Hírek

Orphaned Land – ‘Like Orpheus’ c. daláról

Míg az élet el nem választ:
a legfrissebb Orphaned Land-élmény.

A közel-keleti dallamvilágot folkos-progresszív metálzenéjükkel életre keltő Orphaned Land december 8-án kijött Like Orpheus című száma, Hansi Kürsch (Blind Guardian) vendégszereplésével furcsa hatást gyakorol a mit sem sejtő hallgatóra. Az együttes jövő év januárjában megjelenő Unsung Prophets & Dead Messiahs című albumáról elsőként kiadott dal varázsához a klip és a dalszöveg mondanivalója ráadásul igencsak sokat hozzátesz, garantálva a percekig tartó, kellemes borzongást. Hogy miért?

Az izraeli zenekar megtörtént eseményeken nyugvó klipje tulajdonképpen két metál-rajongó közel-keleti fiatal: egy zsidó fiú és egy muzulmán lány koncertélményét meséli el. Furcsa paradoxonnak lehetünk tanúi mindkét történetszálon: évezredes hagyományaik megélése, amellett, hogy őszintén, szívből történik (tehát szó sincs arról, hogy a klip a zsidó, illetve a muzulmán kultúra/hit ellen akarná a nézőt hangolni!), számukra egyben terhet is jelent: kedvenc lemezeiket és az együttesek, jelen esetben a Blind Guardian, a Kreator és maga az Orphaned Land nevével díszített ruhadarabjaikat a szekrény mélyén kénytelenek őrizgetni, míg napjaik számos eseménye a családjukkal-hitközösségükkel megélt tradicionális-vallási cselekedetek körül forog.

Kitűnik, hogy a „modernitás” ugyan jelen van a judaizmust és az iszlámot képviselő otthonokban (nem véletlenül látunk számos nyugati márkanevet a terített asztalon a családi ünnepségek jeleneteiben, vagy akár a fiatalok fejhallgatóinak ismerős logóját is említhetném), ám csak egy bizonyos határig: a metálzene iránti rajongást egyazon közösségként megélni már problémás a két vallás fiataljai számára. Mindketten félve néznek körül, mikor a fejkendő, illetve a kipa fölé zenekaros pulóverük csuklyáját felhúzva Kreator koncertre indulnak. (A koncertjelenet egyébként valódi a klipben, a Kreator 2017. november 9-i, tel aviv-i show-járól származik. A Blind Guardian szintén idén, június végén tett látogatást először a Közel-Keleten.) Érdemes megfigyelni, hogy míg számos, relatíve extrém öltözetű, fehér bőrű, európai fiatal várakozik a bejutásra, a biztonsági őrnek csak a muzulmán lány megjelenésével van gondja: elveszi tőle szegecses karkötőit. A koncerten a fiú és a lány is ugyanazt a katarzist élik át, melyet csak a (metál)muzsika képes az emberi lélek számára adni. Nem véletlen, hogy Hansi leghosszabb ének-témáját is pont erre a részre tették.

A Like Orpheus a Blind Guardian előtt egyfajta tisztelgés is egyben: Kobi Farhi énekes a dalszöveghez fűzött magyarázatában a görög mitológia egyik alakjával, Orfeusz-szal állítja párhuzamba Hansi Kürsch vokális képességeit és rajongókra tett hatását, bár ez a kijelentés nekem már egy kicsit sok volt. (Orfeusz egyébként az a fickó, aki megmentette az argonauta Iászón-ékat az aranygyapjú keresése közben a szirének csábításától, lévén a hangjának olyan varázslatos adottsága, amivel az égben, a földön és a föld alatt mindennek és mindenkinek meg tudta lágyítani a szívét.) Végül is nem mintha nem érthetnénk ezzel egyet, csak valakit így szembedicsérni, hát na…

A záró képsorokon újra a lányt és a fiút látjuk, immár a koncert utáni reggelen, ismét tradicionális öltözetben, a buszra várva, „tisztes távolságban” egymástól. Akarva-akaratlanul, az jut a néző eszébe: ők bizony egy pár is lehettek volna. A történet picit olyan, mint a Rómeó és Júlia, de ez háromszereplős románc: a szerelem ugyanis itt nem egymás, hanem a zene, a metál világa felé fordul (melyre még mindig a sátánizmus egy formájaként tekintenek a Közel-Kelet számos országában).

Érdekes itt, Európa közepén csücsülve eltűnődni azon, hogy míg nekünk ez egy fiktív történet, nekik a mindennapi valóság. A közel-keleti fiatalok a mi szemünkben teljesen szokatlannak, sőt abszurdnak ható problémáit azonban az Orphaned Land-nek sikerült az európai hallgató fejével gondolkodva, érthető módon bemutatnia, így téve azt számunkra kézzelfoghatóbbá, emlékeztetve minket, hogy a metál iránti szenvedélyben mindnyájan egyek vagyunk. All is One.

Kapcsolódó cikkek

Orphaned Land, Lunarsea, Subterranean Masquerade, Dirty Shirt – Koncertbeszámoló

Muszka Zsuzsanna

Orphaned Land Interjú

Muszka Zsuzsanna

ORPHANED LAND – Unsung Prophets & Dead Messiahs

Muszka Zsuzsanna

Orphaned Land – Lemezbemutató a Dürer Kertben

KMZ

Orphaned Land – 25. évforduló és very best of tour 2016

KMZ

Az Orphaned Land bejelenti 2015-ös European Unplugged turnéját

KMZ

Orphaned Land „Mabool” 10. évfordulós kiadása megjelent!

KMZ

Orphaned Land – Let The Truce Be Known (Official video)

KMZ

Hot News: Orphaned Land – confirmed as special guest for Blind Guardians Euro-Tour 2015

KMZ

Hot News: Orphaned Land – announce Mabool 10th Anniversary Tour

KMZ

Orphaned Land, Bilocate, Klone, The Mars Chronicles – Koncertbeszámoló

Gwanath

Orphaned Land Interjú

Gwanath

Hot News: Orphaned Land – new video for „All Is One” online

KMZ

ORPHANED LAND – All Is One

ST. Toma

Hot News: Orphaned Land – Post Trailer For „All Is One” Documentary; Guitar Play-Along and Announce Support Acts for Upcoming Tour!

KMZ

Őszi koncerthírek, Volbeat-Hegyalja jegyakció a Concerto Musicnál

KMZ

Hot News: Orphaned Land – Video On Single „Brother” and Pre-Order Online!

KMZ

Hot News: Orphaned Land – New Track Online!

KMZ

Hot News: Orphaned Land – Debut First New Song Of „All Is One” & UK Tour Dates!

KMZ

Hot News: Orphaned Land – Announce European Tour & New Album!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek