Hírek

Palmetta: Kis kece lányom… – megjelent az új CD

2015. december 7-én jelent meg a Palmetta együttes “Kis kece lányom…” című CD-je. Hazánk egyetlen hagyományőrző népi metal zenekarának negyedik albumán baranyai-, barsi-, békési-, bukovinai-, gyimesi-, marosi-, mezőségi-, moldvai-, somogyi-, széki-, tolnai- és zalai dallamok hallhatók: ismert és kevésbé ismeret népdalok páratlan formában, metal hangszerelésben, eredeti nyelvezetben.

A albumhoz tartozó első videó az Igyunk egy kis pálinkát…című dalhoz készült, melyet hamarosan követ majd a címadó, vagyis a “Kis kece lányom…” klipje is. A CD további szerzeményei pedig szöveges videók formájában kerülnek feldolgozásra, elsőként a Bonchidai menyecskék… került fel a világhálóra.

A banda így foglalta össze a tudnivalókat:

A miértről:


“Azért, hogy megőrizzük és továbbvigyük a mai kor igényeinek megfelelően a legnagyobb kincseinket, a népdalt és a néptáncot fémes metálzenével komponálva, egy teljesen új műfajt teremtve Magyarországon, amely eljuttatja ahhoz a réteghez is hagyományainkat, akik nem hallgatnának autentikus formában népdalokat.”

A koncepcióról:

“Lemezünk dalait tájegységek szerint válogattuk össze a Kárpát-medence egész területéről. Ezzel is az a szándékunk, hogy megismertessük más-más régiók szokásait, hagyományait, és éreztessük egyedi jellemzőiket. A magyar néplélek legfontosabb elemei, mint a szerelem, pajzánság, keserűség, vigasság és nem utolsósorban a büszkeség témáit öleli fel az album.”


A vendégekről:


“Új lemezünk érdekessége, hogy két ismert és elismert metal zenész játszik rajta. A rock-metal kedvelőinek különösen nem kell bemutatni a hazai metal színtér két nagyágyúját:  
Cserfalvi “Töfi” Zoltán (Eclipse, Euphoria, Macbeth, Rémkoppantók, Ossian, Iron Maidnem, Chronology, stb.) szólógitárost és Boros Béla (Iron Maidnem, Chronology, ex-Tequila Sunrise) basszusgitárost.”

Mi is az a Palmetta?

“A Kárpát-medence és Belső-Ázsia egyik őshonos virága a
Tulipa Hungarica. A magyar nép ezer évig élt a vadtulipán elfordulási tájain, az egész Kárpát-medence összes magyartelepülési tájain ismert díszítmotívum. Ez már a honfoglaláskori leleteken jól kivehető, mint díszítő elem. A honfoglaló magyarok ötvös-, díszítművészetében mindenütt megvan a tulipán: árpádházi királyaink pénzérméin, címereiben, a koronázó paláston, Mátyás király trónkárpitján és az egyedülálló tulipános ládákon. Az Attila-Kardjaként ismert, eredetileg Álmos vagy Árpád szablyájának markolatán, szíjvégeken, ruhadíszeken, különböző területeken feltárt tarsolylemezeken, valamint XI. századi kőfaragó műhelyek maradványain egyaránt fellelhető a tulipán és szívmotívumok együtt. A honfoglaló Magyarok díszítőművészetében a Palmetta a hegyével kifelé álló szívmintából alakult ki. Ennek stilizálása, növényi elemekkel, indákkal való együttes ábrázolása eredményezte a szívpalmettás díszítő stílust.”

Az új Palmetta album már elérhető az összes fontosabb digitális terjesztőnél is:

iTunes: itunes.apple.com/hu/album/kis-kece-lanyom/id1065558832?l=hu
Google Play: play.google.com/music/preview/Bv4s7qcopoaxqdxd7fdtom5pu3a
Deezer: www.deezer.com/album/11895090
Spotify: player.spotify.com/album/7wlnD9R4fh8kAY6FHsIYA9

további Palmetta info:
zenekari weboldal: www.palmettazenekar.hu
zenekari facebook oldal: www.facebook.com/palmettazenekar

Kapcsolódó cikkek

Palmetta – új énekesnővel folytatja a folk rock zenekar

KMZ

Palmetta – Új szöveges klipek, lemezbemutató koncert Békéscsabán

KMZ

Palmetta – Megjelent a Kavalkád című jubileumi lemez

KMZ

Palmetta – Előrendelhető a “Kavalkád” című új lemez, megjelent az „Esztendőre vagy kettőre…” gyermekkönyv és videóban mesélnek az amerikai utazásról

KMZ

Palmetta – Előzetes dal a tavasszal megjelenő jubileumi lemezről

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek