Hírek

Reign of Fire #3 : Entrópia Architektúra / Pirkan / Horhos

2016. április 21. csütörtök, Dürer Kert kisterem, 20h

Az alapból egy kisérletként indult Reign of Fire koncertsorozat elérkezett a kisérleti jelleget csak még tovább erősítő harmadik felvonásához. Ez esetben viszont – az eddigi két alkalomtól eltérően – nem a hazai post / noise metál lesz a koncert központi szereplője, ez az este az ambientnek, a zajnak és a szinte már rituális elmélyülésnek áldoz olyan zenekarok segítségével, amelyek különleges színfoltjai saját színterüknek és élőben -főleg így együtt- csak ritkán láthatóak-hallhatóak.

A Horhos (horhos.bandcamp.com) Gugyella Zoltán és Győrffy Ákos zenekara, saját meghatározásuk szerint „minimális eszközparkkal létrehozott börzsönyi barkács-ambient”.  Zenéjükben keverednek a különböző zajok és hangminták, a helyenként szinte már folkos ambient és a  noise / drone elemei, létrehozván így egy olyan organikus egységet amely valóban magával ragad, „elvarázsol” és a hallgatása közben kirántja a hallgatóját a valóságból és megengedi neki, hogy arra a félórára szabadon bolyongjon saját gondolatai közepette. Azoknak, akik még nem ismernék őket, tavaly decemberben megjelent teljes hosszúságú albumuk, a „Mons” (horhos.bandcamp.com/album/mons) tökéletes képet nyújt arról, mi is várható tőlük a Reign of Fire harmadik felvonásán.

A pszichedelikus folk jegyében egy évtizede alkotó Pirkan (soundcloud.com/pirkan-1) meghatározó hatásai közé tartozik egyaránt a magyar népzene és a ’80-as, ’90-es évekbeli klasszikus neofolk. A csapat egyedi hangzása ugyanakkor további stílusok organikus beemelése révén alakult ki, hiszen zenéjüknek az experimental, apocalyptik folk, pszichedelikus rock vagy drone ambient elemei szintén szerves részét képezik, ráadásul mongol énekesüknek köszönhetően a keleti népdalok és kultúra is erős, központi szerepet kapnak. Az április 21-i koncerten, az est és a sorozat jellegéhez igazodva, karcosabb énjükkel ismerkedhetnek meg a hallgatók, hiszen a Pirkan ezen az estén a ritual noise-nak áldoz.

Az est házigazdája már megszokott módon az Entrópia Architektúra, amely megújult, lecsupaszított felállásában dühösebbnek, erősebbnek és energikusabbnak tűník minden eddiginél. Zenéjük maga a tömény súly és fájdalom, transzcendentális magasságokat és pokoli mélységeket egyaránt bejár és szabadon mozog az önmaguk által végletességig kiszélesített, az indusztriáltól az avantgardeig terjedő zenei palettán.

Reign of Fire #3, április 21. csütörtök, a Dürer Kert kistermében, minden további részlet a Dürer honlapján és a koncert facebook eventjén: https://www.facebook.com/events/1539059196393208/.

Kapcsolódó cikkek

Koncertajánló: Caronte, Throne, Entrópia Architektúra

KMZ

Koncertajánló: Reign of Fire #1: Entrópia Architektúra / Oaken / Torn From Earth

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek