nadir – Jön az ötödik nagylemez!

KMZ

Nadir – Drow split

KMZ

Új videoklipje készült a Nadir zenekarnak

KMZ

NADIR – Exitus

Golysz

Nadír Interjú

KMZ

Nadir lemezelőzetes: új dal + video

KMZ

Nadir zenekari hír

KMZ

Nadir hír

KMZ

Wall of Sleep, Nadir, Locust On The Saddle, Shapat Terror – Koncertbeszámoló

Vodka

NADIR – Those Who Bought The Rain

A honlap alapértelmezése

X. Kelet Underground Fesztivál – Koncertbeszámoló

MelancholyR

The Dethroners, Megazetor, Nadir, Archaic – Koncertbeszámoló

medea

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek