Hírek

Pain of Salvation – Új videoklip a “Falling Home” számhoz

A svéd progresszív rock úttörőinek, a Pain of Salvationnek kritikusok által is elismert “Falling Home” című akusztikus albuma nemrég került kiadásra Észak-Amerikában és az InsideOutMusic-on keresztül, a banda pedig büszkén debütálja az album címét viselő szám promóciós klipjét.

A “Falling Home” hangulatos klipjét, melyet Izlandon forgattak Hilmir Berg Ragnarsson rendezésében, Hilmir Berg Ragnarsson és Soley Astudottir producerekkel, az InsideOutMusic YouTube csatornáján keresztül itt nézhetitek meg: http://youtu.be/aGILlGzW1Jc

Daniel Gildenlöw a Pain of Salvationből így kommentált:

A tavalyi évet négy hónap kórházzal kezdtem, ahol húsevő baktériumokkal küzdöttem, majd valahogy sikerült talpra állnom és azon vettem észre magam, hogy Vegas-ban játszok egy nyúljelmezben. Mindezt figyelembe véve tökéletesnek tűnt térdig hóban zárni az évet Izlandon, a „Falling Home” hóviharban való forgatása közben, egy halott farkassal a szétfagyott vállamon. Ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy ez utóbbi történet a 2014-es évem egyik normálisabbnak mondható pillanata lesz? 🙂 

Izland minden percét élveztem, és az all-in személyiségem nem is vágyhatott volna többre. Amikor éppen nem a hóban gázoltunk odakint, akkor egy régi erőmű hideg pincéjében töltöttünk órákat a szám újabb és újabb feléneklésével dermedő kezekkel és lábakkal, míg a reykjaviki nap épp lemenőben volt a betonfalakon túl. A pokolba is, mindenünket beleadtuk ebbe a videóba teljes szívvel és szenvedéllyel, és szerintem minden nézője érezni fogja ezt.

Hatalmas köszönet minden segítőnknek, de főleg Hilmirnek és Sóley-nek!

A “Falling Home” egy nagyon különleges akusztikus kiadás, ami kedvenc dalok újragondolását, két feldolgozást (“Holy Diver” Dio-tól és “Perfect Day” Lou Reedtől) és egy vadonatúj számot, az album címét viselő “Falling Home”-ot tartalmazza. A Jewel Case CD és a digitálisan letölthető formátum mellett a “Falling Home” elérhető Európában is limitált kiadású Digipak CD-ként bővített artworkkel és két bónusz dallal, valamint egy limitált Gatefold LP verzióval 180gr. bakeliten (fekete bakelit, de 200x fehér bakelites példányok is kaphatóak exkluzívan az IOM Webshopból).

“Falling Home” promóciós online linkek:

“1979” video: http://youtu.be/QiZh2fh_1Rk

“1979” video (Germany): http://www.muzu.tv/pain-of-salvation/1979-official-video-video/2315304/

“1979”: https://soundcloud.com/officialinsideoutmusic/pain-of-salvation-1979/

“Linoleum”: https://soundcloud.com/officialinsideoutmusic/pain-of-salvation-linoleum-album-track/

“Holy Diver”: https://soundcloud.com/officialinsideoutmusic/pain-of-salvation-holy-diver

Kapcsolódó híreink: február 7-én, szombaton Daniel Gildenlöw a Pain of Salvationből újból megjelenik Svédország nagy volumenű Melodiefestivalen dalversenyének elődöntőjében a nemzeti csatornán.

A Pain of Salvation korábban már szerepelt az esemény repertoárjában 2010-ben „Road Salt” számukkal, de idén Gildenlöw szóló előadóként szerepel a „Pappa” című dallal.

Daniel Gildenlöw következőképp kommentált:

Nos, a Melodifestivalen (lefordítva “Dallamfesztivál”) egy igazán nagy esemény itt Svédországban, amikor is a lakosság fele nézi a nemzeti adót. Ez egy verseny, melyen a nemzet megszavazhatja kit küldjünk az Eurovíziós Dalfesztiválra Svédországot képviselni. Az ABBA azzal lett híres, hogy Svédországból a „Waterloo”-t vitték a fesztiválra, mint azt bizonyára már tudtátok. Manapság a verseny négy nagy elődöntőre van osztva, melyek mind milliós nézettséget produkálnak. Minden elődöntő legjobb két versenyzője jut tovább a döntőbe, a 3. és 4. helyezettek pedig egy Második Esély nevű eseményen vesznek részt, hogy közülük is bekerülhessen valaki a döntőbe.

Meglepő módon a Pain of Salvationt is bíztatták 2010-ben, hogy nevezzenek egy dallal, nevezetesen a „Road Salt”-tal, ami aztán a Második Esélybe jutott (és ezzel felkerült sok nemzeti rádió, többek között a Svensktoppen és Tracks toplistájára, amik egy előtte igencsak elképzelhetetlen fórumot jelentettek az olyan bandáknak, mint a Pain of Salvation). Most szombaton (feb. 7.) szólistaként lépek az elődöntőbe egy svéd dallal. 

Számomra elég meglepő itt találnom magamat. Pár éve küldtem be a dalt, gondolva hogy majd valaki elénekli. Nem is igazán foglalkoztam vele a következő évig, amikor is megkerestek a dallal kapcsolatban – nagy hatást gyakorolt a zsűrire, és be akarták tenni a 2014-es repertoárba, saját előadásomban. Pont ekkor fogadtam el egy turnét a Transatlantic-kel, és vissza kellett utasítanom a Melodifestivalenes ajánlatot. Nagy vívódás volt. A végén mind a versenyt, mind a turnét a kispadról kellett néznem, mivel hónapokra egy kórházi ágyban ragadtam.

Így őszintén azt gondoltam, hogy a lehetőség elszállt mellettem, mígnem pár hónappal ezelőtt megint megkerestek, hogy a 2015-ös versenyen akarok-e szerepelni. Most persze igent mondtam. Nem ezzel a fajta dallal képzeltem el a versenyzést, egyedül is fogom érezni magam a banda nélkül, és kicsit kényelmetlenül érzem magam ha svédül kell énekelnem. De mindig erősen kiálltam amellett, hogy néha ki kell lépni a komfortzónánkból, hát itt vagyok.

A dal címe „Pappa” (lefordítva „Apa”) és az elvált szülők generációjáról szól egy gyerek szemszögén keresztül, aki két szülője között marad, akik köré korábban a léte épült.

Megpróbáltam megtalálni egyfajta naiv egyensúlyt a szemrehányás és remény között – egy gyerek, aki megpróbálja újra megtalálni a hangot apjával akinek már új családja van, új gyerekei. Persze, szomorúság is van benne, de rengeteg remény és szeretet is, és melegség. Nehéz téma, részben mert körülvesz bennünket, és egyszerű utánzatnak tűnhet ha nem teljes szívvel csinálod, másrészt pedig a téma akörül forog, hogy egy gyereknek nincsenek meg azok az érzelmi eszközei és szavai amikkel teljesen kezelni tudja ezt a helyzetet, és mikor dalt írtam erről, éreztetni akartam ezt az eszközbeli és szóbeli hiányosságot a dal mélyén. Ez viszont azzal jár, hogy rengeteg érzelmi tartalmat kell a sorok közé helyezni olyan formában, hogy a mélységét épp csak megérinted, és a hallgatóra hagyod ennek a megtalálását, szájbarágás nélkül.

Az első elődöntő rendszerint a legnehezebb, és azt hiszem csak svéd rajongók szavazhatnak, de biztos érezni fogom a teljes rajongóbázis lelki támogatását szombaton, mikor színpadra lépek az előtt a pár millió néző előtt.”

A verseny közvetítését élőben követhetitek az SVT1-en február 7-én szombaton, helyi idő szerint 20:00-kor. További infók itt: www.svtplay.se/melodifestivalen és itt: www.svt.se/melodifestivalen

További híreink: a Pain of Salvation új stúdióalbumon dolgozik, ami “visszaviszi a bandát első albumaik keményebb útjára”.

Pain of Salvation tagok 2014:

Daniel Gildenlöw – fronténekes, akusztikus gitár
Ragnar Zolberg – akusztikus gitár, vokál
Léo Margarit – dobok, vokál
Daniel D2 Karlsson – rhodes, orgona, vokál
Gustaf Hielm – akusztikus basszusgitár, nagybőgő, vokál

Pain of Salvation online:

www.painofsalvation.com
www.facebook.com/painofsalvation
www.twitter.com/thebestofpain

Kapcsolódó cikkek

PAIN OF SALVATION – Panther

Equimanthorn

Pain Of Salvation – „1979” debüt a „Falling Home” akusztikus albumról

KMZ

Pain of Salvation „Falling Home” akusztikus album bejelentése

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – On tour in Europe NOW; Announce North American dates!

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – Announce European acoustic tour, next release and Russian shows!

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – Playing special acoustic show tomorrow; Acoustic video-clips released; Confirmed for Metaltown!

KMZ

Pain of Salvation, Von Herzen Brothers – Koncertbeszámoló

Verebelyi_Gabor

Pain Of Salvation Interjú

Forest

Pain of Salvation, To-Mera – Koncertbeszámoló

Forest

PAIN OF SALVATION – Scarsick

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek